handdator

Visa fullständig version : FPV bensinbåt :)hammarslag
2014-01-19, 07:16
Då ja ofta är ute med segelbåten o dricker bärs o bara njuter sommartid så är ja sugen på en bensinbåt, (mest för att slippa strulet som metanolmotorer medför)

Nu till min fråga, blir räckvidden mycket sämre när det är över vatten ? läste det ngm stans.
Och vad kan man ungefär om man vågar teoretiskt gissa räckvidden över sötvatten.
Kan ju iofs köpa en 5m antrenn förlängningsladd o stoppa upp en runtstrålande antenn uppe i masten så gör det väl en jäkla skillnad.

Och en annan fråga, Har en FY-Dos autopilot ligger, borde inte return to home funka lika bra på en RC båt ? :D
Och en OSD så man kan hitta hem, (eftersom kameran hamnar ju rätt lågt o 0.5m vågor kommer motsvarar 15m vågor i skärmen)

Skulle vara så jäkla kul o åka riktigt långt med båten fram till alla speciella egendomliga fiskare som i vanliga fall får typ panik om man kommer för nära med segelbåten.

PatrikE
2014-01-19, 16:13
Radiovågor brukar nå längre över vatten än land.
Ett LRS system borde funka bra.
RTH borde fungera.

Mastmonterad antenn är nog inte helt fel.
Jag tycker dina Idéer verkar vettiga.

UndCon
2014-01-19, 16:22
Ardurover skall funka på båt också...

Ålänning
2014-01-19, 23:18
När jag skulle köpa 2.4GHz (RC) till min bensinbåt istället för 40MHz så sade dom nejnej på nåt båtforum (smbf tror jag) för det studsar på vågorna och räckvidden kortas ner rejält, så 40MHz skulle det vara och så blev det. Hur det är med video på GHz, vete sjutton, men knappast bättre. Radiovågor når längre över vatten än över land, säkert för att det är mindre träd och berg på vatten. =) Vad vet jag. Det sänds ju långvåg över längre sträckor och det studsar mellan vattenytan och "himlen". Kortvåg används väl ej vid sådana sändningar?

Ålänning
2014-01-19, 23:18
Föresten påpekade nån att nån sändares GHz-system funkade bättre ändra, men vilket det var, minns jag inte. Futabas eller Spektrum var skräp, det andra bättre.

McRegor
2014-01-20, 07:12
Har man sagt att "Futaba är skräp" så låter det tveksamt seriöst... Och våglängden är ju densamma på alla 2,4 GHz-system och sändarens uteffekt är ju likaså begränsad och max-gränsen brukar utnyttjas så det är svårt att se vad skillnaderna skulle ligga - och i vart fall att Futaba skulle vara "skräp".
Sen skulle jag inte vara förvånad över om man har sämre räckvidd direkt vid vattenytan jämfört med för en flygmaskin som är lite högre upp. Men det är bara en känsla och inget väl underbyggt.
Roger

simonarvestrand
2014-01-20, 07:58
jag kör 2,4 på en motorbåt utan några som helst bekymmer. har kanske som max varit 50 meter bort iofs men det funkar.

Kenneth E
2014-01-20, 09:00
2.4 fungerar utmärkt, men du kanske bör förlänga antennen till mottagaren om den sitter djupt ner i båten. Finns oftast som tillbehör hos de flesta tillverkare. Dra antennerna i plaströr upp från skrovet och plugga änden så inte vatten kan komma in.
Nu borde du ha en km räckvidd i LOS.
Ken

theailer
2014-01-20, 13:33
Jag tror det var spektrum dom tyckte var skräp, iaf innan dsmx. Spektrum har länge varit avskytt på tex fpvlab pga dsm2.

Ålänning
2014-01-20, 23:11
Jag tror det var spektrum dom tyckte var skräp, iaf innan dsmx. Spektrum har länge varit avskytt på tex fpvlab pga dsm2.
Så va det säkert, FASST eller vad jag nu flyger med så var det bättre att välja. Litar på att dom där som sysslat med RC-båtar i många år och tävlingssammanhang vet vad de pratar om jämfört med mig. Har bara haft två båtar senaste tiden, en Tonka med CMP Evo och en Challenger med 26cc, bägge 40MHz'ade. Man kör inte så långt ifrån sig själv, men med FPV så kan det säkert barka iväg, kanske bäst använda Futaba 2.4GHz FASST Full Range-mottagare och inte nåt dyrare 40MHz Futaba-båt-grejs som jag köpte för ett år sedan... Tänker på räckvidden. Båtgrejerna klarar väl inte så många hundra meter.

johnny_o
2014-01-21, 09:20
Jag måste bara flika in med en tanke eller en rättelse. Autopiloten kommer INTE funka eftersom den kommer inte köra den sträckan som du har kört med svänga osv utan den kommer ta sig från A till B och ligger det då ett skär i vägen så kommer du få åka dit och hämta båten.
Bara en tanke från mig.

hammarslag
2014-02-01, 06:27
Borde väl funka rätt bra med att ha en antennförlängning och entennen monterad högst upp på segelmasten (iofs bara 4m) men ändå, båten ligger i en sjö så det är sällan högre än 1m vågor. (och då kör man nog inte med rcbåten spec mkt)

Ang autopiloten, så ja det har jag fattat att den kör Retur to home fågelvägen.
Vore kul o köra båten via GCS programmet, FYtechs prog, klicka på kartan o båten åker den rutt man plottrar ut. =)

Skrotiz
2014-05-04, 10:15
Hur har detta gått för dig?

Låter intressant och kan påpeka att jag kört med Futaba 2.4Ghz i båtar å de har funkat kalasbra, men som simon också skrev så är man sällan långt bort(men med fpv ändras ju det fort).

Har själv planer på att montera kamera på en träskbåt och kommer då köra med min Futaba 7C 2.4Ghz.