handdator

Visa fullständig version : Precedent T180 infoPumpe
2013-08-05, 18:35
Min fina Thunder Tiger Trainer 60 gick rätt hårt ner i asfalten så den får ingen luftvärdighet godkänd på ett bra tag.
Nästa modell i hangaren är en Precedent T180 känner mig otroligt dum som inte började med den istället för TT Trainern men det är lätt att vara efterklok.

Är det någon som har en manual liggande till T180 så man kan få reda på hur stora roderutslagen ska vara och var tyngdpunkt ska vara?

LIP
2013-08-05, 18:55
Var tvungen att googla för att se vad det var för modell.
Den vingen lägger du tyngdpunkten 25-30% av vingens korda (=bredden på vingen) från vingens framkant.
Kommer att funka toppen.

Pumpe
2013-08-05, 19:04
Får göra så

Michael
2013-08-05, 20:04
Hej och grattis till en trevlig modell, både att bygga och flyga.
Maken till komplett byggsats får man leta efter. I princip allt utom motor, radio och klädsel finns med.Jag kunde inte låta bli att ta en titt i en kartong jag har liggande (bild nedan) och man blir onekligen imponerad, snyggt packat och fint virke.

I bruksanvisningen anges tyngdpunkten på följande sätt:
"The finished model should, ready to fly, balance level or slightly nose down when supported underneath the wing at the main spar position."
Tittar man på vingritningen svarar detta mot ett tyngdpunktsläge på 33% av av vingkordan, INTE 25%. Orsaken till detta är att flygplanet använder sig av en bärande stabilisator, något som var vanligt förr i tiden men mera sällsynt nuförtiden.

Vad gäller roderutslagen kan man läsa att:
"Set up the rudder for maximum movement for good ground control. Ailerons should have about 3"8" - 1/2" (9-12 mm) each way & elevator 1/4" - 3/8" (6-9 mm). These are not critical , 'near enough' will do, don't go measuring with micrometers".

Jag har en gång i tiden flugit en T-240 som är ett lite större syskon med samma utseende och uppbyggnad och minns den som en snäll och trevlig söndagsflygare. Därav att jag sparat en T-180 för "framtida bruk".

Övermotorisera inte. Flygplan av den här typen flyger "på vingen" och en modern .32-40 motor 2-taktare eller .48-.56 ger mer än tillräcklig kraft.

Modifieringar som kan vara värda att göra är att använda ett skevservo för vardera skevrodret istället för att bygga det traditionella linkaget med vinkelok. Ta också en titt på landställets infästning. Förstärk gärna monteringsplatttans infästning med 5x5 hård balsalist eller något klenare furulister.

40150

P.S. Byggganvisningen är daterad augusti 1993, 20-årsjubileum med andra ord.

Pumpe
2013-08-06, 07:58
Fick min färdigbygd så den får klara sig med ett skevroderservo.

Klarar den sig verkligen med .40 2-takt. De flesta verkar överens om att den lätt blir undermotoriserad om man googlar lite.

Min saknar tyvärr piloten.

Swedishclouds
2013-08-11, 11:24
Håller själv på att renovera min T180 efter en liten incident för 14 år sedan... :-)
Jag har en .46 i min maskin och vad jag förstår så räcker det gott och väl


40310

Pumpe
2013-08-16, 09:05
Det sitter en 40 i nosen på den nu som vägrar gå igång. Ska göra några fler försök annars lånar jag en OS46 från en annan maskin som hänger i garaget.

Pumpe
2013-08-18, 17:29
Vad säger manualen om hur motorn ska monteras? Min sitter inverterad kl halv8 och jag har problem med att få den att gå. Svårt att få bränsle vid start. Tanken går ju inte att montera på något annat sätt.

Swedishclouds
2013-08-20, 21:10
Vad säger manualen om hur motorn ska monteras? Min sitter inverterad kl halv8 och jag har problem med att få den att gå. Svårt att få bränsle vid start. Tanken går ju inte att montera på något annat sätt.

När jag byggde ihop min första gången så monterades motorn inverterat. Men som du skriver så blir dom lätt sura och stiftet glöder ej. Nu när jag gör om, gör "rätt". Så monterade jag motorn 90 grader vilket innebar att jag fick ta lite hål i kåpan.

Manulen säger att 45 graders lutning på motorn, men jag skulle säga 135 grader om 0 grader är rakt upp med glödstiftet som ref.

Se om jag hinner ta en bild imorgon på min installation..

Swedishclouds
2013-08-22, 09:16
Nu saxar jag tråden kanske, men det är inte allt för långt kvar till premiärturen.
Nya rutor ska tillverkas, ny bränsletank och snygga till radioinstallationen etc.
Efter 14år ska hon få flyga igen, hade varit billigare att köpa ny modell. Men maskinen har
onekligen en själ!:)


40519

Pumpe
2013-08-22, 14:18
Kul att det finns några kvar. Pillade lite med min idag och jag tror tyvärr inte att ljuddämparen får plats om jag monterar motorn med cylindern horisontellt. Som det är nu så hamnar förgasaren strax under centrum på tanken inloppet på förgasaren kanske 2mm under utloppet på tanken sen är ju resten av förgasaren lägre. Trottellänkaget på min är omjgort och inte bra alls så jag ska fixa det så det fungerar och sen i med ett varmare glödstift så hoppas jag kunna få ordning på den.

jaka
2013-08-24, 20:11
Hej!
En .40 motor räcker hur bra som helst till kärran men se till att sätta på en lämplig snurra (11x6 eller 12x4 till .40:an och 12x4-12x5 till .46:an). RAM ,APC eller den nya Graupner "Sonic" är bäst! Undvik Master A!!!
Tänk på att tanken MÅSTE sitta enligt : "The tank mounting rule" ! Dvs en tänkt linje genom mitten på tanken ska gå genom mitten på förgasaren när modellen står helt horizontellt på ett bord ( stabben upplyft). Följer man inte den regeln kommer motorn inte att gå bra. Tänk också på att helst använda Uni-flow principen med två klunkar/slangar,en för tryckmatning från dämparen och den andra till förgasaren.Uni-flow ger jämnare bränsletillförsel än den vanliga "två-slangstanken".

senmathal
2013-08-25, 08:07
Blåser man inte in en massa luft i bränslet med skum och bubblor till följd om sätter en klunk på tryckmatningsslangen. Vitsen är väl att få ett litet övertryck i tanken och då borde det väl gå lika bra att blåsa in luft i toppen på tanken. Förstår inte var man vinner på en klunk på tryckmatningen? Dessutom blir det väl knepigt om man vill använda en tredje slang
som tankslang. Då har ju inte luften möjlighet att ta sig ut någonstans.

/Mats

jaka
2013-08-25, 14:40
Hej!
Uni-flow systemet är ett gammalt linflygknep för att få jämnare soppamatning.
Leder du in trycket under bränslenivån kommer det inte in något tryck i början när tanken är full men väl senare när soppanivån skjunkit lite grand.Det innebär att förgasaren inte i lika hög grad kommer att känna av den tryckminskning som uppstår i en vanlig tank från full till nästan tom. Alla vet vi väl om att en motor måste ställas lite rikare i början för att klara av att gå bra även när soppan är nästan slut. Detta måste du göra även med en Uni-Flow tank men systemet gör att motorn får lite jämnare soppamatning. Men så klart måste man alltid montera tanken rätt med rätt nivå i förhållande till förgasaren.

En tank där man leder in trycket i toppen,där kommer förgasaren att känna av ett en betydlig större tryckskillnad från det att tanken är full till det att tanken är nästan tom. Det är denna skillnad i tryck som man slipper med Uni-Flow systemet. Luftbubblor i systemet har jag aldrig fått.
Tankar gör man på samma sätt som vanligt; genom slangen som går till ljuddämparen och när det är fullt i tanken ser man det genom att soppa rinner ut genom skvallerslangen i toppen på tanken (den slangen stängs sedan med en liten 3mm skruv eller liknande)

Men...bäst är ju naturligtvis Tettras "Bubblelesstank"!

Michael
2013-08-25, 17:34
Ett flygplan som T-180 klarar sig utmärkt med ett vanligt tryckmatat system.
Med en lagom högt placerad tank fungerar finns ingen egentlig anledning att laborera med andra typer av bränslematningssystem. Du lär inte märka någon skillnad för den typ av flygning som T-180:an är avsedd för.

Uniflowprincipen kom ursprungligen, som Jaka skriver, att används i stuntflygsammanhang för att få en så jämn bränslematning som möjligt. Skillnaden mot RC-fallet är att i stunt är motorns varvtal i det närmaste konstant och den radiella g-påkänningen varierar endast lite Luftningsrörert på en stuntflygtank som bygger på denna princip ansluts, till skillnad mot RC-fallet, i princip aldrig till tryckmatning utan denna luftning håller atmosfärstryck.

Pumpe
2013-08-25, 18:43
Problemet är att tanken inte går att montera lägre och motorn går inte att vrida så cylindern ligger horisontellt för då får inte ljuddämparen plats.
Enda allternativet är cylindern rakt upp men då blir den ju så fruktansvärt ful.

Nu är det ju Master Airscrew propellrar jag har så det får duga. Sitter plast 11/7 på och jag har trä 11/6 i reserv.
Tänker inte heller byta tank utan den som sitter där får duga.

jaka
2013-08-25, 18:55
Hej!
Det är viktigt att tanken sitter rätt monterad gentemot motorn. Gör den inte det så fixa till det!!!! Annars kommer du att få problem med motorgången och krascha pga av det. Det bästa sättet att montera motorn är med cylinden lutande 90 grader åt vänster (sett framifrån). På det viset hamnar oftast tankens mitt i nivå med förgasaren. Du ska ha en 240-300cc tank till din modell /motor. Aldrig större!!!

Hamnar tanken inte rätt så karva bort lite spantmaterial så den gör det! Likadant med motorns ljuddämpare. slipa bort lite spant och balsautfyllnader så ljuddämparen går fri och täck för med lite glasfiberväv /24 h Epoxy...men för allt i världen: Tumma inte på att tanken hamnar rätt!

Och sist men inte minst. Strunta i utseendet! Det viktigaste är att planet fungerar...eller hur!?

Pumpe
2013-08-28, 20:44
Har karvat bort en hel del men i väntan på att limet skulle torka så blev min Flair Magnattila mer intressant och T180n fick flytta på sig. Lite pillande på radion och skruvande på nålen så är Magnattilan flygklar lygklar.

Pumpe
2013-09-09, 14:41
Gjorde en upptäckt när jag skruvade isär ljuddämparen på MDS 40 motorn.
Ska jag låta den här sitta kvar? Denna sitter efter förlängninghylsan, sitter även en kona i den främre delen.
4078640787

jaka
2013-09-09, 15:48
Hej!
Låt den sitta kvar.

Pumpe
2013-09-09, 16:39
OK. Anledningen till att jag frågade är att det blir ett rejält oljebad där.

jaka
2013-09-10, 13:40
Hej!
Oljebad var då?

Pumpe
2013-09-10, 14:20
I pipan. Eftersom den där brickan täcker för allt utom det lilla hålet i mitten så följer inte all olja med bränslet utan det stannar innanför brickan. rann nog ut 1,5 matskedar när jag delade pipa.

Michael
2013-09-10, 15:50
Borra ett litet hål i underkanten på den runda brickan (1 mm räcker) så letar sig oljan ut till dämparens bakre del och utblåset utan problem.

jaka
2013-09-10, 20:00
Hej!
...Gör det något???

Pumpe
2013-09-10, 20:45
Det vet inte jag. Gillade bara inte att halva pipan var full av olja. Och rent spontant känns det som att den där brickan stryper tillräckligt även med ett extra hål i storleksordningen 1mm.

Den verkar inte riktigt orka med 11*7, ska prova 11*6 imorgon. Lite tjurig att få igång men nu går den iaf.

jaka
2013-09-13, 20:39
Hi!
En 11x7 är för stor snurra för en .40 motor,bättre då med en 11x6 eller 12x4 APC ,Graupner "Sonic" eller RAM. Undvik MA som pesten!

Pumpe
2013-09-14, 04:38
Har MA propellrar hemma så det får så lov att fungera. Har 8mil enkel till hobbyaffärn och jag kostar inte på en frakt bara för en propeller. Min andra Trainer flög jättefint med MA propeller iaf.
Lyckades iaf med konstsycket att värma tillbaka gammal klädsel.

Pumpe
2013-09-28, 19:18
Motorn inställd och går bra. Radion är som den ska. Flygklart.

Däremot vill som aldrig vädret inställa sig för tjänstgöring.
Tänkte flyga den på träffen som var i helgen men då verkade radion jävlas så det blev bara lyssna till turbinsång.

Pumpe
2014-05-15, 18:31
Daga att börja med denna igen nu när våren kommer.

Motorn gick jättefint förra hösten men den är svår att få igång.

Hur gör ni vid uppstart?

Pumpe
2014-05-23, 11:18
Jag flög den själv igår. Inte direkt lyckad landning men den överlevde. Hade dock massor av strul innan jag äntligen fick den i luften sent igårkväl så efter en Touch & Go och en landning så sa nerverna stopp

Michael
2014-05-23, 17:08
Grattis till luftdopet!

Pumpe
2014-05-24, 06:14
Tack så mycket.

Pumpe
2014-05-29, 05:53
Flög den igår igen.
Den hänger lite med stjärten i starten men det finns tillräckligt med kraft från MDS40 med MA propeller :).

En vanlig sak som någon på varje rcflygforum verkar störa sig på är adverse yaw, min har inga sånna tendenser alls, jag flyttade om länkaget lite till skeven när jag monterade servot så det går hur fint som helst.

Hur ska hjulen vara vinklade på landstället?

Med lite tur blir det mer flygning ikväll.

Michael
2014-05-29, 22:24
Flög den igår igen.
Hur ska hjulen vara vinklade på landstället?
Ett kärt diskussionsämne... ;-)
Ställl hjulen rakt utan vare sig toe-in eller toe-out.
T-180:an är hur snäll som helst i starten och det finns ingen anledning att mickla med hjulvinklar

Skevroderbromsen eller "adverse yaw" som det brukar benämnas på engelska är bara ett problem för dem som har problem med att hantera sidrodret korrekt i koordinerade svängar.

Pumpe
2014-05-30, 09:48
Ska göra ett försök att rikta ställen.
Den må vara snäll i starten men den blir nervös iaf vid landning, vi flyger på asfaltsbana så det greppar bra.

Pumpe
2014-07-28, 11:01
Efter lite en massa snurrande på propellern igår för att få igång den så flög jag den helt själv.

Jag har fortfarande inte kommit underfund med hur man ska få ner farten för att göra snygga landningar.

Behöver inte gasa mycket iaf den håller sig i luften lätt på 1/3gas. Borde gå att flyga minst en kvart på en tank.

Pumpe
2014-07-28, 12:19
4679746798

Pumpe
2014-09-02, 19:39
Panik i lägret.
Skevservot håller på att ge upp. Fungerade på PreFlight Check men ganska snart efter start så började det kärva.
Så nu blir det till att installera två separata servon i vingen.
Tror ni att den blir livsfarlig om man lägger in flaperons?
Hade så väldigt gärna haft klaff på den.

Med lite tur går det att trixa in ny servokabel genom vingen. Vill verkligen inte sprätta klädseln på den för då blir den stående på backen länge. Måste ha den i luften igen innan det blir riktigt grinigt höstväder

Pumpe
2014-09-02, 19:48
4750047499475014750247503'
Trångt att få in kabel här men jag känner mig tvungen. Stötstängerna får väldigt skarpa vinklar närmast servot, där det har börjat kärva så servot håller på att ge upp.

Någon med byggsats som har lust att lägga en sprygel i scannern för ett framtida vingbygge med klaff?