handdator

Visa fullständig version : Färsking Behöver lite hjälp!Lill.persson
2012-09-03, 22:39
Hallå där gott folk!

De är så att jag håller på att tar mig in multikopter världen, och har väl kommit en liten liten bit på väg.
Men behöver nu hjälp av er som har koll på detta med motor val, som ja förstot att många har problem med att komma fram till vad man kan ha.

Har tittat en del på ecalc och hittar ju några kombinationer som funkar, men jag vet nog kanske igentligen om de är den optimala =) tar lite tid att ting ska fastna i skallen =).

Men som sakt jag går in hårt direkt och bygger ramen i alu en X-quad (Jagos design) + en 2 axlig gimbal (visst kallas de så?) =)
jag har redan köpt in en Naza enhet + två servos och mottagare

jag har vägt in alla alu delar, servos, mottagare och nazan och de hamna på 960gram.
Sen kommer de ju komma till motor, Fartreglage, lipo mm
sen är tanken att lyfta upp min system kamera på 882 gram, så kärran kommer väl väga en del innan de är färdigt tänker ja.
Om ja ska testa i ecalc, ska jag göra så här, ta den totala vikten av alu + de andra på 960
och sen kameran på 882 alltså 1842 skriva in de och sen ta whitout drive, för att kalkulatorn sedan adderar vikten på resten av grejerna automatiskt?

Har sett i någon tråd här att man ska försöka hålla sig till dubbla lyftkraft av vad grejerna väger är de en bra tumregel att hålla sig till?
Sen läste jag någon nybörjar tråd på rcgroups att man vill kunna hovra vid 50% gas.
och nån annanstans läste jag i från 70% gas och neråt, blir ju helt snurrig, de kanske har att göra med vad man ska använda den till?

Sen flygtid, hur länge brukar ni kunna flyga på en laddning, själv skulle ja vilja ha runt 15min men de kanske är för mycket begärt av denna tung grip?

propeller är ju också en del, är de någon speciel storlek som jag bör hålla mig till vid denna tyngd eller är det bara att testa sig fram i ecalc?

har försökt att söka mig till svar, men är nog för dålig på söka tror ja =)

de är bara att ta bort detta om ni tycker att de finns alldeles för många av dessa trådar


mvh

McRegor
2012-09-04, 05:41
Hej,
Generellt, alltså oavsett om det gäller multikopter eller vanliga kärror, så är nog erfarenheten att man lär sig grunderna i flygningen med en enklare modell även om slutmålet är att kunna flyga med t ex hög last i form av en systemkamera och dessutom klara av att fotografera med bra resultat från en flygfarkost vilket inte jämt är det lättaste.
Nu vet jag inte hur stor RC-flygvana du har men om du inte är erfaren RC-flygare redan nu så varför inte börja med en lite mindre/enklare/billigare kopter och på det sättet lära dig grunderna. Därefter kan du säkert bedöma sådana saker som effektbehov och mycket annat på ett mycket bättre sätt ? Dessutom är det ju rätt ovanligt att man som nybörjare på en ny typ av "farkost" inte kvaddar rejält ett antal gånger och det vore ju lite synd att slå sönder en större/dyrare kopter i onödan.
Ja - det var bara lite allmänna reflektioner som väl främst är tillämpbara om du inte är erfaren RC-flygare redan idag vilket ju inte riktigt framgår. Men även om man flugit mycket med vanliga kärror så är heli eller multikopters nåt annorlunda som man ändå är nybörjare inom även om man har en hel del spakvana "gratis" vilket givetvis underlättar och brukar innebära lite färre kvaddar.
Låt inte detta skrämma dig utan det var bara lite allmänna reflektioner efter ett långt RC-flygliv och tanken är bara att ge dig en så enkel och bra start som möjligt...:)
Lycka till hälsar
Roger

Lill.persson
2012-09-04, 07:03
Tack så mycket av ditt kloka svar Roger, ingenting jag tar illa upp utan tar mer lära av.

Jag flyger mycket med plan i 1000mm men har aldrig byggt ett själv utan stort sett köpt färdiga och därför aldrig riktigt lärt mig grunden, och har gjort i ett antal år,
men de är ju också som du säger jag blir ju nybörjare på nytt när de gäller den typ av farkost :-)
Jag har brukar vara den som kastar mig in i saker och lär mig under tiden, men bör nog kanske tänka om denna gång och göra som du säger, de är ju lite dyrare grejor som står på spel denna gång än ett foam plan som man kan ha tur att laga ett par gånger innan man läre köpa sig ett nytt för någon tusen lapp.

Nu är jag borta på jobb i två veckor och kan inte göra nått mer på kärran, så jag ska ta mig en rejäl funderare. Och kanske skippa kameran med den första modellen för att lära mig.

Tack ska du ha.
Mvh/Niklas

McRegor
2012-09-04, 07:15
Hej igen,
OK - då var du i alla fall ingen total nybörjare vilket ju är ganska vanligt när det gäller multicopter- och inte minst FPV-intresset idag men i detta fall så har du ju spakvanan i kroppen vilket inte brukar vara nån nackdel...:)
Men fundera gärna lite över om du skall ta det stora steget direkt eller träna på med lite enklare/billigare utrustning först. Sen kanske du skall testa att flygfota med en enklare kamera innan du försöker dig på att flyga med systemkameran. Jag har i bekantskapskretsen duktiga "flygfotografer" men dom har fått testa mycket innan det bildmässiga resultatet blivit bra - och det kan man nog lika gärna göra med enklare utrustning. Rent krasst så finns det idag relativt billiga och inte minst lätta kameror som antagligen ger dig nästan samma resultat när du fotograferar från luften. Min bedömning är m a o att man inte tillför så speciellt mycket med en tung systemkamera jämfört med endera en lättare systemare (typ Micro 4/3) eller en bra kompaktkamera. Och dom är som sagt betydligt lättare vilket innebär att du inte måste ha så stor multicopter - i alla fall inte för att orka kameran.
Lycka till hursomhelst och när du kommit igång med fotograferandet så ser vi fram emot fina bilder.
Roger

freddan_6
2012-09-04, 07:39
Det blir billigare att krasha när man har en kompaktkamera än med systemkamera. Du behöver ändå inte teleläge för flygfoto, det blir bäst med vidvinkel. Utomhus är ljuset bra, du blir inte så drabbad av brus i bilden ändå, trots att sensorn är liten. Det vore bra med en lite mer avancerad kompaktkamera, som t.ex. har HDR (high dynamic range), kan vara bra om det är sol och moln att få med samtliga ljusstyrkor i bilden.

Lill.persson
2012-09-04, 10:24
Här går de undan, tack ska ni ha.

Anledningen att jag vela ha system kameran var bara den enkla anlednigen att den redan fanns i min ägo, men också som ni säger de är ju en väldigt dyr pryl att sätta i sån risk, så kanske där ja borde tänka om lite också ja, för ja hade ju inte räknat med att de skulle bli nå super bilder till en början så då kan jag lika gärna satsa på en billigare setup så kanske jag försätter fast om olyckan skulle vara framme :-) än att de skulle kosta multum vid första kraschen, för krascha kommer ja nog göra :-)
Hehe de där är nog den största felet hos mig att jag oftas går all in
Och när olyckan är framme så suger de för mycket i plånboken att jag nästan ger upp eller ger upp, och då har jag nog gått den korta vägen och inte fått med mig den kunskap jag borde ha haft.
Men jag vill ju innest inne lära mig och räkna ut själv vilken setup som skulle passa mina ändamål Till framtida byggen.

Och de bästa är väl att ta de i små steg och verkligen känna efter, och kanske göra en miss att köpa ett för klent ack t.e.x man lär ju sig ganska på mycket av de.

Nu vet inte jag om ni sett jagos design, men tror ni den skulle passa som första bygge och skippa kamera delen till att börja med och lära sig hantera en quad?
För den blir ju e hel del lättare utan de.
För då kan jag ju bygga vidare på den vid ett senare tillfälle som jag redan ritat upp, och under tiden kanske kommer fram till nya och bättre lösningar.

Främre armarna är 350 mm och bakre är 300 mm plus ramen i mellan de kanske är en normal storlek för en quad?
Kan lägga ut lite bilder i kväll om ni vill se.

Tack ska ni ha för alla tipsen, de har fått mig en tankeställare

Mvh

Lill.persson
2012-09-23, 23:56
Hallå hallå!

kom hem från jobb för en vecka sedan, så de har hänt en del på quad bygget.
Innan ja åkte så var de en kompis som hjälpte mig att fräsa ut lite delar, så de har bara legat och väntat på mig.

Nu hade ja inga bilder kvar under fräsningen, men men här kommer ett par bilder på byggnadtionen
plus kommer de en film strax på min tredje flygning, har ju kommit så långt till och med ;)
Premiären blev idag =) riktigt kul var de.
Ingen märkvärdig film men kanske ni med erfarenhet kan komma med lite tips på inställningar med mera så de beter sig optimalt.
Men redan nu så tycker jag personligen den flyger som en dröm =)
Ibland står den väldigt stilla när man släpper spakarna och i bland driver den i väg lite, men detta kanske är normalt?
gör jag snabba rörelser och släpper spakarna så gungar den lite innan den blir stabil igen, kanske behöver öka gain lite?
ni får titta och se när filmen kommer upp
Kom fram till att kameran får vänta lite, då de kommer behövas några timmars träning innan man känner sig trygg =)
Gopron kanske kanske åker på, då den tål lite smällar ifall olyckan skulle vara framme =) vi får se, just nu tycker ja bara de är roligt att se att skapelsen flyger och funkar bra

dålig telefon kvalitet på bilderna

32351323503235232353

hade gött

Lill.persson
2012-09-24, 22:03
De blev nå konstigt när ja ladda upp filmen, så den hackar lite =(


http://www.youtube.com/watch?v=EoomU1PMUZs&feature=plcp

Lill.persson
2012-10-13, 14:58
Hallå hålla!

Nu har jag flygit en del med quaden.

Men i dag av någon anledningen så gick de inte att göra kommandot för att aktivera motorerna.

Flög ett par ackar i går utan problem.

Och när ja kopplar in naza i datorn och har radion igång så funkar ju alla spakar och så.

Någon som har nån idé vad de kan vara.

Mvh

Stiffe
2012-10-13, 16:03
Du är säker på att kalibreringen är ok dvs alla kanaler är gröna i mittläget, hänt mig en gång när jag justerat höjden på radion under flygning och ändrat mittläget , då ville den inte starta motorerna

Lill.persson
2012-10-13, 17:54
När jag titta så var dom gröna, men de kan ju hända att de ligger på gränsen, för jag justera en del sista flygningen.
Så ska prova de.

Tack så länge :-)

Mvh

simonarvestrand
2012-10-13, 17:57
Justerade en del sista flygningen ?
Vad menar du med det ?

Lill.persson
2012-10-13, 19:06
Sista flygningen i går så fick ja trimma in höjd rodret lite för de blåste lite lätt så kanske samma fel som du hade?
Fast de kanske inte är de ändå om kalibreringen visa grönt

simonarvestrand
2012-10-13, 19:24
Trimmrarna ska du helst avaktivera , använd aldrig dom på en naza då vet de inte hur den har det tillslut.

Lill.persson
2012-10-13, 20:33
Ahaa ja där ser man, men då tackar jag för de tipset.
De hade jag ingen aning om.
Så för att få den stabil och ej driva så är de att placera naza så nära c.g som möjligt och försöka få bort de mesta vibrationer. Har visst en del kvar att lära antar jag :-D

simonarvestrand
2012-10-13, 20:46
Den har nog lättare att tolka signalerna om den är på korrekt cg men egentligen borde det gå ändå.
Vibrationer stör helt klart.
Vet att en del lagt under saker för att justera vinkeln på nazan för att påsåsätt få bort driften.

Börja med vibbarna sen kan man börja med annat, innan du fått ner vibbnivån ( om den är hög) gör inget annat någon nytta.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2

Lill.persson
2012-10-14, 09:37
Okej, de är så de går till alltså men då ska ja titta lite på de där.
Börja med att få bort de mesta vibrationerna.
Tack så mycket du

Lill.persson
2012-10-14, 21:56
Jag provade att kalibrera om spakarna i nazat och då hoppade maskineriet igång igen :-D

Så nu ska jag börja på och fixa i ordning resten lite mer noggranare.