handdator

Visa fullständig version : Störninglekman
2012-06-05, 19:59
Hej

Min flygplansbyggande bror tyckte det skulle vara kul med att se en tvåmotorig i luften o eftersom DC3an dröjer o vi väntar på att piloten ska riktigt våga... så skaffades en frigolitmodell, en Multiplex Twinstar II.
-Nu när det ska installeras mottagare o fartreglage (det blev ett par borstlösa istället för de ursprungliga motorerna) så är det bara att konstatera att det trångt .. och fartreglagen och mottagarens antenn ligger och trängs. Finns det risk för att fartreglagen stör mottagaren? Jag förmodar att det är viss risk med att ha de båda fartreglagen att ligga för nära varandra oxå, men huvudsakligen, är det risk för störningar?

MVH/Lars

Rille Stark
2012-06-05, 21:44
Kom ihåg att koppla ur ström matningen till mottagaren, BEC, från ena reglaget genom att lossa det röda stiftet. Annars kan det bli problem, om jag fattat rätt, å då speciellt om reglagen har switchad BEC.

numnutchris
2012-06-06, 00:01
Berätta mer vad för system du kör; är det nåt MHz så glöm mina svar - där behövs nog filter för att få bort störningar. Men med 2.4 har jag inte haft några problem (futaba samt kinesmoduler) även när mottagare och reglage legat nästan kloss inpå varandra. Själva antennerna ska förstås läggas så långt bort det går från esc, kablar, metall, kolfier etc.
Däremot, som Miracle skriver, bör man bara använda BEC från ett fartreglage om man inte vet att reglagens BECar tål parallellkopplas. Och då bör man hålla lite koll på vad BEC levererar och servona drar, annars kommer du uppleva spänningsfallen som störningar eller värre (brownout). Min TS II drar bara 15A eller lite mer per motor men valde ändå 30A ESCar för att de hade större BEC som orkar driva servona.

helifanatic
2012-06-06, 06:42
är det 35mHz så gäller 15cm melln mottagare o fartreglage minimum annars är risken stor att det stör 2.4 som numnut säger är inte så stor risk för det .

freddan_6
2012-06-06, 08:11
Är det 35MHz så är det separat Bec eller mottagare från Multiplex, väl valda Hitec eller ACT som gäller. Andra mottagare som de flesta Futaba och skräpmärken är väldigt känsliga för rippel på matningen. Separat BEC hjälper upp i detta fall. Det är VÄLDIGT MYCKET vanligare med rippel än med strålningsstörning.

Om du kör utan separt BEC bör mottagaren i alla fall tåla 100mV p/p enligt http://www.webx.dk/rc/RX-measurements/komplet-listen.htm.

Jag har haft mycket störningar i 35MHz flyget och väntar ännu på min första störning av strålning.

Är det 2,4GHz så räcker 10-15 cm väl.
Fartreglagen passar bra ute i motorgondolen på Twinstar.

mvh. //Fredrik

lekman
2012-06-06, 12:48
Jag lyckades ordna upp lite där under vingen och satte mottagaren en bit från motorreglagen. Fick tillomed plats att sätta ackarna så att tyngdpunkten kom att stämma. Det är billigaste Kina 2.4 GHz... både pilot och plan överlevde premiärturen.
/Lars
Ps: är lite vågad och har två separata ackar, en per motor, helt utan nån paralellkoppling mellan dom. Blir intressant att se hur det går om man kör slut på det ena först, det som matar mottagaren!

pgrts
2012-06-06, 14:38
..Blir intressant att se hur det går om man kör slut på det ena först, det som matar mottagaren! Jag tror inte att du får några problem med det.
Mottagaren kommer att få ström även sen motorn har kopplats bort - och det kommer du nog att märka när planet vill flyga i cirklar.

freddan_6
2012-06-06, 14:51
Jag tror inte att du får några problem med det.
Mottagaren kommer att få ström även sen motorn har kopplats bort - och det kommer du nog att märka när planet vill flyga i cirklar.
Och då kan det vara nödvändigt att strypa motorerna bägge två och nödlanda. Många flermotoriga är väldigt lömska med bara en motor igång, men Twinstar tror jag inte är så marig. Sväng dock aldrig mot den döda motorn (d.v.s död motor på insidan av svängen)