handdator

Visa fullständig version : Trottellinkage på bensinmotor.senmathal
2014-10-13, 19:42
Hej! Jag håller på att montera en 30 cc no name motor men som liknar en DLE 30 typ med walbroförgasare, bakmonterad. Det jag funderar på är hur man bäst löser trottellinkaget. Jag vet inte om det alltid är så men på den här förgasaren sitter det en returfjäder på trottelspjället. Är det ok att låta ett std servo jobba mot den fjädern eller bör jag ta bort den.

Sedan är det ju så väldigt kort rörelseväg på förgasarens korta arm. Jag tycker det är svårt att få till en bra och någorlunda jämn rörelse. Jag får begränsa servorörelsen i radion väldigt mycket och det blir lite konstigt och inte så linjärt. Tyvärr saknar radion expo på just trotteln.

Hur brukar ni som är vana med bensinmotorer lösa linkaget till trotteln.

/Mats

Fluf
2014-10-14, 08:20
Inte van vid bensinare, men spontant;
- Förlänga throttlearmen på förgasaren
- kortaste möjliga servoarm på servot (borra eget hål)
- expo är nog inte helt rätt, det är kring centrum, men du borde väl ha programmerbara throttlekurvor fär du kan få som du vill ha?

LIP
2014-10-14, 10:34
Förläng trottelarmen och använd en fisketafsvajer för reglaget mellan servot och förgasaren.

senmathal
2014-10-14, 14:11
Så sant att det inte är expo jag ska använda mig av. Men nu tror jag att jag har fått till en bra rörelse. Jag vill helst ha lite mindre utslag i början och ett större mot slutet i förhållande till spakrörelsen. Jag begränsade felaktigt servorörelsen vid fullgas vilket gav motsatt effekt. Nu har jag istället begränsat rörelsen åt andra hållet vilket gav den rörelse jag önskade. Nu ska det bara testas i praktiken men först ska tändningen hitta sin plats i modellen. Jag ska försöka att få fast den i brandskottet så den kommer långt från radion.

En fiskewire är nog rätt typ av länk mellan throttle och servo. Jag gjorde kanske lite overkill och satte dit en wire i storlek typ bromswire på en cykel. Men en 1/4 skala Cub är väl inte jättekänslig för några gram hit och dit. Får se om jag gör om det när jag ska konvertera den till en Super Cub.

Kan man använda ett gult innerlinkage från Sullivans roderlinkage till ytterwire tro? Det är svårt att dra wiren rakt mellan servo och förgasare så det behövs en ytterwire.

/Mats

Matsa
2014-10-14, 21:40
Behåll fjädern annars kommer förgasarhuset snabbt att glappa
upp i spjällaxelhålet och resultera i att den drar tjyvluft.

Matsa...

kjni
2014-10-14, 21:49
Jag brukar också använda wire som koppling mellan servo och trottelarm efter tips från LIP. Det har fungerat mycket bra även då det inte går att dra wiren rakt. Då brukar jag helt enkelt fixa en brytpunkt med men en liten skruvögla som wiren får gå igenom istället för en ytterhylsa. Fungerar även med 90° riktningsändring om inte wiren är för kraftig. Returfjädern måste förstås vara kvar som Matsa säger.

Med vänlig hälsning,
Kjell