handdator

Visa fullständig version : Hur länka ihop 2 hödroderservon FUtaba t14 sg



lennart wiklund
2013-04-29, 22:50
Köpte en nu t14sg jag med... Men fy f-n... Hittar inget i manualen hur jag länkar ihop två höjdroderservon.tänkte lägga ihop tex 5:kanalen dvs gear kanalen till höjd,ja ni förstår hur jag menar hoppas jag!! Har suttit och svurit med radion halva kvällen. Har en R617fs mottagare som ska användas,den ska väl fungera till detta?? Tyvärr är man ju helt ny på detta med 2.4... Bara att binda denna mottagare var ju ett kapitel för sig.....alternativrnativet är ju y kabel och en servoreverserare, men detta är väl endå inte nödvändigt??

hoppas på hjälp!!!!!

thommy
2013-04-29, 23:09
hej gå inn på minicars hemsida och skriv ut en svensk manual.
thommy

lennart wiklund
2013-04-29, 23:23
Har en svensk manual,men blir inget klokare....

numnutchris
2013-04-29, 23:56
Vad har du valt för modelltyp? Tex airplane med antal vingservon och tail normal eller ailevator?

Har du gjort tex. en vanlig korsoplanka med höjd (tail normal), sida o två skev (wing 2ail) så har du default (Fasst 7CH pga mottagaren) skev-1, höjd-2, gas eller motor - 3, sida - 4, ställ - 5 och skev2 - 6.


Då kan du antingen ta LNK - FUNCTION och gå till sidan 2/4 och på 5 välja ELE så följer den höjdspaken precis som 2:an. Sen får du använda LNK - SUB-TRIM resp END POINT för att få servona jobba så lika som möjligt.

Det andra alternativet är att göra LNK - FUNCTION och sätta kanal 5 till tex. AUX6. Sedan går du till MDL - PROG.MIX och väljer en mix. Gå till des sidan 2/2 och sätt ACT till ON och välj MASTER H/W och välj sedan J2 (samma som höjdspaken alltså) och SLAVE AUX6. Tillbaka till mixens sidan 1 och ställ de två översta värdena till vänster om grafen till +100 så du får en rät linje "på snedden" genom x-y grafen. Då följer AUX6 (kanal 5) höjdspaken på samma sätt som servot i 2:an. Vill du ändra riktning på det så sätt +100-värdena till -100 så du får linjen på snedden "åt andra hållet".

Mixen är antagligen överkurs så ska du inte göra några konstiga mixar med ELE inblandad kan du nog köra på första alternativet.

sid. 41ff listar default kanalordningar och sida. 72 visar lite bilder hur futaba tänkt, fö. suger manualen som vanligt; de lyckas inte förklara hur saker och ting hänger ihop så bra...

lennart wiklund
2013-04-30, 21:57
Tack,gjorde som du beskrev i första skedet.Lite svårt att komma till den menyn....men efter lite trixande så fick jag till det!nu ligger det andra servot till höjden på femte kanalen.Har inte hunnit bekanta mej med radion så mycket ännu,den är säkert lätt att programmera bara man lär sig lite mera om den.men menar du att skeven ligger på 2 och 6??dvs man kan köra utan y-kabel? Tack för utförlig beskrivning!!

numnutchris
2013-04-30, 22:10
Tack,gjorde som du beskrev i första skedet.
...
men menar du att skeven ligger på 2 och 6??dvs man kan köra utan y-kabel? Tack för utförlig beskrivning!!

Om du tittar i servomonitorn (LNK - SERVO tex.) så ser du vad som rör sej när du spakar. Default ligger skev på 1 och 6 och gjorde du enlig ovan ligger dina höjdservon på 2 och 5. (förutsätter alltså du valt modell/vingtyp enligt tidigare, DVS AIL på 1 och AIL2 på 6 - har du valt vinge med ett skevservo så åker du på y-kabel, eller göra om det enligt ovan eller lägga till det själv på tex 6:an via functionmenyn. Bäst är nog börja om i så fall, så man får med radions inbyggda mixar på noterna)
Flyger du el så gör även LNK - FUNCTION och ändra 3 från THR till MOTor så är den anpassad för eldrift och du hittar en motormeny nånstans sedan (använd tex. ej THR.CUT).

lennart wiklund
2013-04-30, 22:15
aha,tror jag förstår.å andra sidan stör det mej inte att använda y-kabel.hmm,det går att göra mycket med denna radio.tycker dock det är svårt att bläddra i menyerna,men de e väl en vanesak.Vet du förresten om det funkar ok att köra 5cellertill mottagare på dessa nya 2.4:or?

numnutchris
2013-04-30, 22:29
Är du van att mekaniskt trimma så gör det inget förstås, men du har ju gôtt om modellminnen så pröva gör en ny modell och välj en 2-servos vinge och pröva. Då kan du ju SUB-TRImma och ställa END-POINTs (och limits) separat för servona på 1 o 6 plus att du kan använda skevbroms (AIRBRAKE) och div annat. Du behöver förstås inte flyga med det modellminnet, utan mer typ öva/lära kanske? Vill du radera ett minne sedan så måste du först välja/aktivera en annan modell(minne), man kan inte radera "aktuella modellen". (Du behöver inte binda om mottagaren, det är bara telemetrimottagare som behöver bindas om ifall man gör nytt modell/minne)

Mottagaren 617FS handlade det väl om - den var specad till 4.8 o 6V så klarar servona högre spänningen så ska det inte vara något problem; bara kom ihåg att strömkällan ska klara av alla servona (dvs leverera tillräckligt med ström).