handdator

Visa fullständig version : Radiolösning till flygande fotoplattform?BaverFlyg
2014-01-08, 18:10
Har precis hängt på en DYS 3-axis gimbal på min hexakopter för min NEX-7. Detta medförde att det oundvikliga inträffade. Min JR XG8 håller inte längre måttet, jag behöver en radio med fler kanaler.

Tanken är att jag primärt ska köra en setup där jag styr allt från en radio. På sikt vill jag dock ha möjligheten att utan trassel kunna köra med ytterligare en radio bara för att kontrollera kameran.

För en singel setup med mitt Wookong-M verkar det som att minst 14 kanaler går åt om jag ska kunna styra allt från en radio:
1-4: Styra koptern
5: Flightmode (3-vägs switch)
6: IOC (3-vägs switch)
7: Byta video-stream genom IOSDn (3-vägs switch, räcker dock med 2-vägs eftersom jag inte behöver byta kanal)
8: LED på/av (2-vägs switch)
9: Gimbal pitch (slider)
10: Gimbal roll (ratt)
11: Gimbal yaw (ratt)
12: Gimbal follow mode (2-vägs switch)
13: Stratosnapper video/foto (2-vägs switch)
14: Stratosnapper ta foto eller start/stopp video (2-vägs switch)
*15: Landningsställ upp/ner, när jag väl skaffar ett sådant.
*16: Expo/dual rates för gimbal

Eftersom det verkar rimligare att få till en lösning med 14 kanaler blir förmodligen så att ett eventuellt landningsställ får styras genom kanal 8 istället för LED belysningen. LED lamporna kan jag ju välja vid start om jag vill koppla på eller inte.

Så, min första tanke var att införskaffa en 14-16 kanalig radio samt två stycken 7/8 kanaliga mottagare. Binda radion till båda mottagarna och koppla enligt ovan. Går det att utnyttja S-BUS på den ena mottagaren (den som kopplas till WKM) så vore det ju trevligt men det är inte ett måste. Mottagare 2 blir servokablar i vilket fall.

Eftersom jag på sikt även vill ha möjligheten att kunna köra denna setup som dual operator, en för att styra koptern och en andra radio för att styra kamerans rörelser och funktioner, så vore det ju trevligt om jag kunde använda min befintliga JR XG8 som den andra radion och köpa mig en JR XG14 som ny huvudradio. Annars känns Futaba T8FGS (alt. Futaba T14SG) som en kompetent huvudradio i kombination med en Futaba T8J som radio nummer två.

Ju mer jag tänker på hur jag smidigast ska lösa detta desto mer huvudbry får jag...

Kan man binda två radios till mottagare 2? Så jag kan köra rubbet som singel, men för dual operator bara slå på radio nummer två som då kan styra kameran. Eller krävs det ett buddy/slav system för att kunna göra så?

Sen funderar jag mycket på om det bästa är att försöka spara in några kronor genom att köpa en JR XG14 då jag idag har en JR XG8 samt två stycken 8-kanals mottagare. Eller om man ska byta till ovan nämnda Futaba-variant.

Vad tror ni? Någon som har erfarenhet av liknande byggen?

Kenneth E
2014-01-08, 18:24
Ja, stora maskiner kräver sin man.
Jag hade nog tittat på Futabas t-18, tror den har de finesser du behöver.

Fast wemotech Bat60 verkar också lovande.

Personligen hade jag löst det med två olika radiosändare bredvid varandra eller med en joystick bredvid för Gimbalkontrol.

Koptern styr man inte så mycket själv nu för tiden, går mest på autopilot.
Ken

BaverFlyg
2014-01-08, 18:36
Koptern styr man inte så mycket själv nu för tiden, går mest på autopilot.


Sant, men det är ju alltid skönt att ha händerna på spakarna så att säga. GPSen kan ju alltid få för sig något dumt.

Kenneth E
2014-01-08, 18:48
Men hur tänker du då styra allt? Du tappar fokus på flygningen om du pillar på gimbalen och flyger du har du ingen fokus på filmandet.

Då är det bättre ni är två.

Själv går min på auto och jag riktar in plattformen med sidroder(yaw), skulle något strula går det i backen likförbannat. Marktjänst före och efter varje flygning är ett tips för att våga lita på grejorna, samt att flyga mycket, jättemycket och konstant.

Jag tror själv på joystick. Går inte landställen upp automatiskt över en viss höjd 3-5m som på uavzero?
Ken

BaverFlyg
2014-01-08, 19:03
För singel så kommer det mest bli stillbilder. Så att styra gimbalen blir nästan bara att rikta eller finjustera när koptern står still. Men för filmandet så måste man ju vara två så fort man ska följa något objekt. Såvida man inte "parkerar" eller sätter en rutt då.

När jag filmat överblicksbilder med tricoptern har det fungerat det utmärkt med endast styra pitch på kameran och roder för panorering.

En joysticklösning vore helt klart intressant. Nåt i stil med den här: http://youtu.be/_Y8f2OZrSpo

Kenneth E
2014-01-08, 19:11
Ja, det kan funka.

Jag vill inte vara aggressiv utan bara hjälpa dig tänka igenom vad du är ute efter.

Nu tänkte jag en joystick som kopplas in i radion inte en standalone, men vart hittade du den helt klart intressant?
Ken

BaverFlyg
2014-01-08, 20:36
Ingen fara. Jag tog inte illa upp alls. Det är precis det som är tanken. Att ventilera mina tankar lite så jag kommer fram till vad jag ska satsa på.

Den där joysticken verkar vara något hemmabygge. Men själva spaken ser bekant ut. Tror jag sett liknande på kontrollstationer för övervakningskameror etc.

Hur menar du med att koppla joystick till radion? Genom nåt interface som kopplas till trainer-porten?

Fluf
2014-01-09, 13:18
Jag skulle föreslå en lösning med OpenTX mjukvara och FrSky XJT (Eller FrSky taranis) med matchande 1-2 X8R mottagare.

X8R har dels 8 vanliga servoutgångar samt en S.BUS utgång (som kan med adapter köras som CPPM). Om du vill använda vanliga utgångar istället för S.BUS/CPPM kan du binda två mottagre där den enda tar emot 1-8 och den andra 9-16.

För att styra kamera kan du enkelt göra en trevlig mixning på en switch.
Switch av = Styr helin manuellt med spakarna och kameran i en fixed position.
Switch på = Position hold + höger spak styr gimbal, vänster spak styr fortfarande yaw och altitude så du kan köra snygga oanoreringar när du filmar.

Om du sedan är smidig så kör du eventuell co-pilot på trainer kontakten och en switch ifall du skall ha primär kontroll på kanalerna eller om copilot skall ha primär. Dvs du har fortfarande full koll och behöver inte ändra något i setup om du skall flyga solo eller duo.

Vill du göra det snyggt så kör du en Taranis samt en CPPM mottagare i modul-luckan bindad till sekundär-sändaren så slipper du sladdar och bök.

BaverFlyg
2014-01-09, 13:26
Man kanske skulle ställa sig i kö någonstans för att ha en möjlighet att få tag i en Taranis. De är väl slut worldwide misstänker jag.

2xTaranis, 2 mottagare samt en CPPM modul känns som att det täcker alla mina behov och prisbilden är ju fantastiskt fördelaktig. Enda kruxet är väl som sagt att få tag i dom.

Kenneth E
2014-01-09, 14:04
Fungerar detta verkar det vara en bra och ekonomiskt lösning.

Ken

Fluf
2014-01-09, 14:48
Fungerar detta verkar det vara en bra och ekonomiskt lösning.

Ken
Fungerar fint, du har i praktiken knappt några begränsningar på vad du kan göra.

Sändaren ger i sig upp till 16 kanaler med telemetri, du kan mixa dem precis hur du vill, hur avancerat du vill, varje funktion eller mix kan dessutom vara bunden till en eller flera av upp till 9 flightmodes. Bara för sakens skull kan du göra en mix som bygger på en annan mix som bygger på en tredje mix som bygger på en virtuell switch som bygger på PPM input från trainerporten.

Sändaren har dessutom en JR-lucka på baksidan så du kan addera en XJT modul för totalt 32kanaler till 2 mottagare, eller så kan du mixa och köra FrSky och Spektrum mottagare samtidigt om du vill.

Så upp till 32 kanaler från en till två sändare där varje spak och switch gör exakt vad du vill, och dessutom pratar den med dig, med din hustrus röst om du så vill ;) Mottagare med upp till 16kanaler per mottagare med S.BUS (eller CPPM med separat adapter). Med 4 mottagare kan du har 32 vanliga analoga kanaler att styra från en enhet. Och allt det till en kostnad för under 4000kr.

Själv matar jag min RVOSD med 16kanaler (använder ca8 effektivt) via adaptern och har dessutom direktkontroll över två servon för flaperons.

BaverFlyg
2014-01-09, 14:53
La precis en beställning på 2x Taranis samt 2x X8R från HobbyKing.
470$ inkl. frakt.

Bara att vänta och se om de dyker upp i lager inom snar framtid.

Får börja kika på trådlös trainer lösning snart då :)

Fluf
2014-01-09, 14:57
Får börja kika på trådlös trainer lösning snart då :)
X8R är lite dyr för att använd till trådlös trainer, jag har sett att det finns en del alternativ firmware till X8D-II som löser CPPM ut, vilket är precis det du vill ha. Googla runt på det, det finns en del lösningar på det.

Enda du egentligen behöver är CPPM ut, om den enklaste och billigaste lösningen blir en Spektrum (orange RX) JR modul och en satellit-mottagare kan det vara en lösning.
Lite DIY billig lösning för att få en billig OraneRX R100 satelit till CPPM för att köra trådlös trainer.
http://www.deviationtx.com/forum/3-feedback-questions/1845-ppm-cppm-receiver?start=20

Utmanaren2002
2014-01-10, 13:42
Man kanske skulle ställa sig i kö någonstans för att ha en möjlighet att få tag i en Taranis. De är väl slut worldwide misstänker jag.

2xTaranis, 2 mottagare samt en CPPM modul känns som att det täcker alla mina behov och prisbilden är ju fantastiskt fördelaktig. Enda kruxet är väl som sagt att få tag i dom.

Kolla med Megakopter som har en till salu om den inte redan är såld!
Jag är jättenöjd med min!
/Göran

BaverFlyg
2014-01-10, 13:49
Vem är denna Megakopter? :)

Stiffe
2014-01-10, 15:35
Han kallar sig för Berthrsd här på forumet han heter Jonas

berthrsd
2014-01-11, 06:58
Här är jag ;)

Min Taranis finns kvar, 2000:- inkl frakt med en D8RII-mottagare. Om du köper den nya mottagaren, X8R, så går det bra att ställa om den så att du lägger kanal 1-8 på s-bus utgången och kanal 9-16 på pwm-utgångarna, så har du en snygg lösning med bara en mottagare.

magnusvr
2014-01-11, 12:17
Här är jag ;)

Min Taranis finns kvar, 2000:- inkl frakt med en D8RII-mottagare. Om du köper den nya mottagaren, X8R, så går det bra att ställa om den så att du lägger kanal 1-8 på s-bus utgången och kanal 9-16 på pwm-utgångarna, så har du en snygg lösning med bara en mottagare.

Hej!

Vet du hur man gör det du nämner, sätter 1-8 på SBus och 9-16 på PWM?

Jag hittar inget i instruktionsbladet jag fick med, om den möjligheten. Hade varit perfekt för mig om det gick.

Jag har själv precis satt en XJT-modul i min Turnigy 9XR och kör dubbla XJT-mottagare. Tyvärr funkar bara kanal 1-12, verkar vara fler som har samma problem, misstänkt bugg i OpenTX.

Mvh
Magnus

berthrsd
2014-01-11, 13:47
Inte på rak arm, men jag är ganska säker på att det stod i infobladet till X8R. Kan dock inte lova att alla 16 kanaler funkade, använde bara ett par av pwm-utgångarna när jag testade.

BaverFlyg
2014-01-14, 21:13
Jävlar i min låda!!
Beställde 2st X8R mottagare igår strax innan lunch. Låg i brevlådan när jag kom hem från jobbet idag.
Tack airmedia.se! Förbaskat snabbt ordnat.