handdator

Visa fullständig version : NybörjareIkapika
2013-08-09, 08:00
Hej! Sonen har fått ett r/c plan från Hobbex när han fyllde. Han lyckas inte riktigt få den att flyga. Finns det några tips och tricks hur man gör? Han har bytt propeller också, men nu "blåser" den ena propellern åt fel håll.
Måste de sitta på respektive sida eller vad kan vara fel? Vi har provat att vänt på den, men det hjälper inte.
Snälla hjälp!

Ilfrazr
2013-08-09, 08:06
Finns höger och vänsterpropeller.
ska nog finnas en markering på propellern L eller R
//Jens


Hej! Sonen har fått ett r/c plan från Hobbex när han fyllde. Han lyckas inte riktigt få den att flyga. Finns det några tips och tricks hur man gör? Han har bytt propeller också, men nu "blåser" den ena propellern åt fel håll.
Måste de sitta på respektive sida eller vad kan vara fel? Vi har provat att vänt på den, men det hjälper inte.
Snälla hjälp!

McRegor
2013-08-09, 08:17
Hej,
Länka till kärran så vi vet vad vi talar om. Sen är det ju så att om det är en "riktig" modell så är det inget man klarar av att flyga första gången man försöker utan det kräver träning. I sådana fall brukar vi rekommendera att man tar kontakt med en RC-flygklubb om man har nån i närheten för att få den hjälp man så väl behöver. Är det mera av typen leksaksplan så kan han säkert få den i luften men då brukar å andra sidan inte flygegenskaperna vara så mycket att hurra över, tyvärr.
Detta är som så mycket annat - det ser enkelt ut när det utövas av den som kan men är inte riktigt lika enkelt när man är nybörjare.
Roger

Medeashusse
2013-08-09, 09:15
Hej!
Ett bra sätt att få flygplanet att stanna lite längre i luften är att låta pojken träna i en simulator innan nästa flygförsök!

Det är näst intill omöjligt att lära sig åt vilket.håll spakarna ska gå när man redan är i luften.
Den billigaste varianten är en sk. FMS-simulator.
Tex. En sådan här, men de finns lite var stans att hitta i hobbybutiker.

http://www.umearc.se/flygsimulator-usb-freeware-fms.html

Då får han träna upp sig innan han försöker igen.
Skulle han senare bli ordentligt biten av rc-flyg kan du köpa en mer avancerad simulator.
Köp också lim, för att krascha ingår liksom i hobbyn.

Precis som McRegor skriver, se om det finns en Modellflygklubb i närheten och fråga dom om hjälp!
Det kan behövas muntlig och handgriplig vägledning för att få det att funka! Risken är att det blir en "besviken pryl"som ligger och dammar i ett hörn, om man kör på utan att träna lite innan.

Finns det ingen klubb, kolla runt och fråga här i forumet. Youtube har otroligt mycket filmer och det finns många hemsidor som går igenom grunderna.

Sätt in en länk från Hobbex på planet, så blir det enklare för folk att förklara vad och hur ni bör göra.

Jag själv är nybörjare och medlemmarna här är otroligt hjälpsamma, så visa bara bilder o länkar på det ni diskuterar så blir det enklare för dom att förklara.
Tex. Sätt in en närbild på de krånglande propellern så har du nog ett svar snart!
:)

pgrts
2013-08-09, 09:17
Kanske en sån här?
http://www.hobbex.se/sv/artiklar/spel-lek/radiostyrt-2/f-16-3d-micro-rtf.html
Detta är nog inte riktigt rätt forum för den typen av plan tror jag.

McRegor
2013-08-09, 09:54
Mycket möjligt Patrik...
Men då har den ju inte mycket med "normala" RC-kärror att göra. Ät väl bara att kasta upp den och hoppas på det bästa...:)
Roger
PS: Att den blåser åt fel håll beror nog på att ni tog fel propp - dom är s a s spegelvända så byt till rätt propp så fungerar det nog.

Ikapika
2013-08-11, 08:00
Tack för alla svar! Jag förstår att det är svårt att få dem att flyga och jag misstänker att detta är en billig variant av R/c plan. Ska försöka leta rätt på en bild med modell och allt. Och på propellern. / Erika

freddan_6
2013-08-11, 08:47
Om det är en silverlit modell där styrning går till så att man bromsar ena motorn så brukar de komma med två extrapropellrar. Se bara till att sätta i rätt propeller (L/R) så får ni den att gå åt rätt håll. Propellern har en framsida och en baksida, det är viktigt att rätt sida är vänd framåt. Jag tror det är sidan med text som ska vara vänd framåt. Det krävs 100% vindstilla för att flyga en sån. Räckvidd kan vara kring 40-50 meter, så det är viktigt att inte flyga för långt bort. När den slutar fungera så är det bara att kasta i elektronikåtervinningen.