handdator

Visa fullständig version : skillnad på antennerThobias Fröjd
2014-08-08, 17:13
Vad är det för skillnad på right hand och left hand cirkular polarized antenner, har sett att IRC har en med svart huv och en med vit huv?

PatrikE
2014-08-08, 19:00
Loberna på antennen lutar åt höger eller vänster.
Se bara till att matcha så båda har samma polarisering.
Om du blandar så tappar du 3db teoretiskt kanske mer på riktigt!

magoo
2015-10-02, 13:19
Sent svar, men polarisationen har inget att göra med antennloberna!

Höger/Vänster polarisation har att göra med hur den elektromegnetiska vågen utbreder sig, dess rotationsriktning.

Man kan se det som höger och vänster hand. Tänk dig att du försöker sätta en vänsterhandske på höger hand, fungerar inte så bra oavsett hur du vänder handsken. :) Så man måste ha samma polarisation på sändar- och mottagar-antenn.

Fluf
2015-10-02, 14:02
Syftet att det finns olika är att när man är fler och flyger så minskar man störningarna mellan kanalerna. Tex RH på kanal 1 och den på kanal 2 använder LH så blir det mindre interferens mellan.

andWho
2015-10-02, 15:52
Sent svar, men polarisationen har inget att göra med antennloberna!

Höger/Vänster polarisation har att göra med hur den elektromegnetiska vågen utbreder sig, dess rotationsriktning.

Man kan se det som höger och vänster hand. Tänk dig att du försöker sätta en vänsterhandske på höger hand, fungerar inte så bra oavsett hur du vänder handsken. :) Så man måste ha samma polarisation på sändar- och mottagar-antenn.

Men... Det är ju antennlobernas lutning som ger polariseringens rotationsriktning, så visst har det med saken att göra. Eller är "lober" fel ord? Löven eller elementen då...
Det är lite lättare att se elementens lutning när man ska kolla att allt stämmer, än att försöka försöka se strålningen ;-) Fast ibland skulle man vilja kunna se RF-strålning, speciellt störkällor.
/A

magoo
2015-10-05, 11:53
Syftet att det finns olika är att när man är fler och flyger så minskar man störningarna mellan kanalerna. Tex RH på kanal 1 och den på kanal 2 använder LH så blir det mindre interferens mellan. Nej, huvudsyftet till att man använder cirkulärpolarisation är att reflektioner vänder polarisationsriktningen. Då minskar man risken för sk. spökbilder, då en reflekterad signal når mottagaren samtidigt som en direkt signal. Har man olika kanaler så sänder man på olika frekevenser. 'Interferens' hör inte riktigt hemma i denna diskussionen.

magoo
2015-10-05, 12:01
Men... Det är ju antennlobernas lutning som ger polariseringens rotationsriktning, så visst har det med saken att göra. Eller är "lober" fel ord? Löven eller elementen då... Det är lite lättare att se elementens lutning när man ska kolla att allt stämmer, än att försöka försöka se strålningen ;-) Fast ibland skulle man vilja kunna se RF-strålning, speciellt störkällor. /A 'Lober' syftar på hur antennens direktivitet eller fjärrfält ser ut. För just cirkuärpolariserade helixar så stämmer det att riktningen på lindningen avgör höger eller vänsterpolarisation. Men lutning skulle jag inte kalla det, stigvinkeln kan ju vara nära noll och då "lutar" antennen inte. "Strålning" är ett begrepp som omfattar joniserande partiklar och har inget att göra med normala FPV-antenner. Antennen sänder ut elektromagnetiska fält, eller fotoner, men absolut inte strålning! Var tvungen att svara lite i tråden, då man verkar blanda olika begrepp hejvilt. Om man inte vet vad man pratar om så är det oftast bättre att inte säga något alls, istället för att bara göra alla andra mer förvirrade. :)

Fluf
2015-10-05, 12:15
Nej, huvudsyftet till att man använder cirkulärpolarisation är att reflektioner vänder polarisationsriktningen. Då minskar man risken för sk. spökbilder, då en reflekterad signal når mottagaren samtidigt som en direkt signal. Har man olika kanaler så sänder man på olika frekevenser. 'Interferens' hör inte riktigt hemma i denna diskussionen.

Kanske var otydlig, ja det är syftet med att ha cirkulärt polariserade antenner generellt. Jag svarade på vad jag uppfattade som frågan, vad skillnaden mellan vänster och höger polariserade är, varför man kan ha olika. :)

Som ensam pilot spelar det ingen roll om du har setup med höger eller vänster polarisering, som jag uppfattat det är det endast när du flyger i närheten av andra så minskar man risken av störning mellan närliggande kanaler om man väljer en annan polarisering än den andra piloten.