handdator

Visa fullständig version : Hobbyrum - ProjektetFluf
2014-10-01, 21:52
Jag och en kompis har hyrt en liten källarlokal att ha som bygg och hobbyrum... Och det var några resor att få tillgång till den.

Första rummet i föreningen vi kikade på sade vi "den tar vi!", en månad senare var föreningen av någon anledning tvungen att ge den till någon annan hyresgäst (som hade angränsande lokal och skulle expandera eller nåt.

Andra rummet vi blir erbjudna, med en bra deal skulle vi få i somras var tanken, Whee!!!

Men lite strul i föreningen, någon avgår, sommaruppehåll etc, rinner lite ut i sanden. Ingen svarar på mail osv.

Föreningen shapear upp sig och vi får en bra kontaktperson och saker börjar rulla för ca två månader sedan. En utmaning kvar, det står en 2ton stenmangel i rummet som skall ut först.

Föreningen har problem med att hitta flyttare som skall få ut den, anlita dem skall gå via rätt kanaler etc etc. Och för två veckor sedan ungefär åkte den äntligen ut! Wheee!!!!

...men det var asbest där mangeln hade stått. Skall bara sanera det först... Men det gick ganska fort (bra/dåligt att det gick fort?).

Idag äntligen fick vi nycklar och tillträden till vår lilla lokal. Ca 25 kvadrat och vi har rinnande vatten till kaffekokaren.

https://lh5.googleusercontent.com/-xEmNnqX44DA/VCwvPhL7wYI/AAAAAAAAJR8/6xj8wrMxcvs/w1074-h604-no/DSC_0009.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-Nqt13V3HiRc/VCws2U6Xl8I/AAAAAAAAJQ8/Y9mgJrXBqfM/w1074-h604-no/DSC_0010.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-bgNd3gFLuAE/VCwtBMec6pI/AAAAAAAAJRI/IFRPrQ8jE-I/w1074-h604-no/DSC_0011.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-mbmiuRh2iA8/VCwtMMquZhI/AAAAAAAAJRU/aOJ1-wjfibk/w1074-h604-no/DSC_0012.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-WB-iTQKP9AE/VCwtX-J5XpI/AAAAAAAAJRg/dnLBWFRFOhc/w1074-h604-no/DSC_0013.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-mRyp9uT1gt4/VCwudOtxpMI/AAAAAAAAJRw/9xl3Ed68Qhk/w1074-h604-no/DSC_0014.JPG
Glad polare :)

Det ekar som attan där inne och den gula färgen kan få vem som helst att må illa.

På tisdag nästa vecka blir det till att måla väggarna vita och börja planera inredningen, arbetsbänkar etc.
Steg två bli lägga in linoleumgolv och ljuddämpa väggar.

Det kommer mest fixas med hemmabyggen av foamboard, så ölkyl, kaffekokare, skärbord, limpistoler, lödkolv, verktygstavla, multiverktyg, ev liten pelarborr och en rad andra verktyg blir det så småningom.

Skall bli spännande!

bem
2014-10-01, 22:55
Hej,

Kul projekt.
Nog klokt att försöka utnyttja uppefter taket längs väggarna för förvaring så ni får bra med bordsdytor och så. Skall ni förvara Era modeller där också? Har ni nån toalett i närheten av lokalen (får man hoppas)? Hur är det med ventilationen i lokalen (när ni limmar, målar osv)?
Många fördelar att vara två eller flera i en bygglokal, man kan ju dela på många verktyg och maskiner (billigare och tar mindre plats än om var och en skall ha eget av det mesta). Och att ha sällskap när man bygger/meckar är kul också. På 1970-talet hade vi bygglokal i klubben jag var med i då, en källarlokal i ett hyreshus. Vi hade väldigt kul där, vissa byggde flitigt, vissa kanske prata mer än de byggde man alla hade kul.
På ca 5 x 5 meter (25 kvm) area kan man nog få till en bra bygglokal så länge man inte bygger för stora modeller. "Compact building" i likhet med compact living kanske det blir. En kul utmaning att få plats med allt för 2 personer i en bygglokal på den arean.

Kanske räcker att sätta upp ljuddämpande plattor i taket och skippa ljuddämpning på väggar?

Skall bli spännande att följa. Hoppas du skriver mer och postar bilder allteftersom iordningställandet av lokalen fortskrider.

/Bo

UndCon
2014-10-01, 23:28
Om det är något jag saknar från modellflygsföreningar så är det en gemensam bygglokal och alla trevliga kreativa stunder som skapas där.

Henke.a
2014-10-02, 11:53
Trevligt! Hade varit kul att ha en sådan lokal i föreningen istället för nån halvdant gym eller liknande.. Att saneringen gick snabbt behöver inte betyda ett dåligt jobb, det beror på vilken typ och form av asbest material..

PatrikE
2014-10-02, 13:01
Något som blommar upp nu for tiden är Makerspace.
Ungefär samma fast med bredare intresse.
Elektronik,Data,3D printers osv.
Det kanske är något att ta efter.
Elektronik kombinerat med Byggdamm är kanske inte bästa kombinationen.
Men att samla div Teknikintresserade under samma tak kan bli givande.

bem
2014-10-03, 10:45
Hej,
Att bygga (och flyga) tillsammans med andra är mycket mer givande och roligare än att vara själv enligt min erfarenhet. Man kan få mycket tips och hjälp samt man kan fråga andra om olika saker. När jag började med radioflyg 1973 och gick med i en klubb som hade bygglokal (klubben hade precis startat och hade en ny bygglokal) fick man en plats tilldelad och så ställde man dit ett eget bord och stol samt hade lite grundläggande verktyg, byggbräda osv. Modellerna hade vi på hyllkonsoler efter väggarna. Vi hade balsa, lim, div tillbehör osv som köptes in centralt av klubben som vi sen betalade för när vi tog nåt. Och så hade vi ett modellflygfält förstås (på vintern flög vi på sjöisarna). De flesta var i åldern 12-16 och nån 17-18 år. Nästan alla cykla eller hade moped (några få bil). Det var nästan alltid folk där och vi fyllde i såna där aktivitetsbidrags-blanketter regelbundet. På den tiden fanns ju varken persondator eller internet så det mesta av kunskaperna överfördes muntligen från de mer erfarna till de mindre erfarna. Och vissa saker snappa man även upp i modellflygkataloger och modellflygtidningar. För en ung modellflygintresserad var detta en perfekt miljö att lära sig i. Och vad kul vi hade, både när vi byggde i bygglokalen och på fältet när vi flög. Fördelen att bygga hemma är förstås närheten till allt och idag med all hjälp man kan få via internet och forum som detta kommer man långt. Men den sociala biten blir ju lite mindre vid byggandet hemmavid. Det är nog mer ovanligt idag med en gemensam bygglokal i klubbregi eller några som går samman som i det här fallet.
Men en sak är säker, man har mycket roligare när man är fler i samma bygglokal, det är min erfarenhet. Nog gick det vilt till ibland i bygglokalen (helt normalt när man samlar ett gäng 12-16 åringar på samma ställe) men för det mesta var det ganska lugnt och man satt vid sitt bord och byggde samt gick runt och kolla vad andra byggde, kanske satt sig och läste i läshörnan. Höjdpunkten brukade vara årsmötena i lokalen när det visades bilder och ibland film (Super 8) från årets "aktiviteteter". Krachbilderna var ju kul att se på och man låg ibland dubbelvikt av skratt när man såg vissa bilder/filmer. Ibland åkte nån och köpte pizza åt alla (pizzan var en ny sak då mitten 1970-talet) och så käka vi tillsammans. Ibland när nån byggde flitigt nån balsamodell och hade hyvlat och slipat var det nästan så man fick sopa sig in i lokalen för på golvet var det balsaspån/damm överallt. För att inte tala om den starka lukten ibland i lokalen när vi målade med 2-komponent färger (Interlux och Alfodur). För att inte tala om när vi var igång med zaponlack, polerlack och Fabi spännlack. Ha, ni skulle sett golvet i lokalen - färg lite över allt efter våra målningsäventyr. Nån försökte spraymåla en gång i ett hörn i lokalen med mörkblå 2-komp färg - färg över allt... Nåväl, konstigt nog klagade aldrig de övriga hyresgästerna i hyreshuset våningarna ovanför. Som man upplevde det då, på 1970-talet, var nästan modellflyg och radioflyg nåt som var och varannan provade på. Det ansågs nog som lite "hightech" och svårt med för den delen av de som ej höll på med det och ansågs väl då kanske som en ganska "spännande" aktivitet. Nu är ju en radiostyrd farkost så mycket enklare att skaffa (ARF, PnP osv) och flyga med (vissa), förr fick man allt bygga själv det man skulle flyga med. En hel vinters idogt byggande skulle vädras på vårkanten och hade man tur gick premiärflygningen bra. Hade man otur kom man hem med modellen i en plastkasse... men man var lika glad för det, det liksom var lite av det som var tjusningen att sätta all byggmöda på spel vid premiärflygningen.

/Bo

Fluf
2014-10-08, 08:01
Ja det skall bli spännande att ha en egen lokal, har aldrig varit i en förening med bygglokal på detta sättet. Och ang makerspace, det blir antagligen en fräs och/eller 3D printer i lokalen dessutom ;) Både polaren och jag är mycket elektronikintresserade.

Ett par strykningar med budget vit-grå färg har minskat den kissgula färgen på väggarna :)

https://lh5.googleusercontent.com/-GTWpn0gQYC4/VDQ9xFWN-oI/AAAAAAAAJb0/ZYBPOScuaR4/w505-h897-no/IMG-1412708960002-V.jpg

Fluf
2014-10-08, 21:20
Då har man varit nere idag igen. Denna kom man ihåg att ta med sig penslar så man kunde kladda lite bakom rören med :)

Väggarna är så gott som klara, skall bara penslas lite mer imorgon, sedan är det bara att börja med golvet och planera arbetsytor och förvaring.

Whee! Det är på G!

Fluf
2014-10-16, 12:13
Sakta men säkert :)

Nu är färgen på plats, kaklet avtorkat och golvet svabbat. Redo att lägga in golv.

Här kommer två panoramabilder som tilsammans täcker alla vinklar.

https://lh6.googleusercontent.com/-3J22oq6qaFg/VD6zU3CDGmI/AAAAAAAAJoY/JeOxB4dS-IQ/w1439-h317-no/DSC_0064.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-my_W9yjrngw/VD6zLZN3FMI/AAAAAAAAJoM/ZZq-9ipzvkY/w1439-h317-no/DSC_0063.JPG

Thomas
2014-10-16, 14:37
Snyggt!!

Fluf
2014-11-26, 22:28
Efter en del utlandsresor, mycket jobb etc så fick vi äntligen tummen ur att lösa lite golv :)

Men först en besökare som dött av uttråkning i väntan på att roliga saker skall komma till rummet
https://lh6.googleusercontent.com/-544FoVBT5-A/VHX8Ze5z8LI/AAAAAAAALvk/5jEHrXl41pE/w1580-h889-no/IMG-1417018114845-V.jpg

Cheap-ass klickgolv med minimal slitýta, 29kr/kvm. Det är främst billigare och mjukare golv som vi var ute efter inte ett slitstarkt kontorsgolv :)
https://lh6.googleusercontent.com/-0GOMWeG9MjU/VHY0DIblQyI/AAAAAAAALwk/ojowWFP-EBg/w1580-h889-no/DSC_0032.JPG


Skall hitta någon plastbricka modell större som man kan lägga runt röret sedan
https://lh3.googleusercontent.com/-xnH0wamV5Is/VHY0HxenqPI/AAAAAAAALww/4KOUYKHpthw/w1580-h889-no/DSC_0033.JPG

Bara lite i hallen kvar efter idag :) Tar resten på söndag. Tacksamt med klickgolv, gick lättare än väntat även med detta billiga golv.
https://lh4.googleusercontent.com/-Fr_REFLyAaM/VHY0XroHIkI/AAAAAAAALxI/BL1ePaYfHJ0/w1580-h889-no/DSC_0035.JPG

puggen
2014-11-27, 08:45
Kul o se bygglokalprojekt, detta blir kanon :)

/roffe

Fluf
2014-12-01, 10:35
Och golv med lister klart i söndags :)

En panorama till
https://lh3.googleusercontent.com/-vTzH7QJSelc/VHtHtHx3e6I/AAAAAAAAL2o/CZjfJ-_moJo/w1358-h299-no/DSC_0045.JPG

Ojämna väggar och lite sviktande golv gör att listerna var riktigt luriga att limma, så fick kapa listerna och limma dem i segment för att de inte skulle sitta som bågar med en massa glapp.
https://lh3.googleusercontent.com/-hghGLv3PnL0/VHtIyVEzSlI/AAAAAAAAL3A/RpT2CKKJiZY/w1358-h764-no/DSC_0046.JPG

Huvudsakliga syftet med listerna var att inte tappa för mycket skruvar mellan väggen och golvet, tror vi åstakom det även om det inte är det absolut vackraste listlösningen.
https://lh5.googleusercontent.com/-2y1QUhZw6tk/VHtItoEi8lI/AAAAAAAAL20/9sI_H8MiA6A/w1358-h764-no/DSC_0047.JPG
Nu skall vi planera hyllor och bänkar och sedan installera dem :)

Golvet är nu riktigt skönt att gå på.

Långben
2014-12-03, 20:41
Nu börjar det ju likna något! Rekommenderar riktigt bra belysning med. Alltid skönt när man arbetar att ha bra lampor omkring sig. Det börjar ju bli ganska hemtrevlig där nere i källaren med. Lycka till även i fortsättningen.
Vi har byggt till hemma med en liten spelavdelning. Vi har satt in ett biljardbord, några sköna fåtöljer, några gamla spelautomater (http://casinoval.se/review/leovegas) och lite en bioduk.

karstena
2014-12-03, 21:14
pass nå på, itt gør det alt for fint, eller kommer kjærringer bare og vil have det som systue.

Fluf
2014-12-17, 08:34
Viktiga saker för trivselfaktor installerades igår.

Ölkyl och fluffig matta
https://lh4.googleusercontent.com/-B1fs7RvX1Wg/VJCAhs0do4I/AAAAAAAAMCE/LYCIVwSiUGc/w492-h875-no/DSC_0078.JPG


Idag skall det shoppas hyllplan, reglar och annat nom nom för att få upp förvaringsytor!

Per-Fredrik
2014-12-17, 10:21
Viktiga saker för trivselfaktor installerades igår.

Ölkyl och fluffig matta
https://lh4.googleusercontent.com/-B1fs7RvX1Wg/VJCAhs0do4I/AAAAAAAAMCE/LYCIVwSiUGc/w492-h875-no/DSC_0078.JPG


Idag skall det shoppas hyllplan, reglar och annat nom nom för att få upp förvaringsytor!

Ser bra ut :icon_pidu:! På tal om listningen runt väggarna, praktiskt att mattan funkar även som skruvförvaring:icon_winkle:, hamnar en skruv där blir det som bermudatriangeln:)

Fluf
2015-01-14, 07:54
Äntligen fick vi lite gemensam tid igen efter all Jul o Nyårsstökande.

Hyllor på plats, även rack för att gänga kroppar och vingar. Det som återstår är eldragning, en bänkskiva och småinredning. Men nu med hyllor på plats är vi redo att börja flytta in prylar! YAY!

https://lh3.googleusercontent.com/-u_7PowZW52I/VLYSG_NRzeI/AAAAAAAAMcU/xNO-59QXm-Q/w1358-h299-no/DSC_0102.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-9YlE8dQWxeM/VLYSGCFgqxI/AAAAAAAAMcE/s_BBJNxRvyg/w1358-h299-no/DSC_0101.JPG

Lite skrot i hörnet, men notera de två listerna som sedan skall ha "pinnar" vad det nu heter för vingar, material och flygkroppar som är bultat i väggen.
https://lh3.googleusercontent.com/-4zvgTRXFktw/VLYSIwvpSgI/AAAAAAAAMcg/F0lcsCyG4rs/w1678-h944-no/DSC_0103.JPG

Ännu en uppsättning för vingar, material och flygkroppar.. Men just nu hänger upp sopsäckar.
https://lh5.googleusercontent.com/-QQHwJ_-i6K8/VLYSMJ4KRsI/AAAAAAAAMc4/XpQUSy77g_A/w1678-h944-no/DSC_0105.JPG

Ölkyl och kaffemaskin, viktiga bitar...
https://lh4.googleusercontent.com/-HU0ndL4U66g/VLYSN53q2FI/AAAAAAAAMdE/JZ9twVLA-6k/w1678-h944-no/DSC_0106.JPG

Huvudförvaring och ena arbetsstationen.
https://lh3.googleusercontent.com/-J3xOwrT7EfM/VLYSKW-ig7I/AAAAAAAAMeQ/VFBw8Jm_MBM/w1358-h764-no/DSC_0104.JPG

UndCon
2015-01-14, 08:49
Det viktigaste saknas....Musiken ;)

Thomas
2015-01-14, 09:53
Sicket lyxigt lekrum!!
Vill också ha ett sånt...

Fluf
2015-02-10, 07:56
DÅ har vi börjat flytta in lite smått. Fylla upp med praktiska IKEA-lådor. Mest helisar och några flygplan som kommit in. Allt mitt skrot skall på plats, lådor med servon, motorer, kablar, esc, propellrar och mycket mycket mer.

https://lh6.googleusercontent.com/-lS_7vzJBHRI/VNkkPhOrN_I/AAAAAAAAM7o/SoHb9BQUjfo/w1358-h764-no/DSC_0166.JPG
Urgammal T-rex 450 med plastram, T-rex 450 DFC PRO, Gaui 550 Hurricane, HK 600GT, gammal Raptor 30.

https://lh5.googleusercontent.com/-X1GfJWWjGOQ/VNkkGRXv-WI/AAAAAAAAM64/aQ2FkoMJ0BA/w1358-h764-no/DSC_0167.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-cNGQQTRSaB8/VNkkKFEmlnI/AAAAAAAAM7E/bVlw5_FsOP0/w1358-h764-no/DSC_0168.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-m6Tvm6iSwx4/VNkkMDeOgvI/AAAAAAAAM7Q/9-4rGYveva0/w1358-h764-no/DSC_0169.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-LImJDvMWxiU/VNkkNy4pvOI/AAAAAAAAM7c/ha1_FwcGvbU/w1358-h764-no/DSC_0170.JPG

Nedala
2015-02-10, 08:08
Vad säger du om min flotta? "Urgammal?" DU är urgammal Fluf!

Gött som tusan att börja komma iordning, och faktiskt se vad man har för prylar. Tjejen hemma uppskattar inte direkt hobbyn så man har fått "städa" ner allt i blandade lådor. Med genomskinliga lådor och uppställningsyta kommer detta bli så sjukt bra!

Fluf
2015-02-10, 08:13
Nedala... Flottan är en klenod och vackert välbehållen. Det är du som är sliten och skräpig!

Jupp, skall bli riktigt gott med ordentlig organisering och bra uppmärkning.