handdator

Visa fullständig version : Dji Naza v2 med gps



Donnyponny
2013-05-30, 19:25
Jag tänkte höra om det finns någon i Stockholms området som kan hjälpa mig med att ställa in Naza v2 med spektrum dx6i radio?

Jag har kollat en hel del på youtube men förstår tyvärr inte så mycket, är en ganska nybörjare.

DennanHMFK
2013-05-30, 21:00
kika på Dji-inovations.com eller hur det stavas. dom har bra instruktionsvideos där, eller läs igenom manualen? =)

dom Naza-M V1 jag har pillat på så tycker den är ganska enkel att ställa in, bor dock inte i Sthlm. :(

Donnyponny
2013-05-30, 23:00
På dji hemsidan har de inte just inställningarna för spektrum d6xi. Jag pratade med multikopter.nu tidigare idag och de sa att jag har bara 6-kanal på min mottagare så Naza kan inte utnyttjas fullt ut, men att det skulle funka i alla fall. Det naza behöver är en tre-switch-funktion, och jag har bara två switch.

Så nu håller jag på och kika lite på futaba 8T och Spektrum Dx8, men vill helst inte köpa en ny och dyr radio, vill lägga pengarna på ett fpv paket såsom fatshark istället.

En vän till mig har ett Turnigy 9x med 9-kanal mottagare och ett tre-switch funktion, det borde funka eller? Priset på den är typ 60 dollar. Vad jag också undra är vad är det som så stor skillnad mellan billigare Turnigy och mycket dyrare Futaba/Spektrum? Självklart byggkvalitet, men vad mer?

Stiffe
2013-05-30, 23:36
Du behöver bara en 2 lägesswitch , manuellt läge har aldrig jag använt , det räcker med alti och GPS om du har det , de funktioner du inte kan använda är tilt på ev kameragimbal eller IOC fullt ut

pernstig
2013-05-31, 21:21
Jag har, just idag faktiskt, flyttat min Naza från MPX mc4000 till Spektrum Dx6i och det fungerar alldeles utmärkt. Min Naza är inte kompletterad med GPS ännu men jag fattar ändå inte varför man skulle behöva tre lägen på sin "U-kontroll" brytare, "Manual" använder man aldrig på en Naza. När jag kompletterar med GPS blir de två lägena "Attitude" respektive "GPS" och så programmerar jag min Orange 620 mottagare så att "Preset Failsafe" hamnar i Nazans "Failsafe" vid eventuellt radiobortfall.
Någon som kör GPS som har en annan uppfattning som kan vara bra att känna till inför komplettering?

Donnyponny
2013-06-01, 11:55
Vad jag förstår så ska man ha två stycken 3-switch spakar för att utnyttja naza fullt ut. Ena switch till GPS, ATTI, MAN.
den andra till IOC-funktionerna. Däremot det där med failsafe förstår jag inte riktigt, ska man ha en extra kanal för detta? Jag är lite orolig att om jag flyger för långt bort och tappa signal, och då vill jag ju att quaden ska komma tillbaka.

mickmick
2013-06-01, 12:07
Vad jag förstår så ska man ha två stycken 3-switch spakar för att utnyttja naza fullt ut. Ena switch till GPS, ATTI, MAN.
den andra till IOC-funktionerna. Däremot det där med failsafe förstår jag inte riktigt, ska man ha en extra kanal för detta? Jag är lite orolig att om jag flyger för långt bort och tappa signal, och då vill jag ju att quaden ska komma tillbaka.


Tips på billiga sändare med 2 st 3-läges switchar ? ;)

pernstig
2013-06-01, 12:49
Nazan har en failsafefunktion som gör att den landar kontrollerat och om man har GPS även flyger hem. Kolla fliken "Tx call" i assistentprogrammet. Längst ner finns en "skala" som har fälten GPS, Failsafe, A (Attitude) och M (Manual). Fältet man står i bestämmer man med en kanal från mottagaren som kopplas till U i Nazan. Med endast tvålägesswitch kan man alltså välja mellan två funktioner.
Nasan går till failsafe om den inte får signal.
Men observera att många moderna mottagare också har failsafefunktion och det kan medföra att mottagaren håller kvar signal i GPS, A eller M och då går inte Nazan i sitt failsafe. Programmera i så fall mottagaren så att dess failsafe styrs till fältet failsafe i Nazan. Kontrollera efteråt (på skrivbordet!) att så sker om du slår av sändaren.
IOC-funktionerna har jag inte koll på, vad är det? De kanske finns i den senaste assistenversionen?
Hoppas jag inte har svamlat till begreppen!

Donnyponny
2013-06-01, 19:07
Tips på billiga sändare med 2 st 3-läges switchar ? ;)

Sändaren som butikerna rekommendera till naza är Futaba T8J, kostar ca 2400kr.
däremot har jag sett på youtube att naza fungerar även till Turnigy 9X, med lite trixandet.

Donnyponny
2013-06-01, 19:22
@pernstig

IOC (Dji hemsida)
Usually, the forward direction of a flying multi-rotor is the same as the nose direction. By using Intelligent Orientation Control (IOC), wherever the nose points, the forward direction has nothing to do with nose direction:
In course lock flying, the forward direction is the same as a recorded nose direction. See the following figures(Mode 1):

In home lock flying, the forward direction is the same as the direction from home point to multi-rotor. See the following figures (Mode 2):

pernstig
2013-06-01, 20:05
Sändaren som butikerna rekommendera till naza är Futaba T8J, kostar ca 2400kr.
däremot har jag sett på youtube att naza fungerar även till Turnigy 9X, med lite trixandet.

Vad skulle problemet vara om man bara använder två stycken tvåläges switchar? Det har vi ju tillgång till på våra Dx6i (Flap och Gear)

Donnyponny
2013-06-01, 20:51
Ingen aning faktiskt, de på mikrokopter.nu sa att jag kommer inte att kunna utnyttja naza fullt ut med dx6i eller turningy 9x.

pernstig
2013-06-01, 21:49
Ingen aning faktiskt, de på mikrokopter.nu sa att jag kommer inte att kunna utnyttja naza fullt ut med dx6i eller turningy 9x.

Jag skickar ut frågan till alla Naza-experter på detta forum. Kan ju vara så att man kan utnyttja de funktioner man är intresserad av. Jag själv kan till exempel klara mig utan både det manuella läget (M) och ett särskilt switchläge för Failsafe.

bmw
2013-06-01, 22:19
Jag kör min Naza med Turnigy 9X, förstår inte varför det inte skulle gå?
Skillnaden är väl att Futaba och dylika märken, betalar man för just.. märket!
I det priset ingår komponenter av högre grad och bättre kvalitetssäkring samt reparation/garanti hantering.

Du behöver som minst 5 kanaler, Aileron, Throttle, Elevator och Rudder + en femte för att välja flygläge/RTH.
+1 kanal om du vill köra Remote gain på X1
+1 kanal om du vill köra Remote gain på X2 / alternativ IOC på denna om du inte behöver sätta 2 olika gain samtidigt.

Enligt mig är 9x en sjuhelsikes potent radio när man bytt firmware i den, till er9X, då har man funktioner som även de dyraste sändarna kan sakna, diplayen är liten och den känns plastig! Men för dom pengarna kan jag verkligen leva med det! :)

Anledningen till att man behöver manual (3 läges, GPS- ATTi - Manual) är om man har en 2 läges som man återkallar RTH på, så får du inte tillbaka kontrollen bara för att du avbryter RTH, utan du måste även ändra flygläge till Manual för att sedan gå tillbaka till GPS (såvida du inte är bekväm med att flyga i manual) för att återfå kontrollen över farkosten.

Jag använder själv inte IOC, jag har en 3 läges + en 2 läges för RTH (det är samma kanal, men eftersom det inte finns någon 4 läges, så fick jag kombinera två switchar på samma kanal.
Det du beskriver om fail-safen, att om du tappar din signal kan du programmera utan att ha en switch inblandad.
Då justerar du med trimknapparna för kanalen till den står på fail-safe i Naza-assistant och sätter fail-safe i sändaren på detta läge.

Kan dock inte svara på vad som händer när/om du återfår kontakten om det går att ta sig ur RTH eller om den flyger hem och landar hur man än vrider och drar i spakarna. (jag gissar att den går ur fail-safe om du går till manual osen tillbaka till GPS)

Edit: Kan inget om Spektrumsändaren, men om du beslutar dig för en 9X, så kan jag hjälpa dig med den. Du kan få ett moderkort gratis som har er9X laddat i sig redan, tillochmed alla switchar är nog inställda för Naza. Allt du behöver göra är att byta ut kortet, inga lödningar krävs.
Kortet finns i Stockholm.

pernstig
2013-06-02, 08:29
Dx6i, som ju är en instegsradio, har inga skjutreglage utöver flygreglagen utan de två extra kanalerna styrs med var sin tvåläges omkopplare (Gear och Flap). Med dessa borde man kunna få till fyra lägen på U-ctrl genom att använda de två fria mixarna. Ska testas! Sedan går det alltså inte att styra Gimbal eller Gain trots att det finns en ledig kanal i mottagaren.

Donnyponny
2013-06-02, 10:16
@BMW
Tusen tack för att du vill ge mig ditt moderkort inställt och klart, det hade jag verkligen behövt. Men igår köpte jag till mig en futaba T8FG till ett bra pris, hoppas att jag få den nästa vecka.

@Pernstig
Kan du hojta till när du har test med din dx6i?

pernstig
2013-06-02, 20:41
Anledningen till att man behöver manual (3 läges, GPS- ATTi - Manual) är om man har en 2 läges som man återkallar RTH på, så får du inte tillbaka kontrollen bara för att du avbryter RTH, utan du måste även ändra flygläge till Manual för att sedan gå tillbaka till GPS (såvida du inte är bekväm med att flyga i manual) för att återfå kontrollen över farkosten.

Kan dock inte svara på vad som händer när/om du återfår kontakten om det går att ta sig ur RTH eller om den flyger hem och landar hur man än vrider och drar i spakarna. (jag gissar att den går ur fail-safe om du går till manual osen tillbaka till GPS)


Kortet finns i Stockholm.

Ooops! Det där visste jag inte! Låter lite opraktiskt att man måste agera själv för att komma tillbaka där man var innan failsafe/RTH inträffade när/om kontrollen kommer tillbaka.
Kuriosum: Jag provade en gång att stänga av sändaren under flygning (i Atti mode eftersom jag saknar GPS) och Quaden påbörjade landning enligt förväntan. När jag startade sändaren igen fick Quaden tokspel och havererade i skogen och jag fattade inte varför och har därför inte utfört några fler failsafeprov. Borde jag ha gått till Manual och tillbaka till Atti. En lösning kanske är att inte göra någonting alls utan låta farkosten göra klart på egen hand.

Donnyponny
2013-06-02, 20:58
Jag läste någonstans att om man ska slå på radion igen efter en en failsafe har aktiveras så måste man ha Atti, eller gps-mode igång, har man manuell-mode så kommer den att haverera. Jag tror att det var ett youtube klipp, ska se om jag kan hitta den igen.

DrHanke
2013-06-02, 21:04
Man måste flippa mellan man/atti-gps efter en failsafe för att den skall fatta att radion "lever". Det är inga problem att göra i luften , bara flippa på switchen genom lägena sen klart. Det märks knappt på maskinen. Dock ska man inte göra som jag gjorde, misstog mig på start punkten så ett träd kom emellan då jag skulle prova failsafe... Har provat fail safe ett antal gången och den funkar hur bra som helst rätt uppsatt, tycker det är viktigt å kolla dessa funktioner så man vet vad som händer om något skulle gå fel.

Enda dumma med failsafe är att den går upp tilll 20m, det går inte att ställa vad jag vet ? Och träd är ofta högre än 20m... Så nja funktionen är tveksam i de flesta fallen, ställ in landa direkt istället så klarar man maskinen mer troligen.

SteffeB
2013-06-02, 21:08
...fast om den är över 20 meter när man flyger stannar den på den höjden tills den når "hempunkten".

DrHanke
2013-06-02, 21:14
...fast om den är över 20 meter när man flyger stannar den på den höjden tills den når "hempunkten".

Jo förvisso... men låga flygningar över åker å väg är den mest sannolika ställena som man kan tappa kontakten... Buzza högt upp är inge skoj :)

Decrypt
2013-06-02, 21:14
När den gått in i Failsafe och påbörjat Return To Home så behöver du om du stängt av din radio för att testa starta radion med Trottel i 0 (noll) läge genast ställa upp den till så där 55% stänga av GPS och då återfår du kontroll av Naza.

Trottel är för att radion inte vill starta i annat läge än noll, (på min Futaba iaf).

Om du har switch för failsafe så behöver du bara slå av GPS till Atti eller manual och du återfår kontrollen, dock är inte manual något att använda mer än som test då maskinen reagerar på annat sätt än i de andra lägena.

pernstig
2013-06-02, 22:16
Enda dumma med failsafe är att den går upp tilll 20m, det går inte att ställa vad jag vet ? Och träd är ofta högre än 20m... Så nja funktionen är tveksam i de flesta fallen, ställ in landa direkt istället så klarar man maskinen mer troligen.

Om man själv står på hempunkten och kan se koptern borde det inte vara något problem med RTH på 20 m höjd. Det kan såklart bli värre med FPV utom synhåll d.v.s. UAS. :)

Edit: Såg för övrigt att det finns en senare SW och FW än min. Bäst att uppdatera så jag vet vad jag pratar om :icon_redface:

pernstig
2013-06-03, 17:27
@Pernstig
Kan du hojta till när du har test med din dx6i?

Det var svårare än beräknat! Det går men blir en hel del trial and error eftersom de mixade funktionerna påverkar varandra vid varje ny justering. Vidare krävs att man måste pilla på båda switcharna för att byta mellan vissa flyglägen. Däremot funkar det hyfsat om man bara behöver tre lägen om man, som jag, kör utan GPS-enhet.

Nåja, GPS är beställd så jag får väl flytta Quadden till min Cockpit SX. Och du, donnyponny, har inte köpt din T8FG i onödan :)

Donnyponny
2013-06-03, 19:03
Det var ju toppen att du gjorde försök att få dx6i att fungera med alla funktionerna.
Jag ville egentligen inte köpa en ny radio, men efter mycket tänkandet så köpte jag T8FG då jag kommer definitivt att behöva flera kanaler än vad dx6i kan erbjuda. Jag har ju quaden, Grane 2 gimbal, naza+gps, sen ska Fatskark attitude också med och dela på radion.

airflix
2013-06-04, 22:01
Hej,

Du behöver egentligen bara en treläges switch, denna för "flight mode" GPS/ATTI/MAN, sen kan du sätta en treläges switch för IOC (Intelligent Orientation Control) men den funktionen har jag aldrig använt mig av. Sedan kan du sätta en tvåvägs switch till FailSafe, men det är ganska onödigt då Failsafe automatisk slår till om du mister radiokontakt eller du slår av strömmen på radion.

Du bör klara det med DX6i, sätt en tvåvägsswitch till GPS/ATTI mode, manuellt läge klarar du dig utan. Annars är Futaba T8J en mycket prisvärd radio, där du kör S-BUS till Naza, snäppet bättre är Futaba T14SG. Jag har alla tre men föredrar Futaba T14SG...

Falesafe ska vara satt till "Go Home Landing", vid start så loggar Naza GPS positionen och vid FaleSafe så stiger kärran till ca 20m och sedan flyger den hem, vågar du så testa att slå av radion får du se...

Till sist se till att du har uppdaterat din Naza till senaste versionen (gäller både v1 och v2) http://www.dji-innovations.com/download/naza-m-v2-downloads/

pernstig
2013-06-04, 22:29
Hej,

Du behöver egentligen bara en treläges switch, denna för "flight mode" GPS/ATTI/MAN, sen kan du sätta en treläges switch för IOC (Intelligent Orientation Control) men den funktionen har jag aldrig använt mig av. Sedan kan du sätta en tvåvägs switch till FailSafe, men det är ganska onödigt då Failsafe automatisk slår till om du mister radiokontakt eller du slår av strömmen på radion.

Du bör klara det med DX6i, sätt en tvåvägsswitch till GPS/ATTI mode, manuellt läge klarar du dig utan. Annars är Futaba T8J en mycket prisvärd radio, där du kör S-BUS till Naza, snäppet bättre är Futaba T14SG. Jag har alla tre men föredrar Futaba T14SG...

Falesafe ska vara satt till "Go Home Landing", vid start så loggar Naza GPS positionen och vid FaleSafe så stiger kärran till ca 20m och sedan flyger den hem, vågar du så testa att slå av radion får du se...

Till sist se till att du har uppdaterat din Naza till senaste versionen (gäller både v1 och v2) http://www.dji-innovations.com/download/naza-m-v2-downloads/

Hmm, så hade jag också tänkt från början men sedan kom det in andra förslag. Håller jag mig till "basic" och inte använder IOC så kan jag alltså klara mig med en enda tvåläges switch GPS/Atti. Jag programmerar i förväg så att Nazan hamnar i failsafe vid tappad signal och om/när den gör det så får den göra klart utan ingripande från mig.

En annan sak: Efter uppdatering till senaste SW ville denna SW uppdatera Nazans FW vilket jag gjorde. Nu ser jag inga lägen för GPS, Atti, Manual eller Failsafe i fältet för U-Control bara tal från 0 till 1000 bredvid. Beror det på att jag inte har någon GPS-enhet kopplad ännu eller vad?

airflix
2013-06-04, 22:54
En annan sak: Efter uppdatering till senaste SW ville denna SW uppdatera Nazans FW vilket jag gjorde. Nu ser jag inga lägen för GPS, Atti, Manual eller Failsafe i fältet för U-Control bara tal från 0 till 1000 bredvid. Beror det på att jag inte har någon GPS-enhet kopplad ännu eller vad?

Jag har inte provat utan GPS modulen, men "första sidan" visar tal, du ska gå till fliken "Basic>RC" för att ställa in "U" för Flight mode eller "Control Mode" som det kallas i programmet.

pernstig
2013-06-05, 16:57
Jag har inte provat utan GPS modulen, men "första sidan" visar tal, du ska gå till fliken "Basic>RC" för att ställa in "U" för Flight mode eller "Control Mode" som det kallas i programmet.

OK, RTFM* som vi brukade säga när jag jobbade som serviceman i hemelektronikbranchen.

* Read The F---ing Manual :icon_redface: