handdator

Visa fullständig version : Hitec Eclipse 7 Qpcm lagad.



SA3BGM
2013-11-04, 09:39
41637
Troligen så har en polvändning skett i denna radio.
Jag har ej hittat något schema på denna och jag har sökt på nätet efter
andra som haft liknande fel utan att hitta något som är användbart.
Jag kopplade upp radion till datorn för att se om det gick att köra FMS med den.
Det var hopplöst.:)
Testade radion mot en fungerade mottagare-setup. (Tack Biggles66)
Det fungerade inte heller.
Jag öppnade radion och kollade och mätte alla tänkbara färdvägar av PPM signalen
från moduleuttaget in i radion och från traineruttaget in i radion.
Jag kopplade upp oscilloskopet och såg att signalerna inte var fina och
spakarnas rörelser påverkade varandra på moduluttaget och traineruttaget.
Ofrivillig mixning.:)

41628
Den vänstra kretsen är en LM324M och den högra HEF4066BT.

41629
Jag såg att det satt något på IC:n som jag trodde var något dom
lagt på för att man inte skall kunna se vad det är för text på IC.
Jag skrapade lite försiktigt och det försvann.
Då hittade jag en upphöjning och med stort förstoringsglas så såg jag
även en spricka. Hmm här har det gått hett till. :-)
Jag sökte på HEF4066BT och Eclipse och hittade då en kille som hade samma problem.
Men översättning i Google var inte så bra och flera mätningar var helt fel.
Men jag fick en idé om vart jag skulle leta efter signaler någonstans.

41630
Borttagen IC. Fortfarande montagepasta kvar. Stenhård pasta.
Dremmeln fick försiktigt slipa rent detta för att få dit nya IC:n.
Gjorde spännings mätning med IC:n borta och allt ser bra ut.
Plusmatning till HEF4066BT ser ut att komma direkt från av/på
strömställaren. Skall kolla om så är fallet om jag inte hittar ett schema.

41632
Monterade nya IC:n utan problem.
Kopplade upp radion till oscilloskopet igen och allt ser mycket bättre ut.
Testade i FMS igen men det var inte helt OK. Testade mot fungerande mottagare-setup
(åter tack till Biggles66). Inte helt OK där heller.

41633 41634
Traineruttaget och Modul-uttaget:s PPM signaler. Dessa bilder togs innan jag bytte
LM324M och är inte korrekta. Nivåerna är fel.
Skopet är gammalt men man ser funktionerna när man rör spakarna mm.

41631
Bytte då LM324M och gjorde om samma test procedurer och
nu fungerar radion som den skall.
FrSky och 35Mhz testad OK.

41639 41638

Tack igen till Biggles66 för dina funderingar och hjälp med testerna mot din mottagare-setup.

Detta skrev när jag hade lite bråttom. Skall Korre-läsa ,ändra och fylla på lite vid senare tillfälle.
Hittar inga uppenbara felskrivningar.

Fluf
2013-11-04, 09:43
Snyggt :) Härligt att se att det inte är slit och släng på allt, utan att man tar tid och stolthet i problemlösning.

SA3BGM
2013-11-04, 11:49
Tack Olof! Ja det är ju kul när man löser saker utan att ha all info (scheman).
Jag gillar Eclipsens utseende och har haft en stor vilja att äga en i många år
och nu får jag köra med en också och se om den är tillräckligt bra.

Det jag saknar just nu är att den piper när jag glömt att dra ner trottelspaken på "0"
när jag slår på den. Detta verkar bara fungera i Heli-läget.

FinnbyFraggel
2013-11-04, 15:30
Ni som kör Eclipse 7, finns det något sätt att styra en eller två kanaler enbart via VR1 och VR2 utan mixning via någon annan?
Jag tänkte styra en gimbal på en quadcopter och funderar på om det är möjligt med en Eclipse 7 eller om man ska titta efter en nyare radio?

/Jonas

numnutchris
2013-11-04, 16:02
Snyggt :) Härligt att se att det inte är slit och släng på allt, utan att man tar tid och stolthet i problemlösning.

+1

och grattis till lagningen :D

SA3BGM
2013-11-04, 16:03
Jag kan kolla manualen när jag kommer hem.

Skickat från min GT-S5660 via Tapatalk 2

SA3BGM
2013-11-04, 23:16
Tack Christian! :)

SA3BGM
2013-11-04, 23:32
Jonas!
VR1 är till klaffarna och enl boken så står det att den används för att
ställa in hur mycket klaffutslag man vill ha. Med aktiverad "flaperon" så
påverkas förutom kanal 6 även kanal 1.
Vad den gör när den är inaktiverad hittar jag inte i texten.

Vr2 är kanal 7 är valfri och jag hittar ingen info om denna i nuläget.

Kanal 5 skulle ju kunna gå att använda efter modifiering i menyn då denna är till
"landinggear".

Jag kan koppla upp grejerna i morgon kväll för att testa lite om du är hjälpt av detta.
Eller så startar du en ny tråd så kanske fler hittar din fråga. :-)

Ha det bra. //Tony

FinnbyFraggel
2013-11-05, 18:02
Jag har läst manualen flera ggr men jag blir inte klok på exakt hur vr1 och vr2 styr kanal 6 och 7.
På sid 36 ser det ut som att man kan styra kanal 6 och 7 med vr1 och vr2 men frågan är om det bara handlar om justering och att dom är mixade med höjd eller skev?
I heli läge verkar dom ha samma funktion som vr1 och vr2 på Optic 6, d.v.s dom justerar bara trottel och pitch i ilde up läget.
På sid 30 står det att man i 4WNG läge kan styra kanal 6 och 7 med vr1 och då gissar jag att dom rör sig parallellt men jag fr inte fram om dom samtidigt mixade med någon annan kanal.

/Jonas

SA3BGM
2013-11-06, 00:15
Är det "CROW" du läser om så står det "Luftbroms mixning (Skev ,Klaff och Höjdroder).
Avsnittet börjar på sidan 35 i min svenska översättning.

Sidan 7 bilden.
VR1 verkar bara vara för flaps och då i mix med andra kanaler.
VR2 (kanal 7) Skall som jag kan läsa mej till gå att använda utan mix funktioner.
Landing Gear Kanal 5 kan ju kanske användas men det helt till höger eller vänster. Inget finlir. :-)

Sidan 17
Där står det ju om "EPA" inställningar.
44. På samma sätt som ovan, ställ in utslagen för kanal5 (landningsställ) samt kanal6 (vänster
skevroder om anslutet).
45 Om du vill kontrollera "klaffarna" med ratten (VR1) på kanal6 så skall du gå tillbaka till "FLPT" bla bla bla.

Då kan man ju vad jag förstår göra som i punkt 44 såvida du inte har dubbla skevroderservon vilket jag förmodar
att du inte har på en Quad eller liknande. :-)

Jag måste nog koppla ihop mina grejer för att se om det verkligen fungerar.

//Tony