handdator

Visa fullständig version : Lite flyggning med skidor på planet idag.bem
2013-03-31, 20:50
Hej,
Montera på skidor på planet, en Sebart Wind S 50E, och flög lite idag. Fantastiskt fin dag, inte ett moln på himlen, vindstilla, varmt och skönt. Det blev rätt mycket fluget, ca 20 flygningar. 3 st 80 Ah marinbatterier drog jag ur, som används till laddning av LiPo batterierna. Mycket folk ute på sjön där jag flög, hundar som sprang och golfare som övade svingar och utslag. Många kom fram och frågade om planet och i stort sett alla sa "vad tyst den går" (och jag fick förklara att den var eldriven). Helt klart är folk i allmänhet intresserade av våra flygetyg och man ser att de stannar upp när man flyger. Man får försöka ge lite PR så gott det går när man är ute och flyger, vem vet vem som tar upp modellflyg som ett intresse. Många äldre herrar nämner att de haft en glödstiftsmotor i yngre dar och undrar om nån använder det fortfarande - och jo det används fortfarande men elflyget är också vanligt numera får man svara. Man ser faktiskt många äldre som kommer fram riktigt lyser upp när de ser planet och flygningen så nog har vår hobby attraktionskraft fortfarande. De yngre är lite mer vågade "får jag prova"... - det ser kanske lätt ut men inte langar man över sändaren till en Wind S 50E sådär... (man borde väl ha med sig nån liten foamies och dubbelkommando kanske men det är rätt mycket att släpa med sig som det är med bara ett plan). Om nån undrar vad det är för skidor så är det Dubros plastskidor (men sporrskidan, styrbar, har jag tillverkat själv, den är fastskruvad i sporrhjulet och spänns i fram- och bakkant upp med två gummisnoddar). Fungerar suveränt.

/Bo

multipass
2013-03-31, 21:29
Kunde inte skrivit det bättre själv, bem. Tydligen finns det en del som linflugit för jag vet inte hur många herrar som kommit fram och förundrats över hur tekniken gått framåt och sen drar nån anekdot från sin tid. Kul sånt där:) plus alla skolungar som skriker sig hesa över konsterna man försöker sig på är ännu roligare :)
Fina bilder på ditt åk-har du bara 3 ackar som du laddar sinsemellan? hmmm Gens..kanske skulle prova dom ..börjar bli lite trötta, mina HKpackar.
vh/m

bem
2013-03-31, 21:59
Hej multipass,
Jag har egentligen 7 st 6 cell accar till planet men 3 är "förbrukade" efter lång och trogen tjänst så de använder jag inte för flygning längre. Fick efter mycket letade tillslut tag i 3 st nya Gens ace 6 cell (45C) 5000 mAh i Sverige hos Rubin RC för nån vecka sen. Det är ju hopplöst att från utomlands själv få hit LiPo över 100 Wh som är gränsen för vad man får skicka med flyg och så nuförtiden. På mina nya Gens ace 5000 mAh står det 111 Wh på batteriet (22,2 v x 5 Ah = 111 Wh). Många helikopterflygare gillar Gens ace och de är nog hyfsat bra, vi får se hur länge de håller prestandan och hur många cykler de klarar. Hade DesirePower V8 35C 6 cell 5200 mAh förut men som sagt de är förbrukade (de klarade ca 200 cykler per batteri hos mig).
Har även en Turnigy 40C 6 cell 5000 mAh som har gått en del i planet och som forfrarande håller prestandan.
3 batterier funkar att hålla mig flygande i stort sett hela tiden, har 2 st på laddning hela tiden (har laddare med två laddutgångar). När man kommer upp i den här storleken på LiPo accar drar kostnaden iväg så jag nöjer mig med ca 3 st (med förhoppningsvis bra prestanda). Jobbet blir att släpa med sig 12 volt marinbatterier (som klarar djupurladdning) ut på "fältet".

/Bo

bem
2013-04-01, 19:12
Hej,
Blev en sväng ut och flygning i eftermiddag också, ca 10 flygningar på en åker men snön var "mosig" så det sjönk igenom en hel del med skidorna på planet men det vara bara att dra på fullgas vid start så surfa skidorna upp på snön och planet var upp i luften på ca 10 meter. Landningen fick bli riktiga smygare så inte det skulle bli tvärstopp i snön och det gick bra alla landningar. Hitta en plats på åkern där det ännu inte smält undan för mycket, sista bilden där jag ritat en röd rektangel, så det fick bli dagens start-/landningsbana.
Nu har jag flugit av mig lite och står mig en vecka åtminstone.

/Bo