handdator

Visa fullständig version : Min Tricopter. Ska nu förses med multiwii och gps, av en multiwii-noob.



Fredda
2012-12-02, 13:02
Då är det väl dags för mig att lägga upp ett av mina projekt.

Bygget är i grund o botten en Pro Tricopter Delrin kit, som införskaffades tidigt i år.
Denna har krashats och byggts om otaliga gånger. I huvudsak har den använts för fpv-flygning.

Nu har jag dock bestämt för att sluta krasha med den och har kostat på senaste uppbyggnaden med kol o glasfiber. En massa belysning har det blivit med.

Dags för uppbyggnad, det ända som återstår av orginalkitet är stjärtrotormekanismen.
http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/2012-11-02155253.jpg


Det tog en hel förmiddag att dra kablarna inuti kolfiberarmarna, men det var d värt.
http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/2012-11-03120127.jpg



Motorer använder jag DT750
http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/2012-11-03120139.jpg



Färdig.
http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_2306.jpg

http://i1237.photobucket.com/albums/ff467/frj79/IMG_2304.jpg

Syns grymt bra i luften, går lika bra att flyga i mörket som i dagsljus.
Lägger opp filmsnutt vartefter.
Tycker det är en grym flygmaskin och har många timmar med denna.



Nu är det såhär då.
Kör idag med ett HobbyKing Multi-Rotor Control Board V2.1, vilket duger bra. Men det kan alltid bli bättre.

Efter ha börjar flyga med naza i min Qaud så har jag börjat sakna GPS Hold på tricoptern, så jag råka köpa ett Multiwii Pro med gps, på Hk. För dom pengarna kan det ju va värt ett försök.

Jag är totalt noob på multiwii. Men jag har förstått att man genom programmet arduino ska ändra i filer för att få den konfiguration man vill ha. Och det är därifrån jag behöver hjälp.


Till att börja med vill jag att det ska fungera med tricopter, och sen få igång gps med Hold funktion.

Så, lite starthjälp på den delen önskas :)

Fredda
2012-12-05, 20:56
Efter en del bekymmer så är den nu provflugen med multiwii-kortet.
Den är av en helt annan karaktär än med KK-kortet. Dock lär det behöva pillas en del med parametrar innan jag kommer trivas med nya kortet.
Den känns lite mera trögstyrd nu, men den håller leveln mycket bättre än med KK.

Nån med liknande tricopter (Ø95cm) som vill dela med sig av sina inställningar?

metric
2012-12-05, 21:04
Hur är den jämfört med Naza?

Fredda
2012-12-05, 21:18
Hur är den jämfört med Naza?

Naza är i en klass för sig än så länge. Men då har jag inte börjat fintrimma multiwii än, o framförallt så har jag inte fått gps:en att fungera än. Men vad jag läst så är denna gps inte världens bästa.
Om naza kunde hanterat tricopter så hade jag kört med det istället. Även att det är sisådär 600% dyrare.

metric
2012-12-05, 21:49
Är det denna du har?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__26588__MultiWii_PRO_Flight_Controller_w_MTK_GPS_ Module.html
Isåfall kolla under files där står hur man aktiverar gps:en.
Det är denna jag funderar på att köpa.
Jag har Naza utan gps så istället för att köpa gps:en kanske man skulle satsa på en sådan.
Kostar ju bara hälften av vad en gps till Nazan kostar.

Fredda
2012-12-05, 22:02
Det är precis den jag har.
har aktiverat gps:en enl instruktioner o låtit modellen stå på ute i det fria ett bra tag, men enl GUI så hittar den ingen satellit alls. kanske beror på snöovädret :-p

Fredda
2012-12-06, 16:33
Nu har det äntligen slutat snöa, men kylan sätter till direkt. Några provflygningar blev det dock innan fingrarna stelna.

Börjar få till flygegenskaperna tror jag. Börjar bli nästan lika stabil som naza, möjligen något trögstyrd. Men d är väl bara i pilla mer med värdena.

Gps:en hoppa igång idag med. Så nästa steg är att börja känna på poshold.

metric
2012-12-06, 18:42
Är den stabil i höjdled med?

Fredda
2012-12-06, 21:20
Hyffsat, kan väl släppa kontrollen en kort stund, Om det är vindstilla. Men då har jag ju som sagt inte fått igång holdläget än.

metric
2012-12-06, 21:30
Vilka funktioner får man med gps:en?

Fredda
2012-12-06, 21:36
Verkar finns rätt många funktioner, bara man vet hur man ska använda dom.
Med lite pill ska den klara allt som naza med gps klarar åtminstone.
Med MegapirateNG ska det tydligen gå att programmera waypoints.

Jag är nöjd om jag får Poshold tillförlitligt, iaf till att börja med :)

Fredda
2012-12-06, 21:38
Hittade denna tråd på rcgroups http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1752719

Fredda
2012-12-07, 20:13
GPS Hold verkar inte fungera alls för mig.
Har kontakt med 9-10 sateliter o kartan i GUI visar rätt exakt position.

Men när jag knäpper äver brytaren till hold så händer inget. Trots att det är intsällt i GUI.

Har också en störande grej när jag flyger runt, modellen oscillerar (stavning?)
Vid hovring är den stabil o fin, men så fort jag börjar flyga så börjar den bli nervös. Har ändrat massor på värdena fram o tillbaka, men kommer ej tillrätta med det.

PatrikE
2012-12-07, 20:41
Flyger du i level eller acro?
GPS fungerar bara om Level är aktivt.
Är även känslig för om kompassen är rätt kallibrerad.

Prova att sänka Gyro P till 3-3.5
Höj D till 35-40

TPA kan du sätta till 40. (Throttle PID attenuation)
Minskar gyrots känslighet dynamiskt vid ökad trottel.

Fredda
2012-12-07, 21:01
Flyger du i level eller acro?
GPS fungerar bara om Level är aktivt.
Är även känslig för om kompassen är rätt kallibrerad.

Prova att sänka Gyro P till 3-3.5
Höj D till 35-40

TPA kan du sätta till 40. (Throttle PID attenuation)
Minskar gyrots känslighet dynamiskt vid ökad trottel.

Tackar:)
Ska testa imorgon!

Fredda
2012-12-07, 22:05
Var hittar jag acro eller level btw?

PatrikE
2012-12-07, 23:27
Var hittar jag acro eller level btw?
Man ställer in i Gui vilka kanaler som ska aktivera olika filght modes och funktioner.
Ex Level,Althold Rth,mm.

Acro är grundinställningen och Level ett tillval.

Fredda
2012-12-08, 10:27
Så va d ja:)
Har därmed fått igång poshold, även om precisionen är långt ifrån naza just nu. Ska mixtra lite med P o D på posholdrate så får vi se.
Modellen vinglar omkring med en radie på ungefär 5m, o +/- 2 meter i höjd. Inte särskilt imponerande.

PatrikE
2012-12-08, 12:24
Med V2.1 ska du inte vänta dej bättre Höjdhållning.
Den blir bättre när 2.2 kommer ut.
(Du kan även testa senaste dev versionen som 2.2 kommer att baseras på)

Poshold är starkt beroende av att kompassen är rätt kallibrerad.
Och att den inte störs av magnetfältet kring baterikablarna.

Håll i den och öka trotteln det ska inte påverka kompassrosen i guit.
Om den roterar när du gasar så vet inte kortet vart det ska!

Fredda
2012-12-08, 14:30
Ska gps:en vara orienterad åt nåt särskilt håll? Har ej gittat nån info om det.

PatrikE
2012-12-08, 15:23
Nope.
Gps:en vet bara vart den är och i vilken riktning den rör sig i! om den rör sig....
Det är kompassen som ska hålla koll på orienteringen.
Därför är det är viktigt att den sitter rätt & ostört.

Fredda
2012-12-08, 19:05
Med V2.1 ska du inte vänta dej bättre Höjdhållning.
Den blir bättre när 2.2 kommer ut.
(Du kan även testa senaste dev versionen som 2.2 kommer att baseras på)

Poshold är starkt beroende av att kompassen är rätt kallibrerad.
Och att den inte störs av magnetfältet kring baterikablarna.

Håll i den och öka trotteln det ska inte påverka kompassrosen i guit.
Om den roterar när du gasar så vet inte kortet vart det ska!

Kompassen vrider sig c:a 10-20* vid hovringsgas.
Läge att höja upp flightkontrollen för att öka avståndet från kablarna då kanske?
Gps:en störs ej av magnetfält?

PatrikE
2012-12-08, 21:06
Tror inte Gps påverkas av magnet.
Nazas lösing är att montera gps & mag gemesamt en bit från resterande elektronik.

Fördelar är att Mag slipper magnetfälten och att Gps får bättre "Fri sikt".

Men om man har kort med alla sensorer på så kan man testa att flytta upp kortet en "våning"

markusb
2012-12-09, 09:50
Om du tycker att den känns slö jämfört med KK så testa att dra ner expo i GUI samt öka dina motorer från 1850 till 1900 eller 1950 i sketchen och ladda upp igen.
Jag gjorde det på min och tyckte den blev mycket rappare igen.
MWii är lite slö default, troligen för att den ska vara lättflugen.

Fredda
2012-12-11, 18:13
Kortet uppflyttat ungefär 2cm, gjorde skillnad i GIU. Nu är det endast marginell rörelse på kompassnålen när jag ger på gas.

Verkar som den har lite lättare att hitta "poshold" men jag får ändå en pendeleffekt på tricoptern, den står aldrig still, utan far fram o tillbaka hela tiden. Idag var det iof lite nordvind som kan ha inverkat.


marcus: Ska testa imorgon:)

Fredda
2012-12-14, 19:52
Mycket bättre än så här blir inte pos hold med gps:en som föjde med, men tricoptern håller sig iaf inom tomtens gränser ;)
Ursäkta bildkvaliteten, mörker o mobilkamera är ingen bra kombination.


http://www.youtube.com/watch?v=R7bSCIAKUAY&feature=youtu.be

UndCon
2012-12-15, 12:14
Anta att du flyger en tung *kopter och måste gasa mycket för att kunna hovra, du ger full gas för att stiga och så tar vinden din *kopter och då kan multiwii inte ge mer gas till motorerna för du utnyttjar redan allt till full gas.


Normalt är PPM 1000-2000, kan du då gasa på i 1950 finns det bara 50 till för multiwii att kunna kompensera med.

Nu är det troligen inte så drastiskt då en annan motor minskar motsvarande mängd...
Men det är som sagt rätt extremt att ge full gas och måste man gasa så mycket bara för att hovra så har man dimensionerat lite fel.

//UndCon

Fredda
2012-12-15, 12:56
Jag har ca 50% gas vid hovring. Modellen väger 1kg i luften o jag har gott o väl 2kg dragkraft totalt.
Vid filmtillfället så var det i princip vindstilla.

Fredda
2012-12-16, 16:14
Har gjort lite mer forskning med gps nu.
Tog med datorn o modellen ut. Kopplade in GUI o väntade tills den hade kontakt med 9 satelliter. Trots att modellen står helt still med motorerna avstängda så rör den sig på kartan i gui. Bättre än så är alltså inte medföljande gps.
Inte konstigt att modellen inte står helt still o poshold, utan behöver en felmarginal på 5m i Ø.

Vågade trots allt testa rth-funktionen, o den fungerar. Flög iväg c:a 30m o koppla över, modellen vänder sig i riktning mot "home pos" o flyger dit. Med samma noggrannhet(!) som pos hold.

Fredda
2012-12-17, 21:27
Mer godis på gång.
Tänkte testa dessa antenner till fpv:n sen. Har även beställt en kabel som ska kunna få ut videosignal från gopro 3:an. (enl tips från rcexplorer)

35124


Råkade ;) få med ett KK2 kort med på förra beställningen från HK, så ska väl testa med i tricoptern nångång framöver, bara för att.
Verkar ju riktigt enkelt o ställa in.

simonarvestrand
2012-12-18, 10:16
Ta det lugnt när du kör fpv med gopro och det är kallt bara. dom jag haft/har har haft en tendens att suga ur batteriet
snabbare än du hinner säga batteritorsk.
Ingen förvarning bara dör.

Fredda
2012-12-18, 13:12
Jovars, har märkt att den gärna dör när tempen går under 0.
Samma sak med flygaccarna tycker jag, om dom ligger ute i kylan innan man ska köra med dom.

simonarvestrand
2012-12-18, 15:00
Håller man flygaccarna varma tills man flyger så funkar det bra för mig men gopron verkar inte spela nån roll alls även om jag monterar den i samma stund som jag stoppar i accarna för maskinen.

Kenneth E
2012-12-18, 15:06
Jag har inga problem med att filma, den har fungerat fint trots att den legat ute i timmar i kylan. Tror du har ett dåligt batteri!

Jag kör med GoPro 2.

simonarvestrand
2012-12-18, 17:16
Jag har inga problem med att filma, den har fungerat fint trots att den legat ute i timmar i kylan. Tror du har ett dåligt batteri!

Jag kör med GoPro 2.

Då är vi många som har det. finns att läsa om på massor ställen på nätet.
Dock funkar det oftast men sen helt plötsligt kan det bli en sådan dipp.

Jag litar inte på gopro som fpvkamera .

Sickan
2012-12-18, 21:13
Jag har inga problem med att filma, den har fungerat fint trots att den legat ute i timmar i kylan. Tror du har ett dåligt batteri!

Jag kör med GoPro 2.

Inte min heller, fungerar fint i -15 men jag använder den inte som FPV-kamera i alla fall.

--
S


Sent from my iPad using Tapatalk HD

Fredda
2013-01-08, 21:35
Dags för en uppdatering kanske.

Jag har självklart lyckats bryta loss usb-kontakten på kortet ( man bör ta ur kontakten innan man springer iväg med laptopen)
Det ser omöjligt ut att löda dit den igen, så jag har beställt en blåtandmodul o tror att jag ska få det.att fungera men androidappen för multiwii ;-)

Har gett opp hoppet om den medföljande gpsen o beställt en annan.
Det positiva är iaf att jag testade Rth funktionen med lyckat resultat. Iaf så lyckat men kunde önska med den gpsen.

Medans jag väntar på blåtand så har jag satt i ett KK2 kort. Imponerades över hur lättinställt kk2 kortet är.
Är kanske inte lika stabil som med multiwiikortet, men klart acceptabelt.

Drog f.ö. upp tricoptern med all belysning bland raketerna på nyårsafton. Kan lova att den väckte uppmärksamhet;-)

Fredda
2013-04-03, 08:56
Dags för uppdatering.
Tricoptern har försetts med Blåtand och nya motorer samt proppar.
Motorer blev AX2810 750kv som eg är lite större än nödvändigt. Men med 11x5 proppar får jag ganska exakt 10min flygtid på en 2200mah 3-cellsack. Jämfört med 8,5 min på dt750 o 10x4,7.


37998 37999

Nästa steg tror jag blir att byta styrkort. Har uppgraderat till MW2,2 men är inte riktigt nöjd ändå.
Barometern är som den är, modellen kan fara upp 5m för att sedan i stort strypa motorerna o dra ner i backen. Ändå har jag skyddat baron enl konstens alla regler. O Gps:en har ju en noggrannhet på ungefär ett kvarter.

Tips på styrkort nån? Vill ha en fungerande rth-funktion och pos/alt hold, då jag kör fpv med denna.
Apm kan vara ett alternativ.

Fredda
2013-04-04, 12:47
Mer motortest, jag råkade få ett antal rctimer 2217 930kv till övers. Monterade dessa i tricoptern o testflög ett par accar. Dessa motorer är betydligt mindre effektiva än ax2810. Flygtiden blev nu max 8min, mot 10 med ax (3-cell 2200mah). Provade både 10x5 och 11x5 snurror. Det positiva är att det fanns mer effekt att tillgå.

UndCon
2013-04-04, 21:54
en barometer blir sällan mer exakt än så tyvärr då den mäter lufttrycket som varierar hela tiden

jag har testat att bara ha en bmp085 inkopplad på en arduino och sedan låtit den ligga ett bra tag på skrivbordet. höjdskillnader på flera meter mäts upp ganska snabbt...

Vill du ha ett exaktare mätdon på lägre höjd kan du koppla in en Ping eller liknande - mäter då med ultraljud precis som Parrot ARdrone

Fredda
2013-04-05, 12:50
en barometer blir sällan mer exakt än så tyvärr då den mäter lufttrycket som varierar hela tiden

jag har testat att bara ha en bmp085 inkopplad på en arduino och sedan låtit den ligga ett bra tag på skrivbordet. höjdskillnader på flera meter mäts upp ganska snabbt...

Vill du ha ett exaktare mätdon på lägre höjd kan du koppla in en Ping eller liknande - mäter då med ultraljud precis som Parrot ARdrone

Både naza o apm klarar höjden mycket bättre, men dom kanske har fler parametrar som spelar in?

veqtor
2013-04-13, 20:59
vilken multiwii pro är det du kör?
denna ska vara bättre än den HK säljer vilken jag hört man ska undvika pga defekta sensorer...
http://witespyquad.gostorego.com/flight-controllers/multiwii-pro-2-0-flight-controller.html
Kör själv den med ubloxen man kan inkludera.

Fredda
2013-04-13, 22:08
Det är hobbykings version jag kör med.

veqtor
2013-04-28, 00:38
ok, den ska vara sådär tydligen, nånting med en dålig batch sensorer, personligen ska jag övergå till naze32, bra grejjer det, inga gamla 8-bitars mcu'er utan ist arm cortex m3 (liknar det många har i telefon men speciella hårdvarufunktioner för kontrollapplikationer). Finns baseflight som är en multiwii variant samt baseflightplus som innehåller typ kalmanfiltrering (intelligent pid) och annat gott som man annars får betala multum för (typ autoquad)