handdator

Visa fullständig version : Apm



masterson
2013-12-07, 10:15
Hej. Är det någon som använder APM som styrkort? Har blivit lite sugen då det har fler funktioner än Naza och fler användnings områden.

pille
2013-12-07, 15:23
Jo, det finns några här inkl mig själv som kör APM. Har två st Quad med APM, en med 2.5 och den andra med 2.6 (extern kompass). Kör 3.1.0rc7 just nu och är mycket nöjd.

masterson
2013-12-07, 15:31
Jo, det finns några här inkl mig själv som kör APM. Har två st Quad med APM, en med 2.5 och den andra med 2.6 (extern kompass). Kör 3.1.0rc7 just nu och är mycket nöjd.

är den lätt att ställa in ? Nazan är ju hur enkel som helst.

pille
2013-12-07, 19:29
Njae, man får nog säga att det är mer pyssel med APM, men det beror primärt på att den har mycket mer funktioner än Naza.

flunk
2013-12-07, 23:55
Jag kör apm i en tbs disco.

jolt
2013-12-08, 20:08
Jag har precis börjat köra APM (fast på min OP Revo). Mycket trevligt med många funktioner. Lite nytt att sätta upp, men det finns så många videos och forum på internet att det inte är något problem. Du kan ju börja med att läsa deras quickstart guide för att bilda dig en uppfattning om hur det är att hantera.

http://copter.ardupilot.com/wiki/introduction/quick-start-guide/

Data Dan
2013-12-08, 20:53
Kör apm 2.5 på en quad och håller på att bygga en hex och sedan ligger en plan att sätta apm på min fun cub fpv

masterson
2013-12-08, 21:38
Får nog bli till att handla lite, kör idag en Quad och en Hexa med Naza. Kanske skulle man prova APM på min flygande vinge. Några tips på bra ställen att handla på?

pille
2013-12-09, 20:23
Den äkta varan, dvs en APM 2.6 från 3DR kan med fördel beställas från RC Tech i Malmö. Snabb leverans och bra priser, dessutom går det att få saker utbytta om något skulle vara trasigt vid leverans. Något som inte är enkelt med 3DR direkt från USA (vilka även tar hutlösa priser för frakten).

Finns även kopior från te.x RC Timer men de är APM 2.5 (mycket trassel med störningar från AC/ESC mot kompassen) och saknar hölje/låda vilket snabbt blir ett MYCKET stort problem.

http://www.rctech.se/

Peter_L
2014-01-06, 14:31
Jo, det finns några här inkl mig själv som kör APM. Har två st Quad med APM, en med 2.5 och den andra med 2.6 (extern kompass). Kör 3.1.0rc7 just nu och är mycket nöjd.

Kapar den här tråden i stället för att skapa en ny tror jag...

Jag har också två APM, en 2.5 från Hobbyking, och en äkta 3DR 2.6 med den där GPS:n som dom säljer med, den med kompass inbyggd.
2.6:n fungerar perfekt utan problem, medan Hobbykingburken inte vill fungera bra vad gäller GPS. GPS-modulen till den är f.ö. den Hobbyking säljer, en Ublox 6H. Jag får den inte att hitta några satelliter när den är kopplad till APM:n. APM:n hittar GPS-modulen, men det står "satcount = 0" hela tiden. Kopplar jag GPS-modulen till pc:n via usb och U-center så hittar den satelliter direkt. Jag har provat med flera olika konfigurationsfiler jag hittat på nätet och som ska få den att funka med Ardupiloten utan resultat. Vad tusan kan felet vara? Ardupiloten hittar ju modulen så alla såna inställningar borde ju vara rätt.

Jag kan ha modulen liggande på bordet med ett antal satelliter hittade. Drar jag då ur kontakten och pluggar in den i Arupiloten så hittar den noll satelliter. Jag har provat att låta hela klabbet ligga ute på altanen nån timme utan att den hittar nånting.
Det måste ju vara nån inställning nånstans som är fel..

Grimm
2014-01-06, 15:44
Då har du väl redan sett denna instruktionen? https://code.google.com/p/ardupilot/wiki/ublox (funkade för mig...) Men annars så har jag även haft problem med kabeln mellan GPS och APM. Kolla den....

Jag har många APM maskiner både multirotor och flygplan och jag tycker att det är ett fantastiskt system!!
Den nya AUTO TUNE funktionen gör ju inte saken sämre. APM:en grovjusteras (eller kör med default) kör upp den på höjd, lås höjden och flippa en förinställd (6 eller 7) kanal-switch så tunar den sig själv på ca 5 minuter. Min RcTimer f800 blev om möjligt ännu stabilare efter det :=) http://copter.ardupilot.com/wiki/autotune/

Men i nästa maskin så blir det PIXHAWK hårdvara för ArduCopter :-)

Peter_L
2014-01-06, 16:01
Då har du väl redan sett denna instruktionen? https://code.google.com/p/ardupilot/wiki/ublox (funkade för mig...) Men annars så har jag även haft problem med kabeln mellan GPS och APM. Kolla den....



Jo, jag har följt den där instruktionen plus några andra jag hittat. Kabeln har jag dock inte tänkt på, ska kolla. Docj så slog det mig nu att jag vid ett tillfälle igår fick den att hittar 4 satelliter, men nån låsning blev det aldrig.

flunk
2014-01-06, 16:34
Autotune.... Hmmm. Nu blev jag tvungen att uppgradera min Disco! :)


Skickas från min iPhone via Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)

flunk
2014-01-06, 16:35
Förövrigt använder jag numera APM även i en vinge, funkar mycket bra!


Skickas från min iPhone via Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)

Peter_L
2014-01-06, 18:03
Ibland är det kul med elektronik. Hade en kompis här och då fick jag för mig att visa honom problemet. Lade ut grejorna på altanen och kopplade in batteriet. Gick in i värmen och startade MissionPlanner på datorn. Och vadå? 6 satelliter och klockren låsning.
Jag har ju för sjutton ägnat hela helgen åt att försöka få det att fungera, och så hoppar det plötsligt igång.

Grimm
2014-01-07, 19:04
Jag har lagt upp några video på mina APM maskiner både flygplan och multirotor som visar lite av vad den klarar av..

Hobbyking hexa med APM http://www.youtube.com/watch?v=wYkpcyIPo4c

Hobbyking UAV-3000 med APM http://www.youtube.com/watch?v=N9dfaRNm7fg

Timtimtim
2014-01-07, 19:49
Jag har afro 30 esc och ska kalibrera dem, kan man köra alla dirkt eller en o en?

flunk
2014-01-07, 22:58
Jag har afro 30 esc och ska kalibrera dem, kan man köra alla dirkt eller en o en?

Starta APM i ESCkalibreringsläge och kör alla samtidigt:

http://copter.ardupilot.com/wiki/initial-setup/esc-motor/#All_at_once_calibration



Rekommenderar förövrigt att läsa igenom wikin steg för steg. :)

UndCon
2014-01-08, 08:58
Ibland är det kul med elektronik. Hade en kompis här och då fick jag för mig att visa honom problemet. Lade ut grejorna på altanen och kopplade in batteriet. Gick in i värmen och startade MissionPlanner på datorn. Och vadå? 6 satelliter och klockren låsning.
Jag har ju för sjutton ägnat hela helgen åt att försöka få det att fungera, och så hoppar det plötsligt igång.


du svarade själv....du gick ut och fick satellitkontakt - som kan vara svårt eller omöjligt inomhus beroende på hur man bor....

pezon_
2014-01-08, 09:00
Jag har lagt upp några video på mina APM maskiner både flygplan och multirotor som visar lite av vad den klarar av..

Hobbyking hexa med APM http://www.youtube.com/watch?v=wYkpcyIPo4c

Hobbyking UAV-3000 med APM http://www.youtube.com/watch?v=N9dfaRNm7fg

Grimm, grymt flygfält!
Var är du och leker?

/Fredrik

Timtimtim
2014-01-08, 16:11
Ja det fungerade bra, har maiden idag och allt fungerade bra. hur gjorde ni compass kalibreringen? utomhus eller inomhus? den verkar krånglig med tanke på sladden....

Peter_L
2014-01-08, 16:28
du svarade själv....du gick ut och fick satellitkontakt - som kan vara svårt eller omöjligt inomhus beroende på hur man bor....

Jadu, och det vore så enkelt. Den har legat ute på den där altanen flera timmar under helgen utan att hitta några satelliter.
Däremot om jag kopplar modulen direkt till datorn via USB, då hittar den satelliter även inomhus. Var kanske lite otydlig hur jag testat, men du kan vara lugn för att jag tänkt på samma sak som du...

Grimm
2014-01-08, 19:10
pezon_ Jag bor vid ett av dom bästa modellflygfälten i sverige... :-) Den nedlagda F16 basen ligger vid Lunda mellan Uppsala och Östhammar. Missar man landningen här så ska man nog fundera på att byta hobby ;-)

Kenneth E
2014-01-08, 19:14
Är de så svåra att få till de där APM?

Jag har själv funderat på Pixhawk, men man blir lite orolig när det är så många som inte får till det.

Kanske för många parametrar eller för många finesser?
Ken

Swedishclouds
2014-01-08, 19:40
Är de så svåra att få till de där APM?

Jag har själv funderat på Pixhawk, men man blir lite orolig när det är så många som inte får till det.

Kanske för många parametrar eller för många finesser?
Ken


Har APM 2.6 med uBlox GPS antenn och extern magnetometer, gick väldigt smidigt och lätt att installera… Välja firmware, Kalibrera radion, kompassen, autotune och min Tricopter flyger rikigt bra!...

Har bara KK kortet att jämföra med och den jämförelsen är inte korrekt i vilket fall. Nästa projekt blir Fixed-wing FPV med Pixhawk!

Kenneth E
2014-01-08, 19:55
Kanske är många lata och inte läser bruksanvisningen, eller är svår att förstå?
Ken

Swedishclouds
2014-01-11, 14:02
Kanske är många lata och inte läser bruksanvisningen, eller är svår att förstå?
Ken

Kan vara en teori. Om du går in på följande länk https://code.google.com/p/arducopter/ så hittar du verkligen allt om APM, tidiga modeller till senare/ste. Jag tycker den är oerhört förklarande steg för steg, kanske är en bra början och läsa lite innan man bestämmer sig om man ska köpa systemet?

pille
2014-01-11, 16:34
Tyvärr är det där den "gamla sidan". Den nu aktuella är denna:

http://copter.ardupilot.com/

/J

Swedishclouds
2014-01-12, 18:52
Tyvärr är det där den "gamla sidan". Den nu aktuella är denna:

http://copter.ardupilot.com/

/J


Perfekt, ännu bättre!

Timtimtim
2014-01-13, 14:37
Vad kör ni för vibrationsdämpning?

pezon_
2014-01-13, 14:58
pezon_ Jag bor vid ett av dom bästa modellflygfälten i sverige... :-) Den nedlagda F16 basen ligger vid Lunda mellan Uppsala och Östhammar. Missar man landningen här så ska man nog fundera på att byta hobby ;-)

Lyckost!
Hittade den på kartan, visst är det "Bollungen"?
Jag bor i Sigtuna och vårt fält är nedlagt pga nån markägare som vill bygga villor där om 10-15år...
Det finns ett privat alternativ, Hova (http://www.urbanair.se/index.php/flyg/modellflyg), har dock inte testat det.
Men det är bara 9,3 mil till ert fält... Får nog pallra mig dit i sommar!
/Fredrik

Grimm
2014-01-13, 22:16
pezon_ Du är välkommen men hör av dej när du tänker komma för det är en låst grind och det är inte tillåtet att flyga alla dagar på grund av bullerrestriktioner och andra aktiviteter på fältet...
Klubbens hemsida. http://www.osthammarsmfk.se/

Grimm
2014-01-13, 22:20
Vad kör ni för vibrationsdämpning?
Jag kör med en 5mm gummiskiva (typ neopren) och sedan kardborre för att fästa APM:en funkar för mig i alla fall...
EDIT! Satte på vibrationsdämpare mellan centrumplattan och underdelen av min f800 och då steg plötsligt vibrationsnivåerna kraftigt. Det beror nog på att själva propeller/motorplattan kan nu röra sig friare, mindre vibrationer till kameragimbalen men jag blev tvungen att tillverka två kolfiberplattor med dämpare mellan. Blev väldigt stor skillnad på vibrationerna.. Och ganska snyggt åxå...

pezon_
2014-01-14, 11:11
pezon_ Du är välkommen men hör av dej när du tänker komma för det är en låst grind och det är inte tillåtet att flyga alla dagar på grund av bullerrestriktioner och andra aktiviteter på fältet...
Klubbens hemsida. http://www.osthammarsmfk.se/

Tackar.
Såg att du jobbar på ARN med simulatorer... Du råkar inte jobba med Andreas Wänblad? Vi gick 4-årig teknisk ihop.
I så fall hälsa!
Jag har en muntlig inbjuda att se och ev testa simulatorerna, men det har aldrig blivit av...

Grimm
2014-01-17, 21:22
Tackar.
Såg att du jobbar på ARN med simulatorer... Du råkar inte jobba med Andreas Wänblad? Vi gick 4-årig teknisk ihop.
I så fall hälsa!
Jag har en muntlig inbjuda att se och ev testa simulatorerna, men det har aldrig blivit av...
Ja Andreas jobbar här... :-) Världen är liten! Ska hälsa!

Ålänning
2014-01-17, 22:32
APM 2.6 med GPS ... låter som man borde ha en sådan. =) Tänkte till Quad och till Bormatec Maja.

Om jag har använt tre st KK2.0 (uppgraderat till 1.6 via USB och knapprat på KK2.0an ett tag) samt använt heli-gyro Spartan ds760 och flugit med, som jag ställt in via USB med tex laptop med Windows. Har jag då kommit över tröskeln och förbi svårighetsgränsen för att klara av en APM jämfört med om jag pillat med tex en Naza? =)

Finns ju även CC3D till quad... hur är APM mot den?

flunk
2014-01-18, 08:55
@ålänning

Det klarar du! :)
Kolla även på Pixhawk, den kör samma programvara men har mer kraftfull hårdvara.

Peter1
2014-02-15, 10:19
Måste bara fråga. Har en APM på gång och har läst på RC-groups och kollat instruktionsvideos på youtube, men blir inte klok på hur jag ska förse kortet med ström. Jag har en quad utan servo
1. Använda en UBEC som sägs här http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1840891
2. Använda en power module som förser FC med ström plus en esc och resten med kapad röd kabel. http://www.youtube.com/watch?v=TFCmUuvcH04
3. använda en esc eller flera med jumper. http://www.youtube.com/watch?v=TFCmUuvcH04
Hur har ni gjort?
Peter

flunk
2014-02-15, 10:34
Power module och bortplockad röd på esc.
Då får du mätning av spänning och ström på köpet.

flunk
2014-02-15, 10:35
Mottagaren strömförsörjs från power module genom att låta bygeln sitta kvar.

Peter1
2014-02-15, 11:01
Mottagaren strömförsörjs från power module genom att låta bygeln sitta kvar.
Tack för snabbt svar!

Okej, då får den ingen matning alls från esc och då blir det inte konflikt när jag använder bygel. Är det rätt uppfattat? Punkt 3 nedan betyder alltså matning precis tvärtom, endast från esc med bygel, men man kan tydligen mata endast från power modulen också, med bygel.
Jag har också en switchad ubec 5v som Jambram rc-groupstråd (länken punkt 1) påstår är bra, vad menas med det?
Peter

Peter1
2014-02-22, 09:31
Har någon fått APM 2.6 att fungera med androidmobiler via appen andropilot. Min HTC One tar inte emot radiolänken (3dr) via OTG. Någon som prövat?
Peter

flunk
2014-02-23, 14:57
Sent svar... Jag kör med power modulen, systemet är ju byggt med den i åtanke då känns det bara fånigt att inte använda den.
Radiolänken har jag inte så kan kanske inte hjälpa dig där. Vad är det som (inte) händer?
Jag kör med en blåtandsmodul men det är bara för att slippa kabeln vid konfig på marken.

PatrikE
2014-02-23, 18:45
Det är inga problem med min Simens S3 och 3DR Via OTG

Peter_L
2014-02-24, 19:47
Har någon fått APM 2.6 att fungera med androidmobiler via appen andropilot. Min HTC One tar inte emot radiolänken (3dr) via OTG. Någon som prövat?
Peter

Jag har provat med både min LG G pad och min Nexus 5, båda fungerar klockrent med OTG-kabel och radio. Både en original 3DR och en pirat från Dealextreme.

Visserligen inte med andropilot utan med Droidplanner. Andropilot har jag inte testat.

flunk
2014-02-25, 07:57
Droidplanner har jag kört via kabel.

Peter1
2014-03-24, 20:38
Testade min quad från rc-timer och APM 2.6 idag. Otroligt stabil i stabilize, men efter ett tag stack den iväg säkert 90m upp i luften. Jag kunde inte styra den överhuvud taget. Fick panik och stängde av radion då började den sjunka men ganska hastigt. Efteråt kunde jag se att den gått i fail safe-läge och jag vet inte säkert om det var pga låg batt-nivå (låg under gränsen) eller för att jag stängde av radion, men ska den dra iväg 90 meter i luften? Allt enligt loggen. Altitude hold funkar inte heller som jag trott. Quaden sticker iväg högt och jag måste snabbt slå över till stabilize för få kontroll på den. Såg i loggen att vibrationerna är över gränsvärdena, men varför drar den bara iväg? Jag startade direkt från alt hold.
Peter

jolt
2014-03-24, 21:43
Peter1: Låter som barometerbekymmer. Vet inte hur det är med APM 2.6, men de flesta barometerchippen är ljuskänsliga och behöver t.ex. svart eltejp på insidan av APM-skalet för att inte störas av ljus (t.ex. en solnedgång som kan lysa rätt in där din APM sitter). Det kan även vara drag från propparna (prop wash) som påverkar barometern. Eftersom den funkar i stabilize men alt-hold är fel så är det därför jag misstänker barometern.

Peter1
2014-03-24, 22:38
Jag har satt dit en svart skumplastbit över barometern. Men den kanske inte räcker.
Peter

Ålänning
2014-03-24, 22:41
Barometer? Har APM 2.6 en sån? Den har jag missat... varför använder den inte GPS-höjd-data för höjden?

2014-03-24, 23:11
Höjddata från gps är inte speciellt exakt och alt-hold behöver nog väldigt stabila data för att fungera tillfredsställande

Grimm
2014-03-25, 17:53
Peter1: Om den går i failsafe och du har ställt in den på RTL vid failsafe, så stiger den först till "safe altitude" för att komma över träd hus och liknande innan den flyger hem...du kan bestämma i missionplannern hur hög den höjden ska vara med parameter RTL_ALT om du sätter den till 0 så flyger den hem på den höjd som den har vid failsafe, annars sätter du den höjd som du vill att den ska ha vid RTL i centimeter tror den är på 15 meter (1500cm) per default. Om du vill att den ska landa i stället så är det bara att ange land vid failsafe FS_BATT_ENABLE =1 (0=Disable, 1=land, 2=RTL), nackdelen då är ju om du får fs över olämpligt ställe typ vatten... Jag har mina multirotors på batt fs disable för jag vill kunna flyga till sista droppen...

Att den inte håller alt hold tror jag kan bero på att du inte har rätt THR_MID dvs vilken trottelposition din quad behöver för att hålla sig hovrande, flyg en kort flygning i hover och kolla sedan i loggen vilket värde du har vid hover. läs hur du gör här http://copter.ardupilot.com/wiki/ac_throttlemid/ Om man har trottelspaken över den position man normalt hovrar i så tror APM:en att man vill stiga till en ny höjd. När man centrerar spaken någorlunda så står den kvar på den nya höjden. Samma sak i loiter.

Peter1
2014-03-26, 15:40
Tackar för svaren. Grimm! RTL är inställd på 15m och berodde på spänningsfall under 10.5V enligt loggen, som jag nu har studerat. Helt fantastiskt - förresten - med en logg med så mycket info. Men hur förklara att den i stabilize sticker iväg 70-80 meter? Jag fick totalpanik. Enligt vad jag läst här och annorstädes är vibrationer ett känsligt problem för APM och loggen visar att jag ligger över gränsvärdena på x,y och z. Nu har jag dämpat med ytterligare gummi under kortet och såg att värdena förbättrades något. Z ligger nu klart inom gränsvärdena medan X och Y ligger inom 5 och -5 med någon spik över.

Behöver jag minska vibrationerna ytterligare? I stabilize mode ska väl inte vibrationerna få quaden att bara plötsligt dra iväg 80meter även om den är i fail safe och RTL? Eller kan det vara pga vibrationerna, att den inte har koll på höjden?

Jag ska pröva att ändra thr-mid till 550 som loggen visar. Det ska bli intressant att se vad som händer vid nästa flygning så fort den förbannade vinden lugnat ner sig.

Peter

Peter1
2014-03-27, 09:44
Så här ser vibrationerna ut i loggen från en flygning nu på morgonen. Quaden kunde inte stå still så jag har fått parera den nästan hela tiden. Det kom lite vindbyar då och då.

44665

Peter1
2014-03-27, 18:56
Flög i eftermiddags. Ännu mindre vibrationer visat logggen, men efter 2 min flygning fick quaden tuppjuck och föll från himlen. 3 proppar paj. Märkligt...

44666

pille
2014-03-27, 19:29
Jag antar att du har skyddat barometern med en bit skumgummi eller liknande. Utan detta så får du just de effekter du beskriver då den primärt håller höjden med barometern. Ljus (direkt in på chipet) och/eller drag från propellrar ställer annars till en näst in till garanterad krasch.

Peter1
2014-03-28, 07:32
Jag antar att du har skyddat barometern med en bit skumgummi eller liknande. Utan detta så får du just de effekter du beskriver då den primärt håller höjden med barometern. Ljus (direkt in på chipet) och/eller drag från propellrar ställer annars till en näst in till garanterad krasch.

Jag har en skumgummibit på barometern, men den kan ju ha lossnat, ska kolla det å ena sidan. Men å andra sidan, har barometern påverkan även i stabilize mode? För det var i stabilize mode som det skedde. Hann aldrig slå över till Alt hold. Se bild från loggen.

44673

Peter1
2014-03-28, 17:05
Testade idag igen med quaden och flög fint i stabilize mode. Körde sen alt-hold och den höll höjden jättebra. Gick över till stabilize ett tag för att testa alt-hold igen på 15 meters höjd. Det gick bra 2min sen dog den bara och vände uppochner. En ordentlig crash med alla proppar sönder samt två armar och sprucken platta. På loggen ser man att det är en brown out, den bara dör plötsligt, men varför. Jag har flyttat ner apm mellan kroppsplattorna, en skumgummibit sitter på barometern samt svart tejp på apm-skalet. Apm sitter på två lager med skumgummi och har fina vibrationsvärden nu.

Känner ni igen det?

flunk
2014-03-28, 17:08
Hur strömförsörjer du den?

Peter1
2014-03-28, 20:27
Med power modulen för motorerna och en hk 5v bec till mottagaren. Becens kontakt bröts av så jag satte dit en sockerbit tillfälligt, det har jag tänkt på, att det kan vara glapp. Ska löda fast den ordentligt till nästa flygning.