handdator

Visa fullständig version : Lufttryck till Mustangens landnngsställINGEMAR NABBING
2014-01-17, 16:21
Hej Ingemar Nabbing i Falköping här. Jag undrar om det bland Er alla skalabyggare finns
någon som kan tipsa mig om hur jag ansluter lufttanken till mina landningsställsmoduler.
Jag har byggt ( nästan färdigt ) min Top Flite byggsats i skala 1/5. Mustang P 51 . Har valt luftdrivna landnings-
ställ till kärran men jag saknar kunskap o kopplings schema för att det hels skall fungera
tVidare söker jag tunn blank aluminiumplåt ( typ bladtunn ) tel 0515-14843


Tacksam för alla tips Ingemar Nabbing.

Fyhren
2014-01-17, 21:29
Hej

En luftventil (rek Robarts röda som har ställskruvar till att ställa hastigheten med) som styrs av ett servo (kan vara ett miniservo) på kanal 5.
På in -sidan av denna ventil befinner sig lufttanken ( en eller flera) samt en påfyllningsventil (typ slangventil på bil) och en manometer (finns olika typer Robarts "pinne som går upp", - visarmanometer hos bl. a Mick Reeves) allt sammankopplat med T-rör på slangarna till ett system där det inte spelar någon roll hur man gör detta bara lufttrycket finns i hela systemet.
På ut-sidan av ventilen ansluter man ställen också med T-rör på slangarna (eftersom flera ställ) . En linje ansluts på sidan "fäll ut" och en annan linje på sidan "fäll in" på luftventilen med servot.
När servot är i ena läget går luften från tanken ut i ställen som då fälls ut om man kopplat rätt (annars bara kasta om slangar).
När servot är i andra läget går luften ut i andra linjen och ställen fälls då in. Hastigheten in resp ut kan med Robarts röda ventil alltså ställas på separata ställskruvar. Servots ändlägen ställs in i sändaren.

Har man sen luckor som skall öppnas och stängas enligt visst mönster så skaffar man en "sequencer" som ordnar detta. Den kan då ställas i olika mode så att t.ex på Mustangen luckorna först öppnas -- ställen går ut -- luckorna stänges med ställen ute. Vid infällning öppnas först luckorna --ställen fälls in --- luckorna stängs.
Men ..... man måste då ha en luftventil till, eller servo som manövrerar luckorna, beroende på om man har luftcylindrar eller manuella stag som manövrerar luckorna. Däremot behöver man inte en kanal till utan allt sköts av kanal 5 och seqencern (Jet tronic är ok)

Hälsar
Peder Fyhr
flyger i
Eslövs mfk.

Fyhren
2014-01-17, 21:34
Hej igen

Tunn Alplåt finns i ölburkar. Den är 0.15 mm tjock men ganska mjuk kan dock ibland funka till smärre detaljer som inte utsätts för några krafter. Lite styvare men samma tunna plåt är "litioplåt" som förr användes inom boktryckarkonsten.

Peder Fyhr

Som ovan

Gullan
2014-01-17, 22:46
Lite annan infallsvinkel,Robarts stora burk är perfekt till mussen,strunta i allt vad servon m.m heter och kosta på dig lite med en sån här: http://www.jet-tronics.de/Doublevalve.html
Enkelt och otroligt driftsäkert..

bokis
2014-01-17, 23:23
Hoppsan,inloggad med frugans nick...:lollypop:

Fyhren
2014-01-18, 18:53
Hej igen

Har också funderat på denna variant men då måste man väl ha en doublevalve till ställen,och en till luckorna om dessa är pneumatiska, samt ändå en sequencer ??

Peder Fyhr
flyger i
Eslövs mfk