handdator

Visa fullständig version : Gröngöling inom RC-flyg: RC-start och Fråga 1.Nohabfsg
2014-07-30, 15:40
Sedan 50-talet när man byggde balsaplan med silkepapper och det bara blev skit av planet ganska snart så har jag önskat börja flyga igen men annat har kommit emellan. Nu läste jag och såg videos om "E-Flite Apprentice 15e RTF with Safe-Technology". Nu bör även jag kunna börja flyga RC. Apprentceplanets RTF-paket har en radio "Spektrum DX5e" inkluderad.
Alltså ett plan av detta slag med Safe-Technology tilltalar mig. Sedan får "proffsen" i hobbyn tycka vad de vill om RTF och Safe-Technology.

Finns det andra plan med samma eller motsvarande teknologi? Att jag bör välja ett högvingat plan med spännvidd runt 150cm etc har jag redan förstått.

Det verkar också vara en djungel på marknaden beträffande kvalitet, robusthet, tillförlitlighet och inte minst i slutänden hur säljarna fungerar. Flera plan som får fina rescensioner i media (annonsintäckternas korruption) och användarna, dvs. hobbyflygarna står inte alltid i samklang bl.a. hur välbalanserat planet är. Vilka RC-flyghandlare har god renommé?

Som boende på mindre ort utan direkt närhet till flygklubbar så måste jag inse min begränsning men utrustning och några olika flygplan kan jag ju alltid köpa till mig och mina barn.

Med stor förhoppning om svar på min fråga - tack på förhand!
//Björn

pgrts
2014-07-30, 16:09
Kolla hemsidan för SAFE http://www.flysaferc.com/#productsSection.
Frågan är om inte Deltaray är den mest robusta av planen.

Skum i olika former som elapor epp och annat är möjligen lättare att laga än en klädd balsakonstruktion men man måste inse att en rejäl krasch fördärvar allt.

Jag gillar Apprentice efter att ha flugit DK med den ett par gånger. Men det är ju självklart att man kan komma ner och slå i vingen så att planet hjular. Resultatet blir självklart att vingen går av och kroppen går av. Så är det med alla plan.
Är man försiktig så klarar sig ett balsaplan nog snyggare i flera år än ett skumplan som ju aldrig har samma fininsh.

Ska du bygga vidare med många plan så köp Apprentice BNF och den nya Spektrum DX6 sändaren.
Inte DX6i som är den gamla utan 3-lägesbrytare - den nya DX6 med massor av finesser som du kan ha nytta av.
Det finns vettiga mottagare från nån hundring och upp som du kan sätta i vilket plan som helst.

bem
2014-07-30, 17:01
Hej,
Spännvidden behöver förstås inte vara så stor som 150 cm men det har sina fördelar med ett såpas stort nybörjarplan t ex syns det bättre och blir oftast lite stabilare och lite mindre vindkänsligt.
Lärde mig flyga på ett högvingat plan som hade 150 cm spännvidd, en Graupner Taxi men det var rätt många år sen.

Andra plan som har så här hjälpfunktion som du avser är t ex Hobbico Nextar http://www.hobbiconexstar.com/ (men jag tror de säljs bara i USA)
och Stratos http://www.horizonhobby.com/products/firebird-stratos-rtf-HBZ7700 (men den verkar ha utgått ur sortimentet).

Hobbyhandlare i Sverige med god renome?
Autopartner har varit med ett bra tag och jag brukar handla där ibland, har funkat bra.
RC-flight kan vara en annan handlare i Sverige som du bör kunna förlita dig på, handlar lite där ibland och inga problem.
I övrigt handlar jag lite här och där i Sverige, ibland från HAB som också funkat bra, ibland från andra som har det jag behöver.
Utomlands blir det ofta Lindinger eller Schwighofer i Europa. Mer sällan från USA men det händer nån gång bl a från Tower Hobbies. Sen har du förstås Hobby King om du letar lite billigare prylar men jag har aldrig köpt nåt flygplan därifrån, bara lite tillbehör.

Om du inte har alltför långt till nån klubb så lönar det sig oftast att ta hjälp de första flygturerna, men det går förstås att lära sig på egen hand.

Lycka till.

/Bo

freddan_6
2014-07-30, 19:57
Hoppas du har övat i simulator innan du provar skarpt läge. Ett flygplan ska komma ner också. Jag har sett större framgång med eldrivna plan av typen multiplex easystar II eller nån kopia när man även ska landa själv. Tio ggr i simulator i rad är min regel för min son som fungerade rätt väl. Jag tycker du ska välja en easystar eller kopia
Mvh /Fredrik

Nohabfsg
2014-08-01, 19:43
Tack för tips och synpunkter.
Eftersom Spectrum 6-kanalaren rekommenderas av forummedlemmar så blir frågan nu om Spectrums 6-kanalare har SAFE-funktionen till mottagaren i en E-flite Apprentice 15e?
Tacksam för svar
Björn