handdator

Visa fullständig version : motoroterandelekman
2013-05-04, 16:07
Hej
Undrar vilka rotationsriktnigar som är de rätta/vanligaste, eller hur man ska säga, när det gäller motroterande motorer o tvåmotorigt? Tror att jag gjort "fel" på DC3an, men den flyger ju bra ändå. På den går propellrarna bort från kroppen om man betraktar ovansidan av planet.

/Lars

Kenneth E
2013-05-04, 16:22
De brukar gå in mot kroppen då sett från ovansidan av proppen.

lekman
2013-05-04, 16:27
Då har jag alltså haft fel uppfattning om detta med motroterande. Betyder det att jag har två kritiska motorer? Att det blir extra svårfluget om en lägger av?

LIP
2013-05-04, 16:46
Förklara gärna vad som är bättre med att motorerna roterar åt det ena eller andra hållet om nu den ena motorn skulle lägga av.

lekman
2013-05-04, 16:51
Har läst nånstan att om man inte har motroterande, så ska den ena motorn var "kritisk" att tappa. Att förfarandet inte blir detsamma om det är den ena eller den andra man tappar, för piloterna alltså. Ska försöka hitta tillbaka till det.
/Lars

andWho
2013-05-04, 17:18
Det var faktiskt en notis i Ny Teknik om detta i senaste numret: http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3686393.ece
Citat: " Ett fenomen som emellertid uppstår då motorer roterar åt samma håll är att det blad som är på väg nedåt ger mer kraft än det som är på väg upp. Detta medför att planet vrider sig mot den motor med bladet som roterar nedåt som är längst från centrum på flygkroppen. Den motor som sitter på motsatt sida av denna kallas för kritisk motor, den motor som ger det mest kritiska läget vid fel."
/A

lekman
2013-05-04, 18:07
Vad finns för förklaring till att det propellerblad som går nedåt ger större dragkraft?
/Lars

LIP
2013-05-04, 19:02
Jag spånar.

Då luftströmen efter en propeller roterar åt samma håll som propellern snurrar. På en enmotorig maskin så påverkar luftströmen fenan så att maskinen vill vrida sig, därav bör man snedställa motorn sidled för att maskinen skall flyga rakt fram.

Om man då tänker sig en tvåmotorig maskin kanske det finns en viss logik som säger att om propellerbladet går nedåt utanför motorn så kommer propellerströmmen att passera under kroppen och det blir ingen påverkan på fenan. Om man då tänker sig att den andra motorn roterar åt motsatt håll så kommer propellerströmmarna att ta ut varandra utan att det påverkar maskinen.
Eller finns det andra ideér.......

freddan_6
2013-05-04, 19:55
Vad finns för förklaring till att det propellerblad som går nedåt ger större dragkraft?
/Lars
Den skär genom mer luft i normala läget då planet lutar en aning uppåt för att flyga planflykt.

lekman
2013-05-05, 06:10
Borde jag behöva ändra på de två modeller jag har gjort såhär på, dels brorsans piratkoipa på TopFlights DC3a och på en sjökonverterad Twinstar, med propellrar som är i största laget, o den piskar ganska mycket i vattnet när man ska iväg.
Båda är alltså så att propellerbladen går nedåt längst ut o inte inne vid flygkroppen. Twinstaren lyfter lite märkligt, den verkar suga fast i vattnet o när den väl lyfter så gör den det med ett markant hopp upp innan jag hinner med med en justering med höjden (DynamCatalinan gör inte samma sak). Kan luftströmmen över bakpartiet vara med o påverka?
/Lars

pgrts
2013-05-05, 07:28
Himla intressant ämne - och kontroversiellt så det räcker ;-)
Det finns ju mycket skrivet och någon gång har jag läst om en palaver på Malmö flygfält då någon mekaniker lyckats felmontera en stjärnmotor. Uppenbarligen fanns det i så fall på någon modell motroterande motorer.
Annan kul sak är just gamla engelska saker som roterar tvärt mot det som är normalt på andra ställen.
Orsaken till det skulle vara kul att få förklarad men det är väl som gamla engelska Lucas elsystem med plusjordning.
Det skulle vara intressant att få en beskrivning om hur skillnaden känns att flyga olika plan. Vi har ju otroliga piloter (M Carlsson, P Cederqvist) som bygger och flyger fullskala gamla och nybyggda klenoder.

freddan_6
2013-05-05, 08:16
Himla intressant ämne - och kontroversiellt så det räcker ;-)
Annan kul sak är just gamla engelska saker som roterar tvärt mot det som är normalt på andra ställen.

Gällde det alla tvåmotoriga engelska plan?

En sak till med motroterande (oavsett riktning) är att du får minskade gyroeffekter. Gyroeffekten gör att planet tvingas upp när du försöker svänga åt ena hållet (vänster med normalgående propeller) och ner när du försöker svänga åt andra hållet (höger med normalgående propeller) därför måste du stötta olika mycket vid vänsterroll och högerroll med sida/höjd.

Westland wind och moskito hade för övrigt inte motroterande propellrar.
Just P-38 hade sina aerodynamiska problem tack vare centralt höjdroder och förlorade roderverkan med inåtroterande (i ovankanten) propellrar. Därför bytta men på den till utåtroterande (i ovankanten) propellrar.

lekman
2013-05-05, 09:32
Den enda input jag kan ge när det gäller mina "felmonterade" motroterande är att DC3an gick kanonfint, såvitt jag kan bedöma. Har nog satt likadant på en lättare lite mindre Catalina (TW eller vad den nu heter). o den fungerar oxå helt oklanderligt.
DC3an höll jag på att göra bort mej,(bara flugit en gång) då jag plöjde genom nysnö men lite höjdroder, o den lyfte med alldeles för låg fart. Den rätade upp sej, med fulla utslag på skevrodren. Fungerar tycker jag det gör, så som jag monterat det, trots allt.
/Lars