handdator

Visa fullständig version : Börjat i fel ände kanskeQuaddaren
2014-08-10, 22:34
http://www.blocket.se/vi/55403413.htm

Företag? = knappast!
Tillstånd transportstyrelsen?= skulle inte tro det!
Försäkring?= tveksamt!
Har en aning om tillstånd för bildspridning= inte det heller!

MEN FRÄCK ÄR DET SÄKERT!!
Man blir lite fundersam om vad man håller på när man betalt årliga uas1b kostnaden, försäkringen mm

McRegor
2014-08-11, 05:28
Det är i alla fall inget namn som jag personligen känner igen från vår lokala klubb så nån mera info från den horisonten kan jag tyvärr inte komma med. Men eftersom han anser att det är en försäljning privatpersoner emellan så finns nog svaret på dina frågor där - tyvärr... Och nåt bolag finns inte heller registrerat på honom såvitt jag kan se eftersom jag bara hittat en person med det namnet i Västerås med omnejd.
Intressant nog så får man en träff på hans namn i kombination med yrket polis vilket skulle kunna vara ännu mera uppseendeväckande om det verkligen är samma person men det är ju trots allt inte säkert.
Men helt uppenbart finns det mycket bristfällig kunskap runt detta.
Roger

Quaddaren
2014-08-11, 06:54
Om man nu hävdar försäljning mellan privatpersoner så kommer man lika förbaskat inte förbi bildgranskningen.
Försvarsmakten skall INNAN försäljning granska bilderna, och detta skall dom göra tills man har visat att man kan tillåtas att få självgranskningsrätt. Sedan tror jag att så fort man tar betalt så måste man ha Transportstyrelsens tillstånd oavsett om det är försäljning mellan privatpersoner eller om företag är inblandade.Dom kräver då också försäkring innan man får sitt UAS tillstånd. Så är det inom andra verksamheter där Transportstyrelsen finns med i bilden. T.ex så kan du tuffa omkring med en stor båt och transportera folk utan någon kunskap, men skulle du ta betalt så är det omgående behörighetskrav.

Det kan ju vara så att personen jag hittade faktiskt har alla tillstånd och då får jag be om ursäkt för att jag använt hans annons som ett ex.

M.v.h Stig

McRegor
2014-08-11, 07:16
Jo - visst kan det vara så att han har vissa tillstånd men just detta att han påpekar att det är försäljning privatpersoner emellan gör ju det hela lite märkligt om man nu avser att just sälja tjänster. Det naturliga vore ju att starta en enskild firma vilket är en tämligen enkel operation. Men denna individ torde ändå inte vara ensam om detta "affärsupplägg" och denna tråd kan förhoppningsvis vara till nytta för andra som går i liknande funderingar.
Roger

Utmanaren2002
2014-08-11, 14:27
Jag har fått flera förfrågningar från privatpersoner om att fota objekt med och utan betalning och med löfte om att dessa endast är för privat bruk. Jag har tackat nej eftersom jag inte har tillstånd eller försäkring för att ta uppdragen. Jag tror att detta är vanligt förekommande och blir svårt att stoppa. Gemene man tänker inte som vi utan handlar i "god tro". Det behövs mer information på ställen som folk läser eller lyssnar på för att komma tillrätta med problemet.

Ålänning
2014-08-11, 17:19
Det är många som frågat mig med, flera har skaffat egna Phantoms och ännu fler har skaffat sådana som gillar fota och facebooka som galningar. Så det är bara flygbilder överallt snart. Jag har nog sagt åt de jag träffat som skaffat vad som gäller och hur de kan skada vår hobby.

McRegor
2014-08-11, 18:09
Gissningsvis är många av de som skaffar en multikopter idag, utan att ha modellflugit tidigare, inte speciellt intresserade av "konventionellt" modellflyg utan de skaffar kanske främst utrustningen för att multikopter/FPV är "häftigt" eller att de vill filma med multikoptern och då tror jag tyvärr inte att de argument du Ålänning tar upp med dom biter speciellt mycket - även om jag är tacksam för att du gör ett försök.
Sen skall det givetvis sägas att det finns säkert några som kommer in i modellflyget denna väg och sen går vidare med andra farkoster inom vår hobby och min förhoppning är ju givetvis att vi lyckas "fånga in" så många som möjligt.
Roger

Ålänning
2014-08-11, 21:30
Nå, det har vart på TV här och i tidningarna flera ggr att dumpuckon köpt Phantoms och flugit för högt och sånt. Men på senare tid verkar det vara mer genomtänkta filmer och bilder, fastän några fortfarande är över egna huset... bland andra hus. Folk tar risker. Precis som när de kör bil för fort. Men jag har min bil kvar så jag är inte så orolig över andras egna dumheter i trafiken. =)

Häromveckan va det en som flög över en kanal vid en "kanalträff" eller va det kallades. Dvs det var folk där och båtar osv. Men han flög ändå på änden för att få helhetsbild... och FPV-flög med sin Phantom Vision 2.. in i ett träd på andra sidan kanalen. :-D Frrrr.... och där fastnade den. Dumt att inte ha en spotter, tyckte jag.

neu
2014-08-11, 21:51
Håller med om att folk köper utan att ha en aning om vad det är och hur det funkar. Dom ska bara tjäna ''lätta'' pengar eller fota och filma en massa grejer.

Hade en som kom ut till fältet för några veckor sen och sa ''Jag har köpte en blabla (kommer inte ihåg vad den hete) och jag ska fota och ta betalt med den men vet inte hur den funkar kan du hjälpa mig?'' Stod med en 25l dunk vatten i handen så sa till han att det är inte bara att köpa en massa grejer och tro att man kan tjäna pengar. Han tittade på mig som att jag var dum och sa ''men jag har ju köpt alla grejer så jag förstår inte vad du menar med att det inte är bara att köra på''. Sa till han att jag bara skulle bära bort vattnet och sen så satte han sig i bilen och körde. Har inte sätt han sen dess och får hoppas att han inte fick rätt på sin mk för han verkade inte ha koll på något och lyssnade gjorde han inte.

Sen så har vi dom bättre. Hjälper en fotograf att få rätt på sin cinestar 8. Han intresserar sig faktiskt och vill lära sig hur den funkar. Han tar det lugnt dvs slänger inte bara på allt och kör utan tar det i små steg och vill lära sig flyga utan gps om det skulle skita sig (inte många som vill det nu för tiden). Sen så är han kanske inte mästare på att lödda osv men det kan jag förstå så därför så hjälper jag han med det.

Luft
2014-08-12, 11:57
Håller med om att folk köper utan att ha en aning om vad det är och hur det funkar. Dom ska bara tjäna ''lätta'' pengar eller fota och filma en massa grejer.

Helt sant. Inte längesedan jag hörde om en kille här på forumet som tjänade en slant på att filma en brand. Samma snubbe gjorde en brutal flyaway med en stor vinge med kamera i. Tråkigt att folk inte har respekt.

Ålänning
2014-08-12, 12:32
Phantoms är ju till för att vem som helst ska kunna köpa och flyga för att få sina bilder/filmer. Därför köper folk dem. Och när flera är nöjda så köper flera dem. Inget man kan göra åt det. Är det för enkelt så behövs inte vi, om man säger så. =)

Jag har hjälpt en proffsfotograf här med en Protoype 6. Den var komplett, men ej flygklar när han fick den. Jag hjälpte honom så pass mycket att den vart flygklar och att han fixar resten själv. Inte hör av han på länge och man ser hans bilder i ena lokaltidningen, så helt OK. =) Tillstånd o sånt är under kontroll.

Hjälper just nu också en firma som utför bland annat orthofotografering och även 3D-avbildningar med 3D Robotics-multicoptrar. Även där finns intresset att kunna själv och sånt, har bara hjälpt på traven. Inte är det så enkelt att bara köpa och flyga alla gånger. Tillstånd och sånt är på grej.

Skillanden är väl att dessa två är professionella och villa göra allt rätt. Medans Phantom-köpare har helt annat mål och syfte. Amatör-nivån brukar oreda till allt. =) Finns nog de här som startat firma för att fota professionellt med Phantom också, men inte sett av dem mer. Fisheye-bilder från GoPros är inte det finaste direkt.

neu
2014-08-12, 15:15
Helt sant. Inte längesedan jag hörde om en kille här på forumet som tjänade en slant på att filma en brand. Samma snubbe gjorde en brutal flyaway med en stor vinge med kamera i. Tråkigt att folk inte har respekt.

Personen du pratar om vet vad han håller på med men tyvärr så verkar D-dos va lite B då det inte är första gången det händer.

Jag syftar på dom som inte har något intresse utan bara vill tjäna pengar. Shit happens för alla men sen så är det nog vanligare hos dom som inte har någon koll.

Luft
2014-08-12, 17:12
Personen du pratar om vet vad han håller på med men tyvärr så verkar D-dos va lite B då det inte är första gången det händer.

Jag syftar på dom som inte har något intresse utan bara vill tjäna pengar. Shit happens för alla men sen så är det nog vanligare hos dom som inte har någon koll.

Ha ha! Jag vet, men jag var tvungen ;)

High Five
2014-08-12, 22:07
Ha ha! Jag vet, men jag var tvungen ;)
Jo, men vi andra visste inte.

simply
2014-08-12, 23:01
tror inte gemene man har en susning om granskningsrätt och så vidare, alla hänger ju inte här och blir bildade av de som kan ;)

stort problem är nog handlare som inte informerar utan bara vill sälja...

//

Luft
2014-08-12, 23:40
Bra eller dåligt?
http://fpvlab.com/forums/showthread.php?20039-Personal-Bests-V5-(LEARDERBOARDS)

Bra eller dåligt?
http://www.openpilot.org/successful-20km-autonomous-fixed-wing-flight/

Bra eller dåligt?
http://youtu.be/piZuykkAn5k?list=UUYudaNDp_DAusylXDGcqjHA
(med tanke på 50 meter säkerhetszon)

Det är mycket på nätet som lockar och ser kul ut.
Det kan bli svårt att få folk att inte köra "svart-taxi" med sina flygmaskiner.
Jag vet dock ingen som blivit speciellt rik på GoPro filmer från en Phantom där lampor och proppar syns så fort man gasar på lite. Jag såg en på FaceBook som erbjöd oss andra flygbilder med sin Quad och han blev duktigt mobbad. Ingen var beredd att finansiera hans hobby.

kenj
2014-08-16, 23:48
Hej
Problemet med att utföra tjänster privat eller som enskild firma är att den som anlitar ses som "arbetsgivare" och måste betala arbetsgivaravgift, vilket kan bli dyrt.


Jo - visst kan det vara så att han har vissa tillstånd men just detta att han påpekar att det är försäljning privatpersoner emellan gör ju det hela lite märkligt om man nu avser att just sälja tjänster. Det naturliga vore ju att starta en enskild firma vilket är en tämligen enkel operation. Men denna individ torde ändå inte vara ensam om detta "affärsupplägg" och denna tråd kan förhoppningsvis vara till nytta för andra som går i liknande funderingar.
Roger

McRegor
2014-08-17, 08:16
Hej
Problemet med att utföra tjänster privat eller som enskild firma är att den som anlitar ses som "arbetsgivare" och måste betala arbetsgivaravgift, vilket kan bli dyrt.
Nja - inte helt rätt. Här kan man läsa en kort sammanfattning om vad som gäller - https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/inkomster/anlitaenprivatperson.4.d1afd3103d689ac2a80002439.h tml
Men ändå - är detta nåt som man vill genomföra i lite större skala så skulle nog i alla fall jag personligen starta en enskild firma för ändamålet och i det läget ha ett godkännande för F-skatt så att inte Kunden behöver agera skattemässigt.
Roger

Kenneth E
2014-08-17, 08:59
Då lade jag till en ovän till på min lista!


Ha ha! Jag vet, men jag var tvungen ;)

Luft
2014-08-19, 05:17
Då lade jag till en ovän till på min lista!
Lol! Dramaqueen!
Du känner mig bättre än så. Exemplet var ren sarkasm.
Men vist var det ett talande svar jag fick.

Citat:

Personen du pratar om vet vad han håller på med men tyvärr så verkar D-dos va lite B då det inte är första gången det händer.

Läs den raden några gånger så säger den en hel del. Det visar att det är OK att vara veteran och göra flyaways men att vara nybörjare och köpa fel saker ger pappskallestatus.

Personligen skiter jag verkligen i om någon annan här kör svart-taxi med sin hobbymaskin och plåtar en gammal sommarstuga som skall säljas, eller flyger tveksamt högt med en plastvinge.

Dom bästa överlever en DJI Phantom invasion. Med ett gediget fotointresse, teknik-kunnighet, viljan att tänja på rätt gränser och lite näsa för affärer så kommer branschen att vara självsanerande. Mr Blocket (se början av tråden) lär inte bli rik. Snart är han en av dom som packat in sin Phantom i garderoben i vinter för att inse att batterier är för dyra nästa år.

Vi andra 99% leker vidare.

Quaddaren
2014-08-19, 13:05
Har dom senaste 2 dagarna sett minst 2 till på Blocket, men som sagt " självsanering " brukar fungera.

ulwur
2014-08-20, 08:14
Undrar hur många bränder dessa DJI Phantoms kommer att ställa till med. Jag har aldrig tagit i någon phantom, men jag antar att det är LiPo batterier i dem, och hur många Phantom användare vet hur LiPo's ska hanteras..

Visas tydligt i theverge.com som testade "drones" och där 3DRobotics Iris fick sämre betyg för att de varnade för att LiPo batterier kan vara farliga. Å andra sidan lyckades deras "professional drone photograper" inte flyga IRISen utan att krasha :-)
http://www.theverge.com/2014/7/31/5955469/this-is-my-next-drone-video

Stiffe
2014-08-20, 21:14
Har dom senaste 2 dagarna sett minst 2 till på Blocket, men som sagt " självsanering " brukar fungera.

Det är nästan bara Phantom 1 som ligger ute är betydligt sämre än 2 an

Landin81
2014-08-20, 21:52
Enl skatteverket kan man ta betalt för hobbyverksamhet, istället för att skapa en enskild firma, men vet inte riktigt om detta hamnar inom den kategorin med tanke på försvarets regler om bilder.

Dock kan han ju sälja en godisklubba för 500kr och bilderna får man gratis. Precis samma sak som att köpa sex, så länge du filmar och säger att det är en p-rulle du gör så är det inte prostitution, då betalar man tjejen för skådespeleri. Svenska lagen i ett nötskal =)

Zallisen
2014-08-20, 22:03
Det är nästan bara Phantom 1 som ligger ute är betydligt sämre än 2 an

tror du missuppfattar stiffe, det är annonser med folk som säljer flygfoto han menar, ser 4-5st sådana nu och alla har phantom 2 att jobba med.

Luft
2014-08-21, 00:12
Dock kan han ju sälja en godisklubba för 500kr och bilderna får man gratis. Precis samma sak som att köpa sex, så länge du filmar och säger att det är en p-rulle du gör så är det inte prostitution, då betalar man tjejen för skådespeleri. Svenska lagen i ett nötskal =)

Så till en riktig bra film behövs "skådespelare" och en Phantom 2.

Landin81
2014-08-21, 04:26
Ja exakt så =)

neu
2014-08-21, 08:57
Måste ändå ha tillstånd för att få dela bilderna. Kvittar om du tar betalt eller inte

Luft
2014-08-21, 14:07
Ha ha ha! Han fick nog inte betalt!
http://youtu.be/ocqB6_y71xE