handdator

Visa fullständig version : Futaba sändare



Trollet98
2012-09-06, 08:11
Hej,
Jag har under flera år klarat mig med Futaba 6Ex FASST sändare. Nu har jag på mitt byggbord en något större bensinkärra som har dubbla höjdroderservo. Vad jag läst och provat mig fram till hanterar min nuvarande sändare inte detta på ett bra sätt. Jag är nöjd och fast:) i FASST-systemet. Vilken Futaba Fasst sändare behöver jag uppgradera till för att hantera dubbla höjdroderservon, räcker det med 7-kanalaren?

/Johan

freddan_6
2012-09-06, 08:21
Till nöds på 7C, men trimmen fungerar inte. Jag föreslår Futaba 8FG.

På 7C gör man så här:

mix P-MIX 1 (Sida 53 i manualen) with Master (MAS) CH 2, Slave (SLV) CH 7, Rate (RT) 100, Offset(SET) Center.

Trollet98
2012-09-06, 09:18
Ok, tack.

Fyhren
2012-09-06, 10:45
Hej

Dubbla höjdroderservo borde man väl klara med en Y-kabel eventuellt plus en servoreverserare beroende på hur servona sitter monterade.

Hälsar
Peder Fyhr
flyger i
Eslövs mfk.

Trollet98
2012-09-06, 12:21
Det är riktigt att en Y-kabel kan lösa problemet. Dock undrar jag hur "ingenjörsmässigt" det är och hur det blir med strömförsörjning etc. till servona? Det rör sig om höjdroderservon i en 2,25 m akrobat så det är hyfsat långa kablar direkt från mottagaren.

ewalds
2012-09-06, 14:38
Hej,
Jag har under flera år klarat mig med Futaba 6Ex FASST sändare. Nu har jag på mitt byggbord en något större bensinkärra som har dubbla höjdroderservo. Vad jag läst och provat mig fram till hanterar min nuvarande sändare inte detta på ett bra sätt. Jag är nöjd och fast:) i FASST-systemet. Vilken Futaba Fasst sändare behöver jag uppgradera till för att hantera dubbla höjdroderservon, räcker det med 7-kanalaren?

/Johan

Det räcker med 7:an och det finns ett färdigt program för dubbla höjdservon.. Du behöver, således, inte använda ngn mix. Och trimmen fungerar på båda servona.

/Micke

freddan_6
2012-09-06, 14:54
Det räcker med 7:an och det finns ett färdigt program för dubbla höjdservon.. Du behöver, således, inte använda ngn mix. Och trimmen fungerar på båda servona.

/Micke
Hur då?
http://www.futaba-rc.com/faq/faq-7c-q763.html

ewalds
2012-09-06, 15:12
Hur då?
http://www.futaba-rc.com/faq/faq-7c-q763.html

http://manuals.hobbico.com/fut/7c-2_4ghz-manual.pdf
Sidan 45

freddan_6
2012-09-06, 15:18
Ha ha inte ens Futaba vet vad deras sändare kan. Jag antar man sätter AIL till 0% och ELV till cirka +/- 100%

ewalds
2012-09-06, 15:20
Ha ha inte ens Futaba vet vad deras sändare kan. Jag antar man sätter AIL till 0% och ELV till cirka +/- 100%

Just så, om jag minns rätt.. Gjorde det för några veckor sedan o det funkar klockrent!

numnutchris
2012-09-06, 19:06
Det är riktigt att en Y-kabel kan lösa problemet. Dock undrar jag hur "ingenjörsmässigt" det är och hur det blir med strömförsörjning etc. till servona? Det rör sig om höjdroderservon i en 2,25 m akrobat så det är hyfsat långa kablar direkt från mottagaren.

Om du inte använder ställ så kan du också använda kanal5 fast du måste mixa bort den inbyggda funktionen. Sändaren har prio på mix 1 så sätt den till ch5 som master o slav o mixa (+-100) bort 5an så att säja (testa med servo i mottagaren). Sen kan du använda mix2 till ch2 master (antar ena höjden är där) o 5 som slav (för andra höjden) Fast det blir väl mekansiskt trimmande; minns inte om/hur man kan ställa ev. offset etc - använder bara min 6a när det är sk*tväder och inte vill få dynga i 8:an :)

McRegor
2012-09-06, 20:56
Idag finns det väl knappast nån anledning att köpa en 7:a när 8:an är såpass mycket bättre - och inte minst modernare i o m att du bl a kan uppgradera programvaran och enkelt utöka modellminnena. Så oavsett om det går att fixa det ursprungliga problemet med en 7:a så rekommenderar jag absolut 8-kanalaren.
//Roger

Trollet98
2012-09-07, 07:26
Ok, tack för all info, vi får se om tomten kommer med den roligaste lösningen. Men hur ställer ni er till den tabubelagda Y-kabeln? Är det för mindre servon/maskiner?

NickeL
2012-09-07, 07:33
Jag tycker Y-kabel funkar klockrent i både stora som små kärror, har en 50cc extra med dubbla höjdservon samt till skeven, det lirar fint, Kör med Futaba 8FG

/Nicke

Trollet98
2012-09-07, 08:43
NickeL, har du kopplat direkt i mottagaren eller har du en powerbox-tjohejsan för extra kräm emellan? Har du Y-kabel närmast mottagaren eller bak vid höjdrodren? Har du bara Y-kabel eller reverserare också? Är vi RC-flygare i allmänhet överkanaliserade?
/Johan

Fluf
2012-09-11, 16:50
Om det skall investeras i en ny radio, se till att ha lite att växa i. Det finns alltid möjlighet till att använda fler kanaler på ett kreativt sätt.
1 Throttle
1 Flaps
2 Aileron
1-2 Elevator
1 Rudder
1 Gear
1 Light

etc, det går att spä på hur mycket som helst, sedan kan man lägga till kamera pan/tilt för FPV eller bara lite filmning och flightstabilisation kontroll.

Även om man inte är överkreativ så är det lätt att använda en hel näve kanaler, särskilt i större modeller om man skall ha asynkrona skevroder och lite annat godis. Eller om man skall leka med EDF som har vectorthrust.

Så även om du kanske klarar dig med nöd och näppe på 7 kanaler nu så ta i lite för att vara på den säkra sidan.

För närvarande använder jag 7 kanaler till min Bixler (med pan/tilt) och det kommer behövas minst en till med OSD styrning och/eller flygstabilisering. Spontant hade jag inte haft något emot en 10-12 radio för att ha lite marginaler :) (men det går att lösa med en extra sändarmodul som styrs via trainer porten och dubbla mottagare för totalt 16kanaler på Turnigy 9x mouahahah).