handdator

Visa fullständig version : Turnigy 9x 3 mode switch problem



keizer
2012-12-17, 20:02
hejsan tänkte kolla om någon här har nån lösning på mitt världsproblem.
är riktigt trött på den nu
har en gaui 500 xt
naza gyro
Gps
och försöker nu få min 3 stegs switch att funka mellan M A gps controll mode
vilket inte går så bra,har följt olika intruktioner och tips på youtube men icke
allt annat verkar bli rätt men denna del får ja inte att funka.
tack på förhand

peterbat
2012-12-17, 20:38
Hej!

Jag har gjort denna 3 stegs switch via denna länken och funkar hur bra som helst!

http://aeroquad.com/showthread.php?3462-Flight-Mode-Switch-on-Turnigy-9x-Transmitte-with-standard-Firmware&highlight=turnigy+switch

Hoppas den hjälper dig till rätta!
Jag har gjort så att jag jag skippat manual-läget och har failsafe istället då jag inte gillar manuellflygningens nervösa beteende... Så om ngt går galet så slår jag över switchen till failsafe och quaden kommer hem snällt och fint igen...

Min inställning blir alltså Atti-atti,gps, failsafe... Vill minnas att jag fick ändra switchen då jag skulle kalibrera gps:n då den ville switcha bara på steg 1 och 2 när man skall vippa upp o ner en massa gånger för att komma till kalibreringsläget... Innan hade jag mellan 1:an o 3:an, men detta gick inte hur mkt jag än försökte!

Lycka till, hoppas du får kläm på det...
MVH Peter Jonsson

Defuncta
2012-12-18, 08:54
Har hört att om gpsn får fnatt kan den flyga iväg om man inte slår om till M, stämmer detta eller duger alti läget lika bra?

Med vänlig hälsning, defuncta

peterbat
2012-12-18, 21:04
Har flugit min så många timmar att jag tappat räkningen, och min quad med naza har aldrig fått fnatt på något sätt... Kan inte switcha till man-läget utan till atti. Och det funkar hur bra som helst för mig iaf....

MVH Peter

keizer
2012-12-19, 09:06
Hej!

Jag har gjort denna 3 stegs switch via denna länken och funkar hur bra som helst!

http://aeroquad.com/showthread.php?3462-Flight-Mode-Switch-on-Turnigy-9x-Transmitte-with-standard-Firmware&highlight=turnigy+switch

Hoppas den hjälper dig till rätta!
Jag har gjort så att jag jag skippat manual-läget och har failsafe istället då jag inte gillar manuellflygningens nervösa beteende... Så om ngt går galet så slår jag över switchen till failsafe och quaden kommer hem snällt och fint igen...

Min inställning blir alltså Atti-atti,gps, failsafe... Vill minnas att jag fick ändra switchen då jag skulle kalibrera gps:n då den ville switcha bara på steg 1 och 2 när man skall vippa upp o ner en massa gånger för att komma till kalibreringsläget... Innan hade jag mellan 1:an o 3:an, men detta gick inte hur mkt jag än försökte!

Lycka till, hoppas du får kläm på det...
MVH Peter Jonsson


tja tack för tipset jag provade den med men gick inte det händer ingenting , men ja prova att sätta hov thr och det hoppade igång men den kan man ju inte köra på "lilla ratten på höger sida" . jag måste göra not fel , sen när ja skulle mixa så fanns bara mix1 mix2 mix3 på radion.

peterbat
2012-12-19, 19:34
Prova igen, jag kollade sidan igen för att jämföra med min sändare och det funkar bra.. Glöm inte att ändra endpoints beroende på hur långt du vill att den skall reglera i varje steg...

Skam den som ger sig....:)

MVH Peter Jonsson

keizer
2012-12-19, 20:04
tjena och tack för alla tips .
gjorde pricis som det stod. vissa inställningar är inte likadana som prog mix finns bara mix1 mix2 mix3 och inställningarna skiljer sig lite i mixarna.( förutom mix3) ser likadan ut som i bildspelet.
men när ja gör som det står och ställer in aux 5 6 7 och gjorde mix 2 och mix 3 så går 3 stegs switchen på
x1 stick.:S:S?
och controll mode går på gear switch !? vilket inte går antar jag?
blir ju bara två steg.

endpoints har ja justerat men ja får inte kanalen på rätt ställe av non anledning pillar så mkt så snart går nog radion sönder

peterbat
2012-12-19, 21:32
Lite knepigt, kollade i min sändare lite mer noggrant och har bara mix 6 och 7 aktiva, inte 5, eller ngn av de andra heller!!!

Du snackar om mix 1, mix 2, mix 3?

Du MÅSTE göra dessa inställningar i MIX 6 O MIX 7, inget annat! Dubbelkolla att du inte gjort mixarna på fel ställen!!!!!! kolla att 5:an inte är på för det står det inget om på den länkade sidan!
Misstänker starkt att du har ngt annat på som gör skillnaden för switchens funktion....

ändrar jag i ngn mix utöver 6 o 7 funkar det inte alls som det skall......

MVH Peter Jonsson

keizer
2012-12-20, 09:07
ja knepigt jag blir frustrerad .när man kollar i menyn så heter mix mappen Progmix 1 2 3 . är det annan version kanske`? och det blir ju fel då ja inte kan välja rätt mix då .

peterbat
2012-12-20, 19:16
Min heter v2, så det kanske är ngt som hindrar dig om du har en lite äldre version då kanske? Testa googla, ibland brukar ngn timme framför datorn göra underverk med det mesta....

MVH Peter

keizer
2012-12-21, 19:46
Min heter v2, så det kanske är ngt som hindrar dig om du har en lite äldre version då kanske? Testa googla, ibland brukar ngn timme framför datorn göra underverk med det mesta....

MVH Peter

tjena peter jag har också v2 . det förbryllar mig att inte mix programmet ser likadant ut .det är just 3stegs switchen som krånglar , vilket benämning/namn har din tre stegs switch i radion ?.
henke

peterbat
2012-12-21, 20:49
Den heter aux3 f.mode och sitter ovanför den högra spaken... Men du: jag har fan kommit på felet!!!!!!!!!!!!!!! Kolla så att du har acro-mode, så den inte ligger i heli eller glid i type-select som ligger i system-mappen, för i heli-mode har du bara 3 mixfunktioner och i acro har du 7....

Jag hoppas att detta är felet, för det är så trist när man fastnar i sånt här strul utan att komma på problemet...

MVH Peter Jonsson

keizer
2012-12-23, 21:31
du är ju bäst!!
jag har följt alla klippen och dom säger heli och det har jag valt . jag ska ändra till acro och göra om alltihopp igen ..så du kör på acro ?? med naza gps?
ja jag vet har blivit 10 år äldre på en vecka av allt strul ..
gjorde ett test idag körde gear switch till controll mode och ändrade end lägena och funkade om ja har mellan gps och manuel bara men vet inte om man kan köra så??

mvh henke

keizer
2012-12-23, 22:16
har nu provat acro mode verkar inte gå hittills dock verkar de som många har krångel med detta och många olika lösningar .
letar efter en film som jag såg men inte hittat den än.
kan du se va du har för inställningar på aux kanalerna och på dina mixxar .
tack för all hjälp uppskattas !

peterbat
2012-12-23, 22:19
Blev själv inspirerad att hitta fler lösningar, så nu har jag lyckas hitta en bra för heli också faktiskt! :)

http://www.fpvhub.com/index.php?topic=7550.0

Testat denna och fungerar utmärkt i heli! Ville testa heli då jag kan få lite mjukare gaskurva kring centrum, vilket acro saknar...
Har iofs inte haft några problem med acro men ville ha lite mer finkänsla vid stigning/nedsänkning när jag hovrar... Filmar mkt...

Inkopplingen är viktig mellan mottagare och naza-modul att den blir rätt då det skilljer sig mellan servokablarna om man har haft acroläget innan, dubbelkolla allt flera gånger så det inte blir fel....Likaså att ingen reversering behövs!!!!

Just nu har jag då alltså Switch-lägena i följande steg:
Atti-Gps-Failsafe eller Man vilket man nu föredrar... Gear switchen har jag till IOC funktionen...

Så: ändra dina inställningar då det du har nu kommer att gå galet tror jag = Stabilt som tusan "gps" till skenande häst "M".... Ohanterbart känns det som för mig iaf vid precitionsflygningVet inte hur van du är att flyga, men personligen är jag inte ngn fartdåre utan glider runt i luften lugnt o kontrollerat vilket har fått mig att klara mig från krascher helt o hållet.. Hoppas du nu får igång allt, o kul om jag lyckats hjälpa dig!

MVH Peter Jonsson

keizer
2012-12-25, 20:24
tjena tack för all hjälp skit sjysst!!

ska prova detta ikväll.
gjorde en annan grej vet inte om det går i "nödfall" körde gear switch mellan gps - manuell och kunnde göra kallibrering har inte flugit men det var två steg bara om man nu kan köra på detta vis.

ska prova ditt tips nu . spännande .

keizer
2012-12-25, 21:57
så nu är denna kväll förstörd:D blev helt kaiko när man gasar så rör sig stick x1 också. inget annat funkade inga aux kanaler osv. fattar inte va som är fel. vad gör igentligen stick x1 och stick x2

det ända som jag kan få och funka är acro gear switch till gps till manuel 2steg och ioc på thr hold.
då funkar allt och ja kan göra kalllibreringen innan man flyger utan problem.

peterbat
2012-12-26, 00:27
Uj, uj!

Vet inte hur jag skall göra för att hjälpa dig men helt klart så gör du inte rätt.... Jag har provat alla de inställningar som finns tillhands och får dem alla att fungera på de sidor du fått.... Du måste kolla igenom noga, för helt klart gör du ngt fel när du programmerar radion eller kablarna till mottagaren....

Där är ju inställningar med kurvor etc. i radion som skall ställas in beroende på vart du vill att swtichens läge skall stå, endpoints osv.... I nazaprogrammet ser du ju vad som händer med de olika funktionerna... Kolla igenom allt en gång till, för garanterat så har du missat ngt som gör att det inte stämmer.... Jag vet hur frustrerande det är med detta skit, men när det väl fungerar glömmer man allt slit med radion snabbt...

Och snälla, testa inte att flyga med bara atti-gps och man, för jag känner på mig att du får ditt livs chock om du inte flugit med naza innan....I backen går det snabbt om det vill sig illa.. Kör i så fall med atti och atti-gps... Börja med en krash är ingen höjdare om man vill få en fortsatt trevlig upplevelse i denna hobby...

Svara gärna tillbaka när du lyckats få till det med radion....

MVH Peter

keizer
2012-12-26, 01:06
det ska jag göra . väldigt frustrerande men hade du alla kanaler exakt som i filmen. för han hoppar över ch5.
använder du progmix med? han nämner inget av de i videon

peterbat
2012-12-26, 12:49
Nej, ingen progmix om du har heliläget, men i pitchcurve måste du ställa om curvorna i respektive läge för switchen så att kurvan blir rak....

Om du för trottelspaken upp och ner i pitchcurvemenyn ser du en kurva som trotteln"rak linje" åker fram och tillbaka i! Det är alltså i denna du skall ändra värdena för kurvan som synes nedanför.... Ställ alla i samma %-värden för att få pitchkurvan rak i samma switchläge...

Skall försöka beskriva:
Du har alltså i pitchcurve. i mitt fall.....

Switchen högst upp! Switchen i mitten Switchen längst ner

L 43% 2% 25%
1 43% 2% 25%
2 43% 2% 25%
3 43% 2% 25%
H 43% 2% 25%

Tryck up/downknapparna för att komma till respektive värde för att ändra dem med + eller -... testa att switcha för att se hur den raka linjen ändrar sig uppåt eller nedåt...

Mottagarens utgångar i mitt fall

1-4 styrning skev, höjd, trottel, sida
kanalerna 5, 6 =U och 8=x1 används i mitt fall....

5:an är till gimbalkontrollen men kan skippas i ditt fall om du inte har kamera

Får du inte ordning på detta så ge mig din mailadress så kan jag filma hur det ser ut i sändaren

MVH Peter

keizer
2012-12-26, 21:43
tjena och tack för din hjälp !
ska prova detta nu. ikväll. har fpv bara och en fast kamera . men för att det ska bli rätt kopplade jag mottagaren pricis som du har din nu och ch 7 är inte inkopplad. går i genom filmen gör som han gör och det du skrev. så får vi se om det går ..

keizer
2012-12-26, 22:31
FRAMSTEG! la lite mer tid på hur allt är inkopplat allt har krånglat med u kanalen för 3stegs switchen går på ch6 och gick till x1 när ja ändrade de funkade det. dock var pitch curve lite skev så får justera dom.
sen tänkte jag använda gear switch för ioc . funkar det tror du? nu kommer jag ha gps - atti - M

tack för hjälpen du är en klippa :) . gör ett nytt inlägg när jag fått ihop allt ikväll .

peterbat
2012-12-27, 00:19
Faaaan va glad jag blir!:):)

Vad va det jag sa?

Ett rent helsike att få till det men när det väl funkar och man fattar vad som varit galet blir man nästan arg på sig själv som inte upptäckt vad som går så fel när man kämpar skiten ur sig för att få det att funka!:):)

Kul! Ja, gear-switchen funkar bra till homelock eller vad man nu vill ha för funktion....
Ett tips så som jag har gjort, så har jag 3-stegs switchen med bara Atti överst, sedan Gps och sist i nedersta läget man.. Anledningen till det är helt enkelt att jag helst vill lyfta i attiläget för att komma igång lite och slippa att switcha varje gång man skall starta... Ibland hittas inte gps-signalerna direkt vilket gör att man ändå får slå över till Atti, därav börjar jag med Atti och gps-en hittar alltid signaler efter en stund flygande...

Sen får du ha precis hur du vill! Är bara hur jag tycker kan kännas bra...

Om du nu inte testat naza innan, rekommenderas att börja i atti, för manuell flygning det första man gör så vågar jag påstå att kraschen kommer fortare än du anat..... Personligen är jag fortfarande nervös att flyga helt manuellt och då pratar vi om åtskilliga timmars flygning, tack och lov utan ngn krasch hitintills....

Glöm inte att sändaren alltid måste stå med alla switchar i noll-läge när man sätter på radion, annars står det switch-error!!!!!!

Kolla också i pitchmenyn samt i naza-programmet så att inte ngt ändrar sig i atti, gps, man lägena när man gasar med trottelspaken, för om ngt står det minsta fel på pitchkurvan i ngt läge kan det bli skumma fel och regeln för de olika lägena kan gå ur sin fasta position "blå fältet" och hamna i failsafe... Bör alltså inte flytta sig alls vid gaspådrag!!!! Risk för skumma flygupplevelser då om flygetyget helt plötsligt sticker 20 upp i luften och kommer tillbaka till startpunkten utan man vet varför!!!!!

Som sagt jäkligt kul att kunna hjälpa till, för jag har själv slitit mig i håret flera ggr för att få till det.... Vågar påstå att naza-prylarna är inget för folk som inte har tålamod.....:banghead: Men suveränt när man kommit på dess fantastiska egenskaper och funktioner....

Lycka till med provflygning och ser fram emot en rapport hur det gick....

MVH Peter Jonsson

keizer
2012-12-27, 17:18
tjena peter. tack för hjälpen jag har slitit mig i håret och slagit näven i bordet .


okej dagens påhitt : Problem nummer 1 hänt innan att när jag gjort allt i naza programmet så funkar allt och alla lägen i controllmode

när ja sen 12 timmar senare ska provflyga så har lägena gps atti M flyttat sig så det ligger utanför blå fältet hur det blir så vet ja inte men resulterade i att ja fick packa och åka hem för kunnde inte göra kalibrering.

det är hmmm skumt.

andra grejen är att jag har gps atti man så hur blir det med failsafen ifall det händer något?

men en bit på vägen har vi kommit nu:D:D

peterbat
2012-12-27, 21:30
Nästan framme nu då!

Problem 1 tror jag beror på att du gått ur pitch-menyn genom att trycka exit ist för meny? Måste vara menyknappen för att sändaren skall memorisera det du har ändrat, sedan exit för att gå ur pitch-menyn... Har själv gjort detsamma och sedan nästa gång man starta funkar det inte alls sås som det ställdes in....

Återigen vill jag rekommendera dig att vända på steken... Att starta i GPS-läget är ingen höjdare ttycker jag iaf, hittar den inga sateliter så blir det ATTI iaf, så ha ATTI överst, sedan GPS och sist MAN om du nu vill ha det.... Failsafe går också, men luras inte av att den automatiskt går in i failsafe om du tappar kontrollen... Det gör den inte då våra mottagare inte stödjer failsafe-funktionen... Jag har detta enbart för att om jag flyger för långt bort eller tappar orienteringen så flippar jag över till failsafe o maskinen kommer snällt hem igen så man får koll på orienteringen igen....

Ut o testa igen nu, o glöm inte att kvittera med MENY först innan du går ur med EXIT

MVH Peter

keizer
2012-12-27, 22:24
ja vet vad du menar hade de bekymmret jag sparar och det funkar sen plötsligt är det lite förändring och utanför det blå men i radion är inställningarna kvar i pitch curve.
skulle göra ett test kalibrering startar och avslutar kalibrering får ett rött snabbt blinkande ljus.

hmm fattar det inte.

peterbat
2012-12-28, 00:11
test kalibrering?:concern: Den skall du bara göra en gång, mer skall inte behövas! Den kalibreringen ändrar ju "bara" kanal 1-4 för att styra quaden! Den har inget att göra med de nedre reglarna att göra, de visar bara vad för funktioner du har och vart de befinner sig!

Så länge du inte ändrar endpoints i sändaren så kommer det inte att förändra ngt..... Misstänker att när du gjorde detta en gång till så hamnade du garanterat lite annorlunda på trottelregeln " vid sidan av" än förra gången vilket flyttade alla värdena för controllswitchen... Trotteln styr ju pitchkurvan och är helt beroende av att den inte ändras ur det du har kalibrerat!

Detta är det enda jag kan komma på varför du fick problem!

Börja om med att justera värdena för att få in de 3 lägena i controllswitch, och testa dig fram så du hamnar i mitten av det blåa fältet för respektive funktion.. Brukar vara en 3-4 klick åt vardera håll i pitchinställningarna..

Ligger du för nära åt ngt håll finns det inte mkt marginal för att få det blåa fältet att hålla sig där utan går ur sitt läge och hamnar i failsafe ist... Det får inte blinka till mellan fälten när du trottlar fullt upp o ner i respektive switch-läge.... Spara i sändaren och sedan klart... Att kalibrera om är samma som att göra om alla inställningar en gång till.. Så skippa detta moment fler ggr... Kalibrerat är kalibrerat...:applouse:

Gör om och gör rätt nu, och glöm inte att spara inställningarna i naza, för då kan du lätt hitta tillbaka igen så länge du inte ändrar ngt i sändaren...Nu håller jag tummarna att du får till det, måste ge dig en eloge för ditt tålamod att få ihop detta, du kommer att ha sååååå roligt när det är klart.... Och expert på hur DJI NAZA funkar till punkt o pricka!:)

Väntar med spännig på en ny fungerande quad-rapport!

MVH Peter

keizer
2012-12-28, 08:55
tja en eloge till dig som står ut med alla idiotfrågor haha.
ja en "viss" frustration har jag känt av

sorry jag beskrev fel ja menade att när du ska flyga göra du ju en liten "kalibrering av gps " horisontel " och "vertikal" när jag gjort detta så blinkade den snabbt rött . men det problemet är löst nu.

ska läsa lite mer nu idag återkommer :)

peterbat
2012-12-28, 11:06
Jaha, ja det var ju en annan sak det, lika krånligt det med.. Fick hålla på länge innan jag fick in gps-kalibreringen... Nåvä, lycka till med flygprovet...

MVH Peter

keizer
2012-12-28, 19:20
ska kolla allt nu inför helgen hade vatt kul o prova i helgen .
så hoppas ja kan komma med en flyg rapport då.

hur noga måste man mäta in naza gyrot mot flyg chassit?

peterbat
2012-12-28, 22:32
Är nog inte chassiet i sig som är noga utan att naza kontra propparnas nivå som är noga! Kryssmät mellan propparna så får du ut centrum för cg.... Sen fördela vikten så nära du kan komma cg för att undvika drift....

peterbat
2013-01-05, 00:48
Nå keizer, hur har det gått för dig? Några framgångar?

MVH Peter

keizer
2013-01-12, 17:54
hej peter . har vatt mkt o stå i men har nu hunnit lägga lite tid .

Framsteg!!!
flygit 4 laddningar går bra. gjort nytt landningsställ och kamera stativ

ett problem som ja känner är att ja kan ha svårt o komma in i kalibreringsläget då han lyser gult.
funderar på om switchlägena rubbar sig något "av non konstig anledning"
men rätt va det är kommer den igång sen när man flyger går det bra.

har provflygit med nya stället och det gick bra men vet inte om man ska ändra not i programmet då vikt har lagts till..

SteffeB
2013-01-12, 18:14
Jag märkte att det var lättare att komma in i gps-kalibreringsläget (om det var det du menade) om man räknar gångerna man skjuter spaken fram-tillbaka. Tror det var 6ggr som funkade, men du får väl prova lite olika.

Defuncta
2013-01-13, 09:00
har nu provat acro mode verkar inte gå hittills dock verkar de som många har krångel med detta och många olika lösningar .
letar efter en film som jag såg men inte hittat den än.
kan du se va du har för inställningar på aux kanalerna och på dina mixxar .
tack för all hjälp uppskattas !

Jag använder helimode och pitch curve, point n alla på 6% 1 alla på 45,5% och 2 på 27,5%. Har funkat alla gånger...

Defuncta
2013-01-13, 10:29
Här är en tuturial för att ställa in 3 mode switchen med naza och x9...
http://www.multi-rotor.co.uk/index.php?topic=482.0

keizer
2013-01-13, 16:11
tjena och tack för alla tipsen !:) svar ja. och om jag efter en bra körning stänger av allt och senare går in i naza så har end lägena flyttat sig och får justeras.

jag har ställt in den så kurvan är helt rak i alla lägena och .har gps atti man

detta test gjorde jag idag hade min kamera på och allt va bra .. kommer upp på 15 meters höjd då börgar motorerna rycka och farkosten går instabilt fick nödlanda. har haft den tendensen innan en gång.

gick kanon förra gången och tog fram den idag och den bara va sådär. mvh henke

zooks
2013-01-13, 16:15
Hur mycket ändrar sig lägena?
Låter du allt temperera sig innan du flyger eller kör du direkt inifrån?

keizer
2013-01-13, 16:45
tjena det brukar röra sig om 1 -2 % det roliga är att om ja ena gången får höja procenten så nästa gång får jag sänka procent där ja va innan.

hmm jag startade upp allt i garaget sen gick jag ut sen börgade jag nästan direkt


kan det vara kylan som fick den att bete sig lustigt idag?

i garaget runt 8-13 grader ute - 3

peterbat
2013-01-14, 10:18
Grattis, det verkar som att du fått upp den i luften iaf, alltid en bra början.....

Har haft samma upplevelse som dig att den verkar ändra inställningarna som i sin tur gör flygfät orolig i luften...

Jag ställde in alla lägena % med antal klick åt varje håll dvs.. från urläge åt ena hållet tills det går förbi åt andra, sen klickade jag tillbaka hälften så att regeln kom så nära mitten som möjligt i fältet för respektive funktion... Efter det så har den aldrig strular mer med detta...

MVH Peter

keizer
2013-01-14, 20:25
tjena peter :)

okej ja pricis fick landa direkt .fundera på om det är gyrot som fick spel .känndes som motorerna svarade oroligt på marken sen när man va i luften så rykte det duktigt .
gjorde ett test hemma höll den belasta motorerna hårt inget konstigt hovrade över sängen .verkade funka skumt.

ang end lägena har ja gjort likadant men ändå ändrar dom sig dock verkar de inte ändra sig jämt utan non gång ibland.

skulle filma lite o så krångla det. tråkigt ska ta med den till jobbet imorgon hoppas jag kan prova igen.

mvh henke

keizer
2013-01-21, 11:18
hejsan nu funkar flygfät fint har även monterat landningsställ och kamera,fick min första filmning i helgen.tre stegs switchen hoppas ur läge ibland men efter man startat om radion så kan den plötsligt stämma .
men sen kan det kännas som naza får sig ett eget liv ibland.?