handdator

Visa fullständig version : Skära frigolit, Hot Wire CutterPumpe
2012-09-01, 11:09
Försöker bygga en frigolitskärare med tillhörande skärbord.
Det jag har nu är en billig gitarrsträng, nätagg från en PC.
Det ligger runt 3-3.5A när allt har blivit varmt men jag tycker det går ganska sakta och blir väldigt mycket sk Angel hair, har också ganska svårt att spänna upp tråden tillräckligt så jag måste nog bygga en ny båge tyvärr.
Den jag har nu är gjord av ett aluminiumstyre och tråden sitter i två glasfiberspröt men det verkar inte spänna tillräckligt.
Har testat flera olika gitarrsträngar men alla har tyvärr gått av. testade även ett laptop nätagg som gav 18V men då höll inte tråden speciellt länge.

min tanke är att både kunna skära ut vingprofiler samt med ett skärbord skära tunnare skivor av tjock blåfrigolit.
Skärbordet är bara en plywoodskiva med ram på baksidan och som guide för tråden har jag två rundade aluminiumprofiler.
Verkar också som jag måste bygga en automatisk anordning för matning av tråden om jag ska skära stora flak.
Hittade även Kanthaltråd på tradera för en nätt summa men resistansen ligger på 11,1Ohm/m och då är jag rädd att mina nätagg inte räcker till.

Nån som vill dela med sig av sina erfarenheter av att skära frigolit?

numnutchris
2012-09-01, 12:02
Kanthaltråd med diam 0.3mm skär EPS fint vid 1-1.2A, finns på Elfa Distrelec, www.elfa.se (http://www.elfa.se) tex. och med halvmeters skärtråd behövs då c:a 12V, 24V för meterlång tråd.
(Jag använder även 0.5 ibland men den behöver ~2A för att skära.)

Pumpe
2012-09-01, 13:29
Då går Kanthaltråden bort eftersom jag inte har spänningsaggregat för 24V

Troligtvis behövs det högre ström för att hålla värmen eftersom jag skär i XPS och det är det jag vill jobba med.
Ska kolla vad jag har för strängar, har jag nån tunnare så testar jag. Tror att det är 0.45mm som sitter där nu finns ner till 0,2 billigt från Ådalensmusik.
Anledningen till att jag byggde skärbordet var att testa om det gick ersätta Depron 6mm med vanlig XPS, finns ju även en hel del ritningar där folk använder sig av 1/4" och 1/2" XPS men inget av det har jag hittat att köpa i närheten.

Kanske borde rigga upp nått som sköter sig själv.

numnutchris
2012-09-01, 13:38
Extruderad eller expanderad PS skiljer inte så mycket map värme (ström-) behovet, däremot med EPP så får jag vrida på nätaggregatets rattar beroende på kvalisort.

tragi702
2012-09-01, 19:17
Tjena..
har kört med ett vanligt fartreglage för borstade motorer på 90amp..
klarar upp till 48v men har kört med 12v för det mesta då jag haft kanthaltråd med längd ~ 40cm
använde en "servotester" för att styra hur mycket kräm det ska va.
Har funkat väldigt bra.. O enkelt.. Fick tag på ett gammalt regl av en vän..
de används ju sällan mera!.. Kan va värt o testa..
Mvh //Patrik

jrooth
2012-09-01, 21:11
Jag kör Kanthaltråd från Elfa och mitt nätagg klarar bara 15V. Men förstår inte varför spänningen skulle vara begränsande faktor? Det är väl effekten du drar igenom tråden som avgör?
Vi körde direkt på en 4S LIPO till slut och flyttade banankontakterna närmare och längre ifrån för att få rätt effekt. Det skiljde rätt mycket hur mycket vi behövde beroende på material - EPP eller EPS.

Kom ihåg! Låt aldrig materialet begränsa dig. Köp mer om det behövs :) Kör hårt och labba mycket. Det är aldrig för sent att ge upp

@Pumpe - skicka mig ett PM så kan jag posta lite tråd till dig. Gitarrstängar skall du inte hålla på med.

numnutchris
2012-09-02, 01:15
Jag kör Kanthaltråd från Elfa och mitt nätagg klarar bara 15V. Men förstår inte varför spänningen skulle vara begränsande faktor? Det är väl effekten du drar igenom tråden som avgör?
Vi körde direkt på en 4S LIPO till slut och flyttade banankontakterna närmare och längre ifrån för att få rätt effekt. Det skiljde rätt mycket hur mycket vi behövde beroende på material - EPP eller EPS.

Kom ihåg! Låt aldrig materialet begränsa dig. Köp mer om det behövs :) Kör hårt och labba mycket. Det är aldrig för sent att ge upp

@Pumpe - skicka mig ett PM så kan jag posta lite tråd till dig. Gitarrstängar skall du inte hålla på med.

Gamla U/R=I och tråden har rätt hög resistans (anges per längdenhet) och ju längre tråd desto högre R, dvs för bibehållet I så måste U också ökas med längden.

Pumpe
2012-09-02, 05:05
att köra direkt på ett LIPO tycker jag låter farlig, har tjatat om det i diverse batteritrådar men jag har haft ett batteri som exploderat hemma och det var riktigt otrevligt, brann på flera ställen.
Så den lösningen vågar jag nog inte testa.

med 11.1 ohm så får jag 1.63A med mitt 18V aggregat men när tråden blir varm så sjunker ju strömen iom att resistansen ökar så jag måste nog leta efter bättre strömkälla om det ska fungera.

PatrikE
2012-09-02, 05:28
En batteriladdare för bil brukar funka bra.

Pumpe
2012-09-02, 21:58
har testat och det blev inte bättre. tyvärr mätte jag inte men jag märkte ingen större skillnad mellan 12 och 24V

det fina med pc nätagget är att det i de flesta fall är gratis samt att det tar väldigt lite plats

Pumpe
2012-09-12, 05:33
testade med en tunnare gitarrsträng men den gick av så nu står det still tyvärr.
Kanske måste köpa lite kanthaltråd och testa med en lånad 24V laddare.

Jänkarna använder nichrome, såg en kille på tuben som hade en lång tråd kopplad till 12V men man får inte reda på vilken tråd han använder.

Pumpe
2012-09-12, 15:09
Kollade på elfa och Nikrothal (NiChrome) har lägre resistans än Kanthaltråd så det bästa vore nog om jag fick tag på det.

Ingen som har en rulle hemma och kan sälja lite till mig??

rickeboy
2012-09-12, 16:02
Sökte på Nikrothal på Ebay och det finns väldigt billigt där. 9meter för $6 inkl frakt.

jocke1963
2012-09-12, 21:44
Här har du kanthaltråd till bra pris...än så länge...
http://www.tradera.com/kanthaltrad-motstandstrad-varmetrad-glodtrad-foam-cut--auktion_181105_163647052

Pumpe
2013-05-12, 18:55
Det börjar sakta gå bättre med detta så jag utvecklar lite. Vad är lämpligt(billigt) att göra mallar av.

Pumpe
2013-05-29, 20:39
Gick på en nit igen. Tråden jag har nu har för hög resistans....... 8ohm för en meter, blir för kallt med 12V, då är jag tillbaka på gitarrsträng igen.
Det fungerar bra till en liten båge men till min långa går det inte.

Pumpe
2013-08-19, 18:02
Uppdatering. Det är rätt sällan man får nån tid över men idag testade jag lite snabbt. Med två seriekopplade PC-nätagg(testa inte detta hemma) så gick det alldeles utmärkt att skära. Ska rigga upp allt och testa några gånger innan jag köper hem lite XPS och testar att göra stora skivor.
Finns tid över ska jag även montera en extra anslutning på nätagget så jag kan köra 18V istället för 24 som jag har nu.
Enklast verkar vara gravity feed. Ett sluttande plan med tråden spännd över så får frigolitskivan glida ner i sin egen takt.

mogge
2013-08-19, 22:17
Äntligen kom balen med 300 cellplast o skärningen igång. Det absolut bästa jag haft ifråga om skärbåge är 20mmelektrikerrörSk. VP rör. Böjarna också Vp rör. Jag gör en skåra i nederdelen som jag virar tråden runt. Trär på en tunn ring kopparrör som jag plattar till i ena änden. (för att kunna löda) Trär en kabel genom röret o ut o löder den. I andra änden gör jag en enkel enkel ögla med en koppar ring o löder andra kabeln. Anledningen är att kunna lossa Kanthaltråden. Det innebär att jag med ett långborr kan borra hål i kroppsdelar, trä i trådändan, koppla ihop o skära ex,vis snygga utloppshål eller vad som utan att dela cellplasten i två bitar. kör uteslutande med Lipo. Ena bågen 53 cm(Lipo 3S), andra bågen 83cm(4S) Kanthal tråd 0,5mm. Drar 3,2A resp 4A. Aldrig några bekymmer. Kopplat till batteriet 3,5mm guldkontakter HK. Mogge

Pumpe
2013-08-20, 19:30
Nu får jag inte riktigt klart för mig hur din båge ser ut. Har du lust att slänga upp en bild?

Såg tidigare någon som hade en stor böj av VP rör som båge men den spännde inte tråden no hårt så jag har inte provat.
Såg nån som använde 1" PVC Pipe och sen 5-6mm pianotråd som spröt. Verkar inte vara det lättaste att hitta sånna rör. Den bågen blev ganska styv, pianotråden gav med sig lite och bågen också lite.

mogge
2013-08-20, 20:12
Ja,ha du bäste Pumpe. Tänk om jag kunde lära mig infoga bild. På Jula finns 20 mm Vp rörböjar. 3st 49:- Dom har även Vp rakrör.. Lättsågat o med bra spänst. Oroa dej inte för Lipo. Med det lilla effektuttaget är det ofarligt. Såtillvida att batteriet är O.K. Såga till rakbiten så lång som du vill ha den. Tryck dit 90 graders böjarna, som för övrigt innehåller lite klister, o linjera upp dom.Innan dess kan det vara läge att skåra dom små förlängningarna, beroende på hur djupt du ska skära, så att tråden inte glider. Jag trär på 2 ringar av kopparrör,lödbart, tvinnar fast ena änden i skärbenet,trär på kopparröret o plattar till det. Löder på en ledare. Trär den andra ledaren inne genom hela bågen o ut i andra änden. Men här gör jag bara en lös ögla o kniper fast den andra kopparringen. Sedan löder jag bara fast ledarna på kopparringarna. Voila,klart. Messerscmittar gör lite annorlunda men det här är hundra rätt. Spänsten är helt ok. Är man orolig för att rakbiten flexar för mkt så kan man alltid förstärka med en bit trälist på högkant o tejpa fast den. I vårat fall med denna specen så skär det lodrätt av sig själv, sakta o fint, utan Angel hair o ytan blir super. Då jag skar mina första cellplastvingar på 70-talet 0 115 V så tycker jag att detta är det i all sin enkelhet är oöverträffat. Det här med kopparringarna är faktiskt en idé som någon av DepronViggen konstruktörerna ska ha cred för. Är det nå´t så fråga vidare så ska vi se om jag inte kan krysta fram bilder. Skärytan blir hur som helst i 300 Cellplast silkesren.Mogge

Pumpe
2013-08-23, 07:54
Ska köpa VP rör och testa. Min båge är lite tung för att skära ut vingar med. Ska också koppla om mitt nätagg till 18V istället för 24 och se om det blir finare snitt.

bem
2013-08-23, 14:21
Synd att inte Transfunks frigolitskärare finns kvar längre att köpa men jag tror det finns en byggartikel i Allt om hobby om den. Skall kolla. Artikeln kan ju ge en del tips.

/Bo

mogge
2013-08-26, 22:02
Ja, nu är vi på gång med Viggen-skärning enligt V-P Lipo receptet. Tyvärr så är jag kass på att bif. bilder men det skär otroligt fint o mallarna blev superbra. När detta projektet är färdigt blir det en SU-26-M enligt samma princip. Förstår inte hur svårt det kan vara. Två ledare med vanlig 1.5 kvadrat Fk kabel med pålödda 3,5 mm kontakter kopplade till VP-rör o kanthaltråd. Man bygger det på en timme o är igång. Visst det kanske krävs lite tester men vi kör 53 cm lång skärtråd. 3S Lipo. En styck 80 cm lång skärtråd 4S Lipo. Kanthaltråd 0.5mm. Mätte inte ens motståndet utan provade oss fram. Skär silkesrent. Drar ca. 3A resp 4A. Alla proffsen har ju naturligtvis synpunkter men ärligt talat:Who cares?Mogge

Pumpe
2013-08-27, 11:17
Jag har testat massor med varianter som inte har fungerat. Har en liten och en stor båge. Den lilla ska jag koppla till ett borstat fartreglage och servotestare tillsammans med LiPo nästa gång jag pysslar med det.
Har testat att skära XPS skivor tunnare och det fungerar rätt så bra men det behövs lite mer modifieringar innan det fungerar perfekt. Några flak blev bra medans några fick kastas. Hade gärna fått lite mindre Angel Hair också så jag ska prova att gå ner till 18V istället.
Ska prova VP rör men jag har svårt att se hur de ska spänna tråden tillräckligt eftersom glasfiberstavarna jag har nu är väldigt mycket hårdare än mjuka VP rör. I tråden om samma ämne på andra forumet verkar endel av problemen bero på just VP-Rör som båge. Men som sagt jag ska testa.

mogge
2013-08-27, 21:35
Jaha du Pumpe.som sagt skär vi enligt våran metod som jag anser överlägsen våra första skärningar i början på 70-talet.Har avverkat ca. 4-5 bågar genom åren. Vi upptäckte precis som du att lite bättre spänst i VP-röret vore att föredra. Därför var jag på snicken idag o skar till en fyrkantslist som jag stoppade in i den raka delen av skärbågen. Nu blev den betydligt styvare.Inte för att det var dåligt innan men nu fick VP-böjen ta mera av flexet. I USA kör man med 1 tums plaströr o det är möjligt att dom är styvare. Hur som haver så har vi som tidigare sagts skrotat både servotestare,fartreglage,transformatorer o allt annat än rakt upp o ner 3S-4S Lipos.Sedan är det möjligtvis så att rosa,blå o annat skärmaterial har andra egenskaper. Det blå vet jag är smuligare. Vi beställde cellplast 300 dvs. 30 kg kubikmetern hos XL-bygg o det är det finaste vi använt så långt. Hoppas det går bra för er därför det har blivit lite av a´ha upplevelse att skära igen nu när det blivit så enkelt.Ett rent ut sagt kul sätt att bygga på. Mogge

Pumpe
2013-08-28, 06:58
Har sett bilder på dedär 1tums plaströren tillsammans med grov pianotråd och det verkar vara modellen, lätt båge med bra spänst. Med trälisten jag har nu blir det en ganska tung båge. Fungerar bra när den hänger under skärbordet men den blir lite för tung för att skära efter mall.

cellplast 300 är det eps eller xps?
Det jag har skurit ut nu är BLÅ XPS 300.

Pumpe
2013-08-28, 07:01
Är tråden för varm eller matas materialet för snabbt när det blir mycket angel hair?

bem
2013-08-28, 10:54
Hej,

Hittade info om Transfunks "termosåg" som den kallades. Det var en byggbeskrivning i Allt om hobby nr 6 1983. Jag skanna in den som PDF och kretskortet i skala 1:1 är nedan i JPG. I PDF filen finns även en annons om termosågen från Aoh nr 3 1983 och beskrivning av sågen från Transfunks katalog 15 (ca 1991). Har för mig jag hade en Transfunk termosåg (antingen har jag byggsatsen kvar eller så byggde jag den, kommer ej ihåg - skall rota lite i källaren).
Transfunk tog fram termosågen för de tänkte starta egen modellplanstillverkning men som troligen inte blev av men de sålde T-sågen som byggsats istället.

/Bo

flygrc
2013-08-28, 21:07
Kan universal laptopladdare fungera?

typ

http://www.24.se/laptop-laddare-universal-90w-p-2776-c-755.aspx

som går att ställa på lite olika spänningar??

Pumpe
2013-08-28, 21:30
Har testat två olika. En lyckades jag pajja och den andra hade kortslutningsskydd så den stängdes av såfort skärtråden kopplades in.
Tänker jag rätt att den kan leverera max 5A vid 18V?? 90/18=5 min tråd nu verkar ligga på drygt 3A så det borde fungera.

Jag lyckades ju hitta två likadana PC nätagg som jag seriekopplat, inget man bör hålla på med eftersom man kopplar bort jorden på den ena men jag ska ändå testa att koppla in den på 18V istället för 24V innan jag kasserar den.
Det enda rätt är nog att gå över till LiPo om man ändå har laddare till dessa. Strömstyrkan/temperaturen är ändå ganska lätt att reglera genom att göra olika långa bågar. Spänner man upp en lång skärtråd så är det ju bara att flytta kabeln med en krokodilklämma tills man fått lagom temp och sen bygga bågarna efter det.
Nästa gång jag beställer rc grejjer så slinker det nog med en 4S lipo för detta endamål så slipper jag harva på med nätaggregaten.
Har ju också två borstade fartreglage som ligger och skräpar så jag ska testa det också.

bem
2013-08-29, 08:10
Hej,
Från Transfunks beskrivning av problemen med frigolitskärning nedan, som det blir svårt att lösa om man inte har en nån form av elektronisk styrning av strömstyrkan.

"Det stora problemet är strömmatningen till trådan. Trådens resistans är nämligen starkt temperaturberoende. När tråden kyls av cellsplasten så behöver den mer ström. En konventionell transformatorreglering eller reglering med förkopplingsmotstånd fungerar rakt motsatt och ger enorma inställningsproblem. Så snart tråden kyls och vill ha mer ström så blir spänningsfallet över Rf större och tråden får istället mindre ström.
Med triac-styrning [som termosågen har] får man en strömkälla med nästan noll ohms inre motstånd och strömmen kan enkelt ställas in med en potentiometer. Tyvärr ger en enkel triac-styrning fasansfulla störningar på nätet och stör ut radio, TV, slår ut datorter osv. Den är därför förbjuden. Men med mer komplicerad elektronik, s k nollgenomgångsstyrning [som termosågen har], får man en bra lösning - lite störningar och bra reglering med enkel inställning."

/Bo

LIP
2013-08-29, 10:28
Hej,
Från Transfunks beskrivning av problemen med frigolitskärning nedan, som det blir svårt att lösa om man inte har en nån form av elektronisk styrning av strömstyrkan.

"Det stora problemet är strömmatningen till trådan. Trådens resistans är nämligen starkt temperaturberoende. När tråden kyls av cellsplasten så behöver den mer ström. En konventionell transformatorreglering eller reglering med förkopplingsmotstånd fungerar rakt motsatt och ger enorma inställningsproblem. Så snart tråden kyls och vill ha mer ström så blir spänningsfallet över Rf större och tråden får istället mindre ström.
Med triac-styrning [som termosågen har] får man en strömkälla med nästan noll ohms inre motstånd och strömmen kan enkelt ställas in med en potentiometer. Tyvärr ger en enkel triac-styrning fasansfulla störningar på nätet och stör ut radio, TV, slår ut datorter osv. Den är därför förbjuden. Men med mer komplicerad elektronik, s k nollgenomgångsstyrning [som termosågen har], får man en bra lösning - lite störningar och bra reglering med enkel inställning."

/Bo

Jag har en sådan som jag byggde för många år sedan, kan starkt rekommendera den om ni har komponentlista och om det går att få tag på komponenterna. Men det fixar säkert en elektronikkunnig.

Pumpe
2013-08-29, 11:51
Hittade instruktionerna för Transfunks termosåg men det ser lite väl avancerat ut för mig även om det hade varit trevligt att ha den.

McRegor
2013-08-29, 13:02
Apropå bågar....
Jag använde förr en pilbåge som ändå låg och skräpade - den gav mycket bra "spänning" på Kanthaltråden.
Vill också minnas att vissa kompisar använde en sån här gammal "spännsåg" - http://www.solbergahembygd.se/inventarier/spannsag.jpg
Har du ingen så kolla nån loppis eller nån auktion - kostar säkert inte många kronor och den går ju dessutom att spänna.
Men alla sätt är bra så VP-rörbågen som Mogge tipsat om är nog den allra enklast att få tag i.
Roger

bem
2013-08-29, 13:38
Jag har en sådan som jag byggde för många år sedan, kan starkt rekommendera den om ni har komponentlista och om det går att få tag på komponenterna. Men det fixar säkert en elektronikkunnig.

Har du den lilla "hobbyvarianten" eller den större "verkstadsvarianten" (lite större låda med kylflänsarna på) elektronikenheten? Eller den varianten med ännu större låda med inbyggd toriod-transformator?

Komponentlista finns i bygganvisningen i PDF filen jag posta nedan.

Gissar det skulle kosta några hundra kr i komponenter att bygga verkstadsvarianten idag. Och till detta en 50 Volt 100VA(voltampere) effekt toroidtransformator. Enda som kanske tar lite tid och krånglar till det för en som skall bygga en idag är att göra kretskortet men det finns flera metoder och kretskortet till denna termosåg är ju inte alltför komplicerat.

/Bo

Pumpe
2013-08-29, 14:03
Värst vad jag läste snabbt då. Trodde bara att du hade lagt upp bilden på kretskortet.

Vissa av komponenterna finns inte att köpa på elfa så man får nog leta lite för att få ihop den.
Måste verkligen kretskortet vara exakt som på ritningen, det viktigaste är väl att rätt komponenter kyls?

McRegor
2013-08-29, 14:19
På min iCharger vill jag minnas att det finns ett särskilt "friggosåg-läge". Men Mogges lösning verkar ju väldigt enkel så varför göra det mera komplicerat....
Roger

bem
2013-08-29, 15:11
Värst vad jag läste snabbt då. Trodde bara att du hade lagt upp bilden på kretskortet.

Vissa av komponenterna finns inte att köpa på elfa så man får nog leta lite för att få ihop den.
Måste verkligen kretskortet vara exakt som på ritningen, det viktigaste är väl att rätt komponenter kyls?

Du kan säkert bygga på ett s k experimentkretskort.
Eller så kan du rita ut efter bästa förmåga med en etsfast penna och sen etsa bort kopparn runt om med etsvätska.
Gjorde jag en gång med et kretskort och det gick fint.
Såg även att det var nån firma på internet som gjorde kretskort på beställning åt en t ex från tidningsbild. Några hundringar vill jag minnas det kosta.

/Bo

Pumpe
2013-08-29, 16:53
Det har du nog rätt i, har läst det tidigare. en iCharger har jag ju tänkt att skaffa mig nån gång i framtiden.

mogge
2013-08-30, 14:11
Nu skickade jag efter en I charger efter en rekommendation av en av våra flitiga medlemmar. Ska bli spännande. Men vad jag däremot kom att tänka på för alla som ska börja med friggoskärning. Det är väl kanske inte givet för alla men att skära själv är nästintill omöjligt. Vi bygger en Viggen och av "spillet" skär jag ensam ut en kropp till en 2x50mm fläktkärra. Det är småbitar men nästintill omöjligt att köra själv. Våra Viggenmallar som naturligtvis är av olika skärlängd från ände till ände. Där märker jag upp mallarnas utsida med ett tuschstreck. Först delar jag upp 90 grader därefter 45 grader sedan 22,5. Det kanske inte är givet om man är nybörjare men det är ju otroligt viktigt att den som har minsta skärlängd kör saktare. DVS. Precis som kamelkaravanerna på sidenvägen, konvojerna över atlanten under WW2, Napoleons krig osv. Den saktaste bestämmer farten. Det är ju för att komma ut i slutet på skärningen samtidigt. Vissa mallar har vi märkt 1-12 eller 22,5 resp 45 osv. Det var iaf så jag lärde mig i tidernas begynnelse.Men OK den som har längst väg att skära må bestämma farten. Akademiskt. Kul är det iaf. Mogge:icon_pidu:

LIP
2013-08-30, 19:23
Har du den lilla "hobbyvarianten" eller den större "verkstadsvarianten" (lite större låda med kylflänsarna på) elektronikenheten? Eller den varianten med ännu större låda med inbyggd toriod-transformator?

Komponentlista finns i bygganvisningen i PDF filen jag posta nedan.

Gissar det skulle kosta några hundra kr i komponenter att bygga verkstadsvarianten idag. Och till detta en 50 Volt 100VA(voltampere) effekt toroidtransformator. Enda som kanske tar lite tid och krånglar till det för en som skall bygga en idag är att göra kretskortet men det finns flera metoder och kretskortet till denna termosåg är ju inte alltför komplicerat.

/Bo

Det är varianten med kylaren utanpå lådan, har fungerat mycket bra.

puggen
2013-09-02, 20:30
Utan att ha läst alla inläggen i tråden kan jag som skärkompis med Mogge bekräfta att det är superenkelt att använda Lipoceller att driva frigolitsågen med. Vi driver den korta 0,5 m och 0,5 mm kantaltråd med 3s lipo och långa sågen knappt en meter med 4s lipo. Förr använde jag transformator som skulle justeras och donas med . Glöm detta och gör som ovan....

/Roffe

mogge
2013-09-02, 22:53
Tur man har någon man kan muta med kaka o The. Nävars hoppas han orkar skicka lite bilder på vårat möte, men bättre än så här blir det inte. Superskärningar,var ordet sa Bull. Vad Bill sade vill jag inte berätta. Heppp

bem
2013-09-03, 07:49
mogge,
Har du fått hem din iCharger och provat "foam" skärarläget på den än?
Kan den ha nån smart elektronik i sig, nåt liknande som Transfunks termosåg som löser det grundläggande problemet att när tråden kyls av cellsplasten så behöver den mer ström. Finns det nån beskrivning över vad foam läget på iCharger laddaren egentligen gör?

/Bo

Sigun
2013-09-03, 08:43
Här är en trevlig liten film som David Windestål gjort med Flite Test gänget. Skäraren är gjord av VP-rör och det är kanske precis en liknande lösning som Mogge har?


http://www.youtube.com/watch?v=fi3CAtpvJJs (http://www.youtube.com/watch?v=fi3CAtpvJJs)

mogge
2013-09-03, 11:27
Det var faktiskt Mc Regor som rekommenderade I Chargern o den kom hem igår. Paketet innehåll en massa annat godis bl.annat ackar som jag sitter o laddar nu. Verkar vara gedigen konstruktion. Den lilla 106B som jag köpte hade även en liten Cd medskickad. Jag skummade bara igenom den då tiden inte riktigt räcker till. Men den ska som sagt innehålla foam-läge. Det är för stunden inte aktuellt att testa eftersom vi kör med Li-Po. Funkar super. Vi kör som sagt med 0,5 mm Kanthal. Därför så är det beroende på trådens tjocklek o längd som avgör hur många celler man behöver. Vi körde 3S 2250 acke i ca 20 minuter. kvar i acken 50%. Samma med 4S 2200. Man kan ju precis som någon skrev sätta en krokodilklämma på en ledare o testa ut lagom längd.Sedan är det Davids idé som jag kopierat. Däremot upptäckte jag att vid långa skärtider så har lödningen släppt, men det löste jag med lödtenn med mera blyinnehåll.Ska man börja med denna halvt bortglömda teknik så finns det inget enklare än att köra Li-Po. Tar ingen plats,väger inget o är inte ivägen. Däremot så ska man nog göra skärbågen så kort som möjligt beroende på flex. David verkar köra med 1 tums USA rör med något tjockare gods. Det kommer snart en byggtråd gällande just våra Li-Po skärningar. Annars finns som visats väldigt bra info via David m flera.Har fått en ny energi byggandet iom detta Mogge

puggen
2013-09-03, 18:16
407124071340714Här skär Mogge o jag kroppssektioner till Viggen med Lipo som strömkälla :) min kropp snart klar saknas lite i nosen...

/Roffe

Thomas
2013-09-03, 18:19
Jätteintressanta bilder!!:applouse:

Finns dom i fullskala??:sarcastic:

(Bilderna, alltså...)

puggen
2013-09-03, 18:38
4071740718

Större än så här blir dom inte tyvärr...om du klickar på dom ;) kommer en enkel byggtråd senare :)

/Roffe

Thomas
2013-09-03, 21:37
Tackar!
Mycket bättre!

mogge
2013-09-04, 20:32
Om ni lugnar er lite så kommer det snart en liten byggtråd. Kanske inte så mycket om bygget av Viggen, för det har ju David med flera så informativt beskrivit. Jag har som faktiskt, blivit, Diplomerad Prototypmästare, bara det. Sant. Jo,vars, brukar göra prototyper mest inom medicinteknik men låter andra förfina mina ideér. I det här fallet kan det inte bli enklare. I stället för att dela mallarna kör vi numera för att få fina övergångar i luftkanaler eller vad som köra så att säga hål rakt igenom. Det innebär i praktiken att i stället för att löda ledarna så kör vi med flatstift. Det i sin tur vad gäller Viggen eller Draken eller vad som är att vi borrar hål med platt borr genom kanalen. Lossar flatstiftet i bortre änden och trär igenom tråden. Kopplar ihop och skär kanalen. Lossar tråden och kanalen är 100% samkörd. Det är synnerligen enkelt, hoppas bara ni fattar hur jag menar. Dels så slipper vi lossade lödningar i och med att vi mekaniskt klämmer flatstiften dels får en fin passning. Men som sagt det kommer mera och detta systemet kommer jag att använda till min blivande SU-26-M med en profil från Goldbergs alldeles ypperliga vinge. Med 300 Cellplasten och utskurna hålrum blir det exempelvis en jättefin vinge. Mogge

McRegor
2013-09-04, 20:40
Snygga ynglingar...:)
Roger

mogge
2013-09-05, 22:51
Mc Regor: PFFFFFSSSTTTT.Mogge

Pumpe
2013-09-07, 19:47
Vad tror ni om allt angel hair som blir när jag skär? Är tråden för varm eller för kall? Går det för snabbt eller för sakta.
Det är rätt mycket jobb att borsta bort allt

mogge
2013-09-07, 22:03
Skulle tro det beror på hastigheten. Lite osäker eftersom vi labbat med olika fart på skärningen. Du ska nog köra saktare men det innebär ju att skär du för sakta så får du en utbränning som gör spåret mycket grövre än tråden. Testa på lite spillmaterial. Sedan har det säkerligen lite att göra med vilken typ av "cellplast" du använder. I vårat fall har det fungerat alldeles ypperligt. Sedan har Biltema ett Lightspackel som med fördel kan användas. 29:95 tuben. Fungerar perfekt. Puggen ligger ett par ljusår före mig i tillverkningen, vilket passar perfekt, eftersom han gjorde lumpen på F-17 och liksom vet hur det ska vara. Men så här långt så blir det mycket egentillverkat flyg med "cellplast".Mogge

Pumpe
2013-09-08, 06:24
Då blir det nog att jag får leva med det. Eftersom mitt skärbord sluttar och materialet glider själv så blir det svårt att få lägre hastighet, men jag ska prova. Var på jula igår men jag glömde helt bort VP rören...

mogge
2013-09-08, 11:21
Vi gör så att när vi skär vingar eller kroppshalvor så lägger jag en stor svetsmagnet,1kg eller så, på materialet. då ligger det garanterat stilla och det påverkar inte skärningen såvitt vi kan se. Sedan kan det vara att du har för hög spänning i tråden eller en kombination av hastighet o värme. Våran tråd ryker knappast någonting.... Ska bygga en skärare till men den ska bli väldigt kort ca 30 cm. Då blir förmodligen 3S för varmt, så jag drar kanthaltråden även genom bågen för att öka längden på motståndstråden. Men som sagt det är våra tester då vi uteslutande kör LI-Po....

Pumpe
2013-10-05, 18:18
Mogge och Puggen
Vart har ni handlat 100mm skivorna och hur mycket har ni betalat.
Jag köpte två skivor Styrofoam250 idag och fick betala 176kr/kvm, den är falsad också så den det går ju inte att nyttja hela ytan.

puggen
2013-10-05, 21:15
Mogge och Puggen
Vart har ni handlat 100mm skivorna och hur mycket har ni betalat.
Jag köpte två skivor Styrofoam250 idag och fick betala 176kr/kvm, den är falsad också så den det går ju inte att nyttja hela ytan.


Vi har köpt dom hos XL-bygg , 130:-/skivan när vi köpte en hel bale med 5 st och det är inga fasningar eller något i den stilen.
Hårdheten är S300 men det går nog lika bra med S200.
/Roffe

Pumpe
2013-10-06, 05:13
Vi har köpt dom hos XL-bygg , 130:-/skivan när vi köpte en hel bale med 5 st och det är inga fasningar eller något i den stilen.
Hårdheten är S300 men det går nog lika bra med S200.
/Roffe

Vad är det för mått på era skivor? Måste kolla med XL bygg när jag har använt upp allt dehär.

mogge
2013-10-06, 13:51
Skivorna är 600x1200mm. Vi köpte densitet 30 men om dom finns i 20 så är jag övertygad att det räcker. Nu väger ju den tomma färdiga produkten inte så mycket iof men det sparar 30% på den vikten. Där är ingen fals ytan hela måttet går att nyttja.Mogge

SA3BGM
2013-10-06, 15:05
Denna gitarrsträng kör jag med i bågen som är ett 1525mm långt vp-rör som är 20mm utvändigt (troligen standard).
Röret är slitsat ca5mm i ändarna. Jag har gjort en ögla i ena änden där jag stoppat i en träskruv. Tejpat denna i skåran
på ena sidan av vp-röret. På andra sidan av vp-röret är det bara att haka i strängen eftersom det redan sitter en nit där.
Troligen kommer röret att tappa spänsten efter ett tag precis som tidigare inlägg i tråden redan anmärkt men jag tar bort strängen efter arbetets slut.
Fungerar dock för mitt ändamål.

Denna drivs med en PC-nät del.

41227
1095mm lång 0.356mm 8:- på den lokala musikaffären. Långa ögon fick dom när jag berättade att den inte skulle vara
till en gitarr. :-)

41228
Båge.

41229
Sågbord för mindre detaljer. Samma tråd drar ca 3Amp 12V. Avståndet mellan krokodilklämmorna ca 400mm

4123041231
Hävarm och Fjäder. Dessa fjädrar används vid antenn uppsättning i träd. :-)

41232412294123341234
Komplett.

"Kanske detta inlägg skulle ha varit i annan tråd. Flytta den om ni vill ni som kan."

//Tony