handdator

Visa fullständig version : Fler än 2 rotorblad.teamleader
2013-01-30, 20:30
Hej

Bara en nyfiken fråga. En del RC-helisar, oftast skalamodeller, har fler än 2 huvudrotor blad ibland uppemot 6 st. Har detta något med lyftkraften eller aerodynamiken att göra eller är det månne bara en utseendegrej för att matcha den riktiga?

Fluf
2013-02-05, 11:01
Det är avsevärt bökigare att få precision och balans med fler blad än två. På RC heli är det ingen fördel annat än att man vill köra skal-enligt och det ser trevligt ut. Längre avstånd mellan bladen ger "renare" luft för nästa blad att skära igenom.

För fullskala helikoptrar kan det finnas några olika anledningar att använda fler rotorblad, tex om man vill ha bibehållen lyftkraft fast med mindre rotordisk, tex MD500 som har ett väldigt liten rotordisk för sin kropp (tycker jag det ser ut som). Eller om du på grund av fysiska begränsningar inte kan ha större rotorblad på grund av materialbegränsningar men ändå behöver mer lyftkraft, till exempel den ryska MI-26.

För att kringgå problemet med virvlar som rotorbladen skapar och nästa blad skall "skära" i kan rotorbladen designas indeviduellt. På tex Apache som har 4 rotorblad, är alla rotorbladen utformade olika för att snarare samverka aerodynamiskt istället för att motverka varandra. Ganska avancerade beräkningar för att få till dem.

I kort, två är enklare om man får plats och materialet pallar det :)

Kenneth E
2013-02-05, 11:17
Trenden går mot flerbladigt även inom helikopter 3D, de presenterar både 3- och 4 bladigt som ersättare till den tvåbladiga varianten.

Som jag ser det blir reponsen snabbare=mindre tid att vänta tills nästa blad kommer för att justera flygläget på helikoptern. med fyrbladigt blir den tiden hälften, d.v.s dubbelt så snabb reaktion g.f.m. 2blad.

På fullskala gick man över till fler bladigt för att få ner smattret när efterkommande blad flög in i den tidigares luftgrop. Vet inte om ni minns de gamla polis helikoptrarna som hördes långa vägar eller ljudet när de hovrade över en= öronbedövande. Den sk. luftgropen blev mindre med flerblad och därför försvann också mycket av oljudet från rotorn tack vare fler blad. Väldigt enkelt förklarat.

simonarvestrand
2013-02-05, 12:19
Den där trenden bland 3dpiloter får du gärna berätta mer om och gärna länka till något för
det är något jag missat helt och då tittar jag rätt mycket på klipp från eliten.

asedwerfty
2013-02-05, 15:21
men är det inte coolare att gå andra hållet ändå och minska på antalet blad.
https://www.youtube.com/watch?v=qk-gjCmt-vU

Fluf
2013-02-05, 15:49
Helikopter med totalt ett blad, allt inkluderat.


https://www.youtube.com/watch?v=s3Jl3qRNfpo

Tokstollen
2013-02-05, 15:54
Vad jag vet så är det bara TSA model samt Jr som har släppt helikoptrar för 3/4 rotorblad, som då är avsedda för 3d vill säga.