handdator

Visa fullständig version : Sändare och simulator till total nybörjarekarl
2013-06-17, 21:21
Hej flygnördar!

Jag har alltid varit nyfiken på radiostyrt flyg och nu funderar jag på att kanske börja testa lite. Jag borde egentligen inte för jag har varken tid eller pengar för en hobby till. Jag älskar att bygga saker (framförallt i mini format) och har pulat en del med elektronik så det enda som blir nytt är egentligen själva flygningen. Målet är väl lite att i slutändan konstruera något eget som faktiskt kan flyga.

Har lekt lite i simulator på iphonen (Absolute RC Plane Simulator). Vet inte hur realistisk den är men det är iaf kul. Det blir dock att jag styr med tummarna på en skärm så jag tänkte att jag iaf skulle behöva några pinnar att styra med.

Det första steget jag tänkte ta är alltså att skaffa en sändare eller dummy och börja flyga i simulator men jag har givetvis kollat en del på plan också.

Kör Mac så där blir ju utbudet lite smalt, har kollat på xPlane som är en "vanlig" flygsim men ska tydligen gå att använda som rc-sim? En annan jag sett hette Aerofly, den var dock lite dyr. Är det någon som provat någon av dessa?

Annars får jag väl installera Windows också men skulle helst slippa. Då verkar Phoenix och RealFlight vara de mest populära samt att det finns gratis alternativ som FMS. Är det något speciellt som skiljer dem åt, det viktigaste är väl hur de är jämfört med att flyga i verkligheten men jag kan tänka mig att det blir roligare om det är lite snygg grafik också, de bilder jag såg på FMS tykte jag såg lite tråkiga ut. Hur står sig annars gratisalternativen mot betalvarianterna? Finns det någon annan billigare sim som är bra?

Nästa jungel är sändare. Runt en tusenlapp är jag villig att spendera just nu och har kollat på spektrum dx6i (1100kr utan mottagare). Tänkte dock kolla lite först om man kunde hitta något begagnat men då vet jag inte riktigt vad man ska titta efter. Hur gamla grejer vågar man köpa utan att det blir problem i framtiden?

Hur är de billiga usb-”sändarna”? Mer än ett par hundralappar känns nästan som bortkastade pengar om jag ändå ska köpa en riktig sändare senare.

Blev många frågor, hoppas ni kan hjälpa mig att få lite klarhet i huvudet.

mvh

/Kalle

simonarvestrand
2013-06-17, 21:31
jag skulle inte köpa nån usbsändare, dx6i är en ok radio för den pengen som man faktiskt kan flyga det mesta med och som dessutom funkar med dom flesta bind and fly paketen på marknaden. och med dom flesta simulatorer.

dvogonen
2013-06-17, 22:17
Eftersom du har en del erfarenhet av elektronik så kan en Turnigy 9x också vara ett vettigt alternativ. Radion kan betydligt mer än en DX6i men kräver att du monterar en kontakt så du kan stoppa in ny FW. Man kan iofs köpa en 9xr, som är samma radio med kontakten på plats, men den radion har tyvärr haft rätt mycket kvalitetsproblem.
Om du köper en 9x så skall du köpa varianten utan radiomodul och komplettera med en FrSky-modul. Radio + FrSkymodul + 8kanalsmottagare kostar ganska exakt 100$. Med frakt etc hamnar du runt 1000 kronor.
Undvik originalmodulen från Turnigy. Den görs av FlySky och radiosystemet lämnar en del i övrigt att önska...

karl
2013-06-18, 12:07
Jo jag har kollat lite på hobbyking och visst blir man lockad av priserna, verkar som att sändarna bara skickas från Hongkong och förutom ganska dyr frakt så "riskerar" man ju att få betala moms dessutom. Vad har turnigy-sändaren som inte dx6i har och är det verkligen något man har nytta av? Prisskillnaden blir så liten att jag gärna satsar på en "märkessändare".


Är det någon som provat eller känner till några simulatorer för mac?

sundqvistjohan
2013-06-19, 07:25
Jag kör själv Aerofly och den är mycket realistisk. Jämfört med t.ex. gratisprogrammet FMS är det som natt och dag. Har testat RealFlight också och den är lika bra som Aerofly.

Om du har Mac är det nog Aerofly du ska satsa på. Tyckte själv att simulatorn var dyr när jag en gång skaffade den, men den har nog besparat mig många krascher och på det sättet sparat pengar.

karl
2013-06-29, 20:48
Hej igen, har inte haft tid att skriva då jag varit upptagen med att flyga. Tack för era svar!

Dom reade ut en USB-sändare för hundra spänn på Teknikmagasinet. Laddade ner FMS och installerade i Paralells, det startade inte. Laddade ner en demo av ClearView (som gjort simmen jag använt på iPhonen) funkade men var lite tråkig. Om man är snål så kanske den duger för $39. Har ju inte provat FMS men de bilder jag sett såg ju riktigt trista ut även jämfört med ClearView. Sen "råkade" jag "hitta" Phoenix på *censur* så den får bli ett tag framöver, verkade helt klart vara värd en tusenlapp. Att lägga 2500kr på AeroFly 5 när man är totalt ny känns dock lite väl mycket men kanske i framtiden om man blir biten. Dom hade någon äldre variant för halva priset såg jag men den verkade inte fungera på nyare OSX läste jag någonstans.

Hittade en sida/blogg som hette z8rc.com, han toksågade spektrumsändarna. Det verkade visserligen som han klagade på det mesta men jag blev ändå tveksam till DX6i:an. Nu har jag istället kollat in Hitec Optic 6 som inte kostar många hundringar mer.

Ovan nämnda blogg sågade även ett flygplan jag var sugen på, E-flite UMX Carbon Cub. Det verkade som att det dessutom bara funkade med spektrumsändare, gick inte att byta mottagare utan var något integrerat system. Det som fick mig att titta på detta plan var storleken. Jag fattar att ett litet plan har sina problem men att släpa runt på något med 1,5m vingar är inte aktuellt för mig. Så om jag ska kunna flyga över huvudtaget får det vara max en meter i vingspann, gärna 70-80cm. Det måste även ha skevroder och se ut som ett flygplan, ingen sån där med motor på taket. Nu låter jag lite barnslig (det kanske jag är också) men om någon känner till ett plan som stämmer in på mina önskemål så tar jag gärna emot tips!

mvh

Kalle

Thomas
2013-06-29, 21:08
Jag har själv en Phoenix Sim som jag köpte begagnad för ett par år sen.
Himla nöjd med den!
Fria uppdateringar, massor med add ons, bra realism, möjlighet att flyga online med andra liknande nördar...
Finns nog både som begagnad på Blocket/Tradera, eller på ebay.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313.TR8.TRC0.A0.Xphoen ix+sim&_nkw=phoenix+sim&_sacat=0&_from=R40

http://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=phoenix+sim&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR2.TRC1.A0.Xphoenix+s imulator&_nkw=phoenix+simulator&_sacat=0

Defuncta
2013-06-29, 21:15
Använder också Phoenix Sim, den funkar till ett mycket bra pris... Dock så lär man sig mycket mer när man flyger på riktigt ;)

McRegor
2013-06-30, 09:34
Om du hoppar upp till Spektrum DX7S så får du en betydligt kompetentare radio än DX6i. Man brukar kunna hitta specialpris på Spektrum-sändare lite då och då - kanske främst hos handlare i Tyskland och Österrike.
En stor del av de BNF-modeller som finns idag är byggda runt Spektrum-systemet - därav kravet på en sån sändare till t ex den Cub du nämner.
Sen tror jag inte att Hitec Optic är nåt bättre val än DX6i om vi skall tala om "instegs-sändare".
Roger

karl
2013-06-30, 10:29
Det var visst trim-knapparna och "menyrullknappen" som pajade lätt på dx6i så inget som kraschar ett plan iaf, det lät som att det gick att laga också. Får se, det ligger en på tradera nu, men jag känner inte att jag har bråttom heller.

I phoenix har jag kört mycket med Multiplex MiniMag som ska vara 1m och väga 700g, med 3-5m/s vindar. Det går fint i sim iaf. Vindstilla är det ju sällan på platser stora nog att flyga på. Den modellen verkar dock ha tagits ur produktion.

Hittade en cub på 68cm men den väger bara 240g, kommer den flyga iväg som ett löv i vinden?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18172__Hobbyking_Mini_J3_Cub_ARF_Yellow_DE_Wareh ouse_.html

Då kanske denna är att föredra?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__27579__EPO_182_light_aircraft_With_LED_Lighting_ ARF_DE_Warehouse_.html

McRegor
2013-06-30, 10:59
Kolla Multiplex Funman - http://www.autopartner.se/multiplex-funman-rtf--p-17349-c-438.aspx
Det lär väl vara ersättaren till MiniMag. Den finns även i andra paketeringar - t ex utan radio.
Roger

karl
2013-06-30, 11:34
Den hade ju inte skevroder, men det kanske inte är så svårt att ordna, bara sätta dit servot och skära lite?

Skulle du rekommendera FunMan över tex denna Cessna (http://www.hobbex.se/sv/artiklar/radiostyrt/flyg/fms-cessna-182-1100-pnp.html#Info)? Landningsställen ser lite klena ut. Cessnan på HK såg ut att ha riktigt stabila landningsställ! Det verkar dock bli klart billigare att köpa plan med elektroniken inkluderad.

Ang. sändare, om man nu ska gå på 7 kanaler verkar Hitecs Eclipse (http://www.autopartner.se/hitec-eclipse-7-pro-24-med-7kan-mottagare-p-16028-c-105.aspx) vara mycket billigare än DX7. Men jag skulle nog vilja komma undan lite billigare, ska fortsätta kolla lite efter något begagnat tror jag.

Tack för dina svar förresten och din hemsida har jag också haft nytta av!

/Kalle

McRegor
2013-06-30, 11:50
Skevroder behövs inte på en nybörjarkärra. Och t ex så brukar många Cubbar behöva styras även med sidorodret för att svänga och då blir det plötsligt ännu svårare för en nybörjare - då skall du klara av att samtidigt styra med skev, sida och höjd. Andra maskiner klarar sig med skev och höjd vid svängar men det gäller som sagt inte alla. Man kan "fuska" sig förbi detta lite genom att mixa ihop sida med skev men då bör man ha hjälp av nån erfaren som kan lägga in rätt mixnings-grad.
Funman är troligen betydligt tåligare än Cessnan för den "misshandel" som man som nybörjare alltid utsätter sina kärror för...:)
Hitec Eclipse är en mycket gammal konstruktion - jag skulle absolut lägga till och köpa en DX7S som är en modern och kompetent radio för sitt pris. Givetvis finns det massor av mera kompetenta sändare men denna är fullt OK om man klarar sig med 7 kanaler. Kolla hos t ex http://www.lindinger.at/en/Home , http://www.modellhobby.de/ och http://www.der-schweighofer.at/ - dom brukar ha specialpriser emellanåt på Spektrum (och även på annat givetvis). Enda nackdelen är att dom ofta (numera) är lite dyrare på frakten än från många svenska handlare - annars är det inga problem med att det tillkommer moms m m.
Hälsningar
Roger
PS: Kollade just Lindinger dom har f n detta erbjudande på DX7S - http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1703_1705&products_id=91589

karl
2013-06-30, 13:12
Nu är jag kanske bångstyrig och barnslig igen men tänkte nog gå direkt på skevroder nu när det är så jag lärt mig flyga i sim.

McRegor
2013-06-30, 13:17
Nu är jag kanske bångstyrig och barnslig igen men tänkte nog gå direkt på skevroder nu när det är så jag lärt mig flyga i sim.
Flyger du bara med skev + höjd så märker du ingen skillnad om du flyger med sida + höjd - förutsatt att du då har sidorodret på högerspaken vilket är det vanliga på kärror utan skevroder. Men jag vet att andra rekommenderar att behålla sidorodret på vänsterspaken -även om jag inte håller med.
F ö är det bra att träna på SIM men verkligheten kommer att kännas annorlunda ändå...:)
Roger

karl
2013-06-30, 13:39
Flyger du bara med skev + höjd så märker du ingen skillnad om du flyger med sida + höjd - förutsatt att du då har sidorodret på högerspaken vilket är det vanliga på kärror utan skevroder. Men jag vet att andra rekommenderar att behålla sidorodret på vänsterspaken -även om jag inte håller med.
Roger

Låter som du har rätt här. FunMan ska ju vara förberedd för skevroder så det blir nog ett bra plan att börja med i vilket fall. Hur jag gör återstår att se.

Flahultarn
2013-06-30, 14:34
Låter som du har rätt här. FunMan ska ju vara förberedd för skevroder så det blir nog ett bra plan att börja med i vilket fall. Hur jag gör återstår att se.Jag har haft MiniMagen som mitt lära-mig-flyga plan. Installerade skevarna från början. Har du flugit simulator är det inget konstigt. Ser att det rekommenderas ett 1000 mAh batteri i paketet jag hittade, jag flyger min med ett 2200, den tåler lite mer vind då. Men blåser det inte är lättare alltid bättre! Trillar inte så hårt mot marken då=) Visst har det blivit oräkneliga gånger som marken hoppat upp på den och i princip lika många lagningar... men den flyger fortfarande efter två år... och är dessutom ganska rolig fortfarande.


Ang. radio så började jag med en Dx6i men kände mig snabbt begränsad av den och köpte en Turnigy 9X från HK, då med deras originalsändarmodul. Det var ett stort lyft, men som någon sa innan, köp den med Frsky modul och attiraljerna som behövs för att byta programvaran till er9X eller open9X (som jag själv kör, finns nog fler varianter också). Den operationen klarade tom jag, det finns gott om tutorials på nätet och det är inget problematiskt. Med den radion och open9x kommer du att klara dig för överskådlig framtid vågar jag påstå. 8 kanaler och oändliga mixningsmöjligheter. Det är bara fantasin som begränsar vad du kan göra!

Ang. simulator. Jag är också mac-användare. Har en "gammal" Macbook (5-6 år) och trodde jag skulle kunna köra Phoenix via VMware Fusion. Det går förvisso men det laggar 5-10 sekunder. Oanvändbart alltså. Likaledes på en lika gammal MacPro. Har du nyare mac kan det säkert funka betydligt bättre. Jag har inte provat i Bootcamp, det borde kunna fungera bättre så jag lånar en PC=/ när jag ska simulera!

karl
2013-06-30, 15:57
Jag fattar iofs inte hur man kan vara begränsad med 6 kanaler, det är ju två mer än vad man behöver för att flyga. Ok det finns lite mer inställningar har jag fattat. Kan du inte berätta vad du faktiskt använder som inte finns på dx6i?

Har en 24" imac, den har ett par år på nacken men grafikkortet är av bättre modell. Det som inte funkade var de här dynamiska 3d miljöerna. Kanske funkar om man bootar bara windows. Har även en 2 år gammal Air men har inte provat på den, den har ju inget riktigt grafikkort.

McRegor
2013-06-30, 17:27
Ibland vill man ha flera servon på en funktion (t ex skevroder) och då går det åt 2 kanaler. Sen kan det vara flaps och t ex att man vill slå på/av ett gyro. Men visst - som nybörjare fungerar i regel 6 kanaler helt OK.
Roger

cykelbud
2013-07-01, 14:21
Hej!

Föreslår att du spar in på flygplanet och lägger mer på radion. Köp en begagnad redan influgen och intrimmad modell och öva dig på, typ högvingad trainer.

Och lägger de sparade pengarna på radion. Kolla även vad mottagarna kostar, man vill snart nog köpa en till modell och då slippa flytta mottagaren mellan planen. Jag har en hitec optic sport som du funderade över, den funkar fint men mottagarna går på ca 500kr. Så det mest prisvärda alt är nog turnigy med FrSky modul.

Sen röstar jag för skevroder, klarar du det i simmen går det bra i verkligheten. Då kan man ju rolla enklare :)

Lycka till

flyingflip
2013-07-02, 13:23
Tack så mycket för informationen här. Hjälper en annan nybörjare också. :)

karl
2013-07-14, 18:46
Nu har jag iaf beställt en DX6i från modellhobby.de, gick på 90€ + 17€ i frakt. Passade även på att beställa batterier, ca lim medium och ett parkzone ultra micro spitfire för 80€.

Hoppsan hejsan nu lyssnade jag inte alls på era goda råd. Får hoppas att jag kan flyga några gånger iaf innan jag kvaddar det helt. Jag ska fortfarande skaffa mig ett riktigt flygplan men ville ha en leksak nu. Måste snåla lite just nu pga långväga flytt men jag kunde inte låta bli att köpa denna gulliga lilla spitfire och billigare hade jag inte kommit upp i luften.

Har en liten förkärlek för spitfire då det var den första ale jag drack (är lite av en ale-fantast) så det kändes som att jag bara måste ha ett. Kör också mest parkzones 110cm spitfire i Phoenix nu, blev snabbt ganska tråkigt med minimagen. Tränar mycket upp och ner och slow rolls på låg höjd... har en känsla av att en sådan kommer kommer inhandlas i framtiden. Den är inte för dyr för att kraschas och som sista utväg kan man köpa nya delar löst.

Nu går jag händelserna i förväg, det som står på tur är förstås en lagom liten högvingad trainer, FunMan eller något i den stilen.

karl
2013-07-18, 08:24
Igår morse plingade brevbäraren på dörren och överlämnade ett stort paket. Fattar inte inte att de envisas med att åka hem till folk mitt på dagen, men nu har jag semester och var hemma för en gångs skull.

Tror att jag kommer vara nöjd med dx6i:n, att lägga mer pengar på en första radio kändes inte motiverat. Fortsätter jag med hobbyn kan jag köpa en dyrare sändare när jag har lite bättre koll på läget. Kollade även på en beggad dx5e på tradera men den kände lite väl avskalad och simpel, 6:an kommer nog duga åt mig i några år. Efter lite mer surfande vet jag vad den har för svagheter så jag borde kunna låta bli att ha sönder den. Visst känns den lite plastig som många säger men jag tror att det beror på att den är så lätt snarare än att plasten är "dålig".

Den lilla spitten var verkligen liten och lätt och vingarna är så tunna att man knapt vågar röra dom. Kanske var ett dumt köp men jag ser det lite mer som en leksak än något annat. Det jag läst är att motorn är klen men jag tänker att det inte gör något om den är lite långsam eftersom jag är nybörjare. En annan sak är att man ska ställa ner utslagen till 95% för att inte riskera att servona låser sig. När jag tröttnat på den kan jag experimentera med annan elektronik men det kan vara så att det blir svårt att få in något i den lilla lilla kroppen som inte är skräddarsytt för den. Sen kan det ju förstås vara så att den slutar som packmaterial... ;)

Då är det kanske dags att köpa ett riktigt plan, jag känner mig inte riktigt redo än och när det väl blir av vill jag inte behöva snåla. Även om jag inte köper något dyrt plan så blir det ju lite extra med batterier och framförallt laddare som jag känner att jag vill ha en ordentlig på en gång.

Nåväl, alla batterierna är laddade och jag har justerat styrspakarna och installerat klick-mojängen på throttle-spaken. Nu återstår bara att binda ihop dom och göra lite funktionstester sen bär det av upp i det blå!

Ska bara dricka upp kaffet. Återkommer med resultat.

Mvh, Kalle

Medeashusse
2013-07-18, 10:53
Håller de berömda tummarna! :)

karl
2013-07-18, 12:01
Oj, oj, oj! Fy tusan vad roligt det var!!! :D

När jag kom ner till ängen så började vinden att tillta, det var nog lite mycket för denna fluga till kärra. Kollade SMHI nu när jag kom hem, 7m/s med 11m/s byar. Ängen är kanske 100-150 meter lång och 50m bred där jag stod, på andra sidan är den lite bredare. Just där jag stod är gräset klippt till förmån för en fotbollsplan men i övrigt är det nästan meterhögt, min plan var att göra mjuka kraschlandningar i detta.

Nu var jag så ivrig att jag kunde ju inte låta lite vind stå i vägen för premiären. Efter alla kontroller så var jag redo att köra, väntade lite på att vinden skulle lugna sig lite och kastade iväg det. Det fick inte riktigt lyft och slog av motorn i nån slags panik, planet landade några meter framför mig och gjorde en kullerbytta på den ojämna gräsmattan. Det verkade inte ha tagit någon skada så jag försökte igen med lite mer kraft och siktade lite mer uppåt. Nu gick det vägen och den lilla spitten seglade i väg i vinden. Det var onekligen lite trångt och jag var redigt nervös hela tiden. Efter ett par minuters flyg kom första "kraschen", ingen stört dykning utan flög lite lågt och fastnade i det höga gräset. Ingen fara. Flög ett par minuter till innan det var dags att landa. Det höga gräset var toppen!

I med det andra batteriet och upp i luften igen. Efter ett par minuter landade jag i det kortklippta gräset, slog av motorn och seglade lugnt och fint ner den men så fort landstället nuddade backen gjorde den förstås en kullerbytta igen. Ingen fara. Såg på timern att jag hade en av de fyra minuterna kvar så kastade upp henne en sista gång, tänkte att det kanske var dumt samtidigt som jag kastade. 30 sekunder senare satt hon en bra bit upp i en stor lönn, så klart! Kom rakt mot trädet och fick lite panik, styrde höger med skevrodren och hon la sig 90 grader, istället för att dra på höjden så fick jag för mig att jag skulle minska lite på skeven först och smack! :banghead:

Efter lite pinnkastning mot grenen kom det iaf ner. En liten smäll på höger vinge fick hon men det ser inte ut som det kommer påverka flygegenskaperna direkt.

Trots ganska kraftig vind tycker jag hon flög förvånansvärt bra! Visst hoppade det runt lite i byarna ibland men annars kändes det bra. "Flygfältet" var lite trångt för nerverna så här första gången men med lite mindre vind och mer erfarenhet så tror jag att det kommer funka bra, det tar bara 10min att promenera dit.

Jag hoppas det mojnar lite mot kvällen så jag kan ta ett varv till.

freddan_6
2013-07-18, 12:04
Mitt råd i all välmening är att spitfiren gör sig bättre som andraplan. Även om du lyckas flyga den så ska den också landas, och det kan vara marigt. En spitfire stallar i snäva svängar och låg fart, så håll farten uppe, den ska flygas ända till hjulen rör marken. Öva, öva, öva i simulatorn. När du kan landa 10 ggr på raken med spitfire i sim och med fysiken uppskruvad till 130% är du redo att flyga på riktigt (vet ej om det går i FMS), men Aerofly ska finnas i en macvariant. http://www.aerofly.com/

karl
2013-07-18, 12:25
Jo, jag har fattat det. Är lite bångstyrig bara. Den här lilla spitten på 40cm är en liten leksak för sommaren bara, i väntan på ett riktigt plan, som givetvis kommer att vara något högvingat och långsamtflygande. Kanske blir det inte förrän nästa vår.

Vad gör "fysiken i 130%" för skillnad? Har landställen på vekaste inställningen och landar den "stora" PZ Spitten 99 gånger av 100 i Phoenix. Inte alltid vackert, blir ofta ett par små studsar men jag övar mycket, framförallt landningar, och har inga planer på att sluta med det.

freddan_6
2013-07-18, 12:42
Fysik i 130% gör att allt går snabbare. Det är för långsamt i simulatorn jämfört med verkligheten.

Plus att du drabbas kanske av frossa första gången du flyger på riktigt (det gjorde jag i alla fall), hjätat i halsgropen och skakande knän.

Studsar betyder att du trycker ner för hårt. Släpp gasen lite grann i stället för att styra nedåt.

En fördel med en så liten spitfire är att det är mindre massa som ska landa. Mindre plan skadas mindre än stora plan när de oväntat träffar marken eller träden.

Hoppas du kan både vänster- och höger- sväng och landning. Ett tips är att flyga på samma höjd i 8-mönster. När du kan det så är det samma som att landa i 8-mönster bara lite lägre ner.

karl
2013-07-18, 13:04
Så här gör jag när jag landar:
Flyger in och lägger mig lågt, drar av på gasen och låter det sjunka ytterligare till uppskattningsvis ca 30-50cm höjd, håller mot lite med höjdroder. Därefter slår jag av gasen helt och låter det sakta sjunka mot marken. Så fort hjulen nuddar marken släpper jag höjdrodret. Det som är svårt är att hålla lagom mycket upp så man inte "studsar i luften" och kommer för högt och tappar fart. Har man lång landningsbana är det lättare med lite gas kvar. Jag har märkt att spitten som du säger behöver en del fart för att inte stalla i landningen.

Det där med att köra åttor läste jag någon annanstans också, så det har jag försökt att göra, det är lite marigt att hålla det på konstant höjd, speciellt när man går från sida till sida.

Du missade inte att jag redan vart ute och flugit microspitten nu på förmiddagen va? Visst hade jag hjärtat i halsgropen och skakande knän!

Medeashusse
2013-07-18, 13:25
Grattis! Bra jobbat! :thumbup:
Det där gick mycket bra med tanke på att du var själv, utan handledning och att det blåste! Dessutom var du på ett "snävt" ställe!
:D

freddan_6
2013-07-18, 16:01
Grattis, till lyckad flygning. Jag såg förra sidans sista inlägg lite för sent. När du kan landa en liten spitfire i verkligheten har du kommit långt. Det tog mig ett bra tag att kunna landa en warbird i ett stycke.

McRegor
2013-07-18, 16:37
En så liten Spitfire går knappast att "landa" i normal bemärkelse på ett gräsfält - det är väl bara att låta den landa sig själv och göra en kullerbytta...:)
Som du redan upptäckt så är dessa lätta kärror väldigt tåliga så man kan göra rätt många misstag innan kärran börjar ge med sig. Men avvakta tills det blir lite lugnare väder så skall du se att den är ännu roligare att lattja med.
Har du sen ett hyfsat kortklippt gräsfält så skulle du kunna gå upp till t ex en Parkzone T-28 Trojan (den större varianten) som är väldigt okritisk att flyga. Alternativt min nuvarande favorit nämligen ST Models Beaver (jag har den i Robbes variant) - drygt 150 cm spv och mycket harmonisk och okritisk att flyga och klarar lite högre gräs än Trojanen.
Lycka till hälsar
Roger

Medeashusse
2013-07-18, 18:07
Förresten, ett litet tips!
Sluta INTE att flyga simulator nu när du flugit i verkligheten.
Jag gjorde så, men upptäckte att inlärningskurvan sjönk snabbt. Fortsätt traggla i den hela tiden och mata på med svårare övningar efterhand.

karl
2013-07-19, 12:56
Att höja fysiken till max (125%) var ett riktigt bra tips! Blev mycket svårare att landa utan att studsa som en boll längs med landningsbanan. :thumbup: Finns det något annat man kan göra för att få det mer realistiskt?

Att köra i sim är något jag självklart tänker fortsätta med! Jag försöker alltid köra ett eller fler pass med en timer på 5 minuter och sen landa. Då gäller det att inte krascha. Sen brukar jag köra lite landningar. Självklart blir den en del lek-flygning också men även det är säkert bra träning.

Det blåser värre än igår så det blir inget flygande ute idag. :(

Medeashusse
2013-07-19, 17:28
Testa med att slå av all zoomning under Camera i View-menyn, helt plötsligt försvinner planet bort mot skogsbrynet precis som i verkligheten! ;-)

Ta även bort alla visuella hjälpmedel så som vindkompass, rutan som visar planets läge i luften etc. etc. under Displays i View-menyn.

Model/Edit/Detailed/Physical/Robustness
Ställ ner till 50%, så blir planet skörare och du måste "sätta" landningarn riktigt annars flyger delarna. Du kan även skada planet när du startar om du slår i stjärten när du lyfter. Tyvärr så måste man göra om den här inställningen varje gång du byter modell.

Efter det kan du alltid mixtra med vinden, byig sidvind är väl det besvärligaste man kan slå igång. Man kan även göra så det skiljer i riktningen mellan vinden och byarna..

Bara för att göra allt ändå roligare så kan du lägga till "Set up failures" I modellmenyn så planet får motorstopp, servohaveri mm. slumpmässigt.

En psykologisk smäll på fingrarna är att ställa den automatiska omstarten vid krasch till maxtid eller ta bort den helt. Då slutar man snart att krascha enligt löpandebandprincipen och fokuserar kanske lite bättre. Du får dessutom möjligheten att tex landa med ett trasigt landställ eftersom simulatorn inte börjar om. Knäck till vid start eller damma in i något i luften eller på marken (med nedställd tålighet) och sedan landa.

Om du flyger en manöver bra från ena hållet träna stenhårt på att den blir lika bra från andra hållet tex landningar.

Testa olika plan, särskilt dom som du inte gillar.

Pgrts tipsade mig om att ställa trimrarna fel på sändaren och sedan flyga. Mycket bra övning, man lär sig balansera upp planet med spakarna utan att få panik. (Jag lyssnade inte på honom förrän efter att jag hade provat att ha ett batteri som lossnat och som skvalpade runt under en flygning)
MrJ tipsade mig om att blunda och rycka i alla spakarna sedan titta och försöka reda ut situationen. Intressant övning som inte blir långtråkig.

När du blir uttråkad av de flying sites som finns med till Phoenix och känner att du vill gå vidare, ladda då ner flygbanan Wohngebiet och lär dig landa från alla fyra håll. Även det hållet där du kommer över häcken, över ditt eget huvud och ner på återvändsgatan.
Efter det, flyg genom gatan och efter det flyg genom gatan och sväng i korsningen. :-D
( http://www.szenerien.de/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=63 )

Glöm inte att lekflyga! Du lär dig massor på det också!
Kolla Youtube, där finns det en massa lektioner om olika manövrar!

Dessutom, det är ju meningen att det här ska vara kul!!Nu borde du ha att göra en stund!
;)