handdator

Visa fullständig version : Nybygge, 1660mm glasfiber FPV - spåna lite om drivlinan mm.Fluf
2012-08-20, 20:03
Funderar skarpt på denna till nästa bygge :)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/catalog/FPV168.jpg
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__15236__HobbyKing_FPV_UAV_Fiber_Glass_Kit_V2_With _Flaps_.html

Tyckte denna verkade vara ett intressant projekt för att bygga FPV i lite senare. Först skall den flygas på klassiskt sätt dock.

Jag kommer nog inte flyga särskilt långt eller länge till att börja med i alla fall och då siktar jag på att ha lite mer drag i propellern.

Vad jag funderat på än så länge är en något överdimensionerad 35-36 1400Kv motor som levererar upp till 550W på 4s
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__14342__NTM_Prop_Drive_Series_35_36A_1400Kv_550W. html
Axeln på motorn är iofs riktad mot den sida man skruvar fast i planet, men om jag förstått saken rät är det inte värre än att demontera motorn, knacka ur axeln och sätta axeln bakochfram så att spåret för "kläm-ringen" eller vad det heter blir på rätt ställe.


Och med hjälp av den fantastiska ecalc http://www.ecalc.ch/motorcalc_e.htm har jag kommit fram till att en 8x5 sport propp borde fungera rätt bra. Tex denna;
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8016

Även om det är lockande att kika på olika varioprop 3-5 bladiga för att leka med.

Som ESC någon prisvänlig 50-60A (overkill då 40A räcker men spara på temperaturen) från Kina.

Denna setup skulle enligt mina beräkningar ge följande siffror med 4s 4000mAh;
Max current: 35,6A
Max static thrust: 1995g
Max pitch speed: 134km/h
Full Power flighttime: 6,73min
Gentle cruise speed: ca20min
Total vikt (utan FPV) ca 2000g


Nu är det möjligt att jag är helt ute och cyklar men det känns som man kan få en del flygtid med snällflygning och man kan köra rätt hårt men inte obegränsat vertikalt med denna kombination.

Är det något jag har missat i tankegångarna kring motor och propvalet?

Vidare skall man välja lite servon till detta bygget med. Det står på sidan 5 servon men det verkar inte riktigt stämma.
1x Höjdroder
1x Sidroder
1x Noshjulstyrning
2x Skevroder (svårt att tro att det är ett servo till skev på denna modellen)
1x Flaps

Jag var väldigt nöjd med de Turnigy TGY-113MG Metal Gear Digital Servo som jag satte på swashen i min 450 helikopter, tysta och kändes väldigt pålitliga. Jag kommer att ha stabilisering, autopilot och lite annat godis i den senare så ett par lite tåligare digitala servon kändes som en god idé. Frågan är om de är för stora eller inte då de är lite djupare än vanliga 9g servon.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=24763

Utöver det jag har nämnt och så klar långa servokablar, är det något jag har missat?


Synd bara att planet är så himla grått, blir nog att lacka om det till något lite gladare och mer lättspottat i skyn.

freddan_6
2012-08-21, 08:37
Det ser bra ut på allt utom servon. Metalldrev tar mycket stryk av att ständigt röra sig. Jag skulle valt högkvalitetsservon från hitec. T.ex. HS-81 eller HS-65. Kan det vara samma servo till noshjul och sidoroder, bara med två stötstänger?
Spara inte för mycket på fartreglage, Turnigy Plush/Hobbywing FlyFun är värda merpriset, då de håller väldigt bra och har bra verkningsgrad. Du måste ha minst 40A och SBEC. Jag avråder från varioprop och flerbladigt då du får sämre verkningsgrad.

Fluf
2012-08-21, 09:13
Det ser bra ut på allt utom servon. Metalldrev tar mycket stryk av att ständigt röra sig. Jag skulle valt högkvalitetsservon från hitec. T.ex. HS-81 eller HS-65. Kan det vara samma servo till noshjul och sidoroder, bara med två stötstänger?
Spara inte för mycket på fartreglage, Turnigy Plush/Hobbywing FlyFun är värda merpriset, då de håller väldigt bra och har bra verkningsgrad. Du måste ha minst 40A och SBEC. Jag avråder från varioprop och flerbladigt då du får sämre verkningsgrad.

Tack för input, ang servon. Det är stjärtmonterat för sidorodret (man ser hålet för servon på bilden) så det är definitivt två olika servon för noshjul och roder. Tack för tipset på Hitec HS-65, är det att föredra med karbon eller metall gear? DVS 65HB eller 65MG. HS-81 verkar lite väl stora och tunga?

De aktiva ytorna blir skev, sido och höjd roder. Så 4st högkvalitativa servon till dem (trots allt ca 20$ styck) flaps rör sig två gånger på flygning så de behöver inte vara lika stryktåliga och noshjulet är inte lika kritiskt men kommer att röra på sig en del.
Behöver således 4st servon med styrka och uthållighet - HS-65 ser bra ut till dessa.
Ett servo med uthållighet för att inte bränna ut (noshjul) och mindre kritiskt - Finns det något billigare alternativ här?
Ett-två OK men inte kritiska servon för flaps.

EDIT;
Ang ESC, vad tros om Turnigy Trust 55A SBEC (3A BEC), är den rimligt tillförlitlig? Goda recensioner och ser bra ut på papper + programmeringskort;
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12190__TURNIGY_TRUST_55A_SBEC_Brushless_Speed_Co ntroller.html

Fluf
2012-08-21, 12:46
Förresten, Vingarna är någon form av film på balsa/ply konstruktion, vad skall man tänka på om man vill måla/spraymåla sådan film?

Vill inte ha modellen helgrå utan något mer iögonfallande av båda praktiska och estetiska skäl.