handdator

Visa fullständig version : El propeller till bränslemotor?cykelbud
2013-06-14, 17:15
Hej!

Klantade mig lite och beställde två el propeller istället för bränsle modell, kan man använda dem
till min metanolare resp bensinare?

Träytan runt hålet är nog för liten för att borra hålen för hjälpbultarna till bensinaren, funkar det med endast en bult tro?

Annars blir det köp/sälj för dem.. :)

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9357__Turnigy_Ultra_light_wood_propeller_16x6.ht ml

AmRi
2013-06-14, 20:35
Just för att den är i trä är det tryggare men elproppar är klenare i konstruktionen men lite effektivare i drift. Det var inte länge sen man hade "one bult adapter" upp till 100cc bensinare dvs en 10-12mm adapter som vispade runt en 26" propp och utvecklade 10hk. Huvudsaken är att proppen inte skall kunna glida runt men 2st piggar såsom M4 stoppskruvar i proppmedbringaren sköter det och rätt gjort håller det. Inget svar på din fråga för alla proppar kan gå av för eller senare men det beror på hur mycket man frestar på och hur mjukt motorn går. Fyrtaktare är aggressivare mot naven för de har kraftigare impulser. F.ö. håller träsnurra till metanolmotorer endast om man använder starter.

cykelbud
2013-06-14, 21:08
Just för att den är i trä är det tryggare men elproppar är klenare i konstruktionen men lite effektivare i drift. Det var inte länge sen man hade "one bult adapter" upp till 100cc bensinare dvs en 10-12mm adapter som vispade runt en 26" propp och utvecklade 10hk. Huvudsaken är att proppen inte skall kunna glida runt men 2st piggar såsom M4 stoppskruvar i proppmedbringaren sköter det och rätt gjort håller det. Inget svar på din fråga för alla proppar kan gå av för eller senare men det beror på hur mycket man frestar på och hur mjukt motorn går. Fyrtaktare är aggressivare mot naven för de har kraftigare impulser. F.ö. håller träsnurra till metanolmotorer endast om man använder starter. Hum då kanske man vågar prova då...? Med tanke på att jag avverkar propellarar lite för snabbt vid landning så lär det inte bli så många timmar på den ändå. Men man vill ju liksom inte att den går av när man stå nära framförallt.. Det är en 125 metanol fyrtakt och en 26cc bensin, kanske inte de mest snälla motorerna..? På bensinarn finns 3 hjälpskruvar, tror det bara finns plats för ett av hålen, blir det obalans med endast ett hål då?

henke2
2013-06-14, 21:09
Tänk på att propellern är ditt svänghjul. Ju tyngre desto jämnare gång...

cykelbud
2013-06-14, 21:11
Tänk på att propellern är ditt svänghjul. Ju tyngre desto jämnare gång...

Ok låter vettigt, jag valde de lätta propellrarna endast för att få ner frakten :)

cykelbud
2013-06-14, 21:14
Huvudsaken är att proppen inte skall kunna glida runt men 2st piggar såsom M4 stoppskruvar i proppmedbringaren sköter det och rätt gjort håller det..

Jag kanske ska testa utan skruvar först och se om den glider eller verkar fixerad?
Hur märker man förresten om den glider?

AmRi
2013-06-15, 07:26
Hum då kanske man vågar prova då...? Med tanke på att jag avverkar propellarar lite för snabbt vid landning så lär det inte bli så många timmar på den ändå. Men man vill ju liksom inte att den går av när man stå nära framförallt.. Det är en 125 metanol fyrtakt och en 26cc bensin, kanske inte de mest snälla motorerna..? På bensinarn finns 3 hjälpskruvar, tror det bara finns plats för ett av hålen, blir det obalans med endast ett hål då? På saito 125:an borde 16x6 ge lagom belastning men det gäller att kolla naven och bladen efter sprickbildning. Däremot är 16x6 för liten för 26cc bensinare där går det bättre med 17-18" proppar och då bör man använda alla tre skruvarna såvida det inte följer med en så kallad " en bults adapter".

pgrts
2013-06-15, 07:28
F.ö. håller träsnurra till metanolmotorer endast om man använder starter. Det är tur att en del linflygare inte vet det ;-) Då kan jag inte använda träsnurra som alltid startar med fingrarna alltså. Är problemet att man kan få stickor i fingrarna? Jag förstår så klart att man inte ska slå med järnrör och skruvmejslar på någon propeller - det ser lika hemskt ut som de som håller på att dra upp en bränslemotor med en stor elektrisk startmotor.

AmRi
2013-06-15, 07:33
Jag kanske ska testa utan skruvar först och se om den glider eller verkar fixerad?
Hur märker man förresten om den glider? Motorn brukar oftast stanna men kan brusa upp vid högre varvtal:) om man inte vill gänga i medbringaren för att dra dit stoppskruvar kan man skära ut och fästa en bit självhäftande sandpapper, på medbringaren, som man har till slipskivor.

AmRi
2013-06-15, 07:42
Det är tur att en del linflygare inte vet det ;-) Då kan jag inte använda träsnurra som alltid startar med fingrarna alltså. Är problemet att man kan få stickor i fingrarna? Jag förstår så klart att man inte ska slå med järnrör och skruvmejslar på någon propeller - det ser lika hemskt ut som de som håller på att dra upp en bränslemotor med en stor elektrisk startmotor. Hehe:), ingen regel utan undantag......... men linmotorer är relativ små. En metanolmotor startar genom att man tvingar den över kompressionen och då kan den hugga i ordentligt när det blir lite större motorer. Bästa "chickensticken" tycker jag är en 2-3dm lång vävförstärkt och grov 20-25mm bensinslang som man kan köpa på macken. På en bensinare med rätt timing finns inte det problemet och därav inga problem att handstarta en träsnurra.

pgrts
2013-06-15, 09:28
men linmotorer är relativ små. En metanolmotor startar genom att man tvingar den över kompressionen och då kan den hugga i ordentligt när det blir lite större motorer.... Kan bara hålla med om att en slangbit kan vara trevligt om man har en ilsken motor. Jag kör personligen inte med träsnurror men har sett att de är poppis bland stuntarna i 35-40 storlek. Där har man ju inte trottel och startar på tomgång som med RC där det är mycket "lugnare". Och helt rätt - jag har bara små tvåtaktare upp till .60 och de är så snälla så och startar oftast på en eller ett par snärtar.

Michael
2013-06-15, 19:35
Jag har visserligen inte sett de träpropellrar för elflyg som du har beställt men jag skulle antagligen välja att inte använda dem på en förbränningsmotor. Elpropellrar är ofta gjorda med klena dimensioner och tunna blad för att få hög dragkraft med litet motstånd. Detta fungerar eftersom elmotorer har ett jämnt vridmoment hela varvet runt. En förbränningsmotor levererar vridmomentspulser med stor variation, exempelvis tänder en encylindrig fyrtaktare bara en gång vartannat varv, vilket leder till avsevärt större påfrestningar på propellern än vad en elmotor ger upphov till.

cykelbud
2013-06-15, 20:18
På saito 125:an borde 16x6 ge lagom belastning men det gäller att kolla naven och bladen efter sprickbildning. Däremot är 16x6 för liten för 26cc bensinare där går det bättre med 17-18" proppar och då bör man använda alla tre skruvarna såvida det inte följer med en så kallad " en bults adapter".

Jag har en 16x8 till bensinarn, det är den storleken som rek under inkörningen. Testade även en 18x8 (även den gick sönder vid landning såklart) och det blev ju lägre varvtal men den gick bättre och bättre efter några tankar.

Jag testar först utan bultar och sen blir det i så fall sandpapper tipset, för det är för lite gods att borra bulthål.

Har f.ö. testat tipset att använda en trädgårdsslang för att slå igång fyrtaktaren men det gick inte alls, motorn slog tillbaks mot slangen och spräckte propellern... Så nu blir det starter eller handjaga :)

cykelbud
2013-06-15, 21:31
Jag har visserligen inte sett de träpropellrar för elflyg som du har beställt men jag skulle antagligen välja att inte använda dem på en förbränningsmotor..

Ja äsch det blir nog köp o sälj åndå. Känns lite dumt att chansa och få en propeller i handen eller så...