handdator

Visa fullständig version : GPS känslighetMagnusStrömqvist
2014-10-26, 13:15
Hej, ute idag och flög en Skymule från HK i fpv. Jag brukar normalt inte ha problem med gpser men idag var en sån dag. ezosd fick ihop 3 satelliter. HK T1000 fick inte in gps, gpstrackern fick inte heller in gps. Mobilen fick in gps och hade en bra fix på kartan. Idag var väldigt molnigt, och en viss nederbörd låg nog i molnen, fast det regnade inte. Kan det vara detta som påverkar så mycket?

simonarvestrand
2014-10-26, 13:21
tycker inte det borde påverka så mycket men har helt klart sett problem vid dåligt molnigt väder. brukar ta mycket längre tid att låsa då .

MagnusStrömqvist
2014-10-26, 13:41
Jag brukar flyga då det är fint väder...inte ett problem nån gång... Jag ser bara vädret som påverkansfaktor. Samma plats, samma grejer. Och så många enheter.... Jaja, bra att känna till

Michael
2014-10-26, 16:49
GPS-systemeta satelliter sänder på frekvensen ca. 1,57 GHz. Denna frekvens har valts bl.a. därför att regndroppar endast dåligt absorberar radiovågor med denna frekvens. Normalt ska det alltså spela liten roll om det är "regn i lufften" eller ej.

Dock kan det vara så att om GPS-mottagningen redan under optimala förhållanden är svag. kanske beroende på en dålig antenn eller att GPS:en sitter i en elektrisk "svår" miljö med mycket störningar så kan man få en tröskeleffekt där den lilla extra försämring som "regn i luyften" bidrar med kan vara det lilla extra som behövs för att förhindra att GPSen låser på satelliterna.