handdator

Visa fullständig version : Problem vid setup/inställning av quad x med kk



Skrotiz
2012-06-07, 21:19
Så, då fick jag hem min quad som jag bytt till mig men får det ej att fungera.

Den har kk-kort och hobbyking HK-18A ESC.

Började med att koppla in motorerna i rätt ordning(M2 och M4 var skiftade) och sen följer jag daddes setup ifrån hans hemsida.

Mitt första problem blev att M4 knappt snurrar när dom andra gör det.
Sen följer inte motorernas hastighet mina kommandon(hö. spak).
Försöker kalibrera esc:na igen men nu börjar motorerna hacka och M3 blir ordentligt varm.

Någon som vet vad som kan vara fel eller varit med om liknande?

Blir ju rädd att jag kommer elda upp esc:n eller motorer om jag fortsätter.

Kan jag ha råkats ändra timing eller vad blev knas då motorerna började hacka helt plötsligt?

Bör kanske koppla lös och prova ställa in varje esc var för sig.

Impulze
2012-06-07, 21:46
Jag kalibrerade varje esc var för sig. Sen kalibrera jag kk-kortet sist.

//Matte

markusb
2012-06-07, 23:12
Att motorerna hackar kan bero på dålig kontakt någonstans. Se över det. Har upplevt det med vissa bullets som är skräp. Bättre löda och krympslanga då. Kan givetvis bero på något annat oxå.

Att motor nummer 4 inte beter sig som dom andra gjorde mig lite gråhårig oxå.
Efter en del läsande hittade jag info om att KK valde att plocka bort stick centering från programkoden för att få plats med PI-koden även i dom minsta mikrokontrollerna (atmega 48/88) som har väldigt lite flashminne.
Antar att det är 4.7 firmware du kör?

När du fått bort ditt hackande i motorerna så håller du bara upp den (stabilt i handen), ger lagom gas så den känns lätt och trimmar in den via radions trims så den känns stabil och har samma fart på motorerna. Jag har trimmat min väldigt mycket på både pitch och roll för att få den stabil. Efter det kan du våga ta upp den och känna på den i luften.
Fenomenet kallas KK lazy 4 om du vill googla och läsa mer.

Skrotiz
2012-06-08, 00:24
Lödde om alla kablar mellan esc-m3 och det verkar funka nu utan hackande, däremot blir esc:t varmare än dom andra när jag provar.

Har testat med propellrarna och hållt den ovanför huvet och inget stämmer med varken högerspaken eller gyrokompensering.
Orkar inte tänka och testa mer ikväll men få känslan av att det kommer fungera om jag byter plats på m2 och m4, men det går ju emot allt annat jag läser på alla sidor.
Däremot var det ju så den var kopplad när jag fick den...

markusb
2012-06-08, 00:38
Om den kompenserar fel i handen så måste du vända gyrot i mjukvaran. När allt är rätt så ska den hålla emot alla rörelser du gör med den. Kolla så du har rätt proppar på rätt motor oxå. Cw och ccw. När den väl kompenserar rätt så kollar du mot högerspaken. Är nåt fel så reverserar du i radion.

Skrotiz
2012-06-08, 07:03
Ska prova ikväll och reversera gyrona och se om den börjar kompensera rätt.
Mitt problem igår blev att när jag drog högerspaken framåt så ville quaden dra åt vä, drog jag spaken åt höger så ville den backa. Och gav jag vänsterutslag på vänsterspaken så ville den tippa åt vä(lite osäker på riktningarna men den följde inte spaken iaf).
Provade med elevon mix på(Futaba 7C) då jag läste att man ska ha det vid quad-x setup.
Återkommer efter kvällens testande.

Och jo mina proppar sitter rätt och snurrar åt rätt håll.

Skrotiz
2012-06-08, 08:11
Hur vet jag vilken firmware det är i kortet och hur byter man det?
Och behöver man ändra firmware när man byter mellan x, +, tri, hexa, eller plan?

simonarvestrand
2012-06-08, 08:19
Hur vet jag vilken firmware det är i kortet och hur byter man det?
Och behöver man ändra firmware när man byter mellan x, +, tri, hexa, eller plan?

Du behöver en programmeringskabel och ett litet program för att kunna ändra.
Hur man ser vilken fw har jag ingen aning om annars. möjligtvis att vissa funktioner skiljer sig mellan dom olika fw'na
så man kan testa men vet inte.
Kom ditt kort från hk eller hur va det ?

Har du testat att ha helikopter modell istället för flygplan inställd i radion ?
Jag kör med helimode på alla mina quadar.

markusb
2012-06-08, 09:45
Tror inte man kan se fw på kortet utan du måste progga in och komma ihåg bara. Köpte du den begagnad och den han flugig x så bör det vara okej.
För att testa så ta av propparna och koppla ur bakmotorerna. Ställ den på bordet. Ge lite gas och kör den framåt på radion. Om den är x så ska båda motorerna fram sänka varvet, är det + så gör bara den ena motorn det.
Lätt att höra med bara två inkopplade.

Skrotiz
2012-06-08, 09:48
Jag bytte till mig denna begagnad och han som haft den tidigare hade ej flugit med den, endast testat en gång och då gick den i marken med skadad propeller som följd.

Ska kolla upp programmeringskabel, det kanske går att bygga en egen?

Jag kör radion i flygmode med elevon mix(har provat utan), får testa ställa in den i heli läge ikväll och se om de blir nå skillnad.

Vad jag inte förstår är hur kortet ska kunna klara så många olika setuper utan att man programmerar om det?
Kortet är ett "grönt" AT mega 168.

Skrotiz
2012-06-08, 09:52
Markusb: Tack för tipset, ska prova med det ikväll. Mycke enklare att bara lyssna på två motorer.

Men visst förstod jag det rätt att det enda som skiljer + från x är att man vrider kk kortet och kör med delta(elevon) mix?

Quaden är byggd för en x konfigurering(syns lätt på landningsställ och hur kk kortet är monterat).

markusb
2012-06-08, 09:58
Kan nog funka med mix men eftersom det finns fw för x så tog jag det.
Jag kan då gissa att det är + som ligger i den eftersom han aldrig flugit eller fått ordning på det.
Om det är från hobbyking så levereras alla som +.
Vrid kortet 45 grader och testa, då ser du direkt hur det är inställt.

Mixar och sådant är jag dåligt insatt i så där får nån annan tipsa.

Skrotiz
2012-06-08, 09:58
Kom på en till sak.
Ett fartreglage blir ju varmare än dom andra(bygger lite värme även med motorerna avslagna), detta är det som är på hö. bak(m3) där jag hade problem med att motorn hackade och blev varm.
Är lite orolig att jag förstört reglaget...

Kan detta ha och göra med att jag har alla bec:ar inkopplade?
Bör jag koppla ur den röda servo kabeln från 3st reglage så jag bara använder en bec?

Skrotiz
2012-06-08, 09:59
Ska prova i + konfigurering ikväll och se om jag får det att fungera då ;)

markusb
2012-06-08, 10:04
Kan bero på det. Testa pilla ur den röda till det reglaget och "värm upp en stund". Är det bectrubbel så ska det ej bli varmt, är det nåt annat så blir det varm trots det. Funkar det så bara isolera den röda och skit i att mata kortet med det reglaget.

Skrotiz
2012-06-08, 11:58
Någon som vet vars jag snabbast möjligt får tag på adaptern för att kunna programera kk kortet?
Lär väl knappast finnas något användbart på någon butik här i Luleå? :(

markusb
2012-06-08, 12:18
electrokit.se kan ha. usbasp heter den isf.

Du skulle väl vilja grejja lite med detta i helgen gissar jag och det hinner du ju inte få hem..
Har du lite elektronikskrot (videobandspelare, kasettdeck osv) som ligger så kan du ev hitta komponenter i dom till att bygga dig en egen enkel programmerare.
nackdelen är att du behöver serie eller parallellport på datorn, kolla lite här:
http://www.lancos.com/prog.html#ludipipo

min första programmerare var en hemmaknåpad för parallellporten och den använder jag fortfarande!
kör den i ponyprog och har fört över både quad och tri till KK med den utan problem.
Kanske överkurs men det är en lösning om du vill komma igång nu i helgen ;)

Skrotiz
2012-06-08, 12:24
Hittade ett inlägg i en annan tråd där det påpekas att fw 4,7 har annan motorsetup.
Står där att det ska vara:
M1 vä fram
M2 vä bak
M3 hö fram
M4 hö bak.
Detta är nog så som mitt kort var kopplat när jag fick det.
Ska testa koppla om ikväll.

markusb
2012-06-08, 12:41
Här finns mer intressant läsning för dig:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=18609175&postcount=73 fw och inkoppling av KUK själv.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1584924 ang lazy 4

markusb
2012-06-08, 12:58
Några tips för att du ska komma igång så enkelt som möjligt:
Jag antar nu att det är rätt FW, alltså 4.7X och escarna är programmerade till ändläget på radion.

Av med propparna. Koppla ur dom bakre motorerna. Se till att dom främre sitter på rätt utgång. Håll i handen å ge lite gas. Tilta snabbt hela quaden framåt, båda främre motorerna ska varva upp och sedan sakta varvar dom ner igen. Varvar dom istället ner direkt så läs hur du reverserar pitch gyroverkan i kontrollern och gör det. Du gör det med trimpotarna och spakrörelser på radion och får kvittens med massa blink på lysdioden på kortet.
Testa igen så det blev rätt.
Båda ska ändra varv ungefär lika mycket (minus ev trim som ska fixas sen)! Annars är det nog + du har iladdad.

Efter det så kopplar du ur ex vänster motor fram och kopplar in höger bak där den ska vara.
När du nu tiltar (vinkla ner den snabbt) koptern åt höger så ska både HF och HB varva upp lika mycket och sakta sänka varvet igen. Varvar dom ner direkt så reverserar du gyro på roll.
Nu ska det vara rätt.

Montera propparna och koppla in alla motorer. Håll i handen och gasa till den blir lätt. Testa svänga den (yaw) och se om den förstärker svängen eller om den håller emot rotationen. Förstärks svängen så reverserar du gyro på yaw och testar igen.
Ev får du använda högerspaken för att försöka styra den plan i handen. Det pga inget är trimmat än och problemet med lazy 4 visar sig genom att den beter sig konstigt.
Så räta upp den med högerspaken och känn på den. Spakar du säg 50% ner/höger för att få den bra så är ca 50% ett bra utgångsvärde på trimmet sen mot samma riktning.

När alla gyron är kollade och allt känns ok (bry dig inte om ifall motor 4 beter sig konstigt fram till nu) så ska du trimma den på radion så den känns stabil i handen.
Trimma ungefär motsvarande vad du höll spaken för att få den stabil.
Ge lite gas så den blir lätt. Håll i den hårt! Kör höger spak fram (försiktigt och inte fulla utslag), den ska tippa fram. kör spaken åt höger, den ska tippa höger. nåt som inte stämmer? desarmera och gå in i radion och reversera kanalen som känns fel.
sist fixar du yaw så den går åt rätt håll.
Håll i och gasa till den blir lätt. Trimma på din radio till den verkar vilja stå plant och inte vrider din hand åt något håll.
När du fått till trimmet bra så ska du nästan kunna släppa den (bara hålla den löst i handen men släpp inte!) och den ska vilja stå kvar och inte vrida sig ur handen på nåt sätt.
Svänger du försiktigt på högerspaken så ska den följa efter i din hand. Små rörelser på spaken bara annars är risken stor att du inte orkar hålla emot!

Efter det tog jag tag i bommarna och pressade ner en bom åt gången. Håll i hårt för den är rätt stark om något jävlas.
Jag tog även på skyddsglasögon, man vet aldrig med såna här roterande eländen.

Den ska vilja kompensera och räta upp sig direkt, inget annat.

Sen är det dax för testflygning och fintrim på radion!

Det var mitt sätt att justera och det funkade fint och kändes logiskt att ta allt steg för steg.

Skrotiz
2012-06-08, 13:10
Tack för mycket bra tips!
Ska bli spännande att komma hem och se hur det fungerar efter att jag kopplar om allt och börjar om från början.
Är bara sååå himla sugen på att flyga quad nu :)

Är det någon som vet vad resultatet kan bli ifall man kör med olika fartreglage?
Tänkte ifall jag ersätter det som blir varmt med t.ex ett 30A esc. Blir den omöjlig att flyga då kanske pga olika responstider i fartreglagen?

Skrotiz
2012-06-08, 18:05
Nu funkar kontrollerna åt alla håll.
M4(hö. bak) är dock slö på att komma igång.
Alla gyron kompenserar åt rätt håll men jag har inte vågat lyfta med den.
En snabb test på köksgolvet visa på att den är lite ostabil när man drar på på gasen.

Skrotiz
2012-06-08, 19:05
Har nu tillverkat mig ett "tränings ställ" av 1m balsa fyrkantslist.
Limmat i ett kors under bommarna så lär det nog rädda propellrarna vi eventuell lätt markstötning.
Har hovrat 1cm ovanför köksgolvet men vågar inte mera då det blir för trångt.
Imorn blir det utomhustest :)

markusb
2012-06-08, 19:14
Gött mos!
vad var felet innan? Reglaget ok?

Skrotiz
2012-06-08, 20:28
Felet var ju att jag kopplat in motorerna; M1-vä fram, M2 hö fram, M3 hö bak och M4 vä bak.
Och det skulle ju varit: M1 vä fram, M2 vä bak, M3 hö fram och M4 hö bak(fw 4,7xx).

Nu återstår bara att trimma in den ordentligt imorgon och se hur(om) den flyger.

Jag gjorde test med ett servo inkopplat på M1 för att se hur det reagerade på spak rörelser och gyro kompensering, blev jättelätt då att kolla så allt fungerade som det var tänkt.
Sen upprepade jag bara samma för alla M-utgångar.

Skrotiz
2012-06-09, 19:54
Nu är det testfluget! :)

Blev några krascher men den verkar riktigt hållbar :P
Lyckades tillslut trimma in den så den flög hyffsat bra men återstår lite justeringar.
Blev tvungen att trimma fullt framåt/vä för att den skulle stå still i luften :o

simonarvestrand
2012-06-09, 19:56
Tänk på att den nollar gyron precis när trottelspaken lämnar noll läge , kan hända att du slipper en del trim om du väntar lite innan du ger mer gas.

Skrotiz
2012-06-09, 22:25
Kan du förklara lite mer om det dära med att den nollar gyrona?

simonarvestrand
2012-06-09, 22:44
När du precis släpper noll trottel så talar kortet om för gyrona att nu är vi raka denna vinkel skall vi jobba mot.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2

markusb
2012-06-10, 01:05
skrotiz, ditt trim är nog rätt normalt... typ.
Jag har ca 60% trim framåt, 70% trim vänster tilt och 60% trim rotation vänster på min 9x.
Vet inte hur mycket 100% trim ger på totala utslaget, troligen inte mer än 50% eller nåt sånt.

Skrotiz
2012-06-10, 23:05
Kanske är fullt normalt då.
Får se när det blir mera flygning med quaden, det börjar kännas som att den går att hålla flygandes iaf.
Sitter dock och drömmer om ett bättre styrsystem till den, FY90Q verkar ganska fint :)

numnutchris
2012-06-10, 23:50
Kanske är fullt normalt då.
Får se när det blir mera flygning med quaden, det börjar kännas som att den går att hålla flygandes iaf.
Sitter dock och drömmer om ett bättre styrsystem till den, FY90Q verkar ganska fint :)

Har bara flugit FY90 inne i vardagsrummet än så länge pga vädret. Men den är helt annan än KK, som jag aldrig fick färdigskruvat. Ställde in o ställde in o den hovrade men lyckades inte få den rotera trots olika mjukvaror. Det visade sej yaw var kass och jag hade hunnit tröttna på skruvandet så det blev en FY90Q Pro i stället.
Stor skillnad, bara plug and pray...
Fast accelerometrar ställer lite mer krav på mekanisk balans verkar det som. Ramen bör vara hyfsad styv och propparna balanserade, blir det olämpliga självsvängningar så kan den räkna fel. Jag har lite sånt med min, byggd på träram och vid 3/4 gas så ser den ut som för hög gain. Men det är ena armen som är mindra vridstyv än de andra, känns direkt när man vrider på den, ihop med lite slarvigt balanserad propp.

Lite nybörjarsynpunkter alltså. KKt försökte jag några gånger flyga inomhus när säsongen var. FY90an har jag kunnat hovra inne på en yta säj 2x2m och vad det nu är till tak i lgh.

Och det jag sett från klubbkompisarnas kvaddar så tror jag att vill man flyga hårt, acro, "3D" så är nog ett väl inställt KK bättre. Ska man vara stabil så är 90an bättre - tror jag kan lära mej flyga med den iallafall :)

Skrotiz
2012-06-11, 07:48
Någon som vet om FY90Q går att använda även i flygplan?
Jag hade gärna haft ett system som fungerar till både plan och multirotor då jag ofta flyttar runt mina grejer.

numnutchris
2012-06-11, 13:37
Någon som vet om FY90Q går att använda även i flygplan?
Jag hade gärna haft ett system som fungerar till både plan och multirotor då jag ofta flyttar runt mina grejer.

Nope, se instruktionerna, www.feiyu-tech.com/uploads/enfile/NDE=/20111206143209.rar
---"specially designed for quadcopter use."

Skrotiz
2012-06-11, 14:00
Hur skulle det fungera om man kopplar in ett "vanligt" stabiliseringssystem för plan mellan mottagaren och kk kortet då?
Blir det knas eller kan det fungera bra?

numnutchris
2012-06-11, 14:07
Vad menar du med vanligt? Det finns väl KKmjukvara för plan numera också. Om du vill ha mer än gyron så är det nog bättre skaffa ett kort med accelerometrar inbyggda.
Annars finns tex.
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12974__Hobbyking_i86_Multi_Rotor_Control_Board_. html
som har "allt" valbart via switcharna.
Själv har jag ett FY20 i ett plan och den är bra stabil, bara svänga med sidan och den sköter resten och kamerabilden (fix kamera) är fortfarande horisontell. När jag maidade så blåste det och vanan att kompensera går inte direkt ur ryggmärgen; missade fältet pga det och fick öva med några långa inflygningar. :)

Skrotiz
2012-06-11, 15:46
Jag menade att man styr en quad med kk kort(som min) men har ett stabiliseringssystem(gjort för flygplan) inkopplat före kk kortet(mellan mottagare och kk kort).
Ifall det är möjligt att göra så?

Stabiliseringssystemet kompenserar ju då före kk kortet då signalerna är likadana som för flygplan.

numnutchris
2012-06-11, 18:06
FY20 ska gå köra på det viset enligt texten på
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1699

Skrotiz
2012-06-11, 19:44
Eller så kanske man skulle köpa FY90Q också använder man kk kortet till planet istället ;-)
Måste bara kolla upp om det systemet har de jag vill åt.
Jag vill ju nämligen ha en riktigt stabil quad som står still när jag vill att den ska göra det.

numnutchris
2012-06-11, 21:24
Har precis maidat min kvadd i skogen, första gången ute med FY90:an. Och den står still i stabilläget, typ ja och nej - flyger man och släpper spakarna i stabilläget så stannar den - nästan. Den driver förstås med vinden iom den saknar kompass, gps o annat lullull för positionering. Ska se om jag fick nåt på film och orkar redigera senare, satte microkamera på minikvadden iallafall :) Enda som gav mej hicka var när man släppte ner den för fort så vickade den rejält, drar nog av för mycket på gasen pga lite illa vald setup kanske; kV1300, 3S och 8x4.5proppar... Ska se om man får bytt till mindre pitch på något vis.
Helnöjd iaf - 5 ackar senare utan krasch fast långt från rollar o loopar än så länge, bara cirklar, åttor, in bland buskar och försökte panorera med kameran (fixerad) i sidled etc.

Skrotiz
2012-06-14, 22:51
Ikväll lyckades jag trimma in min så den blev hyffsat stabil, dock så "kränger" den våldsamt om man sjunker och kompenserar med gas(jag har hovrings läget mitt mellan 2 raster på gasen).
Dessvärre stannade en motor(m4 som krånglat tidigare) såklart i luften och det blev en kullerbytta ner i backen.
Fick ej igång den så måste kolla vad som hänt.

Men mycket roligt är det iaf :)

numnutchris
2012-06-15, 00:57
Vågar man sej på tips så skulle det vara att kolla motorkablarna; får de möjlighet att vibrera och är lite olämpligt lödade och/eller dragna så blir det lätt brott...
Gjorde själv ett lite misslyckat försök att flyga stabil kvadd; stod i lä men när man flög några meter så kom vindpustarna "runt husknuten" och den flyttade sej lite - man är ju plötsligt liksom som nybörjare igen.

:blush:

http://www.youtube.com/watch?v=oKAGfq4BuW4

Skrotiz
2012-06-15, 11:02
"plötsligt liksom nybörjare igen"
+1

Den känslan innbefinner sig ofta.
Och samtidigt som man hela tiden vill ha tail-in så ska man även få den att stå still :-P
Men utmaningen gör att det blir riktigt roligt.
Min fundering blir däremot hur långt steget är från multirotor till helikoptrer?
Kör man med en icke 3D heli och med stabiliseringssystem så känns det som att det inte bör vara så långt dit.

numnutchris
2012-06-15, 15:25
Räkna inte mina åsikter som tillförlitliga; för lite helikunnande, men just det där meckandet efteråt är det goa slippa med multirotor... Annars är nog flygkänslan samma som du skriver.

Har precis planterat min kvadd i backen; var byggd på träram där en av armarna var mjukare än de andra och till slut vibrerade motorfästet/träspantet loss och sen gick det som det tydligen brukar - flip o backe - inte ens propp gick, bara den mjuka armen, så nu flyttar grejjerna vidare till en flamewheel i stället :) Tror kompisen fick det filmat, få se om det blev nåt sen, så andra får skadeglädja sej också...

numnutchris
2012-06-23, 19:08
Here we go again... Ang. det där med lazymotor.

Kvadden överlevde typ tio ggr ute innan marken hoppade upp och bet sönder träramen. Efter att ha kvaddat kvadden så blev det en tri med KK, och då kortet och reglagen tog lite olika tid att boota, så kalibrerade jag lite omständigt:

1) Reglagen förprogrammerade enligt ESC-manualen.
2 5V via brytare till KK-kortet på någon ledig ingång.
3) Varje BEC urkopplad. Kortet förinställt för kalibrering.
4) Kopplade in motor 1.
5) På med radion. Full gas.
6) Slog på strömmen till kortet och väntade tills den blinkade till så den bootat.
7) I med ack till inkopplade reglaget, väntade på kalibreringspipen och nollgas och bekräftelsepip.
8) Drog ur acket och slog av strömmen till kortet. Och repeterade för övriga motorer.
9) Sedan i med BEC i ett av reglagen och kopplade in allt.

Dags och sätta ihop ny kvaddram igen bara :)

Och Trin funkade, maiden/test i vardagsrummet typ:

http://www.youtube.com/watch?v=scLCTrKDgEM

:icon_pidu: