handdator

Visa fullständig version : Bygga lampor av rc-produkter?



bil sebbe
2013-06-08, 14:14
Hej, var ett tag sedan jag var här.
Har lagt flygandet på hyllan för en stund efter en stor krash för ett tag sedan.

Men har länge gått i banorna att designa egna lampor.
Har alla idér klara, men behöver hjälp med det elektroniska!

Vill använda dessa http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=8944
Men vill driva dom inomhus via el-uttaget på 230V.

Har läst lite på HK och vissa verkar använda vanliga DC drivers för att driva lamporna med konstant 12V.

Hittade denna från en gammal router39141 funkar den att driva några ledslingor med?

Förstår att man måste vara oerhört noga med lödningarna då man absolut inte får kortsluta något, ingenting är ju jordat.

Om man nu skulle vilja koppla in en dimmer av något slag, någon som har ett tips på en sådan? Ev. en vanlig strömbrytare.

pgrts
2013-06-08, 17:27
Jordning tror jag knappast att du behöver bekymra dig om - trafon är dubbelisolerad (4-kant i 4-kant). Det står att den kan ge 1 ampere så du borde kunna driva upp till runt 50 dioder med den om det inte är starka effektdioder utan mera normala. Eller så är det nog snarare så att det är 50 segment. Att dimra är nog svårare. De dioderna ställer du ljusstyrkan på genom att minsta spänningen men det är bara ett litet intervall de lyser på. med 2-cell Lipo (8,4V) lyser de bara svagt men med 3-cell (12,6V) lyser de som bara den.

bil sebbe
2013-06-08, 21:33
Har tänkt mata DCn med 2slingor (120lampor). Kan man på nåt sätt överbelasta adaptern med för många lampor?

Ska försöka få tag på fler DC adaptrar så man kan smycka med ledlampor lite överallt där det behövs, t.ex garderoben :)

freddan_6
2013-06-09, 08:31
Har tänkt mata DCn med 2slingor (120lampor). Kan man på nåt sätt överbelasta adaptern med för många lampor?

Ska försöka få tag på fler DC adaptrar så man kan smycka med ledlampor lite överallt där det behövs, t.ex garderoben :)
Att överlasta går ett kort tag sen brinner den upp. Hur kort beror på hur välgjord den är.

numnutchris
2013-06-09, 09:48
Har tänkt mata DCn med 2slingor (120lampor). Kan man på nåt sätt överbelasta adaptern med för många lampor?

Ska försöka få tag på fler DC adaptrar så man kan smycka med ledlampor lite överallt där det behövs, t.ex garderoben :)

Du får räkna - varje (hel) slinga drar 400mA (0,4A) med ett 3S ack och lyser upp min kvadd ganska bra :)

bil sebbe
2013-06-09, 16:58
Ska börja med 2st 1m ihopkopplade=> 0.4A + 0.4A=0.8A

Adaptern jag har (tidigare bild) klarar alltså 1A, så då har jag god marginal? Vad jag förstår ska man alltid ha mer A på adaptern än vad slingorna drar?


Ledslingorna har väckt intresse hos pappsen, så har fått i uppdrag att pynta det glasade uterummet med skön belysning.
Runtom är med ögonmåttet cirka 12m, det blir ungefär 4.8A. Sedan är det här med Watt också? Läste att det går åt 48watt för 10m, så ett aggregat på strax över 4.8A och med runt 60w borde funka fint? Någon som har ett tips på något som passar som strömförsörjande? Gammal laptop adapter eller liknande?

Man kan alltså bara "undernärda" med ström, dvs att grejerna vill ha mer ström än vad aggregaten klarar av? Man kan inte ha för många A/W till ledslingorna?

Är inte särskilt insatt i el-läran har ringa baskunskaper, är trotsallt bara 16år och el är största hobbyn. Så alla tips och allt ni lär ut uppskattas ovärderligt!

Tack så mycket! :)

UndCon
2013-06-09, 19:06
Jag använder dessa LED strips på flera ställen. I köket har jag 4 meter under skåpen kopplade på en dimmer.

En 12V adapter med massor med A är kopplad till en LED dimmer - inköpt från Kina men finns även i sverige

Jag bryter strömmen på 220-sidan med en vanlig strömbrytare för att adaptern inte skall dra ström i onödan. Allt monterat snyggt i ett skåp.

Dimmer (http://www.upplyst.se/product_info.php?cPath=79&products_id=387&osCsid=23ce9823aabd04a29007677ea12c932c)

bil sebbe
2013-06-09, 21:59
Jag använder dessa LED strips på flera ställen. I köket har jag 4 meter under skåpen kopplade på en dimmer.

En 12V adapter med massor med A är kopplad till en LED dimmer - inköpt från Kina men finns även i sverige

Jag bryter strömmen på 220-sidan med en vanlig strömbrytare för att adaptern inte skall dra ström i onödan. Allt monterat snyggt i ett skåp.

Dimmer (http://www.upplyst.se/product_info.php?cPath=79&products_id=387&osCsid=23ce9823aabd04a29007677ea12c932c)


Vad använder du för kabel?
Vill ha vit kabel, och för att slippa hålla på med Kabelstrumpor så funderade jag på högtalarkabel, funkar det? Ser ju ut att var sådan på diverse pyntbelysning.

Tack för all hjälp!
Har en inköpslista klar nu, bara att beställa och montera :)

UndCon
2013-06-10, 10:05
Jag kör också med vit kabel, den ser ut som högtalarkabel - tror jag köpte den på Kjell

henke2
2013-06-10, 12:47
Sedan är det här med Watt också? Läste att det går åt 48watt för 10m, så ett aggregat på strax över 4.8A och med runt 60w borde funka fint? Någon som har ett tips på något som passar som strömförsörjande? Gammal laptop adapter eller liknande?

Det är väldigt enkelt som du redan är inne på. P=I*U för P är effekten i Watt, I är strömmen i Ampere och U är spänningen i volt.

Kort sagt så är ström dåligt och spänning bra. 12volt och 4.8A blir alltså 12*4.8=57,6Watt. Samma som en glödlampa med andra ord. Men en sådan drar bara (P/U=I) 60watt/230volt=0.26A eller 260mA.

De flesta elprylar är underdimensionerade och kommer inte klara av sin maxbelastning hela tiden, jag rekommenderar dig att köpa någonting som klarar dubbla förväntade effekten för att vara på säkra sidan.

bil sebbe
2013-06-19, 20:21
Det är väldigt enkelt som du redan är inne på. P=I*U för P är effekten i Watt, I är strömmen i Ampere och U är spänningen i volt.

Kort sagt så är ström dåligt och spänning bra. 12volt och 4.8A blir alltså 12*4.8=57,6Watt. Samma som en glödlampa med andra ord. Men en sådan drar bara (P/U=I) 60watt/230volt=0.26A eller 260mA.

De flesta elprylar är underdimensionerade och kommer inte klara av sin maxbelastning hela tiden, jag rekommenderar dig att köpa någonting som klarar dubbla förväntade effekten för att vara på säkra sidan.

Tack!!:)


Nu när jag ändå gett min i detta fascinerande träsk med ledbelysning som är riktigt snyggt och lite i den moderna stilen, tänkte jag bygga mig en egendesignad taklampa.


Drivmodulen är en likadan som tidigare (bild i första inlägget) fast på 2A.
Vill använda såkallade "halo lights/led rings".
Men hur tar jag reda på hur många jag kan använda? Hade tänkt 10st.

5st stora 140mm och 5st 100mm. Går det att få reda på om det går i A från en multimeter?