handdator

Visa fullständig version : IntervjuadQuaddaren
2014-10-29, 14:26
Jag blev igår intervjuad av P4 Väst. Påpekade flera gånger att man inte skulle kalla våra maskiner drönare, då det för mig har en negativ klang. Vad tror ni dom kallades....?

http://t.sr.se/1xE8c83

http://t.sr.se/1vgkXTV

AM
2014-10-29, 15:30
Det är mycket viktigt att påpeka att ALL flygning med dessa farkoster sker inom synhåll. Dvs att man egentligen flyger inom max ca 150 meters avstånd.

Ålänning
2014-10-29, 18:23
150 meters avstånd? Nu har jag inte lyssnat på intervjun, men pratar vi maxavstånd för Parkflyers?

Quaddaren
2014-10-29, 19:45
Intervjun gick ut på att massmedia har uppmärksammar intresset för multicoptrar. Bl.a så berördes okunskapen om tillstånd och vilka lagar som gäller vid flygfoto. Att tillstånd från transportstyrelsen inte behövs vid hobbyverksamhet vet nog de flesta, men att man vid filmning av personer som kan identifieras måste ha länstyrelsens/datainspektionens tillstånd för kameraövervakning är nog inte så känt. Försvarets bildgranskning gäller oavsett hobby eller verksamhet om man skall publicera.

SwedeOzzie
2014-11-07, 12:13
Problemet som jag har hamnat med, när jag ringde och pratade med dom att även om jag skulle söka tillstånd från länsstyrelsens/datainspektionen så skulle jag få avslag.

Jag har fått jobb för att filma för en svensk film och de jag har problem med om jag ska vara konsult så kan jag inte "lagligt" men om jag får lön av dom så går de på dom inte mig.

Har någon lyckats få godkännande som ni vet. (inte som är anställda av tv4 osv.)

McRegor
2014-11-07, 13:19
Det finns ett relativt stort antal flygare som har tillstånd från TS för kommersiella flygningar/foto/film har jag förstått så det bör rimligen vara nåt specifikt för dig som gör att du inte får nödvändiga tillstånd. Dock är ju tillstånden inte gratis.
Känns som att det vore enklare för din uppdragsgivare att kontakta nån som redan har behövliga tillstånd och sen får du i lugn och ro försöka skaffa dessa om du tänker fortsätta fota och filma kommersiellt. Om det dessutom skall bli professionella resultat så bör man ju ha rätt gedigen erfarenhet av att både flyga och filma från flygetyg och givetvis ha utrustning som är anpassad för uppdragsgivarens krav.
Roger

Kenneth E
2014-11-07, 14:33
Tyvärr räcker inte det tillståndet du behöver även tillstånd från Länsstyrelsen för att få t.ex. flyga på gågatan i Malmö och ett sådant tillstånd har aldrig godkänts enligt vad jag förstått, tillsråndet från Transportstyrelsen handlar bara om att sätt in pengar på ett konto så fpr du tillståndet.

SwedeOzzie
2014-11-07, 15:08
Transportstyrelsen och Försvarsmakten är inga problem.
Värkar som privatperson (egenanställd) som söker tillstånd från Länsstyrelsen är problematisk. (inte så mycket om jag hade volvo bakom mig.)

Eller har något blivit lost in translation för mig?

Quaddaren
2014-11-07, 15:35
För att utföra kommersiella uppdrag fordras.

1. Tillstånd från Transportstyrelsen UAS 1-A eller UAS 1-B eller högre ( som företag var det ganska enkelt att få, som privatperson vet jag inte.)

2. Försäkring. För att få försäkring fordras tillståndet från Transportstyrelsen. ( men även tvärs om, utan bekräftelse från försäkringsbolag får man inte tillstånd. Lite korsvisa mail men ganska enkelt.

3. Vid publicering av flygfoto utan möjlighet att identifiera personer skall foto / film granskas av försvarsmakten. Dom är snabba. Oftast svar samma dag. ( efter ett antal granskningar kan man söka självgranskningsrätt.) Enkelt

4.Vid publicering av flygfoto med möjlighet att identifiera personer skall förutom försvarets granskning även ett tillstånd fås från Länsstyrelsen / datainspektionen gällande kameraövervakning. ( ingen som jag vet har fått detta för multicoptrar )

Flyger man som hobby utan att ta betalt så behövs inget tillstånd från transportstyrelsen, ingen speciell försäkring. Men punkt 3 & 4 gäller alla. ( även youtubefilmer )

Naturligtvis gäller alla säkerhetsregler som val av flygställe, LOS mm även för alla.

M.v.h. Stig Olsson

Humlas
2014-12-03, 11:55
För att utföra kommersiella uppdrag fordras.


4.Vid publicering av flygfoto med möjlighet att identifiera personer skall förutom försvarets granskning även ett tillstånd fås från Länsstyrelsen / datainspektionen gällande kameraövervakning. ( ingen som jag vet har fått detta för multicoptrar )Tillstånd från länsstyrelsen för kameraövervakning måste du ha så fort du fotar allmän plats dit allmänheten har tillträde. Även ett öde berg i övre norrland utan några människor.

http://www.datainspektionen.se/Documents/integritetifokus/integritet-i-fokus-14-03.pdf

Quaddaren
2014-12-04, 04:11
Japp, helt riktigt. Det finns dock undantag som inte står i den tidskriften. Jag håller på
med en dialog med datainspektionen och kommer att informera om det blir nåt vettigt resultat.