handdator

Visa fullständig version : VattenLandninglekman
2014-04-28, 18:51
Hej
Jag har råkat "landa" i vatten, sötvatten med en AFR, balsa/plywood-modell, en sån som är färdigklädd. Det tog några timmar innan jag fick upp den igen.
Den är rak o fin, även vingarna. Jag har förhoppning att det ska gå att flyga igen. Är det nåt jag ska tänka på? Finns det risk att strukturen blivit spröd, eller nåt?

/Lars

Ålänning
2014-04-28, 19:46
När jag byggt flyg så har det ibland varit behov av att böja balsa och plywood med hett vatten/ånga. Så själva träet ska väl klara det? (inte vet jag) men limmet har jag märkt att påverkas av hett vatten.

lekman
2014-04-28, 20:40
I mitt fall så var ju vattnet kallt, men, det handlade faktiskt om en hel natt i vattnet. Det är ju som ett under att jag kunde hitta just det där trädet där planet kilat fast sej. Klarälven är ju ganska stor.....
/Lars

lekman
2014-04-29, 09:39
Jag bröt av nosen på planet vid vattenkraschen. Själva motorfästet, konstruktionen av plywood som håller elmotorn (i mitt fall). Är lämpligt att använda epoxi, eller blir det starkare, vibrationssäkrare med vitlim (utomhusvitlim). Jag vill ju inte behöva lägga till alltför mycket material som förstärkningar......
Vilket lim är bäst?

/Lars

freddan_6
2014-04-29, 10:36
Epoxy är generellt starkare än vitlim. Utomhusvitlim är det bästa vitlimmet. Till brandvägg och motorfäste brukar jag använda epoxy. Men epoxy har två nackdelar: allergirisk - använd nitrilhandskar och tyngd - inget avdunstar utom lite bäverlukt så använd bara lite lim och bara i fogen. Epoxy brukar få full styrka efter 24h, så vänta till nästa dag innan du flyger.

Lite extra material brukar jag kosta på mig vid en sån "landning", t.ex. trekantslister eller ett extra lager 0,8mm plywood beroende på hur brottytan ser ut. Det väger inte mycket.

Ett alternativ till som fyller ut ifall material saknas är PU. Detta blir väldigt starkt, men expanderar kraftigt. Härdaren är vatten, så blomspruta på så går det snabbare. En PU-limning bör sitta i press i 24h.
mvh //Fredrik

lekman
2014-04-29, 11:33
Det får bli epoxi o lite förstärkningar...

tack/Lars