handdator

Visa fullständig version : Har jag allt som behövs?



Huio
2012-09-23, 20:03
Hej.
Jag har en Spektrum DX6i och en AR6210 mottagare. När jag får min Multiplex FunCub vill jag inte komma på att något mer behövs för att få den i luften.
Den kommer färdigbyggd från fabrik men jag är inte helt säker på att det bara är att sätta i mottagaren och flyga. Hur blir det t.ex. med flaps? Räcker 6 kanaler till alla servon? Eller behöver man en Y-kabel? Måste skaffa det i så fall.

Tack på förhand!

freddan_6
2012-09-23, 20:11
Du behöver troligen y-kabel för flaps.
Du kanske behöver andra förlängningskablar också.

Ingår verkligen batteri?
Har du laddare till LiPo?

Huio
2012-09-23, 20:16
Du behöver troligen y-kabel för flaps.
Du kanske behöver andra förlängningskablar också.

Ingår verkligen batteri?
Har du laddare till LiPo?
Okej. Ja batteri har jag tre stycken samt laddare.

metric
2012-09-23, 20:19
Har du rätt kontakt på batteriet?

McRegor
2012-09-23, 20:19
Hej,
Gissar att du inte flugit alltför mycket och om så är fallet så kan du strunta i flapsen till en början - den flyger sakta och fint ändå. Flaps är bara mera att hålla reda på så flyg in dig ordentligt utan flaps och när allt går med "ryggmärgen" så kan du aktivera flapsen - om du vill.
F ö brukar det vara bra att ha förlängningskablar av olika längder hemma och likaså nån Y-kabel. Handlar du ifrån t ex Hobbyking så blir det inte många kronor för detta. Likaså några olika proppar så att man slipper sitta och vänta på ny leverans när den går sönder. De kontakt-typer man använder är likaså bra att ha på lager.
Hälsningar
Roger
Edit: Många svar medan jag satt och skrev...:)

Huio
2012-09-23, 20:55
Hej,
Gissar att du inte flugit alltför mycket och om så är fallet så kan du strunta i flapsen till en början - den flyger sakta och fint ändå. Flaps är bara mera att hålla reda på så flyg in dig ordentligt utan flaps och när allt går med "ryggmärgen" så kan du aktivera flapsen - om du vill.
F ö brukar det vara bra att ha förlängningskablar av olika längder hemma och likaså nån Y-kabel. Handlar du ifrån t ex Hobbyking så blir det inte många kronor för detta. Likaså några olika proppar så att man slipper sitta och vänta på ny leverans när den går sönder. De kontakt-typer man använder är likaså bra att ha på lager.
Hälsningar
Roger
Edit: Många svar medan jag satt och skrev...:)
Hej!
Nej har inte flugit så jättemycket, hade Easystar II som jag inte längre har kvar.
Kollade lite på Hobbyking nu och hittade detta.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10486 - Y-kabelÄr det en sådan jag ska ha? Står något om eLogger V3, så är inte säker.

Om jag också köper några extra proppar till FunCuben kan jag då ta vilka som helst? Står att FunCub använder 13x4.

T.ex. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5368
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=24276

Huio
2012-09-23, 21:04
Tänkte också passa på att fråga om ni tycker det är värt att köpa en Hobbyzone super cub som man kan ha att leka med ifall det tar några månader till att få hem FunCuben. Också bra att öva mer med ett billigare plan så att jag inte kraschar Funcuben direkt.
http://www.mft.nu/?ProdID=352683

Så skulle man kunna köpa till flotörer. Är ju inte borstlös motor ser jag men kanske kan vara kul ändå? Vill också filma en del med min lilla kamera.

simonarvestrand
2012-09-23, 21:04
Nja servosplittern som du hittade är för att kunna logga trottlekanalen, och du ville väl ha för att kunna koppla in skev?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9691

så ska dom se ut.

Huio
2012-09-23, 21:17
Nja servosplittern som du hittade är för att kunna logga trottlekanalen, och du ville väl ha för att kunna koppla in skev?

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9691

så ska dom se ut.
Tack för det! Skulle du vilja länka till en servo förlängningskabel också? Hittade lite olika sorter men heller inte där säker på vilken man borde ta. Tack.

simonarvestrand
2012-09-23, 21:21
finns lite alla möjliga. undvik för tunna saker bara , högre awg = tunnare kabel.
sök på servo leads så får du upp det mesta du kan behöva.

här är några som brukar funka bra http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9685

Huio
2012-09-23, 21:30
Tack det ser bra ut!

Vet du något om Hobbyzone Super Cub? Tänkte nämligen lägga en beställning på det men har lite beslutsångest. Det verkar vara ett omtyckt nybörjarplan.

simonarvestrand
2012-09-23, 21:34
Nepp. har egentligen ingen koll alls på flygplan, helikopter är det du skall satsa på ;)

McRegor
2012-09-23, 21:35
Den enda Hobbyzone-kärra jag har egen erfarenhet av är T-28 Trojan (ca: 1,10 i spv). Mycket trevlig kärra utan egna hyss. Men Funcub är ju minst lika snäll den också så tar du det bara lite försiktigt i början så bör den fungera.
//Roger

Huio
2012-09-23, 21:45
Den enda Hobbyzone-kärra jag har egen erfarenhet av är T-28 Trojan (ca: 1,10 i spv). Mycket trevlig kärra utan egna hyss. Men Funcub är ju minst lika snäll den också så tar du det bara lite försiktigt i början så bör den fungera.
//Roger
Jag tänkte mest att jag vill ha ett medan jag väntar. Eller ja, inte enbart pga det. Vill t.ex. använda flotörer och det skulle kännas lite bättre att använda ett billigare plan nära vatten.
Och två plan är väl inte fel att ha!

simonarvestrand
2012-09-23, 21:51
alltid två av allt i rc världen :) måste ha en liknande att plocka fram när man mosar en :)

jocke1963
2012-09-23, 22:04
....ifall det tar några månader till att få hem FunCuben.
Var har du beställt den egentligen?
Och färdigbyggd, var har du hittat det?

Huio
2012-09-23, 22:14
Var har du beställt den egentligen?
Och färdigbyggd, var har du hittat det?
Autopartner. Beställde för några månader sedan. Det verkar vara kö på tillverkningen.

jocke1963
2012-09-23, 22:56
Trist att vänta... Halva nöjet är ju iofs att bygga ihop kärran, iaf enl mig själv. :)

Angående "Och två plan är väl inte fel att ha!" så lär du få nytta av den här framöver ;)
http://avia.anlino.se/phpBB2/viewtopic.php?t=356

McRegor
2012-09-23, 23:17
Dom har i alla fall haft ARF-versionen i lager för en nybörjare i vår klubb köpte en sån för ett par veckor sen. Så länge som du väntat skulle jag personligen aldrig vänta - sånt tålamod har jag inte.
Men som ni redan konstaterat - flera kärror är aldrig fel...:)
//Roger

Huio
2012-09-23, 23:45
Trist att vänta... Halva nöjet är ju iofs att bygga ihop kärran, iaf enl mig själv. :)

Angående "Och två plan är väl inte fel att ha!" så lär du få nytta av den här framöver ;)
http://avia.anlino.se/phpBB2/viewtopic.php?t=356
Byggde mitt första plan och det tog sin tid så jag kände inte för det denna gång.

Hehe kul läsning :)


Dom har i alla fall haft ARF-versionen i lager för en nybörjare i vår klubb köpte en sån för ett par veckor sen. Så länge som du väntat skulle jag personligen aldrig vänta - sånt tålamod har jag inte.
Men som ni redan konstaterat - flera kärror är aldrig fel...:)
//Roger
Det finns ingen ARF-version vad jag kan se. Den jag har beställt är RR-versionen, kanske den du syftade på?

McRegor
2012-09-24, 06:33
Hej,
Nej - jag menade den "tomma" versionen - alltså denna - http://www.autopartner.se/multiplex-funcub-3d-1400mm-p-11181.aspx?externalsearch=1
Just nu 0 i lagersaldo men min klubbkompis köpte en för 2-3 veckor sedan (antar att det var den varianten men annars är det ju ännu märkligare om du inte fått din).
Här - http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1048 - verkar den dock finnas i lager. Köp en därifrån för har inte AP lyckats leverera på flera månader så kan du säkert avboka din order där om du vill...
Men då måste du köpa motor, fartreglage, propp och servon separat.
Hälsningar
Roger

Huio
2012-09-24, 13:07
Hej,
Nej - jag menade den "tomma" versionen - alltså denna - http://www.autopartner.se/multiplex-funcub-3d-1400mm-p-11181.aspx?externalsearch=1
Just nu 0 i lagersaldo men min klubbkompis köpte en för 2-3 veckor sedan (antar att det var den varianten men annars är det ju ännu märkligare om du inte fått din).
Här - http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=1048 - verkar den dock finnas i lager. Köp en därifrån för har inte AP lyckats leverera på flera månader så kan du säkert avboka din order där om du vill...
Men då måste du köpa motor, fartreglage, propp och servon separat.
Hälsningar
Roger
Jaha just det, den har jag sett att den fanns inne så hade ju haft den mycket tidigare om jag byggde själv.
Men kände inte för det denna gång.

Har någon handlat från gwsprops.com? Läste att 10x6 skulle funka med super cub. Måste ha lite reserver, det tråkiga är att dom kostar runt 100st i svenska butiker. Får 5 för samma pris på t.ex. gwsprops.

jocke1963
2012-09-24, 13:26
Har någon handlat från gwsprops.com?

Nej, men väl från www.rctimer.com. Bra pris, fri frakt men räkna med 2 veckors lev.tid och att du oftast måste balansera propparna.

simonarvestrand
2012-09-24, 13:37
har varit mycket balanserande med dom jag testat. apc är fantastiska , dock lite dyrare då.

Huio
2012-09-24, 15:16
Nej, men väl från www.rctimer.com. Bra pris, fri frakt men räkna med 2 veckors lev.tid och att du oftast måste balansera propparna.
Tack ska kolla där. Men då har jag några frågor till.
Hur balanserar man propparna? Och hur vet jag om de passar till super cub / funcub?

freddan_6
2012-09-24, 17:01
sök på youtube för "propeller balancing" så lär du dig.
De passar till flygetyget om de passar till plan+motor. Nu har du bara angett plan, så då säger jag stor propeller lite stigning, t.ex. 12x6, 11x5.5, 11x4 eller 13x5 beroende på motor och batteri.

Huio
2012-09-24, 18:36
Tack det ska jag göra!

Motorn som följer med Multiplex FunCub är en Himax C 3516-0840 och propellern är 13x4. Den enda 13x4 jag hittade på rctimer.com var i kolfiber och väldigt dyr.

I hobby zone super cuben hittar jag bara att den heter "480 motor".

Michael
2012-09-24, 19:39
Tack det ska jag göra!
Motorn som följer med Multiplex FunCub är en Himax C 3516-0840 och propellern är 13x4. Den enda 13x4 jag hittade på rctimer.com var i kolfiber och väldigt dyr.

Propellervalet för FunCuben är ganska okritiskt. Den motor som följer med i Multiplexpaketet är ganska lågvarvig, så om du använder en 3s LiPo blir det låg flygfart med en så liten propellerstigning som 4". Jag flyger min FunCub som har en liknande motor med 11x5,5-propeller köpta från Hobbyking (ca 10 kr/styck) och för mig är denna storlek alldeles "lagom". Även 12x6 fungerar säkert utmärkt.

Har du inte redan beställt prylar så finns det en hel del pengar att spara på att köpa drivlinan separat. Multiplex tar väldigt bra betalt för denna.

Till min Fun Cub använder jag enklast tänkbara drivlina, som trots det låga priset fungerat perfekt i över 100 flygtimmar:

Motor: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=18228
ESC: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9482
Ackar:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7314
Propeller: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6389

Har du flugit med en EasyStar tidigare och känner dig bekväm med det så kommer du inte att ha några problem med FunCuben. Det är ett mycket snällt flygplan som fungerar perfekt som sjöflygplan.

32356

Huio
2012-09-24, 21:14
Propellervalet för FunCuben är ganska okritiskt. Den motor som följer med i Multiplexpaketet är ganska lågvarvig, så om du använder en 3s LiPo blir det låg flygfart med en så liten propellerstigning som 4". Jag flyger min FunCub som har en liknande motor med 11x5,5-propeller köpta från Hobbyking (ca 10 kr/styck) och för mig är denna storlek alldeles "lagom". Även 12x6 fungerar säkert utmärkt.

Har du inte redan beställt prylar så finns det en hel del pengar att spara på att köpa drivlinan separat. Multiplex tar väldigt bra betalt för denna.

Till min Fun Cub använder jag enklast tänkbara drivlina, som trots det låga priset fungerat perfekt i över 100 flygtimmar:

Motor: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=18228
ESC: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9482
Ackar:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7314
Propeller: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6389

Har du flugit med en EasyStar tidigare och känner dig bekväm med det så kommer du inte att ha några problem med FunCuben. Det är ett mycket snällt flygplan som fungerar perfekt som sjöflygplan.

Tack så mycket för tipset, men har beställt RR-versionen. Om jag skulle ändra mig så ska jag fundera på detta!
Jag beställer i alla fall några 11x5,5 propellrar. Tack!


Det blev 11 x 5,5 (https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6389) prop till FunCuben.
Och 10 x 6 (https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10035) Till super cub.

Huio
2012-09-25, 21:40
Fick hem Hobbyzone Super Cuben idag, dock tillät vädret mig inte att testa det.
Ser också nu i efterhand att Horizon Hobby har slutat sälja LP-versionen (borstad motor) och nu säljer DSM-versionen med borstlös motor.
Och jag visste att det var LP-versionen jag köpte. Jaja jag kommer ha kul ändå.

jocke1963
2012-09-25, 23:51
Bara att uppgradera sen när borstmotorn dör.. :)

freddan_6
2012-09-26, 08:57
Ja uppgradera motor och fartreglage till borstlös. Planet ska väga 700 gram, då räcker en motor som väger 10%, dvs 70 gram. Det är inte kritiskt du kan ha 70-100 grams motor. Välj motor efter hur fästet ser ut/passar. Det finns massor med bra motorer, t.ex. på hobbyking eller rcflight. Jag tycker KEDA (KDA på HK) är prisvärda.

Huio
2012-09-26, 12:47
Okej tackar. Det får jag göra om det går sönder eller om jag tycker det går för sakta.

jocke1963
2012-09-26, 13:38
Om en vecka, m.a.o..? ;)

Huio
2012-09-26, 17:53
Haha :) Ja det är möjligt :tongue:

Huio
2012-11-26, 22:31
Hej. Köpte på mig lite förlängningskablar och Y-kablar för nån månad sedan men hur blir det nu egentligen? Då servona sitter spegelvänt på vingarna (antar jag) så kommer väl en vilja gå upp och den andra ner på flapsen, och utan att göra ett nytt hål i vingen och vända servon så kan jag inget göra med en vanlig Y-kabel eller?
Ska jag köpa nån sån där "reversed" Y-kabel?
Eller blir det kanske så att man kan köra skevroder i en Y-kabel och flaps i varsin kanal? De två understa kanalerna heter "Gear" och "AUX 1". Tror det var "Gear" och "Aile" jag använde till skevroder på mitt andra plan. Går det att använda AUX 1 också?

SteffeB
2012-11-27, 00:45
Det går att reversera servot med lite lödning. Sök på google och du ska finna! :)

Huio
2012-11-27, 18:36
Tack för tipset. Det skulle ju funka men är samtidigt inte så sugen på att försöka få upp servot när det sitter limmat i vingen, jag lyckas säkert förstöra för mycket runt om.
Får se hur jag går till väga.

Robban74
2012-11-27, 18:50
Jag lödde om mitt innan jag limmade dit det :) Faktiskt enklare än jag trodde med tanke på mina lödningskunskaper.. eller så hade jag bara tur. Det fungerade iaf :)

/Robban

Huio
2012-11-27, 19:48
Okej, mitt kommer färdigmonterat.

Emil
2012-11-27, 20:36
Jag hade satt en Y-kabel på skevservona och satt flaps-servona på varsin kanal. Kör du 6 kanaler borde det räcka till. Har du inget eget uttag till accen på mottagaren, kan du ta ytterligare en Y-kabel. Då sätter du ett flapsservo och accen i samma kontakt. Det har fungerat för mig. Tyvärr har jag ingen erfarenhet från DX6:an, men kanske någon annan kan hjälpa dig där.
Personligen skulle jag löda om servon som en absolut sista nödlösning.

SteffeB
2012-11-28, 13:55
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=17033&buddycode=1679C262-37A4-41F0-8ADE-A5AEE9335458

Flahultarn
2012-11-28, 16:14
En sånhär mojäng gör jobbet både som Y-kabel och servoreverse samtidigt som man kan ställa hur snabbt servona skall arbeta. Olika upp och ner om man vill viket kan vara kul(!) på flapsen.
Det går åt en liten kort servokabel med hane-hane.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8863__Turnigy_3_Channel_Servo_Speed_Direction_Re gulator.html
(http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8863__Turnigy_3_Channel_Servo_Speed_Direction_Re gulator.html)