handdator

Visa fullständig version : RC Nybörjare, Köpråd. (RC Bil+Heli)Etrisa
2014-04-21, 15:27
Tjoba!

<TL: DR>
Först kommer här TL: DR för den som inte orkar läsa!
Jag behöver köpråd på RC bil och helikopter.
Vilken RC bil bör jag köpa?
Gillar denna: http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/1-10-buggy/traxxas-bandit-xl-5.html
Denna för terräng?: http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/traxxas/latrax-teton-118-4wd-monstertruck-rtr.html

Eller någon annan för MAX 2500Kr: http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/traxxas/ (Måste vara traxxas då jag vill komma åt laddaren som ingår)

Helikopter:
Jag har ett batteri som hör till en Honey Bee CP2 och det är possitivt om jag kan köpa en helikopter som använder samma typ av batteri. (11.1V 3Cell LiPo)
Har hittat denna: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrda-helikoptrar/blade-e-flite/blade-200-sr-x-rtf-med-safe-system.html men jag har verkligen igen koll på helikoptrar, är det i dyraste laget kanske?
</TL: DR>

Jag heter Johan och har ganska nyligen plockat upp min och min brors gamla RC bil, det är en Nikko nåntingnånting, den ser ut såhär:
45101
Bilen i fråga är säker 20 år gammal då vi körde med den som barn och jag plockade nyligen upp den, dammade av den och köpte ett nytt batteri ack till den och den går fin fint om man bortser från att den svänger lite som den själv vill. Nåväl det är mer för nostalgi en något annat.

I samband med att jag fick plockade upp den så fick jag lite intresse för RC Helikopter också och köpte mig en liten mini syama RC 3,5/4 kanals. Den var enkel nog att flyga för mig och har gett mig tillräckligt med glädje för att vara värd priset, dessutom har jag lärt mig lite mer om hur man flyger helikoptrar och framförallt bästa sättet att krocka dem! (Så att jag kan undvika krocka framöver)

Efter denna så fick jag även en E-Sky Honey Bee CP2 som jag förgäves har försökt att få upp i luften, det saknades batteri och laddare till den vilket jag köpte till, tyvärr saknar jag nu flera reservdelar och bestämde att jag lägger projektet på hyllan till framöver och funderar på att investera i en ny RTR helikopter istället SAMT en bil!

Så det jag kollar efter är helt enkelt köpråd, jag har dock en liten request.
då den här sidan: http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/traxxas/ just nu har ett erbjudande där man får en laddare på köpet vid köp av en Traxxas bil. (Laddare: Maxam pro 5000)
Anlednigen till att jag är intresserad av laddaren är för att den fungerar till den gamla bilen i bilden ovan samt det batteriet jag köpte till Honey Bee. Med andra ord kommer jag kunna ladda flera olika batterier =)

RC BIL:
Jag har tittat ut 2 bilar.
http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/1-10-buggy/traxxas-bandit-xl-5.html
Denna gillar jag skarpt, den ser fin ut och ser ut att kunna klara eventuell krasch (självklart planerar jag inte att dröna in den rätt in i en vägg men det är ändå bra om den tål att vurpa lite) och enligt sidan så kommer den upp i ca 50Km i timmen vilket bör vara helt lagom för min del, om jag ens vågar köra så fort :) (Observera, nybörjare)

Grejen är att där jag bor är det mer off-road en on-road (vet inte om Värnamo har kvar sin gamla RC bana där folk körde när jag var liten, får åka dit och kolla.) och därför tänkte jag att jag kollar på en bil som kanske kan klara av att köra lite mer i terräng och hittade denna:
http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/traxxas/latrax-teton-118-4wd-monstertruck-rtr.html
Men jag vet inte om jag lurar mig själv här, dessutom lyckas jag inte hitta någon toppfart på just denna bilen men den verkar också vara stryktålig och SER UT att klara terräng bättre (men jag har verkligen inte en aning.

Det finns givetvis många fler fina bilar på sidan och jag är öppen till alla förslag, jag försöker att inte stiga över 2500Kr.

Du hittar alla bilarna här: http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/traxxas/

RC Helikopter:
Då jag redan köpt ett batteri till min Honey Bee CP2 som jag aldrig lyckades få upp i luften så tänkte jag att det kanske kan vara bra med en helikopter som använder samma sorts batteri. Det är ett LiPo 11.1V 3-Cells batteri som används till Honey Bee CP2 så det skulle givetvis vara roligt att införskaffa i en helikopter som kan använda samma batteri så att jag bara kan byta när det ena tar slut och brumma på i 10-15 minuter till :)

Den helikopter jag har tittat ut är: http://www.hobbyequipment.se/radiostyrda-helikoptrar/blade-e-flite/blade-200-sr-x-rtf-med-safe-system.html men jag har verkligen inte någon koll på helikoptrar och om detta är en som jag bör köpa. Den är i det dyraste laget kanske men det kanske kan kompenseras tack vare dess Safe system? Det verkar vara en bra nybörjar helikopter.
Den finns även i BNF variant vilket så som jag förstår det betyder att det inte medföljer en handkontroll/transmitter. Jag bara antar att jag inte kommer ha sådan tur att jag kan köpa BNF varianten och kontrollera den med handkontrollen som hör till Honey Bee?

Vad jag har läst så är ALDRIG en helikopter helt 100% RTF, man vill alltid göra lite små inställningar etc, så vad innebär RTF? Kan jag bokstavligt talat ta den ur lådan smäcka i batterierna och köra? Jag är medveten om att jag kommer behöva justera den på ett sådant vis så att jag gillar den oavsett vad men jag inbillar mig att jag vill känna hur den känns i luften innan jag pillar på för mycket.

Tack på förhand för att du tagit dig tid att läsa igenom tråden!

finnen
2014-04-21, 17:11
Jag hade också en CP2'a, som aldrig flög ordentligt. Nu flyger jag mest flygplan men här är mina tankar kring heli:

Glöm CP2'ans batteri. Det var kasst från börja, och kommer antagligen inte att orka med att flyga en "riktig" helikopter. Nya batterier är inte så dyra. Radion är inte heller något att ha om det var samma som jag hade, och går absolut inte att binda till en Blade.

Nummer 1 är att skaffa en simulator. Det finns gratis-simulatorer som är helt ok, men de man köper är lite bättre. Egentligen är det bäst att lära sig flyga i simulatorn innan du ens skaffar en heli.

Simulator i all ära, men att flyga på riktigt blir annorlunda. Det som fick mig att flyga på riktigt var en Blade mSr. Den kan man flyga inomhus, och man behöver inte vara rädd för att förstöra den. Man tröttnar dock rätt snabbt, jag önskar att jag hade skaffat en nano cPx, den är också ganska oförstörbar, men lite roligare att flyga.

200'an verkar ju rätt häftig med SAFE, det verkar ju funka bra på flygplan i alla fall, men jag har aldrig flugit någon så jag kan inte riktigt uttala mig. Jag är dock lite tveksam till storleken. För stor för att flyga inomhus, men lite för liten för att flyga utomhus annat än när det är riktigt vindstilla.

Etrisa
2014-04-21, 17:31
Stort tack för ditt svar!
Kanske skulle påpekat att jag givetvis vill flyga utomhus och den får gärna ha 6 kanaler eller fler (Eller är jag bara "greedy här?), sure det kommer vara svårt för mig i början men då har jag också något att avancera mig in i :)

Ska definitivt ta mig till tipset på simulator och leta reda på en sådan :) (Någon rekommendation?)


Måste ju erkänna att Nano cpx käns som en rolig liten pryl som dessutom är billigare en den jag linkade, speciellt om man ska tro trixen som körs i videon.
http://www.hobbyequipment.se/radiostyrda-helikoptrar/blade-e-flite/blade-nano-cp-x-rtf.html

Återigen tack för tipset :)

finnen
2014-04-21, 17:45
Den här började jag med för ett antal år sedan (gratis) http://www.marksfiles.net/HeliSimRC/
Den räcker rätt långt för en nybörjare, för att få in känslan i spakarna.

Vilken köpesimulator som är bäst för heli vet jag faktiskt inte, jag flyger mest flygplan som sagt. Här kanske de kan svara bättre på det: http://rcheli.se/

Etrisa
2014-04-21, 18:02
Jag får ta och prova på flygplan vid något senare tillfälle, känns som bil+heli får duga för tillfället, återigen tack för svar!

simonarvestrand
2014-04-21, 18:06
jag har en sådan här för terrängkörning riktigt trevlig maskin
http://www.hobbyequipment.se/rc-bilar-radiobilar-radiostyrda-bilar/rock-crawler/axial-scx10-trail-honcho-rtr-110th-scale-electric-4wd-rock-crawl.html

helikopter började jag med kds450 från rubinrc den överlevde ganska länge, riktigt bra nybörjar helikopter.
men simulator är nästan ett måste om man inte vill krasha massa i onödan.

Idag verkar phoenix och realflight vara likvärdiga själv har jag kört phoenix hela tiden det är riktigt bra för helikopter

fennstam
2014-04-21, 18:10
Hej
Ang bil vet jag inget om. Men helisar är ok. Idag kör jag just nu med Falcon beginner 400 (450 storlek) för att få in alla grunderna så när min trex kommer så lär den nog inte åka i backen direkt (förhoppningsviss).
Esky accar är dåliga som tusan. Kostar 7 dollar på hk för acar typ. Sedan vad gäller Safe mode så kan jag bara ge bra omdöme då jag har det på mitt delta ray plan och där fungerar det kanon och korrigerar omgående när jag trycker på knappen. Det du ska tänka på är att blade är ganska kvicka helisar och känsliga på spakrörelserna så köper du den så sätt på D/R så du får snällare utslag i början samt använd kycklingben. Även så finns det sim som du kan träna i föredrar phoenix själv. kör Phoenix via min usb dongel till esky. ( som man fick med när man köpte sin esky)
RTF - Ready to Fly. Allt inställt från fabrik redan och det är bara att ladda accet och flyga. Esky kontrollen kan du ej köra med på Blade utan det är spektrum på dem. Sedan safe är när du förlorar kontrollen över din flygning så trycker du in en knapp eller släpper kontrollerna så återgår helin till hovrings läge direkt. Min senste falcon som jag flyger nu kan jag lyfta med här hemma och släppa kontrollerna och den är grymt stabil, medans ute så måste man ju tänka på vinden. Och min var RTF modell och är total nöjd med den. Har inte gjort några som helst inställningar på min utan bara ladat accet och lyft den. Kör på 450 klassen många som får det tipset att börja med den storleken. Trex 450 rtf? Finns gott om delar när olyckan är framme för alla kraschar. :)

Jorgen
2014-04-21, 18:50
Jag vill också slå ett slag för att börja med en simulator. Phoenix är bra för heli, Align 450 Pro flyger tex väldigt likt i simulatorn och i verkligheten. Jag är helt simulatortränad och när jag började på riktigt med en 450 så blev det bara en enda crash, det berodde på att Phoenix är grundinställt för att zooma in modellen när den kommer långt bort. I verkligheten så blir det svårt att se vad man gör när man är 100 meter bort.

Till en lite ordentligare simulator som Phoenix så behöver du en riktig sändare, en Spektrum DX6i är en bra sändare att börja med och man får den för ca 1100kr utan mottagare och ca 1500kr med mottagare. Mottagaren behöver du inte så länge du flyger BNF modeller. Om man vill kunna flyga hela E-flites Blade serie med helikoptrar så är en DX6i det minsta man bör börja med. Det är här BNF modellerna kommer in i bilden, de säljs utan sändare.

Jag tycker att en Blade 200 känns för dyr, en SR120 för 900kr i BNF utförande är ett vettigare val om du vill flyga något som är enklare att hantera än en Nano.

En Blade Nano CPX är ingen bra nybörjarhelikopter, den tål brutalt med stryk men är väldigt nervös. Men om man flugit väldigt mycket simulator först och sedan börjar på ett mjukt underlag som tex gräs så kan man kanske lära sig att flyga på den. Fördelen är att du nog kan flyga alla andra RC helikoptrar efter att du kan hantera en Nano :D

En Align 450 är ett självklart val för mig när det gäller den första "rikgiga" helikoptern.

Jörgen

finnen
2014-04-21, 19:07
Glömde säga det ja, CPX'en är ju rejält nervös, men jag hade hellre skaffat den och kört mer i simulatorn, eftersom jag ärligt talat tycker att mSr'en är lite överstabil, och blir tråkig.

Lite OT så testade jag precis att flyga en kompis T-Rex 500 flybarless. Hjärtat i halsgropen, men jäklar vad stabil jämfört med dem små =) Det blåste t.o.m. ganska rejält, men det var inga problem.

Etrisa
2014-04-22, 10:50
Angående bilen så är den lite i överkant vad det gäller pris men tack för tipset :)

Då simulator får många tips så kommer jag definitivt köra lite i det (Körde lite igår och krockade både en och 2 gånger... och 3.. MEN det gick till slut att krocka lite mindre!)

BNF känns som en väldigt trevlig grej om jag behåller intresset för helis, vem vet jag kanske tröttnar när jag börjar. Det är ju också det billigare alternativet i längden men tyvärr så är det det dyrare alternativet just nu. (Då Transmitter/sändare kostar ca 1100 och sen en heli på det för minst 1000Kr. (Det blir minst 500Kr till i slutändan, men det kanske kan vara värt det ändå så kan man köpa BNF i framtiden?)

Måste erkänna att jag fortfarande är lite sugen på CPX men det kan också vara så att jag är lite för ivrig så jag kanske bör vänta med den helin då =)

Tack för svar och låt dem fortsätta komma in! Medan jag väntar så krockar jag ett par hundra gånger till i simulatorn! :D

finnen
2014-04-22, 11:18
Här är förresten radion som jag skaffade för att binda till min MSR. Den bör passa till alla Blade-helikoptrar. Lite billigare än DX6i. Iofs kanske du kan få tag i en DX6i begagnat också...
https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__28494__OrangeRx_T_SIX_2_4GHz_DSM2_6CH_Programmab le_Transmitter_w_10_Model_Memory_Mode_2_.html

fennstam
2014-04-22, 11:43
Skaffa en sändare typ dx6i är bra start sedan kör allt vad du kan i sim och bara öva på att hovra en massa. Men tänk på att esky radion är mög att ställa in i phoenix. Kör med min dx4e. Har en dx7 som är på väg. Cpx är som sagt väldigt ivrig och livlig men man kan ju alltid gör dem tam.

Etrisa
2014-04-22, 16:20
F*N vad roligt att se en pryl som är i en annan färg en svart/grått! Fick 90 tals nostalgi nu, där alla gameboys och grejer kom i olika färger!

Humm ska ta till mig informationen att köpa en sändare, lutar åt en sådan dx6i isf då priset på den ändå verkar överkommligt, framförallt om man kan köra en drös med BNF modeller med den :)

Etrisa
2014-04-22, 16:34
Sammanfattning av tidigare inlägg:

Flyg runt i simulator! (Ska absolut göra detta, har redan börjat :)) (Ah nu vet jag vad Phoenix är, det är en simulator!)

Blade SR X (BNF) kan vara värd med tanke på safe mode och inställningen till utslag, (beginner mode=små utslag, medium=lite större, expert=MAX!) Den kommer dock gå på CA 3200 totalt med en dx6i transmitter. Är ändå tänkvärt.

Blade mSr=Bra att börja med men tröttnar ganska snabbt.

nano cPx=Ivrig och svår men om jag lär mig den så kommer jag förmodligen kunna flyga framtida helis utan större problem, kanske är detta något att avancera sig in i? =)

en DX6i sändare kan vara värd att införskaffa då jag kan använda den i simulatorn Phoenix samt till den helin jag kommer köpa och till många framtida helis. (korrigera mig om jag har fel)

Stort tack för era tips, ska nog införskaffa i en sändare (kanske en begagnad sådan) så snart som möjligt och sova en dag till eller två på vilken heli jag ska välja :) Fortsätt gärna tipsa, just nu lutar det kanske åt att jag endast köper heli och struntar i bil, jag kan trots allt inte använda mer en en grej i taget :)

EDIT:
Letar efter en DX6i sändare, vilken är det jag bör ha?
Sändare+mottagare (vad ska jag med mottagaren till?
http://www.hobbyequipment.se/rc-tillbehor/radiostyrningar/flyg-radio/spektrum/spektrum-dx6i-ar6210-mottagare-dsmx.html

Eller endast sändare:
http://www.hobbyequipment.se/rc-tillbehor/radiostyrningar/flyg-radio/spektrum/spektrum-dx6i-dsmx-endast-radio-utan-mottagare.html

(Ebay link: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XDX 6i&_nkw=DX6i&_sacat=0&_from=R40)

finnen
2014-04-22, 17:09
Mottagare behövs om du köper saker som inte är bnf, t.ex. t-rex 450-helis. Det är inte direkt dyrare att köpa löst, så det kan du avvakta med tills behovet kommer.

JL1976
2014-04-22, 18:54
Ska du köpa traxxas så köp helt klart en ur vxl serien, hellre en begagnad vxl än en ny annan. bättre prestanda bättre körtider oftast bättre komponenter med. en stampede 4x4 bör man få för 2500kr begagnad.

Etrisa
2014-04-22, 19:07
Bra tips, jag var dock ute efter att få med maxam pro laddaren så jag kan ladda flera av mina RC grejer med samma laddare, men jag kanske gör ett misstag där, är det en bra laddare? =P Men å andra sidan får man en begagnad VXL variant som då är bättre en en icke VXL variant så kan ju laddarna kanske kvitta. Stort tack för lite bil tips iaf! :D

adolfss0n
2014-04-22, 19:58
Angående bilarna, den ena du länkade till är 1/10 skala den andra 1/18. Har ingen större vana av de mindre bilarna men skulle tro att de två klarar ungefär samma sorts terräng. Kika på http://traxxas.com/products så kan du se mer info om modellerna. Bandit eller någon av monstertruckarna är mitt tips. YouTube-recensioner är värt att kolla lite på

Etrisa
2014-04-24, 00:33
Det börjar närma sig köp, iaf för handkontroll och simulator. Kommer nog köra på den handkontroll/sändare som rekommenderats här men om någon skulle vilja ge mig en referens till vart jag får tag i Phoenix simulatorn till ett rättvist pris så skulle jag bli glad. Phoenix hemsida skickar mig vidare till en svensk återförsäljare som.. ja inte tycks ha produkten? (refereras hit: http://www.cbiz.se/LoginLukketShop)

Tradera och ebay har gett mig resultat på mellan 100Kr och 900Kr vilket får mig att känna mig osäker.
Nåväl, dags att köpa handenhet! :D!

Edit:
Ska försöka nå butiken i länken ovan via tfn imorgon

simonarvestrand
2014-04-24, 05:56
Tror priserna är hyfsat lika bland svenska säljare. Rubinrc.se är ett bra val.