handdator

Visa fullständig version : Ny på tricopter



Prickskytt
2013-09-05, 08:42
Hej alla
Har byggt min första copter efter Rcexplorers anvisning (2.5). Har ett APM 2.5 med GPS från Hobbyking, min första fråga är när jag testfög den första gången i går så funkade allt över förväntan men, när jag vippade brytaren till RTL så kom den tillbaka och landade inom 1m från start, det var ju bra men, jag hade knappat in att den skulle komma tillbaka på 25m höjd och ändrat sluthöjden till 0cm, landnings hastighet är orörd(50cm/s). Den första delen i landningsfasen så vobblar den ganska mycket, sen när den närmar sig marken blir den superstadig när sjunkhastigheten sjunker mot slutet. Vad beror vobblingen på är det fartreglagen som inte hänger med eller går det att ändra några inställningar för att förbättra detta?
Setup
APM 2.5 (HK pilot)
NEO-6M GPS
AX-2810Q-750kv Turnigy motorer
HK Afro 30A med SimonK
12x4,5 slowfly propellrar

(ruskigt kul var det att flyga den i allafall, man blir ju lite modigare när man kan rädda en given krash genom att flippa den magiska brytaren över till RTL, skall filma lite vid nästa flygning)

Ålänning
2013-09-05, 22:38
För att sjunka fort måste motorerna varva ner, annars sjunker den inte fort.
Varvas motorerna ner för mycket så tappar propellrarna lyftkraften -> vobbel.
Landa långsammare eller byt propellrar som måste varva mer för samma lyftkraft.
Motorer kan också bytas... Detta är det första jag tänkte på iaf.

simonarvestrand
2013-09-05, 22:46
pid trimning .
jag antar att du ger lite gas för att bromsa upp när den blir stabil ?

tri tycker jag är bland dom svåraste att få bra i "sjunkningar"

Fredda
2013-09-06, 09:33
Jag har en likadan tri med samma motorer som du och 11" snurror av slowflyertyp.
Använder du mission planner för att konfigurera HK:s apm 2,5?
Isf kan du få mina inställningar att utgå ifrån, min tricopter flyger grymt bra o sjunker hur stabilt som hellst.

Prickskytt
2013-09-06, 10:23
Tack fredda, jag använder mission planner. flög i går och provade då kompisens 2650mah 4cells acc, jäklar då blev det fart på grejerna...så pass bra fart så att mina 10mmx10mm furulister kändes lite mera som spagetti. Men jag märkte att den blev mycket stabilare när den sjunker när den blev lite tyngre. Det slutade med att höger arm vek ihop sig och den ramlade ner från 10m höjd, bra betyg även på krashskalan tycker jag 2 propellrar blev skadade för att dom slog mot varandra samt att det lossnade 1 landnings ben. Har beställt dessa för att råda bot på sladdrigheten http://www.ebay.com/itm/2pcs-100mm-OD-X-100mm-X-85mm-ID-x500mm-Carbon-fiber-square-tube-square-inside-/321194533229

Fredda
2013-09-06, 12:38
Blev det bättre med 4 celler så är det helt klart en inställningssak, så den går att fixa till med 3 celler med.
kolfiberbommar rekommenderas ja ;). Har aldrig lyckats knäcka dom trots vilda krasher.

Pm:a din mail om du vill ha filen.

Ålänning
2013-09-06, 19:23
Och så ska man ju inte sjunka rakt ner utan sick-sacka eller spirala ner för att undvika turbulenta luften från propparna.

Prickskytt
2013-09-08, 10:05
märkte det att det går bra om man "skär" i sidled nedåt

Prickskytt
2013-12-19, 08:13
Har nu uppdaterat lite, bytte reglagen till Afro 30A och 12x3,5 proppar(höger fram motroterande) och ett Zippy compact 4s 4000mAh. Jäklar vilken skillnad den blev väldigt mycke stadigare, märks tydligt när man startar, tidigare ville den tippatill om man inte gasade på ordentligt vid starten. Nu lyfter den hur snällt som helst. Skall kolla i helgen hur lång flygtid jag får den väger 1050g, enligt ecalc är hovringstiden 22min, det får man nog ta med en nypa salt... Har även monterat kolfiberbommarna.

UndCon
2013-12-19, 10:25
Det viktigaste på APM är RTH - testa den så att du vet att den fungerar när du tappar kontakten
Mina APM vänder hemåt efter 1 sekunds bortfall av radiolänk

Prickskytt
2013-12-19, 10:51
skall prova den efter uppdatering, har funkat bra tidigare. Skall köra en kompass mot också. Har skaffat en Taranis (hade en Futaba ex6) så nu har jag lite fler brytare att använda.

Prickskytt
2013-12-19, 15:16
RTL funkar bra, flygtiden är längre än vad ecalc angav, 10 minuter hovring/lugn flygning med 3st RTL drog 1200mAh av 4000...upplever däremot att motorerna rycker nu med dom nya reglagen, jag skall lägga upp en film. Dom rycker mera på loiter än sabilize fins det någon parameter som är värt att prova justera? den kan även ryckatill lite i höjd (ca2-3dm).

Prickskytt
2013-12-19, 15:26
Har filmat när jag ställt den i Loiter, den är som sagt väldigt orolig men håller positionen bra i stort, vandrar 2m i höjd och 2m i x,y led. Man kan höra hur motorerna "rycker". Den är stadigare och rycker mindre i stabilize läge.


http://www.youtube.com/watch?v=HaWxgwF1LrM

PinDuke
2013-12-19, 20:09
Ser ut att vara lite för höga gains för vindförhållanderna.

Prickskytt
2013-12-19, 22:06
ja det blåste en hel del.

Prickskytt
2013-12-21, 17:04
Är det någon som har provat Autotune?

klas_s
2013-12-21, 18:11
Har filmat när jag ställt den i Loiter, den är som sagt väldigt orolig men håller positionen bra i stort, vandrar 2m i höjd och 2m i x,y led. Man kan höra hur motorerna "rycker". Den är stadigare och rycker mindre i stabilize läge.


http://www.youtube.com/watch?v=HaWxgwF1LrM


Har du täckt barometern med något? Jag har skumplast(skumgummi) som släpper igenom luft, funkar för mig.

Prickskytt
2013-12-21, 20:13
Har täckt den med bomull och skumplast men jag har HK lådan som inte är helt ok tycker jag, har beställt nytt case. Öppnade locket innan jag flög för att montera power modulen som mäter ström, kanske inte fick bomullen att ligga rätt i lådan efter det, det blåste ju ganska bra så jag skall kolla upp det.

klas_s
2013-12-22, 12:29
Först täckte jag med en liten tygbit men det funkade inte alls lika bra som skumplasten, det ska nog vara nåt material typ som puffskyddet på en mikrofon. Sen är det nog svårt att få den helt stabil när det blåser hårt, lufttrycket ändrar ju sig i vindbyarna.

Prickskytt
2013-12-22, 14:14
Japp, fick ett annat problem uppdaterade till 3.1 och brände 3,3V regulatorn. Någon annan som haft samma problem(man kan se det på att gyron och accelometrar får tuppjuck allt snurrar hela tiden när du har den uppkopplad mot datorn) så det blir att byta den.

Prickskytt
2013-12-28, 12:43
3,3 volts regulatorn var nog bränd sedan tidigare på kortet, det påverkar tydligen gyron och accelometrar när dom går på 5 volt. Men dum funkar hjälpligt i 3.0.1, när man uppgraderar till 3.1 får dom flipper bryt för då höjs bus hastigheten kraftigt. Hjälper sonen med hans projektarbete, han bygger tricopter, han har exakt samma hårdvara som jag har men en annan ram, har testat den nu och jäklar vad stadig den är med 3.1 firmware när man har kört Autotune. Här är en video på hans tri i samma blåsiga förhållande som min i filmen ovan.

http://www.youtube.com/watch?v=A9qs2GuE5Qs

Prickskytt
2013-12-28, 12:46
Glömde nämna att när Autotune är gjord kan man släppa den från hög höjd så fort man bara vågar utan något större vinglande.