handdator

Visa fullständig version : Verklighet vs. simulator - första flygningen i år... :-)Evert
2012-05-03, 20:59
Pappaledig som jag är, tog jag mitt lilla Nine Eagles Xtra 300, och mina två barn, och flög längs fotbollsplanen där vi bor. Det var inte så stark vind, men väldigt byigt och turbulent. När jag skulle sätta ner kärran, typ 1 sek innan landning, fick jag plötsligt en kastvind i sidan, så kärran rollade och jag landade på vingen, som gick av.

Tusan.

Men, men, shit happens. Tog min andra större kärra, en Cessna 182 istället. Drog ut igen. Nu var det inte bara turbulent, utan oxå byar med väldigt mycket vind. Lite nervös, men jag har säkert 500 timmar i simulator under vintern, så det borde ju inte vara några problem. Jag startade och flög som bara den. Riktig skoj faktist! Kände mig som en ko på grönbete, efter en vinter i båset. Men plötsligt gav motorn upp, dessutom på ett väldigt dåligt ställe, under en skarp högersväng på låg höjd, snett från vinden. Jag lyckades få till hyfsad glidflygning, men vinden förde kärran snabbt mot ett stort staket. (Enda staketet på typ 500 meter.) Jag drog av motorn i hopp att kunna kicka igång den någon sekund, för att kunna få höjd och komma över staketet. Men icke. När jag drog på och försökte få upp kärran, svarade inte motorn, utan kärran stallade rakt genom staketet. Pang. Vingar, propeller och bakkropp bröts sönder.

Tusan. Plötsligt kom jag på skillnaden mellan verkligheten och simulatorn... visst är det kul att flyga under svåra förhållanden... men det kan oxå bli väääldigt dyrt när något går snett !! :-)

Nå, det blir till att köpa lim imorn, och försöka få ihop kärrorna. Cessnan såg inte rolig ut... Blir nog att uppdatera... :-)

28890

Thomas
2012-05-03, 21:21
Welcome to "The Real World"!
Simulatorn är ett jättebra hjälpmedel, men verkligheten är inte så förlåtande....

Bara att bryta ihop en stund och komma ingen!!
Lim & tejp löser mycket!

jocke1963
2012-05-03, 21:35
Se det positiva, nu "måste" du ju köpa en kärra till! ;)

Evert
2012-05-03, 21:43
Se det positiva, nu "måste" du ju köpa en kärra till! ;)

Hihi, just det !! Nu kan icke frun lägga in sitt veto !! :-)

numnutchris
2012-05-03, 21:46
Välkommen till verkligheten - simulatorträningen missar ju helt limma, lappa, laga och bygga samt sedan trimma in det (igen)
:dance3:

freddan_6
2012-05-04, 04:43
Men går det inte att laga? CA-Lim, PU-Lim, Vitlim, Uhu-Por och Epoxy är några av de lim en modellflygare måste ha. Du bör ju dock byta det som fallerade på drivlinan om nu inte batteriet var helt slut. Jag har timer i min radio som varnar när det är dax att gå ner. Den är ställt 30 s före den tid som batteriet är slut.

McRegor
2012-05-04, 05:23
Även med mycket simulatorflygning i ryggen så är man nybörjare om man aldrig flugit på riktigt. Har man möjlighet så tycker jag att man skall ta hjälp av någon erfaren flygare vid de första försöken - kompis eller via någon klubb. Det brukar spara in många reparationer.
Hälsningar
Roger

Evert
2012-05-04, 12:49
Helt nybörjare är jag inte (hur länge är man fö. nybörjare?). Har väl si så där 10 timmar i min Nine Eagle och ungefär lika mycket i min cessna förra året. Och kanske 1000 timmar i simulator. Köpte min Nine Eagle i slutet av året, tycker det är sjukt roligt att hålla på och manövrera på små utrymmen. Roligare än att bara flyga runt runt. Därför var det rätt länge sedan jag körde cessnan.

Och visserligen har jag flugit i stark vind förut, men turublensen var helt sjuk igår. Flyget hoppade och for. Men det gick att kontrollera. Dock flög jag med för små säkerhetsmarginaler. Och det är väl kanske just det som skiljer en nybörjare från en erfaren pilot? Först flög jag 10 min med ett nyladdat batteri. Gick bra. Sen satte jag i mitt andra batteri som jag oxå hade laddat max. Men trots det höll batteriet bara ca 1 minuts flygning. Det var därför jag blev tagen med byxorna nere. Jag tog upp kärran mot vinden, och gjorde sedan en högersväng och flög snabbt med med vinden på låg höjd. Sen drog jag skarpt höger och drog på gasen max. Det var då motorn dog. Så jag vinklade kärran åt vänster, och försökte nå en liten liten öppning på fäletet. Hade typ 3 sek på mig att få kontroll på situationen. Men det gick inte, så jag drog rakt in i staketet. Smack.

Nå, men shit happens. Man lär av erfarenheterna. Nästa gång ska jag flyga med mer säkerhetsmarginaler. Det var dåligt av mig. Särskilt eftersom jag inte visste om batteriet var ok. Konstigt att batteriet la av, dock. Kan det paja efter en vinter i stillhet?

Och nu har jag köpt lim. Snart är nog båda kärrorna i luften igen !! :-) Skoj sjoj.

Btw, vad tror ni om denna fina kärra? http://www.umearc.se/edge-540-ep1200-red-bull-peter-besenyei-pip.html ? Ser underbar ut !

Evert
2012-05-05, 10:04
Hoho, jaaa det gick ju bra. Igår satt jag och limmade och donade. Först testade jag min Nine Eagle. Den flög i typ 15 sek, sen låste sig skevrodret. Planet åkte i backen. Och jag som satt två timmar igår med flygsimulatorn och tränade på olika fel. Bla kärvande servos! :-)

Ja ja. Jag kollade kärran efteråt och servon stod bara och hackade i samma läge. Snett vänster. Jaja, tänkte jag. Då kör jag min Cessna. Men trots att allt gick bra igårkävll, så vägrade sändaren synka upp med planet. Och jag hade inte verktyget med mig för att låsa om flyget med sändaren, så jag la ner projektet.

Det är väl gudarnas sätt att säga att det är dags att öppna plånboken. På måndag ringer jag till Umeå och beställer nytt flyg: http://www.youtube.com/watch?v=TAgML53UtRk

Ser att Umeå RC rekommenderar denna sändare till: http://www.umearc.se/futaba-t6jg-s-fhss-2-4ghz-flyg-heliradio-med-r2006gs.html Det är väl lika bra att köpa en sändare, och inte hålla på med dom där meck-sändarna som följer med? Annars har dom ett paket oxå med en sändare som följer med (se nedan), men .... det borde väl bli dyrare i längden. Bättre att ha en egen sändare:

http://www.umearc.se/edge-540-ep1200-red-bull-peter-besenyei-rds.html

Hmmmm... vad säger banken...

numnutchris
2012-05-05, 10:13
---

Hmmmm... vad säger banken...

Du kanske ska lägga till nåt typ:
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=191

Bra mäta ack innan man stoppar i plan, har räddat mej några gånger från att ta ack man nyss flugit med i stället för laddat dito...
:)

freddan_6
2012-05-05, 10:25
Hej
Om du riktigt blir fast i sporten, så kommer du kanske att råka ut för att den sändaren (Futaba T6JG) inte räcker. Tyvärr är den då av en lite billigare teknik, där alla mottagare du köpt bara passar till den sändaren och två till, se http://www.futaba-rc.com/systems/air.html. Så växer du ur sändaren får du köpa nytt, och sälja det gamla. Jag tycker du ska titta på en sändare som det går att växa med, tex den dyrare Futaba 6EX eller 7C. Själv har jag 7C, och det är bara nu när jag vill ha butterflymix på segelplan som den visar sin begränsning. Men jag kan byta upp mig till len 8FG och behålla mina mottagare.

Innan start är det bra med en checklista som alla fullskalaflyg går efter
0) Test att sändaren står inställd på rätt modell (om den kan ha flera) alternativ test att alla trimmar står rätt genom att titta.
1) Test att fartreglaget piper på rätt sätt (koll att jag kom ihåg att ladda)
2) Test att varje roder går hela vägen till bägge ändlägena åt rätt håll utan att låta illa. Bakifrån ser det ut som:
roderspak åt vänster gör att roder går åt vänster och vice versa
höjdspaken mot dig gör att höjdroder går upp och vice versa
skev åt vänster gör att vänster skev pekar upp och vice versa
3) Test att motorn drar åt rätt håll
4) Test att motorn och propellern är balanserade vid gaspådrag

och så vidare. Alt eftersom du gör missöde fyller du på listan. Ta med den ut på fältet, inplastad men med möjlighet att fylla på (t.ex. med post-it)
mvh. //Fredrik

numnutchris
2012-05-05, 10:50
Då ska jag genast göra det lite svårare - 6EX är gammal och väldigt begränsad. 6J har lite fler inställningsmöjligheter, modellminnen och billigare mottagare men är fortfarande instegsradio, helt ok sådan. 7C är också gammal; tycker inte priset motsvarar värdet längre även om jag/vi själva använder sådana vid skolflyg.
Kompatibiliteten på GHz är kass, men det lär komma fler radio som klarar mottagarna som 6J kör; 8J är ju på G (nämner inte 18MZ pga prislappen... :) )

bem
2012-05-05, 12:20
Hej,

Man kanske kan dra lärdomar av vad som hittills hänt:

1) I början på säsongen kan det vara klokt att flyga i lugnare vindförhållanden tills man blir varm i kläderna. Flygtrim är en färskvara så har man inte flugit på hela vintern får man ta det lite piano på vårkanten när man skall böra flyga igen.

2) Ha en LiPo "batterimätare" ( battery checker t ex http://hyperion-eu.com/products/product/HP-EOS07SENTRY ) så slipper man en del överaskningar som att få slut på batteriet efter kort stund.
Om man har som rutin att kolla accens kapacitet innan man sätter det i planet har man garderat sig hyfsat.
Förvara LiPo accen med ca 60% kapacitet kvar i batteriet när du inte använder det (det skall inte ligga fulladdat vid längre förvaring) så får LiPo accarna bättre förutsättningar att hålla längre.

3) Billigare radio och sevon som följer med i enklare Kina "paket" har rimligen inte så bra kvalitet.
Du verkar ju rätt tänd på radioflyg så en investering i en märkesradio som t ex Futaba, Spektrum eller liknande kan nog anses klok investering på sikt. Spektrum DX6i kanske kan vara nåt om du senare vill använda färdiga plan från t ex E-flite, ParkZone m fl som har en del PnP och BnP plan så man snabbt kommer upp i luften. Futaba T6JG är nog också ett tryggt köp som du klarar dig med ett tag.

4) Nu vet du ju bäst själv hur bra du är på att flyga men är en sån Kyosho Edge 540 rätt modell i detta läget?
Den lär kräva ganska bra flygvana men jag säger inte att du inte klarar av den för har du ca 20 timmar i luften och 1000 timmar simulatorträning som du skriver så borde du ha ganska bra förutsättingar att gå vidare men en mer avancerad modell.
Om du köper den Kyosho Edge 540 gör du kanske klokt i att ta hjälp av nån mer erfaren de första flygningarna med den modellen annars riskeras att det det bli en både kortvarig och dyr bekantskap med Edgen.

Lycka till med val av radio och ny modell.

/Bo

Evert
2012-05-05, 14:53
Tack för insiktsfulla kommentarer!

En annan, väldigt basic grej, är att man nog bör ha solbrillor om solen står lågt. För när kraschen inträffade så hade jag planet mitt i linje mot en lågt liggande sol, så jag såg knappt vad som hände. Det skapade oxå osäkerhet, eftersom jag inte såg om jag skulle kunna nödlanda på fältet bakom staketet. I efterhand såg jag att jag nog hade lyckats med det, även om det gick endel diken där. Att försöka dra upp nosen och stalla genom staketet, var i alla fall sämsta av alla val. Men man lär sig. Som sagt, jag vet inte hur länge man är nybörjare, men i vissa situationer är man kanske nybörjare, hur erfaren man än är...

Anyway, men då tar jag och köper en bättre sändare. Lika bra. Detta är ändå en sport jag kommer att fotsätta med. Ska snacka med Umeborna på måndag när jag beställer. Och nog är jag biten alltid. Jag ÄLSKAR att flyga. Har suttit 2 timmar bara i morse och nött i simulatorn. Har dock satt simulatorn på att fel ska uppstå "ofta", så att man lär sig att vara på hugget när något händer. Vis av erfarenhet... :-) Sen brukar jag köra alltid på ca 150-200% turbulens och 6-7 sekundmeter, så att man lär sig tänka bort vinden när man flyger.

Och kanske är den maskin jag tittat på väl avancerad för mig, men jag hoppas att det ska gå bra. Men behöver ju inte våldsflyga det första man gör. Jag får skynda långsamt. Min Nine Eagle körde jag som fasen med i slutet av året, så fort det var hyfsade vindar, och gjorde rätt avancerade manövrar. Ändå har jag aldrig varit nära att gå i backen, förrän i förrgår. Kanske var det en strulande servo som gjorde att jag gick i backen redan vid första gången, när jag tänker efter. För den svarade jättekonstigt och rollade över åt höger. Jag tolkade uppträdande som att det var en kastvind, men det vettifasen. Den agerade på samma sätt i morse, när den gick i backen. Helt okontrollerbar roll åt höger. Hmmm...

Nå, nu är jag i alla fall på gång att beställa min fjärde maskin, har tidigare haft SU-27, Cessna, Xtra300. Jag var tidigare inne på att köpa en J-35 eller Me 109, men efter en vinter bakom simulatorn har jag verkligen lärt mig uppskatta 3D flygning, hänga i propeller osv. Det lägger lixom till en dimension i flygningen, som är svår att få när man kör WW2 kärror, tycker jag.

Dock ska jag få en p-51 av en kompis, eftersom han insett sina begränsningar. Måste bara köpa ett batteri till den. Han har haft den några år, men har inte vågat flyga, eftersom han inte är beredd att lägga ner tid på torrträningen i simulator. Tja, det är bara att tacka och ta emot.

För minst två kärror måste man ju ha... Minst !!

Nä nu är det dags för lite simulator igen. Grabben sover middag. Vi hörs !!

:-)

jocke1963
2012-05-05, 18:44
För minst två kärror måste man ju ha... Minst !!


Hehe, vanligt förekommande fenomen.. ;)

När jag började flyga rc 2007 hittade jag detta eminenta forum, läste och insöp massor med kunskap och bra ideér.
Såg att vissa hade signaturer där de spaltade upp alla sina kärror. Undrade lite varför, det räcker ju lixom med en maskin...?

Nu är jag där själv, har nog ett 20-tal flygbara kärror, 7-8 obyggda, mest el allihopa, men även 2 metanolkärror, en metanol-rc-båt och en elheli, samt några lik som jag inte vet om jag orkar/hinner laga. (Oxå småbarnspappa igen på gamla da´r, en 1.5-åring och en 2-månaders, båda killar. 1.5-åringen är mycket teknikintresserad, älskar att vara med mig ute i garaget och pyssla med mina verktyg, så det kan nog bli en modellflygare av honom oxå.. Så, tiden för att både flyga och bygga är "något" begränsad, tyvärr)

Angående radioval anser jag oxå att Futaba´s nya 6 kanalare verkar konstig, varför fortsätter de inte med samma FASST-system de redan har? Jag började med en beg Futaba 6EX 2.4 GHz, men köpte senare en Spekrtrum DX6i då jag tyckte Futaban hade för få modellminnen, (6 st) och va lite halvjobbig att programmera. Köpte senare en beg DX6i, som jag använt mer än Futaban, mest pga att den har fler modellminnen, men även är enklare att programmera, i mina ögon iaf. Har nu sålt båda dessa radios, då jag uppgraderat till en Spektrum DX8, vilken jag stortrivs med. Det enda jag saknar är att kunna stänga av pipandet när jag programmerar den, frugan gillar inte när jag sitter o piper i köket och hon kollar tv i vardagsrummet bredvid.. ;)

Till Spektrum kan man dessutom köpa piratmottagare ruskigt billigt, jag beställde nyligen hem 10st av dessa AR6100-kopior, a´ 3,99$ styck! (http://www.targethobby.com/spectrum-dsm2-ar6100e-24g-mini-receiver-v16-on-sale-p-4161774.html) Med frakt o lite annat godis i paketet bidde det alltså typ 40:- styck! Har flera såna sen förut, funkar klockrent för vanliga små parkflyers.

McRegor
2012-05-05, 18:53
Hej,
Kyoshon är i o f s en hyfsad kärra men vi har haft lite problem med fartreglagen. Skall du ha en mera avancerad kärra, vilket känns lite tveksamt trots allt, så skulle jag rekommendera en Multiplex Parkmaster. Lite mndre än Kyoshon men högre kvalitet och lite tåligare dessutom.
Vill du ha en billig men ändå hyfsad radio så kolla på Spektrum DX6i - det är nog det enklaste jag skulle rekommendera. Har du råd så gå gärna upp ett eller ett par steg - du blir ingen bättre flygare men radion håller högre mekanisk kvalitet samt programvaran är klart mera flexibel.
Hälsningar
Roger

jocke1963
2012-05-05, 18:56
Kyoshon är i o f s en hyfsad kärra men vi har haft lite problem med fartreglagen.

Precis Roger.
Kom att tänka på denna rulle, ha det i åtanke och fråga i butiken ang detta innan du köper/beställer, Evert.
http://www.youtube.com/watch?v=9QZ_jApVLzk&feature=related
Men skam den som ger sig... ;)
(http://www.youtube.com/watch?v=9QZ_jApVLzk&feature=related)http://www.youtube.com/watch?v=0vCiAtUFAfM&feature=watch_response

sundqvistjohan
2012-05-05, 20:55
En annan, väldigt basic grej, är att man nog bör ha solbrillor om solen står lågt. För när kraschen inträffade så hade jag planet mitt i linje mot en lågt liggande sol, så jag såg knappt vad som hände.


Lär dig att flyga så du aldrig behöver vända på dig (tänk att du står på en linje när du flyger och att flygplanet aldrig får passera över den linjen, dvs att du hela tiden har planet framför dig). Om du nu ställer dig så att du har solen i ryggen kommer du aldrig att bli bländad. När jag skolflyger med mina elever tar jag alltid över kontrollen om eleven flyger bakom denna tänkta linje, bl.a. för att undvika att åka in i solen.

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/Namnls.jpg

Evert
2012-05-06, 00:10
OK, jag lyssnar och lär!! När man kör simulator kan man ju fara och flyga lite som man vill (spelade in som hastigast): http://youtu.be/KDzT0ckE91g Har visserligen slagit av vinden här, men jag tror att man har lite mer kontroll i en simulator än i verkligheten. Saker som att min son börjar gråta i vagnen, eller att min dotter pucklar på honom, eller en sol som bländar, eller dyligt, är ju sånt man lixom slipper när man flummar i soffan och flyger... :-)

Btw, är inte Multiplex Parkmaster ett litet 3D plan? Sånna är ju i och för sig skoj, men ... mmmm ... vet inte. Då kan man ju kanske gå på denna: http://www.umearc.se/minium-ad-ultimate-4-kanals-1.html Den är ju i alla fall billig.

Edit: Är det inte samma flyg som finns i RealFlight (spelade åter in som snabbast)? http://youtu.be/O1GJnmiUakM Dom är ju som sagt skoj, men ... vet inte ... känns lixom inte riktigt som ett flyg, om du förstår vad jag menar... hmmmm...

freddan_6
2012-05-06, 06:08
Min grabb har flugit min Parkmaster utan större problem. Ställer man ner utslagen till "rimliga" - cirka 20mm på höjd och sida, och 15mm på skev, så kunde han flyga den. Och då ska man veta att han är ganska mycket nybörjare och har bara flygit 2 inomhusare och en Poison och en Tiger Trainer förut. Han tyckte dock att Acromastern var mera riktigt plan och det kan jag hålla med om. Också den med små utslag cirka 20mm på höjd och sida, och 15mm p skev.

Både Parkmaster och Acromaster är gjorda av Multiplex jättefina "Elapor" en plast som är lättlagad och hållbar, går ej att jämföra med kyoshos Minimum AD. De har dessutom riktig vingprofil och tål vind bättre än 380mm AD. Det finns få material som överlever krash som detta. Min Parkmaster har jag haft i 5 år, först nu när ett fartreglage dog på cirka 100meters höjd, har den fått gå i pension. Jag fick inte kroppen rak efter den krashen. De väger cirka 600gram (Parkmaster) och 1,2 kg (Acromaster) och har vingspan på 960mm (Acromaster) och 1095mm (Acromaster). Minimum AD är inhomusplan som måste ha helt vindstilla för att flyga utomhus. Parkmaster och Acromaster penetrerar vind rätt bra, upp till 8m/s är flygbart med dem.

Titta på bilden som JohanSundkvist lade upp, han har keps i stället för solbrillor. Man flyger med planet framför sig, och solen bakom sig, och man klanta sig och flyga för nära solen så kan man använda kepsen för att ta bort solen från ögonen.

Jo Parkmastern är den som finns i Realflight. Med maxade utslag kan det se ut ungefär som på bilden. Bara det att den stallar i verkligheten och man måste jobba med sidoroder för att kompensera.

mvh //Fredrik

McRegor
2012-05-06, 09:18
Acromaster är lite större/tyngre än Parkmaster vilket är bra ibland men oftast mindre bra när det inte går riktigt som man planerat - alltså vid kvaddar. Då brukar ofta den lättare kärran få mindre skador om material m m är snarlikt. Därför tror jag mera på en Parkmaster än en Acromaster som första mera avancerade kärra när man egentligen inte flugit speciellt mycket med nybörjarkärror.
Hälsningar
Roger

Evert
2012-05-06, 14:51
Ok, grabbs. Har endel beslut att ta.

Har i alla fall landat vid att köpa en Spektrum DX6i (utifrån era rekommendationer). Tyvärr har dom inte Spektrum hos min favvoafär i Umeå, men man kan beställa den från Hobbex ser jag. Priset är väl ok, men det känns sunkitgt att köpa från just Hobbex. http://www.hobbex.se/produkter/5203-spektrum-dx6i-dsmx Det är så mycket bättre att kunna rådfråga någon säljare på en riktigt RC-butik om vad man behöver, sändare etc etc. http://www.hobbex.se/produkter/9804-mottagare-ar500-dsm2-spektrum.html I umeå är dom så jäkla trevliga oxå, vilket vi tekniska amatörer uppskattar. Dessutom fick min dotter en dinosaurie "på köpet" sist vi passerade den butiken, på genomresa genom sverige...

Edit: Ser ju onekligen rätt skoj ut... http://youtu.be/QmNN2WNS2vE Men jag har inte riktigt landat. Köper jag en sån här kärra, tror jag att jag köer ytterligare en kärra oxå., alltså en mer "flygplansliknande" modell.

Decissions, decissions, decissions... :-)

Evert
2012-05-06, 15:11
Nämentitta, här kan jag ju beställa, priserna ser ju rätt ok ut. http://www.hobbyequipment.se

Sååå, vad behöver man då...

Radio: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrt/radiostyrningar/flyg-radio/spektrum-dx6i-endast-radio-utan-mottagare.html

Flyg: http://www.hobbyequipment.se/flygplan/multiplex/multiplex-parkmaster-3d.html

Sen behöver man väl lite acccar och sånt... hmmm... måste man köpa servos och motor och sånt till Multiplexen?

Och hur är det med mottagare, vilken rackare ska man välja: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrt/radiostyrningar/mottagare/

Evert
2012-05-06, 15:34
Jo Parkmastern är den som finns i Realflight. Med maxade utslag kan det se ut ungefär som på bilden. Bara det att den stallar i verkligheten och man måste jobba med sidoroder för att kompensera.

mvh //Fredrik

Testade att sätta på lite turbulens och vind, då var den inte alls lika snäll i luften. Damn. Tvärt om blev den riktigt svårkontrollerad. Grabbarna man ser flyga på youtube, med total koll, är så sjukt bra. Wow.

Nå, men fördelen att det finns i simulatorn, är ju att man kan träna på sin "egen" modell. Men som sagt, den är inte helt enkelt att bemästra. Jäklar vad den för och hoppar, med lite vind och turbulens. Vet inte hur många gånger jag stallat rakt ner i backen idag.

Näe, nu vill frugan att vi ska gå ut och plantera hallonbuskar. Bäst att lyda henne. Annars får jag en flygkapare på halsen...

Iiiii...

freddan_6
2012-05-06, 15:51
Nämentitta, här kan jag ju beställa, priserna ser ju rätt ok ut. http://www.hobbyequipment.se

Sååå, vad behöver man då...

Radio: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrt/radiostyrningar/flyg-radio/spektrum-dx6i-endast-radio-utan-mottagare.html

Flyg: http://www.hobbyequipment.se/flygplan/multiplex/multiplex-parkmaster-3d.html

Sen behöver man väl lite acccar och sånt... hmmm... måste man köpa servos och motor och sånt till Multiplexen?

Och hur är det med mottagare, vilken rackare ska man välja: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrt/radiostyrningar/mottagare/

Vet ej hur hobbyequipment är, vet att autopartner är bra och har planet en hundring billigare.
Servo i storleksklassen 12 gram fungerar, t.ex. Hitec HS-55. Autopartner har tom ett kit bestående av plan + 4 servo.
http://www.autopartner.se/multiplex-parkmaster-3d-med-4st-hs55-p-10707.aspx


Jag använde följande servo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6339__Digital_high_torque_bearing_servo_12g_2_6k g_16sec.html

Motor i viktklassen 70 gram fungerar, Autopartner har två förslag, jag använde
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__2105__KD_A22_15M_Brushless_Outrunner_Motor.html

Du ska ha 3-Cells batterier som kan leverera 30A och väger lite, jag använde
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9608__Rhino_1050mAh_3S_11_1v_40C_Lipoly_Pack.htm l

Fartreglage på 20-30A passar bra, jag använde
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__2164__TURNIGY_Plush_30amp_Speed_Controller.html

Sen en propeller som passar till motorn och 3Cell. Min motor hade kV 1050 och då passade APS-C 11x3,8

Du måste ha spektrummottagare eller spektrumkompatibla till spektrum sändare
Finns på ebay och hobbyking och rcflight och inwoodmodels.
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1284
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__294__190__Tx_Rx_Systems_Parts-2_4Ghz_Spektrum.html

McRegor
2012-05-06, 17:41
Hej,
Radio med mottagare - http://www.mft.nu/?ProdID=5082
...och MFT är en bra leverantör
Dom har säkert det mesta du behöver f ö också.
Maila eller ring dom och kolla.
Sen är nog ett HS-55 servo ett 8 g servo men det verkar ju vara vad man rekommenderar.
Hälsningar
Roger

Evert
2012-05-06, 22:13
Uj, ni är så hjälpsamma. Ja, det känns lite nervöst att mecka ihop ett flyg själv med motor och sånt, men det är väl alltid så första gången. När man väl klarat av det, så öppnar sig en värld av möjligheter, istället för att endast köpa redan monterade plan.

Pirrigt det här. Men jag skulle ju kunna ringa MFT, som McRegor skriver, och beskriva min situation, dvs. "skicka med allt som behövs, motor, servos, etc., för att jag ska få flyg X upp i luften". Sen är det ju bara att mecka ihop allt och trimma flygplanet. När man väl byggt ihop sitt första flygplan och fått det att fungera, är väl beroendet totalt?

Fö: Tack Freddan för uppslagen!! Mycket möjligt att jag beställer det du länkat till. MEn jag tror att jag ska ringa MFT först. Jag gillar att tala med fysiska personer, passinerade sälljare, när jag köpe grejer. Det är nog därför jag gillar butiken uppe i Umeå. Där vill man ju bara tömma sitt bankkonto, bara för att säljarna är så engagerade. Jag köpte en radiostyrd bil för 1.500 till min dotter, 3 år gammal, i bara farten. Bizarrt.

jocke1963
2012-05-07, 04:39
Har du tur kan du vinna denna auktion till bra pris... http://www.tradera.com/spektrum-dx6i-auktion_342528_155599027

Evert
2012-05-07, 11:03
åhå, frugan vet hur det där fungerar, ska be henne lägga bud. 1000-1200 spänn är den ju lätt värd, det följer ju med mottagare oxå !

simonarvestrand
2012-05-07, 11:37
åhå, frugan vet hur det där fungerar, ska be henne lägga bud. 1000-1200 spänn är den ju lätt värd, det följer ju med mottagare oxå !

Glöm inte att vänta med bud tills dom sista minuterna, ett klassiskt Traderaspel :)
annars trissar man fort upp priset med dom som inte gör så.

Evert
2012-05-07, 19:49
Iiii, orkade inte vänta. Lade in en beställning på radion, samt ST MODELS - FW-190A EP FOCKE WULF PNP från mft. (det ska vara ett lättfluget jakt).

Sen får jag komplettera med ett 3d flyg. För man måste ju ändå ha ett av varje typ.

Eller hur?

:-)

jocke1963
2012-05-08, 05:37
Sen får jag komplettera med ett 3d flyg. För man måste ju ändå ha ett av varje typ.
Eller hur?
:-)

;)
Ja, och sen en segelkärra med/utan motor, en edf, en inomhusare, dvs byggprojekt osv osv...
Du sjunker redan nu djupare ner i RC-träsket, gött att höra. :)

Evert
2012-05-08, 07:33
Absolut!!

En sakt till. Jag flyger just nu på en åker och när man har en lite finare kärra, vill man ju gärna ha något bättre att landa på. Finns det någon som är med i Barkarby flygklubb? Törs man dyka upp där tro ni, eller blir man utskrattad? Dom håller till rätt nära där jag bor (dvs. Sollentuna).

http://srfk.com/vagbeskrivning.html

freddan_6
2012-05-08, 08:36
Absolut!!

En sakt till. Jag flyger just nu på en åker och när man har en lite finare kärra, vill man ju gärna ha något bättre att landa på. Finns det någon som är med i Barkarby flygklubb? Törs man dyka upp där tro ni, eller blir man utskrattad? Dom håller till rätt nära där jag bor (dvs. Sollentuna).

http://srfk.com/vagbeskrivning.html
Har för mig att Jaka alltid tar emot nybörjare på Barkaby, bara man ringer och stämmer träff. Du blir inte utskrattad, vi har alla varit nybörjare i modellflyg

mickmick
2012-05-08, 11:48
Absolut!!

En sakt till. Jag flyger just nu på en åker och när man har en lite finare kärra, vill man ju gärna ha något bättre att landa på. Finns det någon som är med i Barkarby flygklubb? Törs man dyka upp där tro ni, eller blir man utskrattad? Dom håller till rätt nära där jag bor (dvs. Sollentuna).

http://srfk.com/vagbeskrivning.html

Var ligger åkern du brukar flyga på ? Själv finns jag i närheten av Sollentuna dvs Kista. Har tänkt på att bli medlem i SRFK snart för det skulle va bekvämt att kunna köra ett par km och flyga på ett riktigt flygfält och dessutom komma i kontakt med erfarna modellflygare. Just nu är man ensam och då blir det mesta svårare. Det som gör mig fundersam är följande, taget från SRFK's hemsida:

Alla som flyger ensamma på SRFK:s fält utan instruktör närvarande måste vara innehavare av ett så kallat RC-bevis.​

Dessutom står även följande på deras hemsida:


För närvarande (april 2012) kan vi inte ta in några nya elever. Hör gärna efter med skolchefen igen i maj 2012.

Inte så lätt att skaffa RC-bevis där.....

McRegor
2012-05-08, 12:39
Hej,
Jaka flyger nog inte på Barkarby utan hos Väsby Modellflygare - http://blog2.vmf.nu/page/Hjalp-fran-foreningen.aspx?submenu=nyborgare
Sen har du ju också t ex Vallentuna MFK - http://www.vmfk.net/
Gissar att dessa båda klubbar kanske har lite enklare "antagningsförfarande"...:)
Hälsningar
Roger

PS: Länk avseende Stockholms-fält - http://www.svensktmodellflyg.se/forum1.asp?viewmode=1&msgid=272001&page=&CurrentMainTopic=1&replypage=99

Evert
2012-05-09, 19:29
Ah, jag cyklade precis förbi http://www.vmfk.net/. Vilket fint flygfält och vilken fin DC3a i bakgrunden! Där ska jag gå med.

Tack för tipset !!

Evert
2012-05-09, 19:39
Var ligger åkern du brukar flyga på ?

Jag brukar köra på skjutbanan på järvafäletet. Det fungerar hyfsat, tills gräset blir för högt. Men mot 300m banan brukar det vara rätt kort gräs även senaare. (Jag är fö. medlem i skytteklubben, så det känns rätt ok att köra där.)

Evert
2012-06-13, 22:13
Åhhh, vilken mördröm det var att beställa från http://www.mft.nu/. Tog ju för fasen över en månad. Och när man väl fick grejerna var inte ens accarna med.

Jaja, det finns värre saker att irritera sig på. Krig exempelvis. Nu har jag i alla fall min Spectrum och FW 190A. Jag drar på hobbex imorrn och köper accar. Sen ska jag bara invänta rätta vindförhållanden så drar jag till Vallentuna och flyger. Nån som krokar på typ lördag 10:00?

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/303383_10150910627756715_2083809119_n.jpg

sundqvistjohan
2012-06-14, 04:03
Lycka till med premiärflygningen!


Åhhh, vilken mördröm det var att beställa från http://www.mft.nu/. Tog ju för fasen över en månad. Och när man väl fick grejerna var inte ens accarna med.


Produktinformation från MFT:s hemsida:
”ST Models gör det igen och igen! Grym skalalik FW-190 med infällbara ställ och flaps. "Plug&Play" innebär en mycket komplett sats där modellen endast behöver kompletteras med mottagare och ack. (sändare och laddare behövs så klart också)”

Står ju klart och tydligt att acken inte ingår.

McRegor
2012-06-14, 05:47
Det förvånar mig att du haft problem med beställningar från MFT för dom brukar vara snabba.
Köpa ackar på Hobbex ? Nja - du kan beställa från t ex Autopartner i Torshälla och då brukar dom ligga i brevlådan dagen efter. Och antagligen billigare och bättre (dock bara ett antagande - vet inte vad din Hobbex-butik har för LiPo-ackar).
//Roger

freddan_6
2012-06-14, 06:01
Hobbex har rätt höga priser på rätt dåliga ackar. Köp i Sverige om du ska ha dem snabbt. www.RCflight.se har snabb leverans och korrekt lagersaldo och rimliga priser på ackar. Man behöver även laddare och i många fall nätaggregat också. (Nätaggregat kan finnas inbyggt i laddaren)

Evert
2012-06-14, 09:20
Lycka till med premiärflygningen!

Står ju klart och tydligt att acken inte ingår.

Thanx!!

Ja, jo, jag beställde 2 extra accar, men dom restnoterades. Tycker nog att dom kunde har ringt och frågat om dom ändå skulle skicka flyget. Svårt att få upp kärran utan ström. Har god lust att skicka tillbaka allt och köpa från något annat ställe, men nu har jag grejerna i lägenheten. JAg vet att Hobbex är dyra och usla, men som sagt, jag har väntat i över en månad och kom hem glad i hågen igår i tron att jag ääääntligen skulle få flyga. Halva sommarn har ju passerat. Men nej nej.

Men nu ska jag inte vara purken. Tvärt om, nu ska jag försöka vara glad för den nya kärran. Ska bara se till att inte beställa från dem mer. Nästa gång blir det att beställa från Umeå. Där är dom alltid glada och prunkande.

numnutchris
2012-06-14, 09:52
Har du bråttom med ackarna så är RCFlight som nämns ovan väldigt bra att göra med, de ett par gånger jag har haft problem så har de RINGT några minuter efter man mailat... Och vid ena tillfället var det tom jag som inte hittade allt pga att det var för väl packat... :P

Evert
2012-06-14, 11:22
Har du bråttom med ackarna så är RCFlight som nämns ovan väldigt bra att göra med, de ett par gånger jag har haft problem så har de RINGT några minuter efter man mailat... Och vid ena tillfället var det tom jag som inte hittade allt pga att det var för väl packat... :P

Wooow, håller med. Dom svarade på 4 minuter. Imorrn har jag batterierna i brevlådan. Man är stum av beundran. Och mitt flygarhjärta känns liiiite lättare.

Tack för tipset !! Hädanefter ska jag beställa allt från dem.

* Glad och lycklig *

numnutchris
2012-06-14, 11:29
Håkan på http://www.aircpro.com/ brukar också vara ruskigt snabb om han har det man behöver. Även de gånger jag sagt det inte är bråttom brukar det ändå landa några timmar senare (tror han postar på någon postterminal), dvs ringt på kvällen och fått med posten fm. efter.

Evert
2012-06-14, 12:17
OK, thanx.

Känns bättre. Ni vet hur det är när man sett fram emot något... typ julafton och man fick ett par gummiskor istället för slalompjäxor. Typ.... :-)

Men nu sitter grabben, dottern och jag och ser Battle of Britain från 1969 för att få lite inspiration inför helgens flygningar !! :-)

Evert
2012-06-14, 20:40
Planet hänger i taket i vardagsrummet... varje gång jag tittar på det pirrar det i magen... var bara tvungen att säga det... iiii...

McRegor
2012-06-14, 21:29
Hej,
Ta det nu lugnt vid provflygningen. Det blir alltid mera nervöst i verkligheten än i simulatorn. Kolla så alla roder går åt rätt håll - inte minst skevrodren...:)
Lycka till hälsar
Roger

Evert
2012-06-15, 13:01
Oj, dom har kommit!! Dom ska tydligen laddas med 5.0c 11.1v. Men när jag knappar på laddaren får jag bara fram 5.0 A. Funkar det oxå eller förstör jag batterierna?

freddan_6
2012-06-15, 13:22
Att ladda med lägre C än vad batteriet klarar av fungerar jättefint. Vissa laddare har timer, så jag kan inte enkelt ladda med mindre än 1C, min timer bryter efter cirka 90 minuter och då är inte batteriet klart ifall jag skulle ladda med 1/2C. Men om jag tar avbrottet, och laddar en gång till när laddaren har pipit klart fungerar även det. Det sliter på batterierna att alltid snabbladda på max C vad den klarar, jag brukar ladda med 2C-4C.

1C tar cirka 80 min från helt urladdat, 40 min från lagringsladdat
2C tar cirka 40 min från helt urladdat, 20 min från lagringsladdat
4C tar cirka 20 min från helt urladdat, 10 min från lagringsladdat
8C tar cirka 10 min från helt urladdat, 5 min från lagringsladdat.

Sen finns det olika program, mina dyra iChargerladdare har balanseringsladdning, med tider ovan, normalladdning som går snabbare, och snabbladdning som går ännu snabbare.

mvh. //Fredrik

Evert
2012-06-15, 13:47
Ok grejet!!

Mitt batteri är: http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1507
Och laddaren: http://www.mft.nu/?ProdID=351097

En sak till... jag kopplade i allt och såg att allt funkade fint, förutom skevrodtret som gick åt fel håll (trots att plus och minus går åt rätt håll). Om jag nu inte fått det hela om bakfoten.

Jag har ju en sån där Spectrum DX6i. Programmerar jag om skevrodret i den, eller ska jag vända på polerna på kontakten?

Sen har jag seriekopplat landningsställ och flaps, känns säkrast så nu i början. Så behöver jag bara fippla på en spak.

Evert
2012-06-15, 13:59
... eller vänta nu. Ska jag skriva 2.2A i monitorn, eftersom det är ett 2200 mA batteri?

(Läser manualen och kliar mitt hår...)

Evert
2012-06-15, 16:14
Jepp, så var det. Man knappar in 2.2A för batteriet. Varför läsa manualer, när man kan kolla på youtube? :-)

Phu.... imorrn bitti ska kärran upp i luften.... det drar ihop sig !!

numnutchris
2012-06-15, 16:15
5C är max om det står så på batterierna, dvs max 5x2.2A MEN din laddare pallar bara 50W så räkna max runt 3,5A med 3S.
Och blanda inte ihop mA o A, det är en faktor 1000 det, så 2.2A låter rimligt...
Balansladdning brukar jag köra för jämnan, LiPo BALANCE 2.2A (3S) bör det stå på skärmen i så fall för laddning på 1C om det är 3S som ska laddas.

Evert
2012-06-15, 16:25
Och så körde jag reverse på skevrodret i själva sändaren, så nu går den åt rätt håll oxå...

Jahapp... då var jag redo... tror jag... ska nöta några timmar simulator ikväll... och hoppas på goda vindar...

Evert
2012-06-15, 21:03
Fan grabbar, nått är fel. Höjdrodret rör sig ytterst lite, och dessutom rör det sig inte jämt. När jag drar upp rodret, följer det bara med rörelsen från hankotnrollen ungefär 50%. Och när jag drar ned spaken max, så rör sig höjdrodret först ned, sedan upp, sedan ned igen. Ser inte bra ut.

Denna kärra vågar jag inte ta upp i luften.

Reklamation?

(Det är sånna här ggr man önskar att man inte höll på med grejer man inte förstår sig på...)

McRegor
2012-06-15, 21:16
Har du ett flygprogram inställt eller kanske ett heli-program ?
Det finns en del saker man kan göra fel på så det är lite svårt att gissa men följ handboken och börja med att välja rätt flygmaskinstyp.
//Roger

freddan_6
2012-06-15, 21:18
Du får börja med felsökning. Prova att byta servo (i mottagaren) mellan höjd och sida. Om felet följer servot är det fel i servot, det händer. Annars är det fel i spaken i sändaren, det händer också.
mvh //Fredrik

Evert
2012-06-15, 21:33
Åhå, vilket mörker.

Tror jag lägger ner det här. Överkurs. Ska snacka med säljarna på måndag och förklara situationen och returnera allt. Internetförsäljning gör ju att man har lite större rättigheter som köpare. Typiskt att jag fick tag på batterierna från ett annat ställe. Men men, det är smällar man får ta. Går kanske sälja på blocket.

Evert
2012-06-15, 22:03
Alltså, det är skitmärkligt. För när jag öppnar och kollar hur servon rör sig, så går den jämnt och fint. Det är precis som att skruven som fäster på metallmojängen som går till höjdrodret inte är tillräckligt åtdragen. Eller nått. Phew. Ska mecka lite.

Håll tummarna.

Evert
2012-06-15, 22:12
Ahhh... ok ok, jag avslöjar nu hur rookie jag är... det visade sig att skruven inte satt ordentligt. Så när jag drog upp, så gled stången som fäster i rodret en aning så att höjdrodret hamande i fel läge. Och samma hände när jag drog tillbaka höjdrodret.

Jäkla tur att jag kollade detta innan jag fick upp den i luften...

Jahaja... nu ser ju allt ut att funka... sverige förlorade i fotbollen, men min FW190 överlever kanske sin jungfruflygning... vi får se...

Tack för svaren fö. Alltid skönt att veta att det inte bara är jag som strutnar i fotbollen... :-)

numnutchris
2012-06-15, 22:17
Är det en sån där insexskruv (eller annan maskingängad fö.) så använde lite skruv/mutterlåsvätska... Så slipper du obehaglig överraskning när/om det vibrerat loss i lüfta...

Evert
2012-06-15, 23:15
Nja, det är en liten plutt stjärnskruv. Försökte dra hårt, men det var fasen inte det enklaste. Vore kanske inte så dumt med gängtejp, men det är ju sånna små pluttgrejer, så det är lite svårt att få fast grejerna.

McRegor
2012-06-15, 23:19
Tag med grejorna till klubbfältet och be nån erfaren klubbkompis kolla igenom kärran och sen provflyga den åt dig. Då kan han trimma in den så den går rakt och fint. Först därefter tycker jag att du skall testa själv men gör det gärna "i luften" så kan någon mera erfaren starta och landa kärran de första gångerna. Det är alltid roligare att flyga än att laga...:)
Och har du bara mejslar som passar skruvarna bra så brukar det gå bra att dra åt dom - även om dom är små.
Hälsningar
Roger

Evert
2012-06-15, 23:28
Ahh, jo, hade jag bott i Västgerås hade du fått hålla mig i handen imorrn. Tvyärr känner jag ingen här, så den enda jag kan hålla i handen är min 4 åriga dotter... men det är inte så illa det heller !! :-)

Evert
2012-06-16, 09:05
Torrträning idag, det båser så att till och med träden bångar...

Evert
2012-06-16, 19:57
Puh, nu har man överlevt jungfruflygningen.

Körde bara två vändor á 8 min. Första min ägnade jag mig åt att trimma in kärran, som drog lite uppåt. Sen körde jag bara runt några varv. Testade stallfart, rollade och loopade några gånger. Sen gjorde jag kanske 15 inflygningar, innan jag satte ner kärran. Marken var rätt vattensjuk av allt regn, så kärran slog runt, trots att jag tyckte att ladningen gick fint. Men det gick ju långsamt, så den klarade sig. Får öva lite mer.

När jag drog på andra gången och skulle lyfta, så tippade planet framåt. Trots att gräset var vädligt kortklippt. Så försök två såg jag till att planet rullade lite, innan jag drog på full gas. Då lättade den.

Planet som sådan är en skönhet i luften, men jag kollade viktpunkten, och den är ca 5 cm nostung. Måste försöka justera det. Vet inte om det påverkar inflgningsfarten, men trots flaps var man tvungen att ha relativt stadig fart, för att kärran inte skulle börja kräna/stalla.

Men summa summarum, så gick det ändå hyfsat. Puh, puh, puh.https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/521285_10150916411006715_1865339608_n.jpg

Evert
2012-06-16, 20:40
Lite fråga, har jag greppat detta rätt:

När jag nu ska "förvaringsladda" mina 2.2A batterier, ska jag då ställa laddaren på 1.3A (dvs. ca 60%) när jag laddar dem?

McRegor
2012-06-16, 22:10
Hej,
Grattis till att det lyckades bra i första försöken - fortsätt nu på den inslagna linjen.
Om du kommer att flyga de närmaste 1-2 W så behöver du inte fundera på detta med "storage-laddning".
Och det går inte ut på att ladda med 60 % strömstyrka utan acken skall vara laddad till ca: 50--60 % av max kapacitet - alltså för 2200-ackar skall det finnas ca: 1100 mAh i acken när laddningen är klar. Det brukar lösa sig med det s k storage-programmet som gissningsvis avbryter vid en cellspänning runt 3,85 V - men det kan variera lite mellan olika laddare. Det är den spänningen som ack-cellerna brukar ha när de är ungefär halvladdade.
Hälsningar
Roger
PS: Snygg kärra förresten - nästan så man blev lite småsugen..:) Är du helt säker på att TP verkligen ligger 5 cm framför rekommendationen - det verkar nästan omöjligt på den vingkordan....

Evert
2012-06-16, 22:45
Ok thanx! Kör med standard "storage" programmet.

Sen är jag som en storfiskare, inser jag. Mätte nu exakt och ser att viktpunkten (CG?) ligger 1,5cm för långt fram. Men det är svårt att göra något åt detta med att flytta batteriet, finns lixom inte plats.

Men det är kanske inte hela världen. Enl. instruktionen ska man inte diffa mer än 0,5cm. Dom blir ju lite trögare på rodren när CG är för långt fram. Gick inte heller att göra "negativa loopar" eller ens flyga upp och ner, trots maxutslag på höjdrodret. Normala loopar, kubanska åttor osv. var dock väldigt tajta och fina. Och va skönt med drag!! När man hamnar i knipa kan man ge full gas och "dra sig ur" ett stall, det var extremt skönt. Men så är kanske alla kärror nuförtiden.

sundqvistjohan
2012-06-17, 00:44
Grattis till att premiären gick bra!

Nu när du har trimmat in kärran kan du kolla hur höjdrodret är med spaken i neutralläge (antar att det är en aning nerroder eftersom du sade att kärran drar uppåt).
Sätt därefter trimmen på radion i neutralläge och justera "clevisen" på stötstången istället så att rodret står i samma läge som när du hade trimmat med radion (dvs. skruva ut eller in för att förlänga eller förkorta stötstången).

Nu borde planet flyga bra utan "nerroder-trim" i radion och då har du hoppeligen också större roderlutslag neråt så att det blir möjligt att flyga inverterat.

Evert
2012-06-17, 20:07
Ah, smart!!

Det finns fö. tre lägen på servon som fäster i stötatången. På min förra kärra gjorde jag så att utslagen blev större och trivdes med det. På denna kärra är den satt i läget som ger minst utslag. Är det sådant man törs mecka lite med, eller ska man kanske låta det vara?

McRegor
2012-06-17, 21:36
Sen du är influgen på kärran så är det ju inga större problem med att ändra max roderutslag och sen känna efter hur den fungerar - t ex om den blivit mera klippningsbenägen.
//Roger

sundqvistjohan
2012-06-17, 21:36
Föreslår att du "flyger in dig" med kärran så du känner den bra med de små roderlutslagen, sedan kan du flytta ut stötstången på servoarmen ett steg när du känner dig bekväm med modellen. Då fixar det sig säkert med den inverterade flygningen, men skynda långsamt så har du glädje av en hel modell.

Evert
2012-06-17, 21:46
Yes, kloka synpunkter.

Jag ska se till att ha några timmar med denna maskin, innan jag börjar mecka med den. Och, den svängde ju fint redan nu. Det var ju bara den inverterade flygningen jag inte alls fick till, men om jag justerar enl. tidigare instruktion, så får jag det säkert att funka.

Vill ut och flyga igen !! Det ÄÄÄÄÄR ju så skoj !!

jaka
2012-06-19, 15:11
Hej!
Det finns en grundregel i allt flyg som säger att man alltid bör sträva efter att ha så små roder och servoutslag som möjligt.
Anledningen till det är att man då kan trimma in tyngdpunkten mer bakåt, vilket är bra för planets flyegenskaper och att man då använder så stor del av servots växellåda som möjligt vilket gör att glappet i växellådan blir så litet som möjligt.
För att nå detta ska man alltid sträva efter att ha så långa roderarmar som möjligt och så korta servoarmar som möjligt!

Man ska också tänka på att alltid använda sig av 100% eller mer av slaglängden på servona för att minimera glappet i växellådan (görs i sändaren) och aldrig göra trimningarna permanent elektroniskt i sändaren, utan göra dessa inställningar mekaniskt. Det är bara vid intrimmning man kan gå ner under 100% slaglängd.

1,5cm framför rekommenderade tyngdpunktsläget låter lite mycket! Detta gör att planet inte flyger så bra. Se ovan.

Evert
2012-06-19, 15:44
Ok! Jag ska försöka att balansera bakåt med hjälp av batteriet, men det är väldigt tajt inne i planet. Kanske kan jag lägga accen i själva cocpit.

Jag låter servon etc. vara som den är till vidare, förhoppningsvis kommer det någon gång vara någon annan på Vallentuna flygklubb samtidigt dom mig, så kan vi klura lite tillsammans på inställningar och annat. Kärran beter sig inte dom kärrorna i simulatorn. Men det är säkert en vanegrej oxå. Det har ju inte blivit någon vidare flygning i år...

Inväntar rätta vindar, sen bär det av igen !!

Evert
2012-06-19, 19:55
Kollade i manualen och bakrodret rörde dig typ 7mm, medan det i manualen stod 10mm, så jag meckade lite för att få det till 10mm. Skevrodret ska gå 12mm, men så långt går det inte riktigt uppåt, men jag väntar med att justera det tills vidare.

Åhhh, hade hoppats att det skulle mojna, men det verkar inte göra det ikväll. Men imorrn 21.00 kommer jag vara på Vallentuna modellflygfält, om någon vill hänga på.

Evert
2012-06-19, 20:59
Hörni. Törs man karva bort lite friglit i planet för att få batteriet bakåt tror ni?

Evert
2012-06-19, 21:36
Har lyckats flytta bak batteriet, och det verkar funka, även om det ligger farligt nära höjdrodret (som man inte vill ska hänga sig i luften...). Nu ligger viktpunkten nästan exakt rätt.

jocke1963
2012-06-20, 00:31
Hörni. Törs man karva bort lite friglit i planet för att få batteriet bakåt tror ni?

Jadå, bara du inte karvar ur så mkt att du förstör styrkan i konstruktionen.


Har lyckats flytta bak batteriet, och det verkar funka, även om det ligger farligt nära höjdrodret...

Hoppas du inte menar att batteriet ligger nära själva höjdrodret, utan möjligen nära höjdroderservot?
Bara batteriet sitter fast ordentligt under flygning ska det nog inte vara nån fara. Lägg in några bilder så vi får se..?


Edit, hittade en lång tråd på RCG om din kärra, vet inte om du läst den?
Där finns en hel del åsikter/tips om "CG", dvs "Center of Gravity",
dvs tyngdpunkten på kärran...
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1437988

freddan_6
2012-06-20, 04:57
Bara batteriet sitter fast ordentligt under flygning ska det nog inte vara nån fara. Lägg in några bilder så vi får se..?


Detta är viktigt! Kardborreband på batteriet och på kroppen brukar vara ok, Om luckan är stor, så lite kardborre runt om. Buntband går också, till och med snöre. Ett löst batteri i planet går nästan inte att flyga med.
mvh //Fredrik

Evert
2012-06-20, 10:30
Sådär, nu har jag karvat och fått ett stort å fint utrymme å batteriet sitter på plats med kardborre. CG är perfekt. Alla roder rör sig bra.

Klart för start !! :)

Skrotiz
2012-06-20, 13:31
Lycka till och mycke nöje önskas! :)

Evert
2012-06-20, 19:31
Åhhhh, varför kommer frugan inte hem från jobbet, vill flyga!!!

Evert
2012-06-20, 22:15
Gosse knaster vilken skillnad det blev när jag flyttade bak CG, nu kände jag plötsligt igen kärrorna från simulatorn. Inflygningarna kunde gå mycket långsammare och med nosen pekandes uppåt, utan att kärran stallade. I övrigt så flög jag ungefär som förra gången, dvs. 5 min av mer eller mindre kontrollerad busflygning (vilket var en fröjd nu) och sen några inflygningar.

Satte första ladningen som ett smäck. Inflygningen gick perfekt och jag svepte ner planet lugnt. Blev till och med överraskad själv. Övriga satt, men inte lika vackert. Så hade jag tänkt sluta, men ville bara göra en landning till. Tog upp kärran, körde ett varv, och kom in perfekt, men av någon anledning så drog jag av gasen helt, lite väl högt, typ 1 meter från backen. Blev väl lite kaxig, för på datorn så stallar många flyg lugnt ner, men med min FW190 så gick planet in i ett dyk med nosen före. Plånk, så slog flyget över. Såg iiiiinte så bra ut, men det gick bra ändå, förutom att ett landningsställ kärvar lite (vill inte fällas in). Fick sig nog en väl hård kyss, men allt går ju att fixa. Får gå lös med rör-tången imorrn. Men nästa gång ska jag inte dra av, utan hålla ett visst gaspådrag ända tills jag smekt backen. Och kommer jag för långt och missar slutet av banan, så är det bättre att dra på och göra en ny inflygning.

Jahapp, då kan man bocka av ytterligare en timma flygning. Inte perfekt, måste mecka lite med landställen, och är nått trasigt får man väl limma eller beställa någon liten reservdel, men min FW 190 lever ännu !! :-)

Edit: Har skruvat lite och såg att en liten plastplupp längst ner mot hjulet, som ska fästa i en fjäderarm har brustit. Men det går garanterat att fixa.


https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/181374_10150925147911715_1817466220_n.jpg

Evert
2012-06-20, 22:59
Just ja, jag lyckades även "hänga i propellern" idag. Det har jag bara gjort i simulator förr. Men det är ju typ 100g lättare än att landa. Tycker jag... :-)

Evert
2012-06-20, 23:50
Sådär, nu var det lagat!

Har fö. kollat på endel youtube-klipp och många sätter ner kärran långt hårdare än jag gjorde, så det var nog bara lite otur. Om vädret tillåter, ska jag ge mig av imorrn igen !!

Så här la jag fö. in batteriet. Jag var lite orolig för den där servon till höger i bild, men det ordnade sig. Under själva batteriet har jag alltså kardborreband + att jag har ett som jag sätter ovanpå (som följde med). Funkade fint. Tror CG ligger lite långt fram, för att många verkar sätta in gubbar i förarhytten, varför man nu gör det. Men detta är nog en sport för lite smågalna personer. Har surfat runt och sett personer bygga balsaflygplan i timmar, för att sedan krascha dem under första flygningen. Vet inte ... men nog är det rätt speciella människor som håller på med detta?

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/545481_10150925265116715_352207064_n.jpg

Evert
2012-06-21, 12:26
Joddel, det finns superbilliga reservdelar dessutom, tror jag beställer några när jag lixå håller på... Det lär nog ryka ett och annat på den här kärran, innan den går i pension.

http://www.mft.nu/?ProdID=352598

(Grabbarna på www.mft.nu är fö. väldigt hjälpsamma !!)

McRegor
2012-06-21, 17:06
Verkar som du har satt full fart - kul !
Lycka till med fortsättningen och hoppas kärran blir långlivad.
Hälsningar
Roger

Evert
2012-06-21, 17:28
... varför beställa nytt, när man kan ta en borrmaskin, en Dremel och en gammal avstängninsmanick till vattenslangen och tillverka ett nytt fäste till hjulet. Funkar perfekt !!! :-)

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/250732_10150926841011715_1677316083_n.jpg

Evert
2012-06-23, 20:50
Vilken bonnröta jag hade idag. Skruven till ena hjulet hade rallat upp. Jag satte ner kärran. Frid och fröjd. Men när jag skulle lyfta upp planet, lossnade hjulet! Shit om det hade hänt i luften. Alltså, när man köper en kärra, får man verkligen se till att gå igenom allt och se att allt sitter som det ska.

Förutom ovan så ville inte höger landningställ gå upp 100% under sista flygningen. Vet inte varför, kollade efter, allt ser bra ut, men det är något som gör att den inte fälls upp. Tänkte demontera landnignstället imorrn och se vad som har kilat fast. Tack och lov fälldes det i alla fall ut normalt.

Men uj vilken underbar flygning jag hade idag!! Det är ju tredje gången jag är ute, och nu behärskar jag planet lika bra som mina gamla kärror. Då behöver man inte ha en klump i magen, utan man kan bara njuta. Och det är en fröjd att flyga henne. Och nu har jag oxå greppat hur man landar. Jag gör helt enkelt som med min gamla Cessna. En lugn inflygning, sen drog jag helt enkelt gasen och låter kärran sänkas mot backen. När det är en halv meter kvar, så drar jag bara upp planet lite och sätter ner henne lugnt. Felet jag gjorde den första och andra flygningen, var att jag hade för flack bana på väg mot landningsbanan, vilket gjorde att kärran ville stalla. Men med lite högre inflygningshöjd och snabbare nedsättning, gick det bra.

Åhhh, vill bara joddla. Sånna här flygningar gör att man känner sig lite lyckligare och tillfreds med livet... :-)