handdator

Visa fullständig version : 91fx som tokvarvar trots öppen huvudnål?Gustav1980
2013-07-15, 10:32
Har en Os 91fx som på fullgas inte reagerar på huvudnålen. På halvgas är allt som det ska, dvs öppnar jag huvudmålen så börjar motorn fyrtakta, hosta och tappar ordentligt med varv. Men på fullgas kan jag öppna nålen hur många varv som helst och den ligger fortfarande i toppvarv.

Har satt motorn, som fungerat klanderfritt de senaste åren, i en ny modell och och skulle vilja ge den lite fetare blandning på fullgas. Skillnaden mot tidigare är att cylindern pekar 270 grader istället för uppåt och att en ny pittsdämpare är monterad. Men det borde väl inte spela in?

bokis
2013-07-15, 11:31
Det låter för mig som om du har problem från tanken till förgasare,nånting som gör att den inte får tillräckligt(eller som du beskriver,exakt) så mycket bränsle den behöver på fullgas..
Ta bort slangen från förgasaren o blås i den tillbaks från tanken..Är det öppet där så kan du ha fått in nåt fnas i förgasare,botas med urskruvad nål och tryckluft..Kan räcka med en liten avlagring som följt med tex..

AmRi
2013-07-15, 12:02
Vad bokis sa + ett par saker till som påverkar. Pittsdämparna är kända för att ge mindre tryck än OS-original vilket gör att man inte får tillräckligt med tanktryck på fullgas. Oftast går det att strypa utblåsarna på de utan andra problem. Sen kan propellern påverka detsamma om den är för stor eller om förgasarhålet är för stort. OS91 FX har inte för stort förgasarhål men en mindre prop. hjälper i.o.m. att den drar mindre soppa, plus att motorn suger bättre vid högre varvtal, och då kan man rika på huvudnålen.

Gustav1980
2013-07-15, 18:58
Tack för svar grabbar :) jag har rengjort förgasaren och kollat slangar/tank, tror därför att det kan uteslutas. Att det inte går att ge den fetare blandning på fullgas kan alltså ha att göra med bristfällig tryckmatning vilket leder till att förgasaren inte orkar suga tillräckligt med bränsle. Har jag förstått det rätt?
Tips på lösning är då att begränsa utblåset, kan jag då helt enkelt stänga ett av de två utblåsen eller bör man förminska båda två "lite grann"?

bokis
2013-07-15, 21:18
Jepp,du är rätt ute..Hur du gör det spelar mindre roll,en bra början kan vara att sätta en stump avgasslang på bägge som är smal o fin så slipper du göra åverkan..Testa dig fram.
Och hur sitter tanken till "i Höjdled" i förhållande till förgasaren?

Gustav1980
2013-07-15, 23:34
Jodå, tankens mitt är i centrum på förgasaren. Ska testa att labba lite imorgon och se vad som händer. Återkommer med rapport :) Bifogar även en bild!

39845

Guzzten
2013-07-16, 10:24
För tunna slangar, knix på ett rör eller slang, för litet hål i klunken.... Bara tips....

per
2013-07-16, 14:34
kolla så den inte drar tjuv luft nån stans runt förgasaren

Gustav1980
2013-07-16, 17:51
Tror att Amri slog huvudet på spiken. Testade att plugga igen det ena utblåset och mycket riktigt uppför sig nu nålen som nålar ska göra. Tack för hjälpen :)

AmRi
2013-07-17, 09:01
Vad roligt att motorn går bra nu igen:) OS gör superfina motorer och jag var jättenöjd med min både med dämpare och avstämd pipa.

Gustav1980
2015-08-03, 10:02
Lyfter min gamla tråd med fortsatta funderingar! Så här ett par år efteråt är jag inte ändå inte supernöjd med lösningenn ;(
Visst, begränsa ena utblåset leder förvisso till att motorn suger toppan bättre (återigen, tack för tipset) men begränstat utblås begränar också effekten. Möjligt att man kan laborera/justera men jag har inte funnit en inställning som jag är 100% nöjd med.

Har därför en önskan att kunna köra med öppna utblås för att få maxeffekt, och montera en pump som ska säkerställa tillförsell av soppa i alla lägen. Läste på utländska forum om att man använder en Perry pump till just detta.
Några åsikter eller erfarenheter på detta forum? Alla tips uppskattas :) Och har någon en pump liggandes är det bara att höra av sig!

Lars 41an
2015-08-03, 22:46
Om du kan öppna huvudnålen "hur många varv som helst" utan att motorn bluddrar eller fyrtaktar så är det något annat än huvudnålen som stryper bränsletillförseln. Jag har varit med om att "motnålen", dvs lågfartsnålen som sitter i trotteltrumman, var för långt inskruvad. Notera var den står, skruva sen ut den ett varv eller två, och kolla sen på fullgas att huvudnålen har önskad funktion.

En restriktiv ljuddämpare gör förstås att tanktrycket blir högre och att förgasaren släpper igenom mer bränsle. Ett onormalt högt tanktryck kan göra att motorn får för rik tomgångsblandning när du drar av gasen snabbt. Det tar tid för den "komprimerade" avgasen att pysa tillbaka till ljuddämparen, särskilt om det är mycket gas och lite vätska i tanken.

Klurigt, men lättare att åtgärda än en svullen LiPo:)
Lars

Gustav1980
2015-08-16, 18:41
En perry pump löste definitivt problemet! Med öppen pittsdämpare och pump som alltid säkrar bränsletillförseln så uppvisar modellen vertikalprestanda den inte varit i närheten av tidigare :)