handdator

Visa fullständig version : Motorbyte i balanseringssyfte på Skyartec Cessna 182 BLDima
2012-06-23, 11:17
Jahapp, blev utloggad så får skriva om hela inlägget igen D:<
Nybörjare-varning!

Hej på er!

Har en lite speciell stackare - Skyartec Cessna 182 BL som har blivit baktung efter en bakvingsroperation med förstärkning.
Har inga landningsbanor i närheten så det är sällanklippta fotbollsplan som gäller och inget "landning gear" på planet. Var en landning i lite för högt gräs som resulterade mitt första EPO reparation på bakvingen och då körde jag med epoxy+kolfiberstavar eftersom jag flyger lite aggressivt för detta plan ;)

Idén för eventuell motorbyte kom efter jag skaffade HK Kinetic 800 (3S) som är rätt "overpowered", som jag älskar, men saknar Cessnas roderutslag och luftstabilitet.
Att sätta vikter i Cessnas motorkåpa känns nödvändnigt, men jag vill att den vikten ska gärna göra något nytta också!

Så målet är att få planet balanserat och öka motordrag. Helst utan att öka propellerlängd eller satsa stora summor pengar. Kraftigare motor som ESC klarar av? Lätta på baken+vikter framme och köra med högre C på LiPo (nanotech)? Beställer gärna från HobbyKing

Info om planet:
*Översikt
(http://www.skyartec.net/ProductShow.asp?ArticleID=225)*Motor: 1530KV, mer info
(http://www.amainhobbies.com/product_info.php/cPath/3_437_700/products_id/219690/n/Skyartec-WZ12-Brushless-Outrunner-Motor-1530kV)*ESC: 18A, mer info
(http://www.skyartec.net/ProductShow.asp?ArticleID=1560)*Prop: 8x6 GWS
*LiPo: 1100mAh 15-20C
Tyvärr, inga viktuppgifter här, men om de behövs kan jag försöka leta fram någon våg :)

Har säkert glömt någon fakta som behövs för ett vettigt råd, säg gärna till så skriver jag det gärna!

freddan_6
2012-06-23, 15:05
Kan du ta bort den tunga epoxyn? Det finns bättre lim till EPS-plan som t.ex. PU (PolyUretan). Nanotech 45C 1050 och 1300 är bra men olika tjocka. Din esc behöver inte nödvändigtvis bytas om du byter till större motor, men då får du ingen nytta av den större motorn och kan lika gärna blya. Om du inte ska öka propellerstorlek så måste du antigen ha fler celler eller högre kV.

Mitt förslag är att du lättar stabilisatorns tunga lagning och lagar i stället med PU. Att övermotorisera en Cessna känns inte som rätt sak att göra den flyger inte bättre för att motorn är starkare.

mvh //Fredrik

Dima
2012-06-24, 17:16
Tusen tack Fredrik! Att få veta att motoruppdatering inte får planet att flyga bättre har sparat mig både pengar och tid! Ska prova ta bort det mesta av epoxyn, hittar dock inte något PU lim på HK, kan du tipsa om något därifrån (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__127__157__Tools-Glue_ThreadLock.html)? Eller är de alltför kassa och det är bättre att köpa någon annanstans?
Om jag byter batteri (15C mot 45C), kommer elektroniken orka med?

multipass
2012-06-24, 18:48
Hej
Du kan utan problem köpa ClearFoamGlue(obs Large!) överst på den sidan du länkar till. Har använt det till att laga småhål på cykelslang(utan laglapp!) till sammanfogning av EPP mot frigolit/trä metall osv fäster på allt. Lite gulaktig efter härdning men blir aldrig hårt utan mer som silikon. Hellre det än ca-lim eller epoxy på ett flexmaterial tycker jag.
vh/R

freddan_6
2012-06-27, 09:58
PU köper jag på mitt byggvaruhus. Jag tycker sikabond-545 hittills är bäst, men både casco och bostik fungerar.

http://www.beijerbygg.se/templates/BB_Produkt.aspx?id=27918

Använd handskar, vatten på sprayflaska är härdare!

McRegor
2012-06-27, 11:13
Ett universal-lim för mig är UHU Por. Det är i grunden ett kontaktlim men man kan också använda det för att limma "vått" men då kräver det några timmars torktid. Och numera använder jag det oftare som "våt-lim" än som kontaktlim eftersom det ger en viss flexibilitet i limfogen vilket är bra för t ex EPP-kärror. Det är inget man använder för att fylla håligheter med men annars fungerar det utmärkt för t ex EPP-liknande material. UHU Por köper du i Sverige på många ställen - bl a hos Teknikmagasinet om du har en sån butik i närheten. Överhuvudtaget ser jag ingen större fördel i att beställa dessa typer av lim från Hongkong när man kan få tag i motsvarande "nästgårds" - Biltema, Jula, Classe, Teknikmagasinet, Hobbex och inte minst inom byggvaruhandeln. CA-lim kanske ibland kan löna sig att köpa från t ex Hongkong men knappast övriga standardlimmer.
Hälsningar
Roger