handdator

Visa fullständig version : Flygplan ?kulle90
2013-08-07, 20:45
Hejsan! Är ny inom denna hobbyn och köpte mig ett Piper Super cup Pa-18. Gick sådär 30 sec flyg tid och sen var det i backen. Och har nu börjat fundera på ett DHC-2 Beaver Select Tx-R ? är det kanske så att man ska sikta på att lyfta på vattnet ? Eller vad är en bra nybörjarmodell ?

dvogonen
2013-08-07, 21:01
Att starta från vatten skall vara rätt svårt (har jag hört). Dessutom är risken stor att flygplanet leker ubåt om man gör något fel.

Köp en elseglare med propeller bakom vingen. Multiplex Easystar är originalet, HobbyKing Bixler är en mycket bra kopia och HobbyKing AXN är ett annat bra alternativ. De här planen är självstabiliserande och kan flygas extremt långsamt, vilket är en stor fördel i början.

Men framför allt: Försök hitta någon som redan kan flyga och flyg med hjälp av dubbelkomando. Du kommer att lära dig mycket, mycket snabbare på det sättet. Själv lärde jag mig utan hjälp. Det var riktigt korkat, tog lång tid och orsakade otaliga reparationer på flygplanen.

bem
2013-08-07, 21:25
Hej,
Välkommen till RC hobbyn!

Följ råden i föregående inlägg så kommer det nog gå bra.
Bättre att ha en enklare modell i "cellplast" i början och strunta i hur den ser ut och bara lappa och lagga om olyckan är framme. Sen när du lärt dig kan du skaffa en snygg DHC-2 Beaver eller nåt annat du fastnar för.
Under lärostadiet är enkelhet och funktion det man skall sätta i främsta rummet.
Du kan skaffa en simulator till datorn också och träna lite i den.
Kolla i din omgivning om det finns nån klubb eller åtminstone nån som kan hjälpa dig igång och lära dig flyga.
Det går snabbare och blir billigare att följa tidigare råd och ovanstående, det lovar jag.

Själv lärde jag mig flyga i en modellflygklubb (även om det var en herrans massa år sen, närmare bestämt 40 år sen).
Fick hjälp av en erfaren flygare i klubben och efter två helgers idogt flygande kunde jag flyga själv. Fast då var man ung och lättlärd. Det var otroligt kul att lära sig och konstigt nog kvadda jag inte modellen under läroperioden (men modellen krascha senare efter en renovering med ny klädsel och ny färg, den var mycket finare då än i ursprungliga utförandet - typiskt... när den var så fin då gick den i backen).

/Bo

kulle90
2013-08-07, 21:34
God kväll ! har tittat runt lite efter vad du sa. skulle ett sådant här funka Easy Trainer 800mm RTF ( http://www.hobbyequipment.se/minicars-produkter-osorterat/fms-easy-trainer-800mm-rtf-vit.html )
(http://www.hobbyequipment.se/minicars-produkter-osorterat/fms-easy-trainer-800mm-rtf-vit.html) eller finns det någon sida som rekommenderas?

Medeashusse
2013-08-07, 22:17
Hej!
Är själv nybörjare sedan några månader
Klicka på köp och sedan sticker du o flyger!
Köp till skevroderkitet och montera.
En eller två tuber med lim kan vara bra att ha!
Om du redan har delar till planet, byt bara paket.

http://www.autopartner.se/multiplex-easystar-ii-rtf-med-sx-radio-p-15897-c-563.aspx

Frågor om nybörjar plan brukar sluta med att de flesta här.rekommenderar Easy Star II eller Bixler och liknande modeller.
Det finns billigare alternativ men de.kan ibland vara av mycket sämre kvalitet och tål inte så mycket stryk. Dvs. om du tar sönder planet är det bara limma lite och sedan upp igen! :thumbup:

Det finns.andra än jag för att förklara exkat varför de är bättre, men grunden är att de är snälla och förlåtande mot en nybörjare.

Fråga på, det brukar alltid finnas en vänlig själ som svara på dina frågor!

Hopp igång bara! :D

Glöm inte SIMULATORTRÄNING!!v

chrille g
2013-08-07, 22:28
Hej,
den modellen som medeashusse rekommenderade är en helt perfekt nybörjar kärra, vi hade en idag i klubben som har flugit 2gg med just den här kärran och han kunde till och med landa själv idag. Men det beror också på person till person men han hade doc bara sida och höjd men jag skulle säga att det är bättre om du får lära dig med skevroder också i början för då kan man gå vidare mycket snabbare i sin lärdom! :)

Medeashusse
2013-08-07, 22:30
Förresten, Du har en genomgång av för och nackdela i början av tråden Krasch-kit här på nybörjarforum.

dvogonen
2013-08-08, 01:53
God kväll ! har tittat runt lite efter vad du sa. skulle ett sådant här funka Easy Trainer 800mm RTF ( http://www.hobbyequipment.se/minicars-produkter-osorterat/fms-easy-trainer-800mm-rtf-vit.html )
(http://www.hobbyequipment.se/minicars-produkter-osorterat/fms-easy-trainer-800mm-rtf-vit.html) eller finns det någon sida som rekommenderas?

Det kan kanske funka, men har två nackdelar: Små plan är svårare att flyga än stora och 80 cm breda plan är definitivt små. Vad jag förstår har planet inga skevroder. Det vill du definitivt ha.

Det är faktiskt billigare att skicka efter exempelvis en betydligt större AXN från HobbyKing i Holland: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31293__AXN_Floater_Jet_w_Servo_Motor_ESC_EPO_PNF _EU_warehouse_.html
Runt 650 kronor med frakt.
Dessutom kan du beställa batterier samtidigt utan extra fraktkostnad.

kulle90
2013-08-08, 16:56
God eftermiddag ! :) jo undrar vilket batteri som funkar på den på hobbyking ? finns ju en hel uppsjö. länka från den sidan ? och sen ska man ha en RX/TX men funkar den som jag hade så min piper super cub pa-18 ? eller vad för mottagare ska jag ha ? Tack på förhand :)

dvogonen
2013-08-08, 21:09
Jag vet inte om det går att återanvända radion. Om mottagaren var en separat låda i flygplanet som det gick kablar till från motorkontroller och servon så går det. Om mottagaren inte var separat kan det vara svårt.

Om du måste köpa en radio så är en Spektrum DX6i ett bra val. Den kostar runt 1000 kronor men du behöver inte byta den på flera år eftersom den har alla de mest nödvändiga funktionerna. Spektrum har det mest spridda radiosystemet och det finns väldigt billiga mottagare. HobbyKing säljer inte radion. Här är en länk till en Svensk återförsäljare:
http://www.hab.se/spektrum-dx6i-sandare-p-12926-c-778.aspx
Spektrums billigare radio (DX5e) växer du snabbt ur, undvik den.
Mottagare kan du exempelvis köpa från HobbyKing
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42784__OrangeRx_R620_Spektrum_JR_DSM2_Compatible _Full_Range_6Ch_2_4Ghz_Receiver_w_Failsafe_EU_Ware house_.html
Min personliga favorit bland de billiga DSM2 mottagarna är annars LemonRX 6-kanaliga minimottagare. Funkar mycket bra:
http://www.lemon-rx.com/shop/index.php?route=product/product&path=59&product_id=65

Till AXN rekommenderar HobbyKing ett 3-cells 1800 till 2200 mah batteri. Jag tycker att 2200 är lite för tungt. Satsa på ett 1800. Du behöver inte de dyraste varianterna eftersom de är för topp-prestanda. Här är två bra alternativ:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__32558__Turnigy_nano_tech_1800mah_3S_25_50C_Lipo_ Pack_EU_warehouse_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36160__ZIPPY_Compact_1800mAh_3S_25C_Lipo_Pack_EU _warehouse_.html
Du behöver åtminstonde två batterier.

Du behöver en LiPo-laddare till batterierna. Det här är den billigaste som är någorlunda vettig på HobbyKing:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__33407__Hobbyking_DC_4S_Balance_Charger_Cell_Chec ker_30w_2s_4s_EU_warehouse_.html
Till laddaren behöver du ett nätaggregat. Det hittar du bäst på hemmaplan. Gamla strömklumpar till bärbara datorer är perfekt för de mindre laddarna. De äldsta gav 12 Volt och det är bra. Upp till16 Volt funkar.

Det här är en lite mer avancerad laddare som jag använt två exemplar av i flera år. de har fungerat mycket bra:
http://www.ebay.com/itm/B6-s-Li-Po-NiMH-Battery-Balance-Charger-Mini-Version-/290545813270?pt=Battery_Chargers&hash=item43a5e14716
Du behöver en adapter för strömsladden på batteriet:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36297__Male_XT60_gt_Female_T_Connector_1pc_bag_E U_warehouse_.html
De var slut i lager. Du kan i stället köpa exempelvis den här adaptern och använda kontakterna i den för att bygga en egen adapter:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31462__XT60_Harness_for_2_Packs_in_Parallel_1pc_ EU_warehouse_.html

Lycka Till!

jocke1963
2013-08-10, 23:15
Förresten, Du har en genomgång av för och nackdela i början av tråden Krasch-kit här på nybörjarforum.

Å här e den tråden: http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/36858-Krach-kit