handdator

Visa fullständig version : Hur tänker ni vid val av kit?Ålänning
2013-09-13, 22:24
Tjena Kit-byggare!

Jag, liksom ni, köper flyg efter flyg... =)
Men nu riktar jag in mig på de som köper byggsatser, inte ARF.
Hur väljer ni?
Går ni in i en butik och råkar se ett flyg på en hylla och så .. bara måste ni ha flyget.
Eller har ni för länge sedan fastnat för ett flyg och bara nån gång måste bygga ett sånt.
Eller skaffar ni ett flyg för att det ser coolt ut? Snyggt? Svårt?
Kan det vara så att ni gillar ett flyg för att det finns nån koppling? Tex att ni flugit ett likadant, eller sett ett, eller växt upp med ett sådant i närheten eller nåt? Eller för att svenska militären har såna.

Jag sållar bort nästan 100% flyg för jag känner inget för dem, men sen finns det några jag väljer...

Ja ni fattar, hur tänker ni när ni väljer första/nästa byggsats.

Jag har bara köpt 4 och byggt 3 st...

1. Köpte flyget för att det rekommenderades för nybörjare, valde då även 2m vingspann före ett mindre (Karby för 15 år sen). En Kadet Senior.

2. Köpte flyget för att jag och polaren tänkte att vi skulle vara först på Åland i vårt RC-gäng med att flyga tvåmotorigt samt även bekanta oss med kit-byggandet. Liten enkel billig byggsats. En Great Planes P-38 Lightning Profile.

3. Hittade äntligen en likadan modell som en av klubbens fullsize Piper PA-28. =) Göra kopia. Coolt!

4. Blev en Wright Flyer, den va ju först!!! Hänga i taket när klar...

5. Blir att göra en till kopia på ett för mig bekant flyg, igen... En DC-3 troligtvis.

Hur väljer ni? =)

jaka
2013-09-21, 19:35
Hej!
Bygger inte från byggsats utan från ritning eller "fixar till" något själv. Förutom mina pylonkärror som är byggda från trä/glasfiber byggsatser.

Thomas
2013-09-21, 20:25
En treplansskiss brukar funka för mig. Sen är det fri fantasi när det gäller konstruktionen. Det sätter dom små grå cellerna i rörelse. Brukar oftast hamna i närheten av originalet.

LIP
2013-09-21, 21:10
Gillar långsamflygande flygplan och får då bygga dem från scratch, dvs. söker efter ritning alternativt treplansskisser på sådana förebilder och blir då ofta 30-40 tals modeller, vilket innebär att man ofta måste konstruera/omkonstruera för att nå det tänkta målet med modellen.

De flesta tycker att det skall vara snabba modeller, jag är tvärt om, vill ha långsamma modeller vilket jag anser är i princip lika svårt att åstadkomma som riktigt snabba modeller.

Men jag gillar segelmodeller också men då bör det vara 50-60 tals modeller dvs. innan plastseglarna gjorde sitt intåg.

senmathal
2013-09-22, 04:59
Inte för att jag byggt så många modeller med de jag har byggt har jag byggt från ritning förutom en Super Cub som jag ritade på egen hand efter en treplansskiss. Då det gäller val av förebild är det lite olika för min del. Ibland är det något flygplan jag fäst mig vid och då ofta för att jag gillar linjerna. Men i alla fall fem modeller har jag byggt från ritningar som följt med tidningar. Men även dessa modeller har jag ju valt att bygga för att jag fäst mig vid modellens utseende.

Jag gissar att ju mer man bygger ju mer dras man till lite udda modeller som inte finns så många av. Då minskar ju naturligtvis även utbudet av byggsatser och ritningar.

/Mats

Harry S
2013-09-23, 18:48
För min egen del så bygger/ flyger jag gärna maskiner som inte är så vanliga att dom kan kallas för dussin byggen. Sedan så finns det ju ett gammalt talesätt: If it looks good, it'll propably fly good as well dvs. ser den bra ut så flyger den nog förmodligen bra också...:)

Bara mina tankar ang. just val av flygetyg, visst har man en Cub i 1/4 skala, en Waco YMF5 i skala 1/5 osv. men som sagt, dom flyger bra.

........**Tack**.