handdator

Visa fullständig version : Gröngölingen igen - Binda om sändare och mottagare!!?????Nohabfsg
2014-08-08, 22:16
Nu har jag beställt 4 flygplan varav tre kan använda samma sändare ( en RTF + 2 Bind & Fly) - en Axion AX-4CT. Säljaren jag valt samarbeta med, "so far" för de skött sig bra, säger att jag måste "binda om sändare/ mottagare" för resp. plan. Vad innebär det?? Och hur gör man??
Emotser tacksamt lite information.
Björn
P.S. Imorgon är det Skillingaryd som gäller för familjen. Då skall vi betrakta och beundar "di lärde" D.S.

Medeashusse
2014-08-08, 23:18
Mycket enkelt förklarat...

En sändare kan kopplas mot flera olika mottagare i olika plan. Varje gång du ska koppla upp sändaren mot en ny mottagare i ett nytt plan måste du göra en ihopparningsritual (Bindning), så att sändaren vet i vilket av planen just den mottagaren sitter i.

Efteråt innebär det att varje gång du byter flygplan, så måste du välja det aktuella planet från en lista i displayen på mottagaren exempelvis. Easy star, Fun Cub. Det brukar kallas modellminne i sändaren.

Det här är en säkerhetsgrej för att inte två flygare ska kunna styra varandras plan och dessutom för att dina egna plan kan ha helt skilda flyginställningar som gör att de kan dra i backen innan de ens ha lämnat marken, om det vill sig illa... :)

Hur du gör står i manualen för din sändare. Proceduren skiljer sig åt hos olika fabrikat, men utför samma sak.
Kom ihåg att göra EXAKT som det står i manualen, annars brukar det inte funka!

Vet inte om det här blev en "mycket enkel" förklaring??

Nohabfsg
2014-08-09, 00:23
Tack för en bra förklaring. Då återstår att hitta denna procedur i manualen eller fråga leverantören Hobby Equipment elelr fabrikanten Axion.
Björn

McRegor
2014-08-09, 07:14
Var inte alltför säker på att sändaren kan klara av flera modeller. Dessa enkla grejor har antagligen inte modellminnen och det är nog därför som försäljaren påpekade att du måste binda om grejorna varje gång du byter modell - om du bara har en sändare.
Det hade nog varit bättre och enklare om du valt Spektrum-systemet istället och i vart fall en Spektrum DX6i-sändare för den har i alla fall modellminnen - om än bara 10 st. Men du får väl se om din sändare har modellminnen men jag misstänker att den inte har det.
Roger

bem
2014-08-09, 10:05
Hej,
Jag försökte hitta en manual på internet till Axion AX-4CT men hitta ingen annat än till de modeller som den säljs tillsammans med. Där stod inget om att sändaren har modellminnen. Rent praktiskt innebär det att du som du redan blivit upplyst av säljaren att du måste binda om med varje ny modell (dess mottagare) du vill använda. Och i och med att sändaren inte har nåt modellminne så kommer du behöva trimma varje modell på nytt så att säga då trimminställningarna inte kommes ihåg från modell till modell. Det knepiga med digitala trim som det är på din radio när det inte finns nån display att i din radio där man kan se dess lägen så du kommer fumla lite i blindo när du skall försöka trimma varje modell som den var iinnan (och då flög rakt och intrimmat efter dina justeringar med trimmrarna). Detta är som förr i tiden på 1970-talet där de flesta radiostyrningar inte hade modellminnen. Det gick då så det går säkert även idag. Fast en sändare med modellminnen är en klar fördel. Sändaren i sig verkar annars helt OK m h t priset. Den har 2.4 GHz FHSS systemet - Frequency Hopping Spread Spectrum som togs fram av Futaba 2010. Det är ett lite enklare system än Futabas fullfjädrade 2.4 GHz FASST och 2.4 GHz FASSTest (telemetri).
Denna radio du köpt tillsammans med modellerna kommer säkert funka bra inledningvis över lärostadiet men livet kommer bli lite enklare med en radio med modellminnen osv på sikt, t ex DX6 som du var inne på tidigare. Men det har sina fördelar med mjukstart och hålla nere kostnaderna också till en början.
Såg att Minicars som är en distributör av diverse fabrikat inom RC har Axion RC i sitt sortiment så då kan man köpa via återförsäljare (Minicars säljer ej direkt till konsument) reservdelar osv:
http://webshop.minicars.se/Welcome/Default.aspx?scenarioID=360&pid=31

Sök gärna upp nån radioflygare i din närhet för hjälp med de första flygningarna, det är så pass många fördelar med det att det är mödan värt att resa en bit och få lite hjälp i början. Lägg ut en förfrågan t ex här på Svenska RC flygförbundets (RCFF) forum om det finns några andra flygare inom rimligt avstånd från där du bor. Eller så kollar du flygfältslisten/klubblistan och kontaktar nån i närmaste klubb och ber om hjälp med de första flygningara.
Och gå med i RCFF (eller nån klubb) så du blir ordentligt försäkrad.
Oavsett om du vill prova helt på egen hand eller ta hjälp, så lycka till med de första luftskutten och det fortsatta flygandet!

/Bo