handdator

Visa fullständig version : Propeller till segelmodell?senmathal
2014-04-24, 10:47
Hej!

Jag har köpt en begagnad elseglare som heter RCM Pelikan Elegant. Har hittat denna manual på nätet. http://www.wattsup.co.nz/pdfs/elegant.pdf

Den är flugen med 3 s lipo men jag vet inte vad det är för motor och det står ingen märkning på den. Det följde inte med någon propeller och nu undrar jag vad jag ska satsa på för något till att börja med. Rekommendationerna i manualen utgår från NiMH ackar så jag vet inte hur mycket det är att utgå ifrån. Det står bl. a. 11x7 - 12x6 för en AXI 28x20x10 och 8 celler.

Vad ska jag chansa på för att inte hamna helt fel. det går väl kanske att köpa några olika blad till den och testa.

Tar gärna emot tips på fällbar propp med medbringare och spinner till den.

/mats

freddan_6
2014-04-26, 15:04
Kan du väga motorn?, Annars kan du kanse mäta hur lång är den och hur stor diameter den har?
När du gjiort det så går du in på axi eller hobbyking och kollar vad en motor väger som har dina mått. Vikten på motorn ger ungefärlig maxeffekt.

Mät gärna strömförbrukningen. Vad är det för fartreglage?

Sen vilken propeller som passar beror på kV. 9 Cell motsvarar ungefär 3S LiPo, så 8 Cell är bara lite mindre. Men LiPo har blivit väldigt mycket bättre än vad NiMH var, så jag skulle börja försiktigt med 11x5.5. Jag vet inte alls vad som passar på din ej beskrivna axel, men jag tycker att aeronaut blad och nav är bra. De finns i sverige eller på www.der-schweighofer.at (http://www.der-schweighofer.at).
"Klappluftschraube" = fällbara propellrar.

senmathal
2014-04-26, 20:11
Tack för svar!

Förra ägaren lyckades hitta en propeller som suttit på den och den var 10x6 så nu har jag beställt en sådan tills jag får tillfälle att hämta den som suttit på modellen. Om nu det är rätt storlek är ju en annan sak.

/Mats