handdator

Visa fullständig version : Nu har SMHI fått fnatt igen!Kenneth E
2014-03-13, 12:59
Kollade vädret i helgen och enligt den blåser det 9m/s just nu där jag står och gottar mig i solen(verklig cirka 3m/s), till helgen 21m/s på lördag?

Kanske damma av hangseglaren eller blir det enligt omvandling från dagens prognos endast 7m/s?

De har varit bra fram till för två veckor sedan, men nu flippat ut helt i sin tro.
Ken

Copterdude
2014-03-13, 20:09
Håller med, ganska ofta som det inte stämmer. Jag håller tummarna för att dom har fel om helgens väder där dom lovar starka vindar med snöblandat regn :(
Får flygabstinens !!

henke2
2014-03-14, 06:47
De senaste åren har de felat väldigt mycket. De lovar 20cm snö i morgon för att ett par timmar innan det skulle komma in stryka snön helt etc. Inte att det blir lite mer eller lite mindre snö utan ingenting. Samma med regn och vind.

Nu blir ju vädret vad det blir, men man försöker ju planera en smula efter vad som komma skall i form av underlättande val genom livet och det är irriterande när de hela tiden missar så himla grovt. Om det regnar en dag 2mm eller 10mm är för mig inom felmarginalen men att trolla bort ett oväder med kort varsel eller tvärt om är faktiskt kass.

Någonting måste dessutom sparkat dem i häcken för det haglar ju Klass X varningar nu för tiden. Det blåser 8m/s och de går ut med klass 2 varning, paniken sprider sig, Biltema stänger "pga storm" etc... sen blir det ingenting... eller ja, det blev nog de där 8m/s, men att börja stänga ner butiker för det som är standardväder.

För ordningen skull noterar vi att det likväl skulle kunna varit vilken butik som helst, men just nu var det Biltema som hade stängt och en lapp på dörrarna.

Kenneth E
2014-03-14, 07:18
Ja, det är dåligt de fattar inte vad de ställer till med dessa dåliga prognoser.

Thomas
2014-03-14, 07:47
Var det inte nån gammal poet som sa att:
"Alla pratar om vädret, men ingen jäkel gör någonting åt det..."?

Zallisen
2014-03-14, 08:42
Jag är ganska säker på att ingen kan förutse vädret mer än en dag famåt, speciellt inte nederbörd om det finnd spridd sådan i ett område. Då kan ingen förutspå vart det dimper ner förens en timme innan kanske och då kan man ju bara kolla på radarbilderna å bilda sig sin egna prognos. :)

electric mike
2014-03-15, 17:10
Jag har gjort ett antal empiriska försök som det heter....om jag varje kväll tittar ut och säger "Vädret i morgon blir ungefär som i dag" så har jag bättre träffsäkerhet än SMHI. Det visar tydligt att meteorologi inte är någon exakt vetenskap, för många okända faktorer som styr.

Ang Luleå-väder kan man säga att när en gång i tiden (under tidig Jura-period...) Nordnytts väderprognos var den militära, presenterad av F21-meteorologen, så var träffsäkerheten nära 100%. Efter flitig lobbying av SMHI lagstiftades det för ca 10 år sedan att militär vädertjänst förbjöds att vid vite av väldigt stora summor (kommer inte ihåg exakt summa) lämna gratis väderprognoser till allmänheten. Enl SMHI dumpade den militära vädertjänsten priserna på väderprognoser till nackdel för SMHI.

Det enda sättet för närvarande i Luleå skärgård att få en relevant lokal väderprognos med hög träffsäkerhet är att sätta upp en flygradioscanner med extern antenn på en mast (jag har provat) ... ;-)

/Micke

Kenneth E
2014-03-15, 17:44
Ja, Vad kan jag säga, ser jag på vädret idag träffade de ganska rätt till slut, jag har uppmätt 18m/s och de uppgav 21m/s.

Men att säga att det är just nu 9m/s och flaggorna hänger rakt ner är jätte tokigt. Då är det bättre de lägger ner eller säger att vi är bara intresserade av att ge väder till Stockholm. För här nere stämmer det inte så ofta kan jag säga.
Ken

Thomas
2014-03-15, 17:56
Men att säga att det är just nu 9m/s och flaggorna hänger rakt ner är jätte tokigt.
Ken

Det blåser rakt uppifrån fattar'u väl...
:sarcastic: