handdator

Visa fullständig version : Bygg en GoPro 2/3 Quad med Brushlessgimbal och Autopilot för 2000:-



Grimm
2014-02-05, 12:32
Tänkte dela med mig av mitt senaste bygge.
En rolig och bra FPV Quad som inte kostar mer än 2tusen spänn med Autopilot,GPS, BL Gimbal och Motorer, proppar, ESC.

Den Har en suverän (tycker jag) APM 2.6 Autopilot med separat GPS och Kompas (för er som inte vethttp://copter.ardupilot.com/ )

En överraskande bra gimbal med Alexmoskort som går att tuna i SimpleBGC GUI men den funkar faktisk nästan helt perfekt ur paketet. Gimbalen Levereras hopsatt så den är bara att koppla in. :-)
http://www.helisweden.se/attachment.php?attachmentid=13590&d=1391597737&thumb=1 (http://www.helisweden.se/attachment.php?attachmentid=13590&d=1391597737)



Suveränt enkelt med denna ESC
Bara att koppla in motorerna och 4 kablar till APM:en så va de klart...

http://www.helisweden.se/attachment.php?attachmentid=13591&d=1391598043&thumb=1 (http://www.helisweden.se/attachment.php?attachmentid=13591&d=1391598043)


Nackdelen är att den kräver lite montering och inställningar men om man som jag tycker att byggandet är den bästa delen av hobbyn när det snöar ute så .....

Så här ser min ut

43618

43617

43616


43615








Det kommer video så snart det blir bättre flygväder...

Shopping list


APM 2.6 with external GPS/Compass
http://www.goodluckbuy.com/index.php?target=products&product_id=102776 83,60Usd


GoPro Hero 2-3 Brushless gimbal with controller
http://www.goodluckbuy.com/index.php?target=products&product_id=98390 79,99 Usd


RcTimer spider
http://www.rctimer.com/product_1055.html 28,96 Usd


HobbyKing
NTM 2826 -1000kv
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=25082 15,99 Usd x4 = 63,96 Usd


Male to male lead to connect receiver
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21758__10CM_Male_to_Male_Servo_Lead_JR_26AWG_10p cs_set_.html 4 Usd


NTM Acsessory pack
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=16719 1,89 Usd x4 = 7,56 Usd


Q-Brain 4x25A ESC
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=42715 30,81




Propellers 11x4,7
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__22452__Slow_Fly_Electric_Prop_11x4_7SF_4_pc_Gree n_.html 3,85 usd


Propellers 11x4,7 R/H Rotation
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25311__11x4_7_SF_Props_4pc_R_H_Rotation_Yellow_. html 3,85 Usd


LiPo 3300Mah, 3s, Nanotech
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=32787 30,67 Usd



Om någon vill ha hjälp med bygget eller APM setup så finns jag här.

Timtimtim
2014-02-05, 14:09
Jag har en liknande setup som inte vill fungerar ok..

Har du kört autotune? jag testade det idag och efter den var färdig (slutat att göra rörelser) så landade jag och disarmade den med autotune switchen ON, dock så är den grymt ostadig i luften med de nya inställningarna, vet du om man måste landa i ALT mode eller fungerar det i stabalize också?

Grimm
2014-02-05, 14:16
Du måste landa i autotuneläget och desarmera för att spara inställningarna. Om du landar med autotune switchen i off läget (lågt pwm) så sparas inte autotunevärdena efter flygningen.

Jag höjde på Roll och pitch Stab P och Rate P efter autotuningen för jag tyckte den blev lite för långsam och lite vobblig i min smak.
Pitch P måste man ha bra mycket högre än Roll P pga att all vikt sitter fram och bak på maskinen. Nästan det dubbla...

Du kanske får göra om autotune eller justera manuellt i små steg typ +0,05 åt gången på rate P

Timtimtim
2014-02-05, 14:19
Ja men så långt är jag med, dock så upplever jag just att maskinen nästan stegrar över om jag gör snabba rörelser med spakarna :=) så det behövs nog antingen köra om autotune (när det är lite mindre vind) har du lust att posta dina inställningar i MP?

Grimm
2014-02-05, 14:34
Här är mina värden som en liten referens...
Funkar ju inte att kopiera rakt av beroende på motorer, esc, proppar och övrig setup såklart men ändå...


43619

Skydive
2014-02-05, 15:54
Min quad med APM är jäkligt seg i Loiter-läget, alldeles för seg för att använda det som FPV-läge.
finns det någon bra lösning på det?

Vill kunna flyga med bra fart men behålla samma och och eller ha gps-låsning när jag släpper spakarna.

Vad gör jag fel?

Timtimtim
2014-02-05, 16:09
Tack! Jag får testa med det, tanken med denna quaden är ju att lära mig hur allt fungerar för att minska risken för att crasha de dyra sakerna senare ;) hur ser dina vibrationer ut? Är armarna styva eller vobblar dem med 11 props?

Grimm
2014-02-05, 16:53
Min quad med APM är jäkligt seg i Loiter-läget, alldeles för seg för att använda det som FPV-läge.
finns det någon bra lösning på det?

Vill kunna flyga med bra fart men behålla samma och och eller ha gps-låsning när jag släpper spakarna.

Vad gör jag fel?

Loiterläget är ju numera flygbart (vilken Arducopterversion kör du?) Men Loiter är ju egentligen ett position hold som man numera kan påverka litegrann (5m/s) men jag tycker att det är mycket bättre att flyga FPV i ALT HOLD för höjdhållningen är ju svår med brillorna på...och om man tappar länken så är det bara att köra RTL.

Grimm
2014-02-05, 16:57
Tack! Jag får testa med det, tanken med denna quaden är ju att lära mig hur allt fungerar för att minska risken för att crasha de dyra sakerna senare ;) hur ser dina vibrationer ut? Är armarna styva eller vobblar dem med 11 props?Ett smart drag att lära sig med en billig maskin... Då vågar man ju testa alla fineser...
Armarna tyckerj ag är tillräckligt styva, dom vobblar inte i alla fall...
Har inte kört vibrationerna sedan jag bytte till 11" (från 10") Ska posta en graf...

Grimm
2014-02-05, 17:46
Bra vibrationer... Har balanserade propellrar och gummidämare som APM:en sitter på.

43621

Timtimtim
2014-02-05, 20:51
Ser bra ut! har liknande värden, hur upplever du att loiter fugnerar? jag testade min idag i vinden och den har lite svårt att hålla sig kvar i position

Grimm
2014-02-06, 12:19
Har inte testat i så mycket vind med denna men den står nästan sjukt stilla... Håller sig inom 1 meter i sidled och några decimeter i höjdled. Om den vandrar runt i cirkel så är det kompassen som störs, har du kört kompassmot?

Men hade APM i en hexa som jag flög i lite mera vind och det funkade mycket bra se i början på denna video..

http://www.youtube.com/watch?v=wYkpcyIPo4c

Timtimtim
2014-02-06, 12:23
Jag körde den någon gång, tror jag hade 11%

Grimm
2014-02-06, 14:38
Har du stängt av auto declination? Den ska man inte ha på i multirotor. Pga störningar från motorer etc så driftar kompasen iväg då... Om du haft den på så rekommenderar jag att du stänger av den och kör en ny "compass live calibration" och därefter en ny "compasmot". Så här bra blir det om man stält in den rätt!!
Helt sjukt bra faktiskt. Den kan stå så här tills batteriet är slut... Ingen sonar (ännu...)


https://plus.google.com/photos/109716662117035708009/albums/5977274911773076481?authkey=CKXlpJ-t_uaMywE

Timtimtim
2014-02-06, 14:42
Testade min idag efter omkalibrering och den står faktiskt stilla grymt bra dock så diffar den i höjd ibland men det kanske man får räkna med. Har du inställt på v eller x i frame?

Grimm
2014-02-06, 16:00
Ok va bra!
Jag kör på x-frame

Skydive
2014-02-06, 16:04
Loiterläget är ju numera flygbart (vilken Arducopterversion kör du?) Men Loiter är ju egentligen ett position hold som man numera kan påverka litegrann (5m/s) men jag tycker att det är mycket bättre att flyga FPV i ALT HOLD för höjdhållningen är ju svår med brillorna på...och om man tappar länken så är det bara att köra RTL.

Massa tack!
Testade att ändra Loiter P till 1.1 och den blev lite kvickare, ska testa att öka till 1.2 också.

Idag har jag bara fått en av switcharna på min sändare att funka och kör Stabalixe, Loiter & RTH.
Hur gör man om an vill ha fler alternativ? Menar, ena switchen kommer då vara på stabalize och den andra på tex alt hold, får alt hold prio då?

Grimm
2014-02-06, 16:12
så här mixar du två switchar till 6 lägen https://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/Sixmodes

Det är bara ett pwm (radiosignalen) värde som avgör vilken mode du är i enligt vad du ställt in i missionplannern.
Om du mixar en tvåläges och en trelägesswitch så får du 6 olika nivåer på den kanalen från knapparna som du sedan kan välja funktioner för i MP

Grimm
2014-02-06, 16:37
Massa tack!
Testade att ändra Loiter P till 1.1 och den blev lite kvickare, ska testa att öka till 1.2 också.

Idag har jag bara fått en av switcharna på min sändare att funka och kör Stabalixe, Loiter & RTH.
Hur gör man om an vill ha fler alternativ? Menar, ena switchen kommer då vara på stabalize och den andra på tex alt hold, får alt hold prio då?
Du ska INTE ställa upp Rate Loiter P så högt för om GPS:en får en glitch så sticker den iväg som en raket....
Många rekommenderar att man ska ställa ner den till 0,500 för att den inte ska bli så agressiv....
Öka i stället Loiter speed från 500 cm/s till nåt högre värde så kommer den att åka snabbare i loiter.

Skydive
2014-02-07, 02:02
Du ska INTE ställa upp Rate Loiter P så högt för om GPS:en får en glitch så sticker den iväg som en raket....
Många rekommenderar att man ska ställa ner den till 0,500 för att den inte ska bli så agressiv....
Öka i stället Loiter speed från 500 cm/s till nåt högre värde så kommer den att åka snabbare i loiter.

Underbar du är som hjälper till!

Den var inställd på 1.0 från början, så det var därför jag ändrade till 1.1. Ställer ned den till 1.0 igen.
Tror även jag fått till switcharna så jag kan använda alla 6 funktionerna, ska testas här i dagarna - Tack :-)

Skydive
2014-02-17, 09:22
Hallå!

Jag har beställt samma ram som dig och en till APM, denna gång 2.6 (har idag 2.5)

Jafg ser att du satt APMen på ovansidan, vilket är vettigt med tanke på platsbristen i maskinen.
Jag har dock ESCarna ute på armarna och enbart PCBn inne i ramen.

Min fundering: Vad tror du om att göra en hylla i mitten av maskinen och sätta APMen där (självklart med dämpningskuddar)?

Med tanke på att GPS/Kompass sitter i separat enhet borde väl inte utrustningen störas ut när den sitter precis uvanför PCBn?

Vad sägs?

Grimm
2014-02-17, 10:38
Jag ser inga problem med att sätta en 2.6 APM inne i ramen eftersom du har kompassen utanför...
Den sitter ju lite mera skyddat där om olyckan skulle vara framme.

Grimm
2014-04-10, 15:21
Säljer nu denna Spider till förmån för nya projekt (kul att bygga..)
Se under säljes...

sne
2014-05-03, 20:46
Som den nya ägaren (yay!) av Spidern har jag sprungit på ett problem nu när jag ska sprätta igång den.Den vill hemskt gärna dra åt vänster och framåt så den slår över när jag gör en arm och ska lyfta.Spelar ingen större roll om jag ökar throttle sakta eller om jag drar på ordentligt, sistnämnda var riktigt dumt av mig för nu har jag två proppar för lite.När jag kikar i Mission Planner (version 1.3.1) och väljer Flight Data så står Yaw konstant och blippar runt 46-48 deg, ska det verkligen vara så ?Kanske bara är jag som är lite väl grön på det här, men ska den inte stå på noll ?Jag har kalibrerat allt enl. wizarden under "initial setup" så där har jag iaf inte fuskat medvetet...Firmware är Arducopter v3.1.3 ifall det spelar nån avgörande roll.

sne
2014-05-03, 20:47
Just det ja, radion är en Turnigy 9x...

Grimm
2014-05-04, 18:40
Vad menar du med att yaw blippar?
Ja den funkade ju klockrent sist jag flög den så det borde ju vara nåt strul med radiosetupen...
Har du alla barer i radiokalibreringen i mitten med centrerade spakar och går dom åt samma håll som du rör spaken?

sne
2014-05-04, 19:32
En bild säger mer än tusen ord...

Det blev bättre efter det att jag kalibrerat om kompassen, men den står ändå och vandrar mellan 5.20-5.-80 nånstans.
Radion är centrerad när jag gör kalibreringen även om pitch och roll gick åt fel håll från början,
vilket jag helt skyller på Turnigyn. Men det var ju enkelt fixat genom att göra en reverse på de
kanalerna i radion.

Jag tror inte det är nåt fel på APMen egentligen, det är nog snarare hur den lirar ihop med radion...
Men som sagt, ska yaw verkligen röra på sig när quaden står på golvet nedanför skrivbordet ?
Detta fastän radion är avstängd och endast usbsladden är ansluten.

Grimm
2014-05-04, 19:53
Kompassen kan nog variera lite speciellt inomhus med en massa elektriska fält från alla prylar... Men den ska peka i rätt väderstreck iallafall. Med en så här pass liten quad då brukar jag hålla den i ett fast grepp i ena handen ovanför huvudet och köra den med lite trottelpådrag, då kan man känna att den håller emot när man vrider åt olika håll samt att den reagerar åt rätt håll när man ger input på radion. Det brukar spara några propellrar...

sne
2014-05-04, 20:11
ingen dum ide alls :)
ska ta å testa det bara mina proppar kommer från hobbyking...

Blir att låna en laptop från jobbet också, så jag kan köra kalibreringen igen fast utomhus istället.
Då har man iaf eliminerat ev. störningar pga grejerna hemma.

Grimm
2014-05-04, 20:17
Mycket bättre att köra kompasskalibreringen ute. Du ska nog även slå på auto declination i setupen...för jordens magnetfält är ju väldigt vinklat neråt uppe på dina breddgrader. Jag brukar sedan den stabiliserats slå av autodeclination igen.

sne
2014-05-18, 15:10
Nu flyger den igen :)
Lite mer pill på radion var det som behövdes...
En kanal som skulle vara i reverseläget och sen en trimpot som inte var korrekt i märkningen var tricket.
Förutom en kalibrering av allt utomhus, som jag gjorde bara för att helgardera.

Nu är det bara att läsa på sig om vad alla flyglägen är för nåt, för just nu så är det bara Stabilize på alla lägen.

sne
2014-05-18, 15:13
Just det ja, istället för att hålla fast den så kan man sätta throttle spin som slow när man gör en arm på den.
Då kan man prova pitch/roll på radion lite lätt och se att rätt proppar roterar fortare, så slipper man vara nära quaden.

Grimm
2014-05-18, 15:47
Nu flyger den igen :)
Lite mer pill på radion var det som behövdes...
En kanal som skulle vara i reverseläget och sen en trimpot som inte var korrekt i märkningen var tricket.
Förutom en kalibrering av allt utomhus, som jag gjorde bara för att helgardera.

Nu är det bara att läsa på sig om vad alla flyglägen är för nåt, för just nu så är det bara Stabilize på alla lägen.

Jag rekommenderar att du testar Loiter som nästa steg.. Det är ett bra sätt att kolla att alla automatiska inställningar har blivit rätt.. Du kan flyga den i loiterläget så mera trottel =stiger mindre sjunker, samt flytta den till en ny GPS position med Pitch roll spaken. om du vill landa i loiter så är det bara minska trotteln till den landar. När den landat och propparna saktat ner dra trotteln till noll och slå över till stabilize igen... Funkar loiter bra så kan du testa RTL som nästa steg och till sist ett AUTO mission...

sne
2014-05-18, 15:58
Jo, loiter låter som nästa steg.
Auto vill jag inte prova förrän jag är ute på ett flygfält helt själv, så ifall nåt går riktigt fel så klipper jag iaf inte nån som är ute å söndagspromenerar.

sne
2014-05-21, 21:52
Nu har jag testat Loiter också... Den är ju hur snäll som helst att flyga i det läget. :)
Enda som man möjligen kan ha lite tankar runt är att den tar en liten stund på sig att stabilisera sig i position när man kört fram den till stället man vill hovra i. Så ett par korrigeringar krävs oftast.

Fler batterier och nån form av OSD måste jag nog ta å skaffa så jag inte klantar mig, som på sista batteriet i kväll, och kör in i failsafe på batterivolten så den automatlandar.
2200mAh räckte visst bara i 8 minuter..

Landningen blev lite väl snabb, men det kanske går att justera nånstans om man tar å läser på sig i Mission Planner.

Men som helhet är jag 100% nöjd med den, båda tummarna upp för bygget Grimm :thumbup:
Det här kommer att bli en skitbra quad att filma från i sommar.
Väl spenderade pengar... även om det kommer att bli fler på diverse tillbehör...

hakank
2014-05-27, 13:24
Skulle det kunna funka med 4s 4000mAh på den ramen? Och vilka motorer och proppar skulle passa?

sne
2014-05-31, 19:24
Både motorer och esc ska klara 4s enl. inköpslistans länkar (se första sidan)...
Finns förslag på proppar på motorlänken hos HobbyKing.

Vad gäller ramen kan jag inte svara på det, jag är lite för ny på det här med multirotor :)
Däremot så testade jag idag ett 3s Zippy 5000mAh batteri, vilket gav 13.45min flygtid innan den autolandade med batterifailsafe satt på 10.5v.
Iofs så var det mest loiterläge på flygningen och en del hovring, men i min värld så duger det perfekt.

jajje
2014-06-05, 00:05
Hej.
Jag har glidit runt här ett tag nu o känner mej nästan mogen för att ta steget att bygga en egen quad. Har några nybörjarfrågor.
Jag vill definitivt lära mej både byggandet, inställningarna och flygandet. Är detta kit som inköpslistans länkar (första sidan) ett bra kit att starta med? Den lilla erfarenhet jag har är att jag har en Hubsan som jag övar/ flyger med.
Jag vill så småningom kunna flyga, fota och köra FPV, men kommer att börja flygandet utan kamera för att lära mej.
Är detta kit en bra grund för att så småningom bygga på det med kamera/FPV?
Med eran erfarenhet vad skulle ni isåfall ändra på i inköpslistan? Om det blir en tusenlapp dyrare men "rätt från början" så är det ok för min del.
Vad fattas för mej att köpa för att få den o flyga, radio och batteriladdare? Är det nått mer? Kablar? Jag har ju inga egna delar ännu.
Är detta en lämplig radio till detta kit och vad jag vill göra i framtiden? http://www.hab.se/spektrum-dx6i-med--ar6200-dsm2-p-5155-c-778.aspx för avancerad eller för vek?

Några andra tipps på lämplig inköpslista som inkluderar Autopilot, GPS, och Motorer, proppar, ESC.

Kommer att vara tacksam för all hjälp jag får av er som varit med och vet vad ni talar om.

Grimm
2014-06-05, 12:13
Jajje Läs även i denna tråd där finns väldigt mycket information http://www.helisweden.se/showthread.php?t=10190

Radion som du länkar till räcker precis men om du i framtiden vill kunna styra kamera mm. så är det för lite med 6 kanaler.
Jag rekommenderar minst 8 kan eller mer eftersom det går åt 5 kanaler bara för att flyga quaden plus kanske även gimbal pan, tilt och ev avtryckare på kamera

eAk
2014-06-08, 17:15
Min quad med APM är jäkligt seg i Loiter-läget, alldeles för seg för att använda det som FPV-läge.
finns det någon bra lösning på det?

Vill kunna flyga med bra fart men behålla samma och och eller ha gps-låsning när jag släpper spakarna.

Vad gör jag fel?

Ja du får ändra på hastigheten i dina loiter inställningar. Den är ställd mycket lägre nuförtiden för att motverka för hastiga bortflygningar om gps glitchar. Det var rätt spännande att slå på loiter flrra året och den kunde dra iväg åt något random håll glrsnabbt. För gpsen krångla med flr få sateliter.

sne
2014-06-08, 23:26
Det hände mig i fredags...
Tog iofs en halv evighet att få gps-lås (vilket jag skulle ha tänkt på såhär i efterhand) och sedan efter 2-3 min av flygning så drog den iväg som en pil (som Job Andersson skulle ha sagt) utan att jag rört kontrollerna.

Jag hann slå över till stabilize innan den hann alltför långt bort, men inte ge nog med gas för att missa marken, så det behövs två nya bakarmar på den nu. De inpressade metallgängorna i plastarmarna rycktes ut på undersidan så landningsbenen lossnade.
Hade nog blivit värre ifall marken inte varit rätt mjuk där jag kom ner.

Tur att nya armar inte är så dyra grejer :)

Jag föredrar AltHold som fpv-läge och ha en switch som man snabbt kan gå över i loiter med istället.