handdator

Visa fullständig version : Råd och idéer kring att börja med hangflyg?dap
2012-08-07, 07:58
Hej!

I Skåne blåser det titt som tätt från alla möjliga håll och kanter, och då ger det inte riktigt mening att ge sig ut med motorflyget. Just nu blåser det allt från 5 m/s till 9 m/s här i trakterna. Istället för att sitta inne och dagdrömma om flygning -- är det så att man kan ägna sig åt hangflygning istället?

Funkar det att flyga hang med de här vindstyrkorna? Vilka modeller ska jag kika på? Hur lär jag mig? Var är bra platser att flyga på i Lund/Malmö med omnejd? Alla tips och tackar mottas tacksamt!

Mr J
2012-08-07, 09:22
Hej.

Kul att du intresserar dig för hang, i stort sett vilken seglare som helst fungerar bra för hangflyg, mindre och lättare kärror vid lättare vindar, och tyngre kärror vid hårdare vindar. Just vikten är väldigt avgörande, så vi har alltid med oss bly för att ballasta med när det blåser hårt. Personligen brukar jag inte flyga hang om det blåser mindre än 8 m/s, men det är en fråga om tycke och smak, samt vad för sorts plan man har. Det mesta jag har varit ute i är 17 m/s, det funkade fint efter att ha tejpat på nästan lika mycket bly som vad kärran vägde, men landningarna var lite onödigt spännande. Det var med en "gummianka" Windrider Bee, en flygande vinge av Zagityp i EPP klädd med tejp, inte världens bästa flygare, men otroligt tålig.
Den sortens plan kan jag varmt rekommendera för en nybörjare på hanget, och även i den senare karriären är det inte helt fel att ha någon kärra som inte är ömtålig, vid många hang är landningsplatserna ganska usla, med stenar och taggbuskar och annat elände, vilket gör att man drar sig för att flyga med sin fina glasfiberkärra...

I Malmö finns några bra hang, precis söder om bron vid lernacken finns ett hang som är riktigt bra vid sydliga vindar.
Norr om bron vid utsiktsplatsen kan man flyga vid VNV, tyvärr är landningsplatsen stenig och full av taggbuskar.
En bit söder om Malmö vid Arrie finns en platå som kallas för Gavelsbjer, där går att flyga mellan N och Ö, men där är ganska turbulent.
Några mil norr om Malmö finns ett ganska litet, men fullt flygbart vid NV hang vid Barsebäcks saltsjöbad.
Mellan Landskrona och Hälsingborg ligger dels Ålabodarna med ett utmärkt västhang, dels Glumslövs backar med flera hang i olika riktningar.

En bit från Malmö nere vid Hammars backar finns ett av Svergies bästa hang vid SW vind.

Thomas
2012-08-07, 11:05
Om det inte regnar så ska jag köra lite "after work"-hang vid Ålabodarna, mellan Landskrona och Helsingborg, i eftermiddag vid 17-tiden.
Kör gamla vägen mellan Landskrona och Helsingborg (Råå), när du kommer till Glumslöv svänger du vänster mot Ålabodarna. Nästan nere vid fiskeläget finns en parkering på höger sida. Parkera där. Gå sedan längs havet ca 3-400 meter norrut.
Du är framme vid hanget!

Fredrik_W
2012-08-07, 11:18
Bästa all-round-seglaren på hang är Multiplex EasyGlider! Och bra info om hangen i Sverige hittar du på Krister Bergenfeldts sajt:
http://hem.bredband.net/k_bergenfeldt/


// Fredrik Wergeland

Thomas
2012-08-07, 13:58
Bästa all-round-seglaren på hang är Multiplex EasyGlider! Och bra info om hangen i Sverige hittar du på Krister Bergenfeldts sajt:
http://hem.bredband.net/k_bergenfeldt/


// Fredrik Wergeland

Instämmer!!
Trots att den är lite trög i svängarna så flyger den mycket bra, även med en hel del barlast.
Sen är den snäll mot underlaget vid landningarna (eller var det tvärtom?) tack vare EPP-materialet...

Fredrik_W
2012-08-07, 15:35
Instämmer!!
Trots att den är lite trög i svängarna
Det håller jag inte med om! Har du provat att flytta bak TP lite? På min EasyG. så ligger TP straxt bakom vingröret.

// Fredrik W

pgrts
2012-08-07, 16:37
har man bra lyft så kan man nog hanga med det mesta ;-)
Har sett en tung "J35" i dubbel wellpapp flyga hur kul som helst....
Skulle tro att en gammal 40-trainer skulle funka fint när vinden är rätt.
Men håller totalt med på att en friggokärra är mest skonsam mot marken som Thomas uttryckte det så fint ;-)

Det fantastiska med hang är att man knappt tror att planet ska hålla när man går från bilen - men väl i luften så verkar planet bara hänga så fiiint att man inte tror det är på riktigt.

dap
2012-08-07, 21:35
Var ute vid Ålabodarna idag och kikade på Thomas och Mr J. Flöt på bra. Ska kolla runt lite efter en EasyGlider. Tack för alla tips och råd!

MrOvanhill
2012-08-08, 12:04
Sen är det inte svårt att bygga om en EasyGlider till en 4-servovinge och då kan du få fart på svängandet ordentligt!

Skickat från min GT-P3110 via Tapatalk 2

NickeL
2012-08-08, 19:05
hej.
bara en pytteliten fråga. Har en MPX Cularis, funkar den bra att flyga hang med? var fins det hang i närheten av stockholm?

Förlåt om jag snor din tråd litegrann "dap" hoppas det är okej?

/Nicke

Mr J
2012-08-08, 19:48
hej.
bara en pytteliten fråga. Har en MPX Cularis, funkar den bra att flyga hang med? var fins det hang i närheten av stockholm?

Förlåt om jag snor din tråd litegrann "dap" hoppas det är okej?

/Nicke

Den går alldeles utmärkt.

Kika i inlägg Nr 4 här ovanför, där Fredrik W länkar till Krister Bergenfeldts utmärkta sida.
Klicka på Hang, och sedan på Stockholm så får du massvis med förslag.

hbi
2012-08-09, 09:35
Härligt med en hangflygare till i Skåne :)
Som det skrivits innan, en skumvåffla av något slag är utmärkt att både börja med och man kan ha mycket kul med den genom hela karriären. Jag har en Swift 2 flygande vinge köpt från Skånehobby där jag totalt struntade i att köpa och skruva i en motor. Den är rolig.
Elseglare kan vara skönt att ha om man är lite orolig om hanget verkligen bär så bra, men samtidigt blir den betydligt känsligare i landningen.