handdator

Visa fullständig version : Vario MD-500e 1:4,5Kenneth E
2012-05-01, 19:37
Då har man skaffat sig en helikopter, trots allt inbyggt motstånd till dessa flygetyg. Till vinterns inomhus flygning köpte jag en MCPX och nu är jag helt biten. Därför ville jag ha en skalahelikopter av Hughes som jag tyckt vara så häftig ända sedan man såg på TV serien Magnum.

Såg annonsen för ett tag sedan men velade in i slutet, men slog till slut till.

När jag kom hem började jag direkt med att gå igenom alla delarna som jag fick till bygget. Naurligtvis kunde jag inte hålla mig utan började titta på de olika delarna och började montera ihop luckorna och mekanikfästet, mäta borra, slipa och vips så stod den av sig själv utan tejp och lösa delar.

Ålänning
2012-05-01, 20:45
Åh, Vario e fina grejer! =) Men, detta är ju ett flygforum? ;-)

Kenneth E
2012-05-03, 20:16
Vadå, ??

Om man hovrar med ett flygplan eller helikopter vad är skillnaden?

Daniel L
2012-05-03, 20:19
Ja detta vill iaf jag se

Kenneth E
2012-05-03, 20:21
Då har jag varit aktiv i 20 minuter idag, hunnit med att tillverka en tankinfästning om montera.
Drog sedan loss ställen som nu skall modifieras så de liknar originalet i längd och vinklar.

Ompa
2012-05-03, 20:27
Vadå, ??

Om man hovrar med ett flygplan eller helikopter vad är skillnaden?

:thumbup:

Ja jag kommer då följa denna tråd med intresse :lollypop:
Du är inte den första att köra en byggtråd på en heli här på Rc Flyg, självaste Dr Hanke körde ju en för några år sedan på en Thunder Tiger med Augusta109 kropp om jag inte är i helt fel sjö och cyklar...

Ålänning
2012-05-04, 20:05
Hovrar, haha, jaja, okej! Det är ju sant! Man kan ju faktiskt flyga med helis också, så flyg o helis är ju same same då juh. ;-) Jag är heli-galen och Vario-galen (fast jag inte skaffat nån, än), så jag ser verkligen fram emot byggtråden, var den än finns. =)

Kenneth E
2012-05-05, 14:33
No hard feelings,

Innan kvällens fest spenderade jag 30 minuter i garaget och hann svarva till de två distanser som saknades till landstället. Landställen var 22 och 24mm för korta på de främre benen, vilket justerades med olika längder på de två fästena.

Se på avstånden mellan tejpbitarna, det är den längden som saknas.

Nu ser MD:n ut som den skall, när den är fulltankad, med bra lut bakåt.

Då är det dags att titta på mekaniken som skall installeras.

Kenneth E
2012-05-06, 12:50
Då har mekaniken hamnat på plats vilket var lite klurigt och omständigt men till sllut gick det, tror mekaniken lutar cirka en till 2 grader åt vänster framifrån sett, vet inte om det gör så mycket, annars är det väl bara till att shimsa det rätt.

Nu dröjer det nog ett tag innan jag uppdatera, skall ge mig på ställbeklädnaden, blir nog en del "trail and fit".

Nu väger MD:n 6.5kg och för de som är osäkra om hur stor den är, finns det på en av bilderna en 53cm lång linjal som referens.

Kenneth E
2012-05-12, 15:05
Då blev man klar med inpassningen av ställen, återstår bara att limma dit dem.
Ville inte ha Varios låtsas skarv utan kapade benen så det ser ut som om de är fungerande, hade en fundering om att göra dem dämpande, men det kan jag gör senare.

Tidigare ägare hade kapat benen för korta, så de behövde skarvas ihop med överblivit material.

Skulle behöva gummimatta i 2mm tjocklek, någon som vet var jag kan få tag i en sådan, skall fungera som packning?

Ålänning
2012-05-12, 19:14
Snyggen blir det! =)

Du har skrivit 500E i rubriken, men är inte det där en 500D?
Alltså en av 500-modellerna med runda nosen. Jag har en
Raptor 50 Titan i en 500E (530E) med spetsnos och den har
btw långa ställ. På tal om längden på ställ, bygger du nån kopia
på nån riktig heli? =) Annars verkar dom finnas i en massa
olika utföranden, tex:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Hughes500.g-bioa.arp.jpg/800px-Hughes500.g-bioa.arp.jpg
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/7/1/4/1759417.jpg
http://www.peekhelicopters.co.uk/g-ccuo/g-ccuo_a.JPG

Kenneth E
2012-05-12, 19:36
Jag bygger en MD500 E med T stabbe, med rundnos och extended landinggear. Utgår efter original ritning från fabriken.

Kenneth E
2012-05-12, 19:38
Typ som på din sista länk, det bli en sådan variant. Tror det blir en modell från amerikanska SWAT team, eller en civil version , har inte riktigt bestämt mig.

Kenneth E
2012-05-14, 20:49
Då har man varit i garaget i dag igen, skulle igentligen programera sändaren för min seglare, men fastnade vid helikoptern istället - farligt med många projekt.

Idag monterade jag servona och riktade in alla vinklar till rotoraxeln, samt tillverkade en servoplatta till stjärtrotor styrningen, monterade drivningen till stjärtrotorn(den röda drivknuten) och shimsade in rotornaxel vinkeln så den är rak mot kroppen.
Och avslutade i vanlig ordning med bilder på dagen arbete.

Kenneth E
2012-05-19, 14:46
Då har jag varit inlåst i garaget i idag och åstadkommit en hel del, tycker jag iallafall. Limmat spanten i kroppen, kollat igenom stjärtpartiet och kollat igenom delarna, det fattas några delar till drivningen annars var det komplett. Fläkten monterad på mekaniken och det fattas lufttunneln till motorns luftkylning, annars komplett. Monterat stjärten och påbörjat monteringen av stjärtmekaniken, monterade vertikalfenan.

Med stjärten på, blev det "one big ass Heli"

Det verkar lätt men faktum är att det är mycket inpassning och inslipning för att få det att passa. Try adjust, try again, repeat....

Nu dröjer det nog ett tag till nästa uppdatering, skall kolla hur servicen fungerar från Vario, när man behöver delar.

Mvh
Kenneh

Mr J
2012-05-19, 15:08
Den ska bli intressant att se i luften :thumbup:

Kenneth E
2012-05-22, 15:03
Jag hoppas att den flyger så som jag tänker mig, tungt och lungt.

Har idag limmat T-Stabben på plats, Inte så stabil som jag trodde att det skulle bli. Lär nog skaka lite av vibrationer och vind.

Har börjat snegla på ljuddämparen, jag har två en som är sk. skala där man leder avgaserna rakt ner genom skrovet på undersidan(Jätte skala) eller så använder jag en rak variant och tar ut avgaserna via turbin utblåset, men det kräver lite mer arbete. Vet inte vilken väg jag väljer.

Balsa regn

Ålänning
2012-05-22, 19:16
Jag har själv en bensinheli, men har ej flugit den än, så jag vet inte om det ryker från den. !? Men nog är det rätt charmigt med utblåset där bak där det ska vara? ;-) I alla fall så sotar du ner stjärten skalalikt på det sättet. Så tänker jag göra på min MD530 och härmed bestämmer jag att du gör så med! :-D Haha, se va enkelt? Så där lätt, och så va det bestämt... hur svårt kan det va? ;-)

Kenneth E
2012-05-22, 20:49
Ja, du har rätt, då blir det så Ålänningen har talat.

Hela bygget har stannat av bara för ett par smådetaljer, bara så tråkigt.
Jag var sugen på att förbereda för dörrar och fönster, kom på att jag saknade mikroskruvar 1.3 x 10mm, kunde inte hitta dem i det vanliga M6 facket. Trodde jag skulle slippa sånt smått skit i och med en så stor helikopter, men inte det nej.
Blev inget gjort idag, bara förberedelser - tanten tyckte att vi skulle fira mig födelsedag i huset och inte i garaget, jag förstod inte vad hon menade. Jag var så lycklig och hon plattade till mig med mindre än en mening.

Nåja, det kommer fler dagar och då lär hon inte få mig därifrån - he he.

Kenneth E
2012-05-29, 07:51
Då har man gett sig på att skära ut rutorna och dörrarna. Inte mycket att säga bara hårt arbete.

Kenneth E
2012-06-01, 16:10
Hej igen,

Skurit, klippt, fräst och slipat så fingrarna värker. Men nu är rutor(Nästan alla i allafall.) och dörrar utskurna. Passade dit dem med tejp, upptäckte att dörrarna har slagit sig eller varit dåligt gjutna och behöver därför värmas till passning.

Det blir säkert lite slipning ytterligare innan rutorna sitter riktigt bra, det får vi se när skruvarna kommer på plats om det blir någon onaturlig spänning så de bucklar sig.

Tills nästa gång .
Ha de

Balsa regn
Kenneth

Kenneth E
2012-06-03, 21:05
Ännu en dag i garaget och ytterligare ett steg i rätt riktning mot premiären.

Fokus på rutorna idag. Borrade hål och skruvade i M2 skruvar med 5cm mellanrum, det kanske blir tätare mellan skruvarna om jag hittar fler likadana skruvar. Tillverkade ett enkelt byggbord i lagom höjd dessutom, tog endast 2 minuter.

Nästa steg är att titta på dörrarna som dessutom behöver modifieras för att passa. men jag tror att jag ger mig på ljuddämparen först innan dess. Annars är väl det en stor risk att dörrarna går i sönder när man gräver djupt i kroppen.

Kenneth E
2012-06-27, 20:56
Det var ett tag sedan jag uppdaterade byggtråden, men jag har väntat på delar till stjärten och stjärtrotor drivningen. Jag har klätt in ljuddämparen med värmesköld, samt passat in axeln till stjärtrotordrivningen och monterat stjätrotorn. Har även börjat slipat in dörrarna, då dessa var för breda i djupled, två är inslipade och är redo för installation, men jag väntar ett tag till innan detta sker. Nu är det dags att börja installera kylluftstunneln till motorn. så jag kan fixera mekaniken för gott.

Kenneth E
2012-07-07, 20:51
Ytterligare förbättring eller försämring, vet inte om det är rätt, men jag känner att ju fler detaljer på modellen desto mindre ser det ut som en modell utan påminner mer om en miniatyr.

När stjärtrotor drivningen passats in till mekaniken, kunde jag gå vidare med de andra detaljerna. Kylkanalen till motor sågades till och kapades enligt anvisning, personligen hade jag nog sett en annan design men behåller den som det är tänkt utan modifikation. Det blev ett antal försök innan den limmades på plats, tanken fick tas bort och kommer att installeras på nytt när all teknik är på plats så jag vet vart jag kan montera den utan att den är ivägen. Hålet skars upp i kroppen och väntar nu på slipning.

Jag tänkte ett antal gånger innan jag bestämde mig för att göra en fungerande motorrums lucka, jag tror att beslutet är det rätta, då det blir lättare att komma åt mekaniken i kroppen när den väl är monterad. Det bygger på skalakänslan betydligt i allafall. Ingreppet blev ganska omfattande och det lär ta ett tag innan luckorna är klara. Började med att tillverka spant som limmades in både på lucka och i kroppen. Allt för att det skall bli stabilt, de sista spanten mot utblåset kommer jag göra med luckan lös, bara för att det är lättare, det var ganska trångt och svårt att komma till innan luckan skars ut.

Nu ser helikoptern ut som ett rymdskepp.

Kenneth E
2012-07-17, 09:11
Ytterligare ett steg i rätt riktning.

Jag bestämde mig idag för att montera ihop modellen och provflyga den innan lackering, detta på grund av att det är så mycket skala detaljer som skall på.

Motorkåporna är färdiga att montera, svarvat lanternor till skenorna med belysning, monterat färdigt stjärtrotor linkaget, på börjat belysningen och en massa mer som inte syns.

Jag skulle kunna starta och köra igång mekaniken nu, det handlar bara om att programmera radion.

Balsa Regn

Ålänning
2012-07-17, 21:00
Härligt! Det närmar sig!!! :-D Du filmar väl? Är den grundad eller lackad vit från början? Ser så blank ut. Ska du sätta på "popnitar"?

Kenneth E
2012-07-18, 09:26
Kunde inte hålla mig, jag tankade upp och tryckte fram bränsle på bubblan och drog, startade på första försöket. Och tänka sig stjärtrotorn sköt på åt fel håll, slog om radio, så ja nu är det OK.

Testade utan rotorbladen och den varvade upp ganska lätt till övervarv.

Då återstår att löda fast kablarna till lanternorna och montera de andra lamporna på de olika ställena på kroppen. Tanten ringde och sa att paketet från Tyskland har kommit med skala detaljer och nu kan alla dörrar och luckor monteras dessutom. Tänk vad 1.3 mm´s skruvar kan göra en lycklig.

Sedan är det till att ge sig på alla nitar och övrig ytfinnish, nitarna är inte utanpå liggande utan får brännas in, lite tråkigt för då syns de inte lika bra, men fördelen är då att de blir betydligt fler! Tror det finns cirka 2000st att bränna in. Suck!

Film ifrån motortesten, filma med iphone, så ta det för vad det är.

http://www.youtube.com/watch?v=7N4VGg5MZGQ&feature=g-upl
http://www.youtube.com/watch?v=l3YBJjave4g&feature=g-upl
http://www.youtube.com/watch?v=EMBrhxTCcJI&feature=context-gau
http://www.youtube.com/watch?v=v5U1ASekW1Q&feature=context-gau

Kenneth E
2012-07-19, 08:45
Idag blev det inget blippande på radion utan fokus på gångjärn och lite skala detaljer. Dörrarna och motorlucka sitter nu på med gångjärn, skruvarna på 1.3x10mm fick förborras med 1.2mm annars gick skallen, det som jag skall fixa sedan är att montera magneter så dörrarna håller sig på plats, motorluckan har jag funderat på att göra radiostyrd, vi får se.
Jag behöver fler magneter så de skall skaffas in i dag, Kjell & Co visar vägen.

Kapade de bakre benen då den inte lutade tillräckligt mycket bakåt, nu ser det lite bättre ut, tycker jag. Nu får det vara så, skulle kunna sänka aktern lite till men inser att det nog kommer att påverka start och landning om den lutar för mycket bakåt.

Kabelkaparna monterades.

Tog fram tanklocken men blev lite oense med mig själv om var de skall monteras, kan frångå skala om placeringen gör det lätt att tanka.

Har en krok som också skall installeras, monterar den bakom tungdpunkten så blir det nog bra.

Skall nu fundera på att lägga golv i hytten, men vet inte riktigt hur högt eller mönster för tillfället, google får hjälpa mig.
Skall börja titta efter vapenpyloner har två varianter av val fyrkant eller runda rör, fyrkant helt rakt eller böjt rör, lutar åt fyrkant. tror bygget kommer att stå ett tag innan jag hittar lösningarna.

I vanlig ordning avslutas kvällen med bilder(det är det viktigaste).

Kenneth E
2012-07-20, 07:58
Nu är det nära för premiären, skall bara fästa elektroniken sedan får vi se.

Monterade tanklock och kopplade in. Samt toppen av kroppen runt rotorn. Lödade sladdarna till lanternorna till skidorna. Tyckte det blev lite fult med tanklocken som stiker ut från kroppen, dessa får försänkas vid ett senare tillfälle.

Blev avbruten idag med att koppla in FPV´n jag fick igår och allt fungerade.

Skall nu titta på att fästa batterier och mottagare så de inte skakar eller hoppar runt i helokoptern.

Balsa Regn

Kenneth E
2012-07-28, 11:58
Trots sommar så kämpas det på i tomteverkstan.
Det är inte så mycket som syns, med gyrot är på plats, helikoptern prov hovrad, governor sensorn sönder - beställt en Gator stator som jag väntar på, några fler skala detaljer på plats, lanternor svarvade och tillverkade till stjärtfenan - dock har jag inte dragit kablarna till cockpiten ännu. Nu letar jag efter en profil helst i alu som har måtten 100x15 och minst 230mm lång och jag behöver 2st. Hör av Er om ni vet var jag kan få tag i dessa. Behöver dessutom lägga golven i cockpiten, får leta efter lämpligt material även där.

Avslutas i vanlig rutin med kameran.

Thomas
2012-07-28, 17:19
Allså... nu är det dax att köpa en större trädgård!!

Snyggt som tusan!

Kenneth E
2012-08-07, 11:52
Då har man varit lite aktiv, dock syns det inte att man gör någonting, men det jobbas på varje dag även om det är lite åt gången.

Har lekt golvläggare den senaste tiden och praktiserat som plåtslagare.

Ett par bilder som vanlig avslutning.

Dick
2012-08-07, 17:40
Snyggt Kenneth när förvänts premiären?

Kenneth E
2012-08-08, 07:57
Jag har redan provhovrat.

Tänkte att den skall vara klar, dvs grundlackad innan denna månad är slut. Alla skala detaljer gör jag senare i vinter, såsom inredning, nitar, vapenarsenal, UV-ljus..........

Kenneth E
2012-08-10, 19:46
Nu tycker jag att den börjar få liv, har bara ett par detaljer till att fixa innan den första slipningen sker. Det är att dra kablarna till stjärtlanternorna och limma en plywoodplatta samt fästa en lanterna under kroppen.

Dagen avslutades med bilder naturligtvis.

Balsa Regn,
PS provflög en Horizon "The Beast" idag som blev skrot, sidorodert ställde sig i fullt utslag till höger, tråkigt, men handlaren är underrättad, det var ju inte mitt - men han verkade ha en annan åsikt.

Kenneth E
2012-08-13, 08:34
Då har fönsterna också kommit på plats, pylonerna är intrimmade och monterade, pansarplåten med antennerna på taket monterad, skall nu dra kablarna till lanternorna från stjärten, sedan skall modellen putsas och maskeras för första lagret av grundlack.

Balsa Regn

Kenneth E
2012-08-23, 08:45
Har tyvärr endast flugit FPV med trikoptern så fort jag haft tid och har därför haft ett byggstopp på en vecka och det känns som en evighet sedan jag gjorde något på MD´n.

Jag har i allafall förberett mig inför lackering och samtidigt göra lite justeringar och bygger på de sista detaljerna innan slipning och färg kommer på. Detta kommer nog att fortgå ett tag då jag upptäckta att det tar ganska lång til att få till en bra yta som är godkänd.

En detalj är i allafall färdig för att behandlas med nitar och vädring, men det får komma senare.

Ett par bilder som avslutar kvällen i vanlig ordning.

Kenneth E
2012-08-28, 13:51
Hej igen,

Tyckte att den första kåpan jag gjorde var livlös, provade att göra ett par nitar på den och vips så blev den mer levande. Precis så som jag vill ha den. Blev så glad att jag påbörjade stjärtfenan också och nu är den också färdig, belysningen inkopplad och synkad till samma spänning och den översta vita LED´n blinkar och den röda lyser konstant. Perfekt, svårt, jobbigt, klurigt och värt vart enda timme.

Nu skall jag ge mig på kroppen, kommer nog att ta en stund.

Ja, Ja, Ja, lugna er, ni skall få se några bilder.

Balsa Regn

Kenneth E
2012-09-02, 16:36
De stora detaljerna är klara på stjärten och de första lagren färg är på, återstår all lägga på ett par tusen lossas nitar innan resten av kroppen påbörjas, som ni förstått bygger jag i etapper.

Balsa regn

Kenneth E
2012-09-12, 08:24
Bygget fortsätter trots mycket intresse kring trikopterflygning, försöker att göra något en halvtimme varje dag på helikoptern. Det har tagit tid att göra motor attrappen jag slog ut den på skruvstädet med aluminiumplåt inköpt hos Hornbach 0.8mm, likaså kylluftskanalen på undersidan fast den vad ganska jobbig att forma då den skulle följa kåpan den gav mig mycket huvudvärk.

Det har blivit några fler antenner på kroppen och nitar på stjärtbommen, slipat ner kroppen och maskat för fönsterna för att nu är det dags att lackera. Jag resonerade så att jag kan hålla på hur mycket som helst med detaljerna och aldrig bli färdig, just nu är den i stadiet semi skala och skall den passa in i skala så behöver jag bara lägga till några nitar och vajer fästen.

Jag skall köpa in en ventilerad plåt att täcka för kylluftkanalen så man slipper se det stora gapande hålet till motorn. Lite bilder som avslutning så ni inte tror jag pratar i skägget.

Balsa regn

Kenneth E
2012-09-13, 08:17
Då tillbringade jag 1.5 timme i garaget igår kväll.

Monterade på gallret för kylkanalen samt grundade kroppen och därefter la jag på de två första färgerna. Fick avbryta då jag inte såg vad jag gjorde på det tredje skiktet, f-n mörkt redan vid 8-tiden. Gjorde bort mig lite men det berättar jag om senare när jag sett resultatet.

Nåja fotade efter varje lager, iPhone är inte bra att ta bilder med på natten upptäckte jag, helt suddigt. Men det blev ett par bilder i allafall.

Magoozi
2012-09-13, 09:54
Den blir ju riktigt läcker! Ska du stoppa piloter i den också? Borde inte en Barbiedocka, eller Barbies pojkvän Ken vara i lämplig storlek?

Kenneth E
2012-09-13, 10:52
Barbie blir nog för liten, en figur på 40cm blir korrekt. Helikoptern är liten i verkligheten och piloterna får sättas på plats med skohorn för att komma på plats, ser lite roligt ut att piloterna fyller upp hela cockpiten där framme, men så är det.

Vi får se om det blir någon pilot, först skall den bli färdig. Jag har till den siste på mig sedan har tanten andra planer för mig och bygga kan jag bara drömma om.

Balsa regn

Magoozi
2012-09-13, 10:57
Jaha, är den så stor.... Mäktig i vilket fall som helst!

flunk
2012-09-17, 09:02
Snälla, säg att du ska flyga den flybarless... Det är så trist med skalabyggare som envisas med paddelhuvuden nu när det finns flerbladiga rotorhuvuden och elektroniska stabiliseringssystem. :p

Skickat från min Commodore VIC-20 via Tapatalk

Kenneth E
2012-09-17, 09:39
Hej Flunk,

Har du ett bra tips på prisvärda multi bladiga huvuden och stabiliserings system är du välkommen att höra av dig till mig. Visst det är min önskan att få installera multiblad men det fördyrar modellen med cirka 20.000kr enligt vario och då är det inte ens i rätt storlek eftersom utväxlingen är fel i mekaniken, den är gjord för två blad 1900mm eller 5-blad 1600mm.

Mvh
Balsa regn

PS. Såg ni Black Hawk down igår, jag tänkte inte ens på det tidigare men filmen vimlar av Little Bird´s.

flunk
2012-09-17, 09:50
Hua... Ja, det är ju en slant.
Det var inte meningen att racka ner på ditt bygge, jag ville bara hetsa lite... ;) Men som du vet, det kostar att ligga på topp.
Jag hade fembladigt på min MD500, fast den var ju en 450 elmaskin, lite annan budget där...

Hursomhelst blir den nog fin när den blir klar! Tråden följs med intresse.

Skickat från min Commodore VIC-20 via Tapatalk

simonarvestrand
2012-09-17, 10:42
BeastX tror jag är ett bra alternativ på fbl gyro som klarar flerbladigt. tror det är det bästa alternativet under 2000:-
sen är ju problemet det mekaniska och det har jag ingen koll på.

jocke1963
2012-09-17, 10:59
Ytterligare förbättring eller försämring, vet inte om det är rätt, men jag känner att ju fler detaljer på modellen desto mindre ser det ut som en modell utan påminner mer om en miniatyr.


Blir ju väldigt snyggt!
Men hittar inget om vad du ska ha för motor? Turbin?
Och vad är det för projekt i förgrunden på denna bild?
http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=30327&d=1341690542

Kenneth E
2012-09-17, 14:02
Jaså den,

Äh, det är bara en B-25 på 3.20, som blir nästa projekt att färdigställa efter Little Bird.

Jag har köpt en Beast av just den anledningen, men eftersom den första Beast II, hade problem med elektroniken känns det inte så förtroendefullt att använda den till HK´n. Hm menar du det tre axliga systemet som jag sett i någon tysk tidning?
Mekaniken för multi props är inga problem, bara en fråga om kostnad, tror priset blev cirka 10.000 för blad, huvud och övrig mekanik för att få det att fungera. Skall jag välja FBL då är frågan om det går utan större ombyggnad, får kolla, men då blir det bara två blad i allafall och då kan jag behålla de jag har, kostar inget.

Bara roligt att diskutera, det har varit ganska tyst på denna tråd, men hade jag satt in en trainer 40, då hade det nog blivit liv i grytan.

Som sagt jag har aldrig byggt en Helikopter tidigare och jag gillar minsta skruvstorlek M6 så detta projekt passade mig perfekt.

Ni får gärna tipsa om prisvärda missil och kulsprutesystem som fungerar.

Balsa Regn

Dick
2012-09-17, 19:33
här e en länk sen e det upp till dig hur mycket du vågar:lollypop::sarcastic:

http://youtu.be/59ttSwYNspw

http://www.skyhunterhobby.com/#/dcrls-system/4535681225

Kenneth E
2012-09-17, 21:42
Den första länken tilltalar mig, bössan kan jag ordna - men kan jag testa på Malmö fältet tror ni? Eller måste jag vänta till Ripa träffen, har för mig du har en P47 och de skall vara extra stryktåliga.

Jag har tvättat rent och limmat idag i en och en halv timme på HK, skall maskera nosens glasparti i morgon.

Balsa regn

Dick
2012-09-17, 21:46
Ha ha p-47 e snabba o tåliga. Plats för test kan ske hemma hos mig. Fixar du resten så e allt klart. Lycka till

Kenneth E
2012-09-18, 07:27
Hej då har jag limmat och putsat på det främre glaspartiet. Inte mycket att säga, nitar, nitar och åter nitar.

jocke1963
2012-09-18, 13:30
Blir ju väldigt snyggt!
Men hittar inget om vad du ska ha för motor? Turbin?
Och vad är det för projekt i förgrunden på denna bild?
http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=30327&d=1341690542

Tror du missade min fråga om motor...??

Kenneth E
2012-09-18, 15:06
Hej Jocke1963,

Jag bygger enligt låg budget och behåller motorn som följde med modellen, bensinmotorn Zenoha, den är mycket lättstartad, tyst och verkar pålitlig enligt egen test, då jag prov hovrade med helikoptern. Jag var inne på elmotor men insåg att det blev dyrt att konvertera. Turbin är drömmen, men man hör inte mycket av motorn när helikotern flyger så det kan jag vara utan i och med det, sedan allt släpande med bränsle 2.5/5 Liter/minuter skall tankas efter varje flygning mot bensin 0.5/30 Liter/minuter.

Kanske om allt fungerar som det skall och jag blir imponerad av dess flygning, först då kanske jag uppgraderar till el.

Balsa Regn

El kräver minst 10 celler och en effekt på upptill 6kW.

hjalleo
2012-09-18, 18:48
Hej!

Jag kan inte påstå att helikopter är något som imponerar på mig men det här bygget gör det. Det bli ju bara bättre och bättre för varje uppdatering som du gör. Snyggt!

Mvh Olov

Kenneth E
2012-09-20, 07:43
Jag tackar för det Hjalleo,

Skall väl inte påstå att jag är imponerad av heli själv, men detta är en barndoms dröm som jag uppfyller och måste säga att jag själv börjar bli imponerad.

Har kladdat men färg på utsidan. Har lagt till nitar och kommer inte att lägga till fler på kroppsidorna för att sätta en gräns, har nu endast undersidan kvar att sk. nita.

Nu ser den grym ut och har nu börjat fundera på beväpningen och hur detta skall tillverkas, tänkte jag börjar med raketrören, verkar enklast.

Bilder från gårdagen arbetstimme.

Mr J
2012-09-20, 08:42
Nu börjar den bli riktigt stilig, snyggt jobbat! :thumbup:

simonarvestrand
2012-09-20, 09:01
Riktigt snyggt. Ser en blade i bakgrunden är det övningsmaskinen?

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2

Dick
2012-09-20, 09:14
Snyggt. Den där får du inte flyga inomhus med i vinter.

DennanHMFK
2012-09-20, 09:31
vilken maskin!! :D

Kenneth E
2012-09-20, 13:17
Hej,

Du har rätt, det är min träningsmaskin inför den stora premiären. Kanske går det att träningshovra med den stora i inomhushallen under vinterns aktivitet.

Balsa regn

Kenneth E
2012-09-22, 19:14
Då är vapen tekniken avklarad och det är bara servona som skall installeras till avtryckaren, har inte bestämt mig om semi eller automat eld.

Skall klura ut hur fail safen skall aktiveras.

"Dick" om två helger, då har jag inget bokat.

bokis
2012-09-22, 19:19
Stiligt!Den ser elak ut..Nåt o ta med sig till småland?

Mr J
2012-09-22, 19:55
Nån som vet var man köper kevlarvästar i större storlekar? :)

Kenneth E
2012-09-22, 20:16
Fegis!

Dick
2012-09-22, 20:21
najs nu snackar vi. automat kan bli lite svårt med det du har på nu. lite fpv på kikarsiktena så e du i hamn.. du e välkommen

Kenneth E
2012-09-23, 19:53
Medan jag funderar vidare på avtryckar mekanism så har det tillkommit ett par rör på helikoptern.

De är inte riktigt färdiga och limmet torkar fortfarande, ett besök på Hornbach och det blev så här.

Nu börjar den likna förebilden, äntligen.

Bilderna glömmer jag inte så njuuuut.
Balsa regn

Mr J
2012-09-23, 22:18
Då vet du var du ska förvara dina nyårsraketer i fortsättningen nu då... :sarcastic:

Kenneth E
2012-09-24, 07:37
Jag har några microraketer paket kvar sedan något år tillbaka, men tror nog att de bör vara lite större för att hantera fart och vind.

Men visst börja i liten skala och öka efterhand kan bli intressant.

Kenneth E
2012-09-25, 20:07
Jag kom fram till att jag måste haft härdsmälta häromdagen, raketrören skall inte vara 50 utan 70mm. Jag fick inte ihopa mallen för raketerna den diametern gick inte in i röret. Tyckte rören såg lite klena ut, men reflekterade inte mer på det, sen ser det grymmare ut nu med de större tuben!

Ett nytt rör i rätt storlek har införskaffats och lite andra mindre för att kunna bygga vidare, vi får se vad det blir av dessa.

Tog ett par bilder, men hann inte mer än så. Bild kommer imorgon klarade inte av att lägga in bild från iphone?

Kenneth E
2012-09-26, 11:02
Vad händer i Småland, modellutställning?

Hittar ingen info, men läser att någon efterlyser körning.
Vad har jag missat?

simonarvestrand
2012-09-26, 11:07
Det va väl ändå stockholm som hade nån modellutställning, och någon som ville ha saker från småland.

http://hobbymassan.se/

Kenneth E
2012-09-26, 11:23
Stockholm, då kan det väl inte vara intressant. De riktiga modellerna byggs söder om hallandsåsen och långt ut på landet. Jag packar ut MD' n ur bilen.
Balsa regn

Kenneth E
2012-09-28, 21:35
Fortsätter med beväpningen, denna gången har tillverkningen av Mini gun startat.

Alurör inköpta, lite trä, teflon slagkloss för att slå in limmade trägolv och en gammal burethan tub fått gjort sitt och vips så har man en halv Mini gun. Skall väl erkänna att jag gjorde ett par missar innan jag fick det rätt, till exempel fick jag kapa piporna till rätt längd 9 mm för långa.

Nästa steg är drivmotorn sedan matningen av patroner och till sist stativet. Mini gun är ganska enkel i sin konstruktion och bygger inte på träffsäkerhet utan massiv eld hastighet(typiskt amerikanskt). Sikta in dig med spårljus och de 6000 kulorna i minuten gör resten. Dock ganska tungt att släpa med sig 10´000 kulor a´ 7.XX kaliber. När jag tävlar gnäller jag när jag har 100 skott 6.5x55 i ryggsäcken. Det är därför som det inte finns något baksäte i AH-6 det är tank och vapen förråd för de två Mini guns.

Kenneth E
2012-10-05, 14:13
Det händer inte så mycket på byggfronten, men jag har svarvat lite till miniguns och raketrören har fått upphängningsfästen på tuberna.

Hoppas att det blir klart för lackering efter helgen.

Mr J
2012-10-05, 14:35
Dina minigun var riktigt coola! :thumbup:

Men varför har du bara sju hål i tuberna? Där är ju arton på din referensbild...

Magoozi
2012-10-05, 20:46
Du får plocka med vispen på städdagen Kenneth! Hade varit kul att se den live!

Kenneth E
2012-10-06, 10:12
De bilderna är endast till som referense till minigun, på den helikopter jag valt sitter det 7 tuber, jag var inne på det men då hade jag inte haft rätt förebild och raketrören blivit jättestora.

Var familje fri i går kväll och då stod jag i garaget ett par timmar. Blev fästen till minigun och raketrören är nästan färdiga, allt inpassat till rampen.

Bilderna "If you see this in combat - RUN"

Mr J
2012-10-06, 10:37
Jisses! Det är nästan samma otäcka känsla man har när man står framför en A-10 och tittar rakt in i Gatlingkanonen...
Typ "jag vill hellre vara i andra änden av det här" :)

Kenneth E
2012-10-06, 11:25
Mr J du har rätt.
Såg en dokumentär när en AH-6 little bird attackerade framryckande soldater. Tänk dig känslan att få se en helikopter flyga mot dig i 180 km/timme och 500 meter innan starta de båda miniguns som träffar 100 meter innan för att rikta in sig med 200 skott per sekund blandat med spårljus, rikoshetter, grus, eld och förstörelse.
Då funderar man nog på vad man gett sig in i.

Balsa regn

Kenneth E
2012-10-06, 19:41
Vill bara bli färdig med Helikoptern och nu gör jag de sista skala detaljerna efter maiden. Först skall jag installera ett servo och dra kablarna lite snyggare i kroppen.

Det är inte lätt att lackera i regn, tur att det inte skall vara så perfekt på en sådan kärra.
Beväpningen är nu färdig och monterad.

Kenneth E
2012-10-17, 16:01
Då återstår endast provflygning.

Men jag kommer att jobba då och då med inredningen tills den är provflugen, för att ha något att göra.

Sickan
2012-10-17, 16:26
Ser grym ut!

--
S

Ålänning
2012-10-17, 17:36
Vart ju snygg! =) Gillar skarpt! Har själv en 530 som jag tänkte måla svart så därför gilar man väl den där!! ;-) Min blir dock ej svart, ändrade mig, men nog f-n är din läcker! Detaljer gör ju så mycket. Sätt den på nåt bra ställe och få lite fina foton så den framstår som riktigt.

Dick
2012-10-17, 17:39
Blev ju riktigt grymm ser rå ut.

hjalleo
2012-10-19, 13:50
Hej!

Som jag sa tidigare i din tråd; jag är inte speciellt attraherad av helikopter men din skapelse är riktigt läcker!

Mvh Olov

Kenneth E
2012-11-26, 10:37
Oj, vad långt ner på listan denna länk hamnat, kul att det byggs ute hos oss modellflygare.

Medan jag väntar på bättre väder så bygger jag lite på cockpiten.

Har inte gjort mycket, men strukturen är där och det har varit ganska jobbigt att få instrumentpanelen på plats. Den är endast inpassad och urholkad för att belysning och pitotrör skall få plats utan att de syns i panelen.

Jag har någon slipning som kvarstår och sedan är det bara att montera den på något sätt, limma och skuva har jag tänkt men hur det skall gå till vet jag inte. Utmaningar är till för att lösa, eller hur?

Jag har kört helikoptern på garage uppfarten i över en timme i ett sträck och allt fungerade perfekt, den vibrerar en del men det är en bensinare i den, så det är förväntat, inget har trillat av när jag kört rotorn upp till 1200rpm.

Kenneth E
2012-11-27, 14:10
Fick en kvart av tanten att meka innan ungarna skulle läggas, mycket snällt av henne.

Skruvade fast "staken" i fronten på golvet med två skruvar, sedan fick jag passa in den golvmonterade instrumentbrädan då den inte passade längre när den stående instrumentbrädan skruvats på plats.

Nästa steg blir att skruva fast den liggande instrumentbrädan för att sedan börja arbeta på ytfinishen på panelerna samt montera instrument(Jag tänkte att det vore intressant med lysande instrument, men det får vi se).

Balsa regn

Kenneth E
2012-11-28, 09:46
Fick ytterligare en kvart av tanten idag också, det måste närma sig jul(Undra vad hon är ute efter, tre ungar har vi redan så något annat ligger och gror).

Sågade till mellanbiten som sitter fast mellan golv och den stående panelen, skruvade fast golvet till golvpanelen. Det går att lyfta loss hela golvpanel med golv utan problem för att komma åt radio prylarna.

Slutligen spacklades alltihop, jag hade nästan glömt hur gott Hagmans spackel luktar.

Sickan
2012-11-28, 14:32
Mmm, det är något på gång ;)

--
S

metric
2012-11-30, 11:48
Det kommer att kosta!

Kenneth E
2012-12-10, 12:01
Det har inte hänt så mycket men lite i allafall.

Har passat in instrumentpanelerna och monterat dessa, samt limmat dit ett par instrument på dem, det skall komma fler knappar och rattar på dem så småning om.

Har dessutom börjat måla insidan av cockpiten också.

Har börjat skissa på stolarna till piloterna, vi får se var det blir med det.

Mr J
2012-12-10, 12:36
Det är ju skitsnyggt så här långt...
Tummen up :victorious:

Sickan
2012-12-10, 13:13
Riktigt bra! Ska bli spännande att se fortsättningen.

--
S


Sent from my iPad using Tapatalk HD

Copterdude
2012-12-10, 14:44
Hade varit coolt med något liknande detta http://www.youtube.com/watch?v=2AYDtS-H1-Y&list=UUVBfdImQKtiwu1U0_Q7aX8Q&index=4

Fast då kanske farbror blå inte blivit så glad även om det bara är "smällare" :P

Kenneth E
2012-12-10, 15:01
Det är faktiskt lösa skott , vilket kräver vapen licens i sverige och är en ganska gammal uppfinning som jag såg på ett tyskt meeting för minst 10 år sedan. Då var den monterad på ett flygplan. Tyvärr så är magasinet ganska stort och därför så blev den inte så populär i heller eftersom den var mycket svår att installera.

Mvh
Balsa regn

Copterdude
2012-12-10, 15:27
Aha ok, tråkigt. Hade varit häftig men en variant som man inte behövde licens för.


Det är faktiskt lösa skott , vilket kräver vapen licens i sverige och är en ganska gammal uppfinning som jag såg på ett tyskt meeting för minst 10 år sedan. Då var den monterad på ett flygplan. Tyvärr så är magasinet ganska stort och därför så blev den inte så populär i heller eftersom den var mycket svår att installera.

Mvh
Balsa regn

Kenneth E
2012-12-15, 23:31
Lördagkväll i garaget, ett par öl försvann och ett par stolar blev till.

Nu målas de i omgångar.

Copterdude
2012-12-16, 09:21
Snyggt, nu saknas bara några figurer som sitter i :)

Mr J
2012-12-16, 10:17
Snyggt, nu saknas bara några figurer som sitter i :)

Han får väl övertala ungarna... :sarcastic:

Kenneth E
2012-12-26, 20:35
En gubbe i fel storlek är installerad i AH-6:an, i väntan på rätt storlek dyker upp i leksaks affären.
Provhovrade en hel cm i går men det var för isigt så den gled bara runt på marken, gör nytt försök i torrväder.

Balsa regn

Ompa
2013-01-12, 09:16
Tänkte om du behövde inspiration på detaljer :lollypop:


http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=s9d3hRExTiw&NR=1

Kenneth E
2013-01-12, 12:51
Tack för det, jag såg den filmen för ett par veckor sedan och denna helikopter är grym gällande detaljer.

Annars såg jag en AH-64 på JetPower meetinget 2012, 2.7m lång,2.5m rotor diameter och till det bästa endast 180.000 euro färdigbyggd.

Kenneth E
2014-06-24, 21:02
Provade Jeti radion i helikoptern, får nog blir en hel del intrimningar innan man flyger iväg. Den var extremt känslig på alla roder. Nåväl ett väl förtjänt lyft på hela 3cm blev dagens resultat. Bara jag inte blir en sådan där hovrare!

Fluf
2014-06-24, 21:17
Provade Jeti radion i helikoptern, får nog blir en hel del intrimningar innan man flyger iväg. Den var extremt känslig på alla roder. Nåväl ett väl förtjänt lyft på hela 3cm blev dagens resultat. Bara jag inte blir en sådan där hovrare!
Läcker fågel det där :)

En massa expo och dualrate och sedan trimma sig ner därifrån. Premiär med min senaste fågel så startade jag med 60% expo och 40% utslag, kanske lite överdrivet men jag är söndagsflygare och det är en 3D maskin så den kan vara lite hoppig ^^

Ålänning
2014-06-24, 21:23
Den blev ju riktigt bra!! =) Kul!

Expo? Jag brukar ha max 10%. Brukar ställa utslagen istället. Tex -2...+10 med Normal-kurvor och håller 65% throttle under hovring så är t.o.m. 450 och 500 snälla och mjuka. =)