handdator

Visa fullständig version : Klä balsa?Itchi42
2013-09-27, 10:46
Hej,

behöver tips/länkar,

jag vill klä in en mindre flygplanskropp av balsa , har aldrig gjort det tidigare. Behöver tips på material och smidiga tillvägagångssätt för att lyckas ;)

Vill också veta om det finns någon bra färg som rekommenderas om man skulle vilja måla balsa? Men klä in blir ju snyggare ;)

senmathal
2013-09-27, 11:17
Framförallt blir det nog lättare om du klär modellen då jag gissar att balsa suger i sig en del färg. Men det finns det säkert olika meningar om och jag inte påstå att jag har någon erfarenhet av att måla direkt på balsa. På en mindre modell vill man att klädseln ska vara så lätt som möjligt och då finns det några olika varianter. Ett par exempel är Solarfilm och Oracover. Båda värms fast med ett strykjärn och värmen gör även så att klädseln krymper och spänns. På tillverkarnas hemsidor kan man hitta bra beskrivningar om hur man går till väga. Det går säkert också att hitta en del yuoetube clipp där man kan lära sig tekniken.

Här finns en beskrivning på hur man klär en vinge men tillvägagångssättet är ungefär det samma för en kropp. Det som kan vara knepigt är om det är mycket dubbelkröta ytor.
http://www.svensktmodellflyg.se/artikel.asp?viewmode=1&msgid=114

Här hittar du lite instruktioner på Solarfilms hemsida. http://www.solarfilm.co.uk/

/Mats

McRegor
2013-09-27, 11:20
Det beror ju till stor del på vilken storlek på kärran som det är och vilken drivlina - el, metanol eller kanske en segelkärra...
Har du spanat runt i närmaste bibliotek - där finns med all sannolikhet böcker med byggråd - kanske denna gamla goding - http://www.bokstugan.se/bok/2822.html
Roger

senmathal
2013-09-27, 13:27
Den som läser igenom den där boken har en rejäl grund att stå på när det gäller klassiskt modellbygge. Däremot är Pär mer eller mindre negativ till det mesta som kommit efter 70-talet :) Plastklädesel är inte hans grej utan det ska vara siden.

/Mats

Michael
2013-09-27, 14:46
Beroende på ambitionsnivå finns det flera alternativ. Alla innefattar att balsan kläds med något materiel innan eventuell ytbehandling. Att enbart måla en balsayta blir sällan bra. Ytan blir alltför mjuk och all ådring syns väldigt bra.

1) Klä med plastfilm eller väv som värms fast och därefter spänns med strykjärn/och eller varmluftspistol.
2) Grundbehandla modellen med cellulosalack och klä med japanpapper, siden, nylon eller tunn glasfiber som lackas fast med aceton eller utspädd cellulosalack. Ni som sett Mats Johanssons (MJD) flygplan vet hur fint resultatet kan bli med den sistnämnda metoden.
3) Klä modellen med glasfiber som fästs med exoxi- eller polyester (se tråden om Glasning)

En guldgruva när det gäller byggtekniker är Airfield Models (http://airfieldmodels.com/information_source/how_to_articles_for_model_builders/finishing_techniques/silk_a_wing/) website.

jaka
2013-09-27, 15:20
Hej!
Vanligtvis klär man modeller idag med plastfilm. Bäst är Oracover! Vill man ha en starkare (men tyngre) plastfilm med vävstruktur så är Oratex eller Solartex det man ska välja. Samtliga plastfilmer stryks på med strykjärn.
Sen finns det den "gamla" metoden att klä med tunt japanpapper eller siden/nylon. Bägge fodrar att man använder cellulosa lack och spännlack.
En modernare metod är att klä balsaytan med 25g glasfiberväv och 24-30timmars epoxy eller att polyesterplast.Denna metod är bäst till större modeller (runt 160-300 cm) då glasfiber /epoxy +färg väger mer än plastfilm.
Att måla direkt på balsa rekommenderas inte.
Här nedan ser du två modeller klädda med Oracover plastfilm.