handdator

Visa fullständig version : Helikopterradio?



teamleader
2013-02-25, 10:28
Hej

Efter att ha läst lite böcker om RC heli och olika artiklar på Nätet så rekommenderar dom allra flesta en speciell helikoptersändare för helisar. Är DX8:an en sådan speciell helikoptersändare och kan man se på utseendet på sändaren om det är en helikoptersändare? Såg även en video på Tuben om att DX8:an kan kpplas om från vanlig flygradio till helikopterradio.

Såg även på någon tysk sida att DX8:an levererades med satellitmottagare om man köpte från Tyskland. Vad har en satellitmottagare för funktion i en RC sändare?

helifanatic
2013-02-25, 10:59
flesta computer radiorna idag har mode för både flyg/heli o vissa fall glider med dx8 är en sån.

Fluf
2013-02-25, 11:05
Det är två saker som den huvudsakligen skall kunna lösa.
Två olika mixningar mellan pitch och throttle, sk. idle up
120, 140 eller 90 graders mixning mellan swash servona.

Sedan är det trevlig att kunna styra gyro gain från radion med.

Kasta ett öga på Turnigy 9xr raion.

freddan_6
2013-02-25, 17:56
Det kan också var bra med steglös gas i en heliradio. Flygplan har ofta ett raster på gasen. Det är en enkel omkoppling man kan göra för att omvandla flygradio till heliradio.
T.ex. Futaba 7CP och 7CH skiljer på tre sätt

1) Switcharna sitter lite olika, men heter samma och har samma funktion
2) Raster eller inte raster
3) Helikopter är default i sändaren i heliversion, medan flygplan är default i flygplansradion.

Ålänning
2013-02-25, 20:12
Bara en fråga här emellan.. varför sjutton ska man ha raster på throttlen när man flyger med flyg? Alla mina flyg har flugit bra fast jag tog bort rastern direkt. ;-)

Mr X
2013-02-25, 20:32
Kan själv inte tänka mig flyga flyg med raster.
Allt går så mycket mjukare utan raster.

henke2
2013-02-25, 20:54
Bara en fråga här emellan.. varför sjutton ska man ha raster på throttlen när man flyger med flyg? Alla mina flyg har flugit bra fast jag tog bort rastern direkt. ;-)

Prova flyga med Mode 5 ;-)

Michael
2013-02-25, 20:59
Utvecklingen inom helikopter tycks göra att kraven på radiosändaren blir allt mindre vad gäller speciella helikopterfunktioner. Grundfunktioner som man sannolikt kommer att behöva är:

- Swashplattemixning (ofta 120 grader, men andra varianter förekommer.)
- Trottelkurva
- Pitchkurva
- Gyrokontroll (ofta räcker det med en programmerbar switchkanal för att växla mellan rate- och heading hold-funktion)
- Idle up
- Throttle hold

I princip alla moderna radioapparater med helikoptermode har dessa funktioner. Ett tips är att välja något av de "stora" fabrikaten. Då kan man lätt få hjälp med inställningar på forum som detta.

simonarvestrand
2013-02-25, 21:02
Om man kör med vbargyro behöver man inte ens gyrokanalen.
Jag körde rätt länge med en dx6a och den duger helt klart .

teamleader
2013-02-25, 23:03
Utvecklingen inom helikopter tycks göra att kraven på radiosändaren blir allt mindre vad gäller speciella helikopterfunktioner. Grundfunktioner som man sannolikt kommer att behöva är:

- Swashplattemixning (ofta 120 grader, men andra varianter förekommer.)
- Trottelkurva
- Pitchkurva
- Gyrokontroll (ofta räcker det med en programmerbar switchkanal för att växla mellan rate- och heading hold-funktion)
- Idle up
- Throttle hold

I princip alla moderna radioapparater med helikoptermode har dessa funktioner. Ett tips är att välja något av de "stora" fabrikaten. Då kan man lätt få hjälp med inställningar på forum som detta.

Alla de punkter du angav här borde väl finnas på Spektrum DX8 kan jag tro eftersom jag förmodar att DX8:an är en digital computersändare.

helifanatic
2013-02-26, 07:19
dx8 har alla funktioner så den duger fint.

simonarvestrand
2013-02-26, 07:27
Ja. Från dx6 finns allt du behöver

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2

McRegor
2013-02-26, 07:49
Jag skulle vilja säga från DX7s för då finns också bl a trottelstyrd timer vilket är en mycket bra funktion för elflygare. Dessutom är det en nyare konstruktion (jfr DX6i som har några år på nacken) med mera utvecklad programvara - och man kan själv uppdatera programvaran. Men f ö duger givetvis DX6i också men var medveten om att det är en "instegsradio".
Roger