handdator

Visa fullständig version : Hjälp sökes!Bakerman
2013-10-28, 21:26
Hej!

Vet inte riktigt var jag skall lägga frågan så det får bli här!

Sitter å skissar på ett flygplan som skall byggas i balsa, men måste ha hjälp med att få spryglarna utritade i något ritprogram.
Har tittat på profili 2 där man kan välja antal spryglar som där efter räknar ut hur dom skall se ut och vilket antal! Ja ni förstår nog vad jag menar!
Nu har jag inte programmet så jag kan inte skriva ut. men finns det någon vänlig likasinnad som kan skriva ut till mig, Självklart mot en summa pengar.
Jag och datorprogram går inte ihop. :banghead:

Med vänlig hälsning
Håkan

senmathal
2013-10-29, 15:13
Det finns annars en inte allt för svår metod att få till det manuellt om du nu inte planerar en eliptisk form på vingen. Är det en jämnt avsmalnande vinge tillverkar du en rotsprygel och en spetssprygel i 2-3 mm plywood. Sedan placerar du ämnen för det antal spryglar du tänker dig mellan de två plywoodmallarna. Borra gärna två st. två mm hål genom mallarna och ämnena och stick igenom en pianotråd. Sedan är det bara att slipa till formen och såga ut urtagen för lister. Sedan har du ett gäng spryglar i perfekt storlek. Men det här kunde du säkert redan. Jag tycker att det kan vara knepigare att få det rätt om man har en mall eller ritning för varje sprygel. Ofta vrider ämnet sig lite ur läget särskilt vid bakre spetsen på sprygeln.

/Mats

Thomas
2013-10-29, 15:15
Jag brukar hitta lämplig profil här http://aerospace.illinois.edu/m-selig/ads/coord_database.html , öppna "gif"-filen och kopiera den till ett Word-dokument.
Sen går det att förstora/förminska till rätt storlek och skriva ut dom!

INGEMAR NABBING
2013-10-29, 16:26
Hej Jag läste Din förfrågan. Den vanligaste vingprofilen är en CLARK - Y profil som Du ganska lätt kan rita för hand
eller så kan jag hjälpa Dig med detta. Först måste Du veta vilken korda ( = bredd på vingen) som Du skall använda.
Detta för att få en profil som tjänar sitt syfte. Friflygarna använder en vingprofil som har en undersida som inte är rak
medan övriga modellflygare kan klara sig med en vanlig profil med rak undersida och lämplig tjocklek.
Om Du t.x googlar på vingprofilen Göttingen 417 så kommer Du att förstå vad jag menar.
Hälsningar Ingemar Nabbing Falköping.

Bakerman
2013-11-07, 08:56
Tjena!

Tackar för svaren!
Skall testa din metod Thomas!:)

/Håkan