handdator

Visa fullständig version : En växande recension av Quanum Nova / Cheerson CX-20oddname
2014-11-15, 15:15
Efter att ha varit utan mitt första quadbygge nu i ungefär 1.5 år så började jag bli lite småsugen att bygga nytt igen. Inspirerad av alla roliga och fina byggen man lurat på lite i forum, bland annat här (i alla fall de bilder jag kunnat se på innan registreringen nyligen). Men har även känt att jag inte vill bygga från grunden då det i huvudsak är filmande jag vill göra som verkar intressant.

Så mina val föll på Phantom-versionerna och andra lite dyrare saker som aldrig riktigt lockade.
Men så en dag råkade jag stöta på modellen i rubriken, och efter att nästan ha beställt från HK och ha läst alla ev. problem blev det från www.rctech.se (http://www.rctech.se) som hade enligt mig hyffsat bra pris (visade sig väl värt då något gick fel och det sköttes extremt bra och snyggt och maskinen tillbaka i fullgott skick på mindre än en vecka.)


Nu till det lite roligare, ni får ursäkta om det blir luddigt ibland, är ingen recensent direkt, bara en vanlig svensson som vill dela lite erfarenheter om en produkt som verkar väldigt trevlig. Tanken är en växande recension som fylls på alltmer efter att erfarenheten av den växer.


Vad är då detta?

Kortfattat är detta en kopia av walkera/phantom-modellerna som dock för priset är väldigt välutrustad i rätt version. Rätt version menas de modeller som använder APM som FC, och gärna med open-source så det är lätt att modifiera om man så önskar och lägga till saker såsom APM-kompatibel utrustning.
Jag köpte även till en Walkera G-2D gimbal som verkar fungera riktigt bra så här långt, dock inte testat den riktigt än.

Allt i mitt fall anlände i en större låda med mindre lådor till alla delarna och gimbalen var trevligt inpackad i lådan till koptern. Hur lådorna ser ut spelar nog ingen roll för de flesta, men det är ju ändå en viss känsla med att få saker i en låda som verkar ha fått lika mycket omtanke som produkten i sig :)

48851Efter lite montering och målande av diverse detaljer så fick jag en leksak som såg ut så här, av någon anledning ansåg jag inte att jag ville ha gimbalen monterad här så den bara ligger där och stajlar lite.
För mig egen skull gjorde jag en liten dekal till sändaren med, där man har koll på vilka flyglägen som finns och hur de ställs in, samt hur gimbalen justeras och med vad.


48852


Lite mer konkret om koptern då. Det man får är en kompetent liten maskin som har allt man kan förvänta sig från betydligt dyrare maskiner. Man får t ex en GPS som gör att maskinen kan hålla sig stabil och stilla på sitt ställe och kompensera för att den rör sig med vind etc.
Man får även möjlighet med den 100% open-source-versionen att via APM-planner kunna planera in rutter för koptern att flyga. Och kör man sedan telemetrimoduler så kan man ställa in rutter när man flyger och få flygdata med riktning höjd och liknande.

Som kärna till alla funktioner är då APM (ardupilot mega) som är en direkt konkurrent till exempelvis DJI NAZA. Dock billigare och med fler funktioner. Fördelen är väl pris och möjligheterna; vilka även är det negativa om man inte har lite erfarenhet av den, då det är en djungel att justera in om man inte nöjer sig med stock-settings.

Mer info kommer här

Sändaren

48882

Sändaren är en enkel historia om än funktionell. Den har det man kan önska av en RTF-modell.
I mitt fall Mode 2 vilket innebär att det är vänster spak som sköter motorerna, så att säga.
Den är inte väldigt begåvad med inställningsmöjligheter och liknande och alla spakar och knappar har en funktion
(om man nu som jag kör med 2-axlig gimbal). Och givetvis även trim även om det knappt ska behövas med en begåvad FC som en APM :)


48881

Det lilla ställbara är lägesbrytarna och pottarna på övre delen av sändaren, men ser ingen anledning att ändra hur de fungerar då det är tillräckligt smidigt. SWA + SWB i kombination ställer in flyglägena som synes på bilden nedan sen.
AUX1 och AUX2 är t ex till gimbal för att justera lutning och vridning.48883

För att göra mig själv lite gladare vid flygning lade jag till en liten sak jag kopierade från nätet och förbättrade enligt mig själv! Så har jag en dekal med alla flyglägena samt var jag styr gimbal :) Enkelt och effektivt
Flygning!

Tänkte börjar dela med mig av erfarenheterna från att flyga med maskinen.
Efter lite om och men med kalibrering av sändare och stabilisering, testflygning/lyftning och sen faktiskt nyligen riktig flygtid utomhus måste jag erkänna den är riktigt riktigt trevlig att flyga med! Visserligen driver den lite som många gör, men om man inte bryr sig att justera småååått med spakarna är det inget att gnälla på, man kan ju visserligen trimma in med sändaren, men det lilla den driver gör inget mig något. Och för att slippa att den skulle råka driva vid loiter pga trimmet. (även om jag tror det kräver mer handling med spakarna än trimmet skulle påverka alls)

Men i alla fall, första flygningen gick oväntat smidigt, lyfte fint, körde igång loiter efter några minuter för att GPSen skulle få chans att få ett bra värde på GDOP så den uppför sig. Quadcoptern låg fint kvar där jag ville då det var nästan helt vindstilla låg den verkligen och myste i luften, och jag på marken i skenet av ljuset från den

49123
Bild på quadcopter på mark innan start, likt Phantom har den tydliga indikatorer för fram och bak i form av starka lysdioder.

49122

Quadcopter i luft i loiter, poserade fint medans jag försökte få en hyffsat bra bild.Mer kommer! Hoppas det smakar så här långt :)

-Mikael
2014-11-16, 21:21
Det här var precis vad jag behövde! Står i valet och kvalet på att bygga från scratch med hjälp av "receptet" i http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/34931-Till-alla-nybörjare-inom-multirotor
eller RTF liknande den du recenserar.

Snyggt dokumenterat, jag följer!

oddname
2014-11-18, 12:31
Trevligt att höra! Själv kommer jag från grund-bygge med en design från en som kallas jago.
Det var visserligen kul att bygga, men minst lika kul att flyga med denna som med min egna och flygandet är ju målet :)

Enda negativt som kommer sen med denna annars är nog den lilla knoppen där uppe, den gick sönder under en "dålig landning" men lite superlim skapade ett skyddande skal som håller ihop allt, men eftersom jag har 3D-skrivare blir det en ersättardel sen som även är lite lagom stor och utan lullull :)

Bosse_A
2014-12-25, 10:31
Hej!
Jag har just packat upp en Quanum Nova FPV GPS som verkar vara exakt samma son Cheerson CX-20.
Denna köpte jag hos Hobbyking för 266 EU, fraktfritt, men jag fick betala in ung 750 kr till fraktbolaget för hantering och moms. Tydligen kan man köpa detta lika billigt från RCtech. Jag har även beställt en brushless gimbal för 83 EU fraktfritt, men denna ligger hos Postens tull och jag vet inte om moms tillkommer.
Det vore intressant att följa dina erfarenheter i denna tråden.
Hälsningar
Bosse

Bosse_A
2014-12-25, 20:19
Lite lödning på Juldagskvällen krävdes då strömbrytaren i sändaren hade en mycket osäkert TILL-läge. Denna enkla omkopplare har funktionen TILL-TILL och kan därmed vändas 180 grader. Förhoppningen var att omkopplaren skulle vara stabil i detta läge och det visade sig vara fallet. Efter kalibrering kunde quadden provlyfta på salsgolvet och den visade sig då vara mycket stabil.
//Bosse

Bosse_A
2014-12-26, 19:46
Nu har vi testat Julklappen från Tomtemor och det visade sig att den fungerade fantastiskt bra och den kunde landa vid startpunkten utan att sändaren vidrördes.
Jag lade upp en liten video från premiereflygningen.
http://youtu.be/C2JPh7flyfI?list=UU_2iFQ3IldF0vciBafoNWww
God fortsättning
Bosse
PS Vi har byggt 3 st på köpta ramar för några år sedan, men de har inte fungerat lika bra som denna. DS

oddname
2014-12-27, 08:55
Tjenixen och grattis till en mycket fin present, tomtemor vet hur man gör någon glad, och quanum novan är exakt samma som cx-20. Vilken version fick du? Opensource eller någon med det lite mer "instängda" styrenheterna?

Köpte själv från rc-Tech när jag insåg att tull/moms tillkommet kunde sluta på samma summor, och så fick man ju lite garanti att nyttja på köpet då jag faktiskt bor 4 mil bort från rctech med så kan man ju lämna in om det skulle knipa och man inte orkar med frakt :)

Till flyget:
Måste erkänna jag är grymt nöjd även jag så här långt, men har börjar fila på lite småändringar jag saknade.
Första är att byta radio och sändare med en Taranis och X8R, detta så jag kan få lite mer kontroll över både maskin och t ex gimbal. Tycker de förinställda värdena är lite för känsliga ibland för filmning. Samt så har jag fixat så jag ska kunna få över telemetrin till radion från flygdatorn med. Väntar på antenner bara sen så ska det in i maskinen :)

Igår så flög jag faktiskt första gången med gimbal med och testade den egeninköpta julklappen i form av en hero4 silver

https://www.youtube.com/watch?v=MS6dncppEuk&list=UUw3Vh8f7toiyi1KvCrVtVqw

Bosse_A
2014-12-27, 13:50
Vilken version fick du? Opensource eller någon med det lite mer "instängda" styrenheterna? Hur ser jag vilken version vi har?
Vår Taranis har vi satt igång till den förra qadden som har vad jag tror är samma styrenhet i som i Novan.
Taranisen är inte den enklaste att programmera tycker jag, men det finns ju inga gränser på vad man kan åstadkomma.
Om bara tullen kan släppa iväg gimbalen så får vi tydligen helt suveräna åkningar med Hero3+ enligt din film.
Jag har även beställt en FPV-sats
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=63646
som det tyvärr är backorder på.
Med en annan quad har vi provat FPV med annan utrustning och där googlesen läckte ljus så vi fick ha en handduk över huvudet. Ett litet prov följer här:
http://youtu.be/XpgFlH3mgcs
Jag tycker det är bra att du delar med dig av dina erfarenheter.
//Bosse

Bosse_A
2014-12-27, 15:02
Det måste vara open souce enligt HobbyKing:

"*Note: The Quanum Nova flight controller is based on the open source APM Project from 3D Robotics, the design files per the creative commons license are available under the files tab below."

Bosse_A
2014-12-27, 15:52
Nu har jag anslutit en dator med "mission planner" till usbkontakten under quadden. Efter att jag klickat på anslutsymbolen så händer efter en stund att position visas på kartan mycket noggrant och om jag lyfter och vrider den i olika lägen så syns det också på skärmen. Något batteri har jag inte anslutit eftersom den får ström genom USB-kabeln och jag vill inte att enheten får ström från 2 håll. Den andra quaddens styrkort (APM 2.5 board) har en bygel som man tar bort om man ansluter yttre batteri. Tyvärr hörs ett pip med frekvensen 1 Hz som jag skulle vilja ha tyst på.
//Bosse

oddname
2014-12-27, 18:17
Ström från 2 håll ska inte vara några problem, kört så flera ggr, krävs ju även om man ska konfigurera lite saker t ex :)
Men vågar inte garantera att det funkar alltid, men alltid funkar för mig :) (så slipper man lova saker man inte vet helt :P )

Bosse_A
2014-12-28, 07:52
När jag anslöt batteriet så försvann pipet och allt verkade fungera OK.
//Bosse

oddname
2014-12-28, 11:08
Har även hört att man ska kunna köra en liten fuling och lödda fast sådan 9v anslutning på en XT60 kontakt och köra sådan för att slippa pipet men även risken för att något ska kunna hända som att propparna ska kunna rotera vilt :)

Bosse_A
2014-12-28, 16:41
Nu har vi kört flera omgångar och bl annat kontrollerat skorsten och TV-antenn. Den är otroligt stabil utan några justeringar. Vi hade dock en incident som inte orsakade några skador och det visade sig vara GoProkamerans WiFi som störde mottagaren. Det kändes inte helt bra när kontakten med quadden brutits, men då trädde den automatiska hemgången in och den landade snällt. Det visade sig också att quadden hade svårt att ta in GPS-signalerna när kamerans WiFi var igång. När vi stängt av detta blev det inga mer konstigheter.
Det finns nästan hela tiden ett pip från sändaren. Batterierna är kontrollerade och fulladdade så det kan inte vara batterivarning. Någon som vet orsaken till detta?
//Bosse

FinnbyFraggel
2014-12-28, 18:00
Det finns nästan hela tiden ett pip från sändaren. Batterierna är kontrollerade och fulladdade så det kan inte vara batterivarning. Någon som vet orsaken till detta?
Är det Taranis radion du använder så är det sändarmodulen som stör något i högtalaren, det finns några video och trådar om att man kan flytta och skärma några kablar inne i sändaren för av bli av med ljudet.
Och eftersom WiFi även dom använder 2.4 GHz så är risken för störningar på styrningen överhängande.
/Jonas

oddname
2014-12-28, 18:13
Radion vill gärna pipa på "halv gas" hela tiden om det är originalradion. Inget att göra åt om du inte vill modda lite :)

Bosse_A
2014-12-28, 19:52
Inget att göra åt om du inte vill modda lite :)Jag är inte främmande för att "modda" lite, men vad är modden och vad tror du anledningen är att man behöver modda.
Taranis-radion har inga konstiga ljud för sig.
//Bosse

oddname
2014-12-28, 20:17
Plocka bort högtalaren från originalradion om det är den som piper :) (om det går?)
Piper alltid på halv gas annars. Väntar själv bara på lite antenner sen så slipper jag originalsakerna :)

Bosse_A
2014-12-29, 17:36
Idag kom gimbalen. 2 av skruvarna var fel dimension (3 mm), men skruvarna från original kamerahållaren var rätt diameter (2.5 mm), men den ena räckte inte igenom. Jag försänkte då det främre hålet och då gick det att få gängorna att ta.
När jag anslöt batteriet verkade kameran hålla positionen när jag vinklade quadden i olika lägen. Förhoppningsvis kan det provfilmas i morgon.
//Bosse

Bosse_A
2014-12-29, 17:51
I bruksanvisningen står det följande:

3.In Stable Mode, the throttle stick needs to be in the middle position, it will emit a “beep,
beep, beep...”sound when the throttle stick is in the middle position in order for you to better
control it

Ja jag läser bruksanvisningen efteråt
//Bosse

Peterv8
2014-12-30, 03:06
Tjenixen och grattis till en mycket fin present, tomtemor vet hur man gör någon glad, och quanum novan är exakt samma som cx-20. Vilken version fick du? Opensource eller någon med det lite mer "instängda" styrenheterna?

Köpte själv från rc-Tech när jag insåg att tull/moms tillkommet kunde sluta på samma summor, och så fick man ju lite garanti att nyttja på köpet då jag faktiskt bor 4 mil bort från rctech med så kan man ju lämna in om det skulle knipa och man inte orkar med frakt :)

Till flyget:
Måste erkänna jag är grymt nöjd även jag så här långt, men har börjar fila på lite småändringar jag saknade.
Första är att byta radio och sändare med en Taranis och X8R, detta så jag kan få lite mer kontroll över både maskin och t ex gimbal. Tycker de förinställda värdena är lite för känsliga ibland för filmning. Samt så har jag fixat så jag ska kunna få över telemetrin till radion från flygdatorn med. Väntar på antenner bara sen så ska det in i maskinen :)

Igår så flög jag faktiskt första gången med gimbal med och testade den egeninköpta julklappen i form av en hero4 silver


Bor utanför Södra Sandby i skåne och har också köpt en från RCtech men har ej hunnit flyga än, väntar på rotorskydd som beställts för säkerhets skull.:-) Har lekt ett par timmar med en Hubsan H107 x4 men den gick inte att flyga ute med i minsta blåst.

Har beställt en kamera(SJ5000) och tänkte köpa en Walkera gimbal från Rctech.

Bra det blev liv i tråden igen om man får problem.:-)

oddname
2014-12-30, 11:44
Jag hade själv rotorskydd från början, men tyckte maskinen blev så ful och onödigt klumpig så plockade av dem :P
Och mina antenner är framme idag med så nu blir det nog att ändra lite på insidan med elektroniken denna veckan!

Gimbalen från rctech fungerar väldigt bra, dock en liten skum egenhet som gör att den rollar smått när man tiltar, misstänker det är något med radion, men inget som stör eller förstör. Men får se när nya radion och mottagaren är färdigmonterat!

Bosse_A
2014-12-30, 20:07
Idag var det premiärflygning med gimbalen. Inga justeringar har gjorts vare sig på quadden eller gimbalen och inget har justerats i filmen. Jag har tidigare aldrig kunnat köpa något flygetyg som fungerat direkt ur kartongen.
Här är några scener från dagens flygfilmning:
<font color="#000000"><span style="font-family: Helvetica">
http://vimeo.com/araback/quad
//Bosse

Stiffe
2014-12-30, 22:40
Ser lovande ut :)

oddname
2015-01-01, 14:50
Min växande recension har nu gått från att utvärdera till att åtgärda de egenskaper jag ogillar/tycker saknas.
Bifogar 3 bilder visande nuvarande underhållsarbete.4967049669
49668Bilderna visar en X8R som jag ska koppla till en Taranis med lite roliga modifikationer i mjukvaran, som kommer nyttja teensyn på bilden. Denna kommer ta flygdatan från APM:en och skickar via telemetrin i mottagaren till mig och visa flygläge, höjd, batterinivåer i cellerna etc. Allt man kan önska sig.

Samt nu får man möjlighet justera alla brytare och spakar som man önskar, i originalradion saknade jag det en hel del :(

oddname
2015-01-01, 15:37
Testade koppla in lite snabbt nu, och allt med radion funkar som väntat, förutom att min flighmodeknappkombination verkar trigga kanal 7 istället för 5, så bara att koppla om och rätt sen :)

Peterv8
2015-01-01, 18:47
Väldigt intressant men har ingen aning om hur det fungerar under skalet och vad som är vad. Får väl först lära mig o flyga lite sen kommer frågorna!:)

Bosse_A
2015-01-05, 18:54
Lite trådlyft.
Jag har idag gjort ett flertal flygningar med Novan. Det som imponerar på mig är att den fungerar så bra. Även om den driftar lite spelar det ingen roll för min del. Jag har tänkt beställa reservpropellar men dessbättre har jag inte behövt sådana än.
Jag har tidigare fotograferat med motorseglare och idag har jag bl a provat stillbildsfotografering med Hero3+. Den enorma vidvinkeln gör ju att man får barreldistorsion och detta är inget jag uppskattar. Med PS Elements har jag kunnat reducera effekten. Tidigare (med seglarna) har jag själv tryckt av bilden med separat knapp, men nu ställde jag in automatik på en bild per sekund och det gav lite mycket bilder.
Igår lyfte jag på överdelen på quadden för att se att allt var i ordning och det verkade det vara.
I en annat forum läste jag om en som bytt radion mot Taranis och det fungerade bra tills han råkade slå om en brytare som han trodde var RTL, men tyvärr var det inte det och quadden stängde istället av alla 4 motorerna så att landningen blev så snabb att hela qadden totalförstördes.
//Bosse

oddname
2015-01-05, 20:35
Själv petat in Taranis med X8R och uppdaterat mjukvara till arducopter 3.2. Fungerar hur bra som helst och har satt flyglägena så de fungerar som med originalradion (förutom att jag bytat ut loiter mot det enormt mycket bättre "position hold" som är som flygbar loiter. Flyger som i stabilize, och när man släpper spakarna bromsar den i motsatt riktning som den rör sig åt och håller sig still sen. Loiter just nu annars är som att flyga en brödrost :)

Dock lyckades jag nästan ut för en olycka idag när jag uppdaterade lite parametrar från en annans fil, så alla flyglägena var helt annorlunda, men det löste sig :)

oddname
2015-01-06, 15:31
Nu har jag äntligen beställt en ny teensy samt en liten kul sak från HK. En SBUS > CPPM converter. Varför ha massa onödiga sladdar när 1 kan räcka? :) Så får jag dessutom lediga portar att t ex koppla in gimbal till APMen i (om jag skulle önska det) samt mindre sladdhärvor :)

oddname
2015-01-08, 17:28
Efter lite om och men skulle jag nog säga att quadcoptern är nästintill perfekt nu!!
Enda jag saknar på är en sbus > cppm-adapter jag väntar på nu för att minimera kablaget.

Men tillagt nu är i alla fall teensy som tar data från APMen samt via spänningsdelaren för att ha koll på nivån på varje cell i mina 3S-accar. Krävdes lite lödning på APMen för att få igång dataflödet och sen lite "snyggt" förpackat och placerat där det passar.

Inte supersnyggt, men funktionsdugligt :)

49866


49865


49864Avslutar med en film som visar hur radion tar emot datan från APMen och dess flyglägen när jag ändrar, samt ser lite om altitud, 3Dlåsning av GPS och antalet satelliter och HDOP-värde, även den cell av mitt 3S batteri som har lägst spänning visas samt totalspänning.
:) Allt som sker och låter är efter datan som skickats till radion!


https://www.youtube.com/watch?v=Gl1xQSmPCSc

Peterv8
2015-01-08, 18:29
Det ser snyggt o bra ut, när kan du ta min?:-D

oddname
2015-01-09, 04:37
Lära sig flyga först, sen får man börja modda ;)

Bosse_A
2015-01-09, 08:43
Imponerande!
Nu har vi bilder, men kommer du att dela med dig av inkoppling och kod?
//Bosse

oddname
2015-01-09, 10:58
Det är lättare gjort än sagt, i detta fallet. Detta är ett befintligt projekt serru som kommer härifrån; http://diydrones.com/forum/topics/amp-to-frsky-x8r-sport-converter?id=705844%3ATopic%3A1539556&page=1#comments

Användarne wolke har sedan justerat lite för att passa sina ändamål och lite förbättrat (enligt mig) interface.
Detta är hans github med allt man kan tänkas behöva; https://github.com/wolkstein/MavLink_FrSkySPort

Översta länken duger dock fint om man inte vill peta in cellmätning och sånt.

Sen finns även denna tråden om denna lösningen här; http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2274401

Fylld med en del kunskap och problem och lösningar om man vill försöka sig på det, krävs dock lite vana med både elektronik och liknande.


I alla fall är det hela ett mycket smidigt sätt att nyttja APM tillsammans med befintliga telemetrin i X8R för att få datan i radion, men det kräver givetvis både ny radio och mottagare :)

oddname
2015-01-12, 17:01
Nu är det dock mer än bara att meka med quadcoptern, men petade in vibratorn i min taranis idag.
Bara för att jag kunde :P Kan något moddas, ja då ska det banne mig moddas sålänge det är till det bättre!

2 bilder, före och efter :)49921


49920

Peterv8
2015-01-12, 17:14
Nu är det dock mer än bara att meka med quadcoptern, men petade in vibratorn i min taranis idag.
Kommer inte frugan att sakna den?:tongue2:

Vad har den för funktion?

oddname
2015-01-12, 17:35
Vibrerar vid viktiga meddelanden etc om man så önskar. Tänk dig valfri mobil :)

Slänger upp en liten bild på mitt moddade script till telemetrin med, har ingen strömsensor så mekade om den batteri-info jag faktiskt har och gjorde den lite mer synlig. Kan man missa LiPo-spånning och lägsta cell-spänningen nu? :)

49927

oddname
2015-01-14, 17:27
Liten detalj som jag tycker är oumbärlig istället för att plugga in batteri så att någon olycka händer :)
Tror ju att jag är långt ifrån ensam om det, men visst är det smidigt!


49957

Peterv8
2015-01-14, 18:36
Liten detalj som jag tycker är oumbärlig istället för att plugga in batteri så att någon olycka händer :)
Tror ju att jag är långt ifrån ensam om det, men visst är det smidigt!
Är det ett 9v batteri?

oddname
2015-01-14, 19:17
Det är det :)

oddname
2015-01-16, 05:54
Det är väl egentligen inte bara en recension numera utan även "utveckling" och förbättringar som synes :)

Med det en ny detalj till radion för framtida uppgradering, denna bilden med gimbal och gopro i åtanke gör det nog enkelt att lista ut vad som ska monteras sen :)

49975

Peterv8
2015-01-16, 12:41
Det är väl egentligen inte bara en recension numera utan även "utveckling" och förbättringar som synes :)

Med det en ny detalj till radion för framtida uppgradering, denna bilden med gimbal och gopro i åtanke gör det nog enkelt att lista ut vad som ska monteras sen :)Det har jag också beställt, 7" skärm med mottagare och en liten sändare till novan! Sen är man ju sugen på ett par FPV glasögon till sommaren.:-)

oddname
2015-01-16, 19:08
Trevligt! Ska införskaffa monitor med mottagare och batteri inom en snar framtid. Tills dess blev det lite kina-rage! :P
Beställde mig en sändare och lite goprokablar, sen blev det även minimosd, om jag nu vill se datan från APMen på skärmen istället :)

Bosse_A
2015-01-20, 15:13
sändare och lite goprokablarVad jag förstår så ska du använda GoProkameran till FPV. En Quanumflygare skrev att det bästa är att ha en separat kamera som är riktad framår hela tiden och inte sitter i en Gimbal. Jag har beställt:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63646__Quanum_Complete_FPV_Bundle_Set_w_Goggles_ 5_8GHz_32ch_Video_TX_RX_CP_Antennas_and_Camera_PNF _.html
Får se hur detta blir.
//Bosse

Peterv8
2015-01-20, 18:28
Vad jag förstår så ska du använda GoProkameran till FPV. En Quanumflygare skrev att det bästa är att ha en separat kamera som är riktad framår hela tiden och inte sitter i en Gimbal. Jag har beställt:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63646__Quanum_Complete_FPV_Bundle_Set_w_Goggles_ 5_8GHz_32ch_Video_TX_RX_CP_Antennas_and_Camera_PNF _.html
Får se hur detta blir.
//Bosse

Varför skulle det vara sämre med GoPro i en Gimbal? Jag skall använda kameran till att filma och ta foto också. Det kan man inte med det paketet du köper.

Bosse_A
2015-01-20, 18:44
Det kan man inte med det paketet du köper.Nej detta paket ska jag inte fota och filma med. Den kamera som följer med monteras så att den ser rakt fram och ger en stadig och kontinuerlig bild. Hero3+ är monterad i gimbalen och kan vinklas i olika riktningar för att ta bra bilder och film. Då är det inte lätt att veta hur man flyger när kameran är t ex riktad rakt ned.
//Bosse

Peterv8
2015-01-20, 18:54
Nej detta paket ska jag inte fota och filma med. Den kamera som följer med monteras så att den ser rakt fram och ger en stadig och kontinuerlig bild. Hero3+ är monterad i gimbalen och kan vinklas i olika riktningar för att ta bra bilder och film. Då är det inte lätt att veta hur man flyger när kameran är t ex riktad rakt ned.
//Bosse

Gimbalen rör sig inte om du inte gör det själv med dom 2 aux skruvarna, på detta sätt kan jag justera medans jag flyger. Tycker filmer jag sett på Youtube är väldigt stabila med kamera i gimbal och har inte sett nån större skillnad mot en fast monterad men förstår om man skall rejsa/tävla men det är våra quads inte så bra på.:-)

oddname
2015-01-20, 19:16
Kommer bara flyga inom synhåll, dvs lagligt :) FPV-delen är bara för att "sikta" med kameran, inte flyga utom synhåll och leka :)

Peterv8
2015-01-22, 14:28
Okej, då har jag flugit den!
Kraschade efter 3 minuter med ett knäckt stödben.:applouse:

Motorerna varvar bra och den sticker som fan upp när man ger full gas men den går väldigt sakta rakt fram? Åt sidor och bak är den snabbare, några ideer?
Den vill hela tiden drifta åt ett håll, skall man kallibrera styrkontrollen och sen Novan. Nån bra video nånstans?

oddname
2015-01-22, 18:18
Full gas direkt är ju dock inget man ska göra kanske :P Långsam fram, men inte sidor etc, skumt...
Jag hade iofs kalibrerat kontroll etc innan jag flög första gången, man kan ju inte lita på kineser alltid och kvalitet :)
Sen sägs det att saker kanske inte alltid sitter fast i maskinen vid leverans. Kanske bra att kolla? Tänkte om något sitter snett och därmed maskinen tror det lutar eller någ

Lite eget, köpte mig lcd idag och den sitter så sött så på radion :D
Väntar bara på sändare och lite kablar nu!

50075

Bosse_A
2015-01-22, 20:57
Nu har jag fått FPV-kittet. Det fungerar suveränt här i vardagsrummet. Det följde med kabel även till GoProkameran, men jag fick slipa till den vinklade kontakten till kameran för den låg emot gimbalen. Det var ju en väldig skillnad på bildkvalitet, men inte heller dålig från den lilla Sonykameran. Jag funderar på om jag skulle kunna använda ett kanal för att växla mellan kamerorna.
Det är ju väldigt fint att kunna se vad GoPron ser. Att jag ska prova FPV beror på att jag har haft proppar i ögonen och därför har min syn försämrats. Tidigare hade jag inget problem att flyga högt så att planet var som en knappnål. För mig är FPV ingen lek utan kanske en möjlighet att fortsätta att ta bilder lite högre upp.:)
//Bosse

Peterv8
2015-01-22, 20:58
Full gas direkt är ju dock inget man ska göra kanske :P Långsam fram, men inte sidor etc, skumt...
Jag hade iofs kalibrerat kontroll etc innan jag flög första gången, man kan ju inte lita på kineser alltid och kvalitet :)
Sen sägs det att saker kanske inte alltid sitter fast i maskinen vid leverans. Kanske bra att kolla? Tänkte om något sitter snett och därmed maskinen tror det lutar eller någ

Lite eget, köpte mig lcd idag och den sitter så sött så på radion :D
Väntar bara på sändare och lite kablar nu!

50075

Det ser ut som samma skärm som jag har!:-)

Jag provar först att kalibrera radion. Får se imorgon om det blir nån skillnad!

Stiffe
2015-01-22, 22:28
Nu har jag fått FPV-kittet. Det fungerar suveränt här i vardagsrummet. Det följde med kabel även till GoProkameran, men jag fick slipa till den vinklade kontakten till kameran för den låg emot gimbalen. Det var ju en väldig skillnad på bildkvalitet, men inte heller dålig från den lilla Sonykameran. Jag funderar på om jag skulle kunna använda ett kanal för att växla mellan kamerorna.
Det är ju väldigt fint att kunna se vad GoPron ser. Att jag ska prova FPV beror på att jag har haft proppar i ögonen och därför har min syn försämrats. Tidigare hade jag inget problem att flyga högt så att planet var som en knappnål. För mig är FPV ingen lek utan kanske en möjlighet att fortsätta att ta bilder lite högre upp.:)
//Bosse

Jag har flugit under snart 3 år för att fota och filma med diverse maskiner quads och hyfsat stor hexa mm. har aldrig haft behov av en extra fpv kamera utan alltid flugit från huvudkameran utan problem , föredrar skärm framför Googles eftersom jag flyger ibland på tajta platser och föredrar ha ögonkontakt med maskinerna , det viktiga vid foto - film är ju att se det kameran jag filmar med ser för att sikta och se vad som fotas -filmas , ska man flyga med googles ren fpv förstår jag vitsen med en extra kamera och ska man ha dubbla så får man ha en switch så man kan växla mellan

Bosse_A
2015-01-23, 11:53
50088500895009050091
föredrar skärm framför Googles Det tror jag också är det bästa. Idag har jag testat med enbart skärm och GoPro. Det var mycket bra bild och så hade jag ju information om batteri och filmtid från kameran på skärmen. Den satsen jag köpte innehåller en slags sak som man kan ha på huvudet, men det går lika bra att ha den hängande runt halsen och titta ned i den då och då.

Peterv8
2015-01-23, 14:08
50088500895009050091Det tror jag också är det bästa. Idag har jag testat med enbart skärm och GoPro. Det var mycket bra bild och så hade jag ju information om batteri och filmtid från kameran på skärmen. Den satsen jag köpte innehåller en slags sak som man kan ha på huvudet, men det går lika bra att ha den hängande runt halsen och titta ned i den då och då.

Den tar fina bilder!:-)
Gopro är för dyr för mig så jag köpte en "kopia", SJcam SJ5000wifi. Får se hur bra filmning och foto blir med den.
Väntar med kameran tills jag är lite mer säker på att flyga.:-)
Har precis kalibrerat radion så skall ut o se om den driftar mindre, tog faktiskt redan av rotorskydden då dom kanske stör lite plus att den blir så jäkla otymplig(som Oddname visste:-D).

Peterv8
2015-01-25, 09:28
Har flugit lite till men problemet är att framåt går väldigt sakta!? Om jag flyger bakåt går den mycket fortare och den svänger snävare.
Nu är det väldigt lugnt ute, max 2s/m vind men blåser det mer så är jag rädd att den inte orkar flyga i lite motvind.

Har kalibrerat radion men ingen skillnad, den driftar lite bakåt fortfarande också. Den reagerar annars fint vad jag tycker på mina komandon men vad gör att den är så slö framåt?

Har testat med andra propellrar som är lite större än original och har muttern ingjuten i plasten och testat men med samma resultat.

Peterv8
2015-01-25, 13:56
Tycker det verkar som det är fel på gyrot? Om jag lyfter den 0,5-1cm i framänden så ställer sig gyrot på noll!?
50148
Borde inte LOW BATTERY var enabled med RTL eller LAND? Om ja, är värdena rätt?
50149

Peterv8
2015-01-25, 14:51
Har flugit lite till men problemet är att framåt går väldigt sakta!? Om jag flyger bakåt går den mycket fortare och den svänger snävare.
Nu är det väldigt lugnt ute, max 2s/m vind men blåser det mer så är jag rädd att den inte orkar flyga i lite motvind.

Har kalibrerat radion men ingen skillnad, den driftar lite bakåt fortfarande också. Den reagerar annars fint vad jag tycker på mina komandon men vad gör att den är så slö framåt?

Har testat med andra propellrar som är lite större än original och har muttern ingjuten i plasten och testat men med samma resultat.


Tycker det verkar som det är fel på gyrot? Om jag lyfter den 0,5-1cm i framänden så ställer sig gyrot på noll!?
50148
Borde inte LOW BATTERY var enabled med RTL eller LAND? Om ja, är värdena rätt?
50149


Nu har jag nog förstått varför den var lite slö framåt och att den driftar!:-)

Jag läste om "Trim calibration mode" och försökte med det men jag är inte så van bakom spakarna så den var inte speciellt stilla i luften. Nu driftar den snett och är svår att flyga med och kollar jag i Missionplanner är gyrot ännu mer fel!
Kan man kailbrera gyrot i missionplanner eller måste man flyga och göra det? Om inte så har jag problem eftersom jag inte kan hålla den stilla i luften.

Peterv8
2015-01-26, 14:21
Gjorde en Accell calibraion i missionplanner och nu ser det rätt ut!:-)
Regnar idag så får se imorgon om vädret tillåter för en flygtur.

oddname
2015-01-26, 19:24
Sedär ja! :) Själv tänker jag inte flyga förrän jag fått mina sista delar för fpv, så maskinen ligger på bänken än så att säga :)
Fick i alla fall OSD idag som är confat och klart nu :P

oddname
2015-01-28, 19:10
Nu fick man äntligen lite roliga småsaker för att köra "FPV" men saknar det viktiga än för att bygga in snyggt :)


Delarna som krävs för att sända video + en OSD som inte testats!
50210

Och givetvis snabbkopplat för att testa funktionen :D
50211

oddname
2015-01-29, 13:37
Då jag givetvis vill minimera antalet onödiga sladda, fula monteringar av detaljer etc så kunde jag givetvis inte hejdas mig när jag hade en så söt gimbal att montera snyggt!

Som synes så har jag gömt kabeln snyggt i gimbalen tillsammans med övrigt kablage, enda som krävs är en förlängning sen in i flygkroppen där jag ska montera sändaren :)

50231

oddname
2015-01-29, 16:30
Och en bild som visar att allt fungerar helt utan extern strömkälla, så bara detaljer för att montera allt snyggt inuti saknas nu så enda av sändaren som kommer synas är ett antennanslutning och vald antenn :)

50241

oddname
2015-01-29, 20:24
Och lite test med minimosd jag inte konfade riktigt rätt, lite fel position på några saker, men det funkar! :D

50245

Peterv8
2015-01-29, 23:13
Ser bra ut allting, jag tränar lite till innan jag monterar på mina grejor.:-D
Du får gärna visa var du monterar sändaren under skalet,:-)

Peterv8
2015-02-02, 19:58
Då jag givetvis vill minimera antalet onödiga sladda, fula monteringar av detaljer etc så kunde jag givetvis inte hejdas mig när jag hade en så söt gimbal att montera snyggt!

Som synes så har jag gömt kabeln snyggt i gimbalen tillsammans med övrigt kablage, enda som krävs är en förlängning sen in i flygkroppen där jag ska montera sändaren :)

50231

Har problem med min gimbal och ser hur du dragit kablarna, snyggt!:-) Har din kamera också micro usb som du själv har lödat sladdarna på?

Nu har du en annan radio men är din lika känslig som min när man skruvar på rattarna? På hela utslaget kan jag bara flytta ratten en milimeter för att gimbaln är i max läget!? Går rattarnas känslighet att ställa i missionplanner?

Peterv8
2015-02-03, 13:10
Nån som behöver reservdelar?

50298

Radion tappade kontakten med Novan pga glapp i on/off knappen, den gick i RTL mode men tyvärr stod ett träd för nära!:-(
Men den funkade som den skulle iallafall!:-D

FinnbyFraggel
2015-02-04, 08:06
Glapp i knappen på radion (Taranis)?
Inget jag märkt av på min radio men det låter oroväckande om det kan hända.
/Jonas

oddname
2015-02-04, 15:25
Jag misstänker han kör med nova-radion. Har själv upptäckt det ibland när jag lekt med radion att den dog, insåg att det var glapp i brytare, som var väldigt känslig med läget! Galen nackdel när man kör med originalradion, då den vägrar binda om när den tappat kontakten, och kräver att man startar om maskinen.
Därav jag bytade till Taranisen.

Lite om gimbalen; den var ganska känslig, men mekade med lite inställningar i radion för att justera det som jag ville, så nu är den mindre känslig och ger mindre utslag på hela rattens "slaglängd" perfekt för mig :) Färdig liten kabel med usb som jag köpte då gopron också petar ut komposit-video via usb, funkar finfint :)


Liten update:

Äntligen börjat meka in allt i flygkroppen nu, tror nog detta kommer bli finfint då jag hittade ett perfekt ställe för video-sändaren och sedan förlängde antennanslutningen till detta stället. Väntar bara på några cloverleaf-antenner så blire bra sen samt ska jag komma på något snyggt sätt att montera så jag kan köra in videon till sändaren med, blir någon kontakt-historia skulle jag tro, lite smått och gått på väg i kopplingsväg som kanske funkar :)


50313

FinnbyFraggel
2015-02-04, 17:50
Jag misstänker han kör med nova-radion. Har själv upptäckt det ibland när jag lekt med radion att den dog, insåg att det var glapp i brytare, som var väldigt känslig med läget! Galen nackdel när man kör med originalradion, då den vägrar binda om när den tappat kontakten, och kräver att man startar om maskinen.


Ok, minst sagt farligt resultat av en radio glitch....
Och att sälja en radio som har glapp i strömbrytaren i kombination med att radion inte kan återta kontakten med mottagaren efter en glitch skulle vara straffbart!
Jag förstår att du bytte....

/Jonas

oddname
2015-02-04, 18:10
Vill minnas folk sa att det var så i alla fall, jag ville inte ta reda på det själv :)

oddname
2015-02-04, 18:12
Vill minnas folk sa att det var så i alla fall, jag ville inte ta reda på det själv :)

Eller ska gå enligt https://www.youtube.com/watch?v=INooSD1nZ7k

Men känns som att det kan vara för sent ändå om det inte funkar automatiskt.

Peterv8
2015-02-04, 18:23
Jag misstänker han kör med nova-radion. Har själv upptäckt det ibland när jag lekt med radion att den dog, insåg att det var glapp i brytare, som var väldigt känslig med läget! Galen nackdel när man kör med originalradion, då den vägrar binda om när den tappat kontakten, och kräver att man startar om maskinen.
Därav jag bytade till Taranisen.Japp, Nova radion!
Jag drog av den vita plasthatten som sitter på on/off knappen och slog på och av radion flera gånger och det är inget större fel på den utan det är den vita hatten har dålig passform och för inte knappen ända upp i "on" läge. Utan hatten känns knappen fast och precis så kör utan den nu.

Om Novan överlever sommaren så kanske jag köper en bättre radio.:-)

oddname
2015-02-06, 10:42
Och nu har jag faktiskt fått ihop quadcoptern helt igen!! Och allt är exakt som jag ville ha det :)
Ser ut som en helt vanligt cx-20/nova sånär som på antennen på baksidan (ska bytas ut mot cloverleaf när den anländer eller när jag tillverkar en om det tar långt tid :) )

Men under skalet är det andra bullar, vi har utbytt mottagare till X8R med telemetri, vi har en teensy som tar flygdata alá mavlink och konverterar till s-porten så man får datan i taranisen. Vi har även sändare och osd för FPV via gopron så jag ser vad jag filmar. Allt "snyggt" instoppat i chassit!


En söt helhetsbild med radion som visar telemetri både i radio och på lcd
50360

En vanlig nova framtill med gopro..
50363

Och baktill har vi den stora skillnaden, antennen! :)
50362

Enda kabeln ut går via de färdiga antennhålen i kroppen och benen, där kommer sladd till video ut
50361

Fungerar extradelarna? Det går att få en viss översikt direkt genom att kika om dioderna lyser
50364

Bosse_A
2015-02-10, 12:44
Japp, Nova radion!
Jag drog av den vita plasthatten som sitter på on/off knappen och slog på och av radion flera gånger och det är inget större fel på den utan det är den vita hatten har dålig passform och för inte knappen ända upp i "on" läge. Utan hatten känns knappen fast och precis så kör utan den nu.

Om Novan överlever sommaren så kanske jag köper en bättre radio.:-)
Du behöver inte köpa någon ny radio med anledning av knappen. Jag skrev tidigare att jag vände på omkopplaren och flytade ena ledningen till den andra polen. Nu sitter omkopplare säkert i läge TILL. Jag har också en Tarranis, men ser ingen anledning att byta.

Vad gäller att "bindningen" tappas om radion stängs av, så är det så att man sätter SWA i läge 1 och slår på radion igen så är bindningen gjord igen. Detta är klarlagt i andra trådar om Quanum Nova jag läst.

Jag gillar inte Barreldistorsionen man får med GoProkamrorna. Med GoPro studio kan man få bort detta. Det stör mest när kameran vinklas nedåt. Då blir horisonten böjd som om det vore fotat från rymdstationen.:)
Jag testade med en liten film :
http://vimeo.com/araback/barreldistorsion

Copterdude
2015-02-10, 17:51
Skulle vart trevligt om man kunde byta mellan olika linser lätt.
Det är väl fortfarande knöligt att byta lins på 4:an som dom föregående ? Bryta limmet och förverka garantin.
5.4mm ser ganska najs ut för AP på 4:an i 4K men ser ut som man får vinjetering istället.

Bara exempel jag råka se på tuben några dar sen.


https://www.youtube.com/watch?v=qpQ_bUr_j4o

Bosse_A
2015-02-10, 19:49
Det är väl fortfarande knöligt att byta lins på 4:an som dom föregående ?
Det var den bästa informationen jag fått idag att det finns andra objektiv till GoPron. Hero3+ och 4 verkar ha samma fattning och det verkar inte omöjligt att byta enligt de videos jag sett på.

Vi spelade in en video i Julas som jag inte tror att jag lagt ut här
https://vimeo.com/115653097

oddname
2015-02-11, 05:55
Själv sneglat på dessa 5.4mm objektiv, men det känns lite som att man säkert kommer ångra sig :)
Men rätt mysigt slippa böjda horisonter och dylikt... Därför är jag lite inne på ribcage http://www.back-bone.ca/ och specifikt M12-optiken där. Så kan man dessutom byta optik :)
Dagen till ära lite senaste tilläggen till quadden:

Köpta cloverleaf-antenner poserandes med mina egengjorda. Ska genomföra ett högst vetenskapligt test en dag sen där jag helt enkelt bara ska se om de medger samma bild på samma avstånd :)

50434

Bosse_A
2015-02-11, 09:30
Därför är jag lite inne på ribcage http://www.back-bone.ca/ och specifikt M12-optiken där. :)Det var en intressant länk! För min del vill jag nog inte öka omfånget på kameran, men jag såg ett intressant oblektiv:
1x 3.6mm F3.0 1/2.5′ 3MP Low Distortion M12 Lens.
Det verkar ha bra vidvinkel utan distorsion. och inte så dyrt heller

oddname
2015-02-11, 18:19
Vad menar du med omfånget? Den fysiska storleken?


själv testade jag faktiskt flyga lite "fpv" på en begränsad inomhusyta idag, funkade alldeles förträffligt tills jag insåg den var på väg mot mig, fick landa under odramatiska former. Är det fint ute imorgon när jag kommer hem blire en utomhustur :)

Bosse_A
2015-02-11, 20:07
Vad menar du med omfånget? :)
Det är väl inte säkert att kameran får plats i gimbalen, eller att gimbalen orkar den extra vikten.

oddname
2015-02-12, 13:55
Du menar så! Då förstår jag, men om jag fattat rätt är 5.4mm optiken även den m12 så då bööööör väl optik från sidan där kanske passa på det sättet? :)


I alla fall, premiärflygning idag, lite blåsigt men maskinen flyger fortfarande fint trots uppdaterat till senaste arducopter =D
Väldigt trevligt se var man är på en liten radar på taranisen etc och få status uppläst när man ändrar läge etc.

Peterv8
2015-02-13, 06:41
Har du uppdaterat till 3.21?
Har lite problem i Loiter/stable läge och alltitude hold, när jag flyger så rycker/knycker den till med jämna mellanrum. Svårt att förklara men fungerar era helt perfekt i dom lägen? Hade en incident igår där den i loiter/stable började sjunka och fast jag gav full gas så hände inget, fick slå över på manuell och då blev det fart på den igen.
Tycker den är lättast att flyga i manuellt läge men tycker det är konstigt då loiter/stable väl egentligen skall underlätta för en?

oddname
2015-02-13, 14:00
Loiter är inte till för att flyga, därav att det är segt att t ex förflytta maskinen. Stable är ju det vanliga antar jag du kallar manual, självbalanserande men flygbar. Finns ju ett trevligt läge som heter Position Hold, som är manuell + loiter i princip.

När man släpper bromsar den ner och stabiliserar fint och håller positionen och när man rör går den över till stable och går att flyga fint.

oddname
2015-02-18, 17:36
Idag blev jag färdig med sista mekandet, gjorde mig ett fint LC-filter så jag slipper störningar på strömförsörjningen till videosändaren. Ersätter mitt temporära filter gjort med endast en konding och sladd som snurrade runt ett litet kullager. Nu har jag gjort enligt konstens alla regler med ferriter, kondingar, drosslar och dioder :)

50660

Peterv8
2015-02-22, 09:23
Hur hård vind kan/bör man max flyga i?

Ålänning
2015-02-22, 10:41
Vind är en sak, vindby är en starkare snabbt kommade och avtagande vindpust, turbulens är värst.

oddname
2015-02-23, 18:13
Sist jag flög var det relativt starka vindar, men konstant, gick extremt bra, maskinen uppförde sig riktigt trevligt.
Men tidigare har jag testat flyga när jag kände det blåste lite och lite "då och då" så att säga, då var det värre.

Så i Ålänningens anda så är det nog från fall till fall, det kan verkar blåsigt (som för mig sist) men flög hur bra som helst, och sen rena rama berg o dalbanan en annan dag när man tycker det knappt blåser.

Peterv8
2015-03-10, 07:36
Var ute o flög igår med kameran monterad och allt fungerade fint när den plötsligt rusar motorerna gör en volt och störtar till marken från ca 10-15m höjd!? Trodde att jag skulle hitta den i tusen bitar men den var bara det ena benet som var av.
Provade att starta igen för att se om den fortfarande fungerade men en motor står och rycker och piper? Dom andra tre fungerar vid gaspådrag. Öppnade quaden och såg att en fin vit kabel till vad jag tror är en ESC är av. Troligtvis har den gått av när den var i luften, därav den fina volten och rusande motorer då dom nog försökte kompensera när den la av.

Är ingen höjdare på att löda men håll tummarna att jag lyckas!:-)

oddname
2015-03-19, 17:03
Efter lite uppgradering än en gång och försök till att justera så flög maskinen väldigt dåligt, vid loiter så drog den åt sidorna fram och tillbaka. Så nu ska jag återgå lite med firmware och försöka köra från default igen. Allt för att man ville justera liiiite till och testa custom fw :P

Peter_L
2015-03-28, 09:53
Eftersom Hobbyking har 55Euro rabatt på Novan den här helgen så kunde jag inte motstå att beställa en. Får se hur den är när jag får den.
Jag har en Tarot gimbal över som jag hade tänkt montera, hoppas det fungerar.

oddname
2015-03-28, 18:30
Ska fungerar fint tror jag, verkar vara gaaanska standardiserat med gimbal passande storlek :)

theboss
2015-04-14, 12:52
Jag har en Nova med Tarot 2D gimbal. Funkar kanon men den är ungefär 2cm för hög så jag har byggt på landningsstället 2cm.

Peter_L
2015-04-14, 17:09
Jag har en Nova med Tarot 2D gimbal. Funkar kanon men den är ungefär 2cm för hög så jag har byggt på landningsstället 2cm.

Jo, jag upptäckte också att gimbalen tog i marken. Som tur är har jag en kompis som är duktig på att rita i Inventor, så han slängde ihop ett ben som ser ut som originalbenet fast två cm längre. Bara att skriva ut två stycken och montera, blev perfekt.

theboss
2015-04-15, 06:16
Jo, jag upptäckte också att gimbalen tog i marken. Som tur är har jag en kompis som är duktig på att rita i Inventor, så han slängde ihop ett ben som ser ut som originalbenet fast två cm längre. Bara att skriva ut två stycken och montera, blev perfekt.

Grymt avis, mina har påtejpade kabelrännor under :-(

Peter_L
2015-04-15, 15:51
Grymt avis, mina har påtejpade kabelrännor under :-(

Det är möjligt att det kan bli två ben över snart. Håller på att experimentera med lite olika färger. Just nu sitter det ett rött och ett vitt ben på den. Troligtvis blir det två vita till slut. Skulle också vilja ha dom lite bredare, det blev lite trångt för gimbalen.
PM:ar dig om det blir några över inom den närmaste framtiden.

theboss
2015-04-15, 17:03
Det är möjligt att det kan bli två ben över snart. Håller på att experimentera med lite olika färger. Just nu sitter det ett rött och ett vitt ben på den. Troligtvis blir det två vita till slut. Skulle också vilja ha dom lite bredare, det blev lite trångt för gimbalen.
PM:ar dig om det blir några över inom den närmaste framtiden.

Yeah!

flajer
2015-04-18, 19:07
Hej, kan någon vänlig själ hjälpa mig med en basic setup till CX-20 och Taranis sändare? Tackar på förhand.
Mvh
Stefan

oddname
2015-04-21, 14:10
Trevligt att tråden lever och har sig än :)

Vad exakt vill du ha hjälp med? Ställa in radion eller koppla in mottagare?


CX-20 är för övrigt en riktigt bra maskin redan ur lådan, och en Taranis ger en lite mer kontroll om man nu önskar det (och det gör väl alla? =D )

flajer
2015-05-20, 21:34
Hej, det jag söker är en set up for dummies mot taranis och x8r, jag har kablar rätt och den är bynden. behöver fil med dom flightmodes som behövs samt hur går jag vidare, steg 1.. steg 2... osv. Har pysslat med rc sedan 1972 men taranis och detta går över mitt förstånd!
Alla tips är bra tips!
Stefan

Bosse_A
2015-06-13, 16:23
dummies mot taranis och x8r,Jag har denna radio och tänkte kanske använda denna till Novan, men det har inte funnits någon anledning.
Som jag skrev tidigare i tråden så var strömbrytaren i originalradion osäker i funktion så jag kontrollera den och det visade sig att den var stabil i frånläget. Eftersom omkopplaren är vändbar så var det bara att vända den och löda dit den igen. Funktionen är nu mycket stabil och någon risk att sändaren ska stänga av sig finns inte.
Det känns ju tråkigt om det sker olyckor pga omkopplaren när jag tidigare skrivit om hur detta kan lösas.
Jag och min son var igår ute och tog bilder av hans arbetsplats (SP i Borås) i ganska hård vind som krävde fullt utslag för att få hem quadden, men det gick att få hem den. Jag har köpt 2 pkt propellrar i reserv, men ännu inte fått anledning att byta ut någon.
Vår Nova har vi inte haft anledning att göra något extra med utan den har fungerat direkt ur kartongen. Vi har bara kompletterat med en gimbal för kameran samt FPV..
//Bosse
52819

Mattias Scholz
2015-06-16, 14:16
Hjälp, jag får inte in den i Kalibreringsläge. Den röda lampan blir aldrig gul..... Den uppför sig lite hispigt, så jag tänkte att det kanske hjälper, har gjort som det står på sidan 4 (längst ner) i manualen. Har även hittat några klipp på tuben och testat dem, ingen lycka där heller :(

Peterv8
2015-06-23, 10:16
Hjälp, jag får inte in den i Kalibreringsläge. Den röda lampan blir aldrig gul..... Den uppför sig lite hispigt, så jag tänkte att det kanske hjälper, har gjort som det står på sidan 4 (längst ner) i manualen. Har även hittat några klipp på tuben och testat dem, ingen lycka där heller :(

Jag hade samma problem, jag gjorde det i Missionplanner istället.

Bosse_A
2015-06-25, 14:38
den vägrar binda om när den tappat kontakten, och kräver att man startar om maskinen.Detta är inte korrekt.
Om originalradion tappar kontakten stänger man av och på sändaren. Sedan för man övet höger knapp från läge 1 till läge 2 och tillbaka till läge 1 . Sedan är det bara att hålla vänster spak till höger som vid normal bindning. Detta kan lätt kontrolleras med maskinen på marken innan man flyger.
//Bosse

Gostrong
2015-06-26, 11:57
Vad kul med fler svenska flygare som kör Quanum/cheerson.

Då kanske man kan bolla lite ideer/frågor här?

Hur vet ni vilken version det är? om den tillåter att man moddar via MP?
Vågar man uppdatera den via MP?

Jag löddade på en Bluetooth module igår http://forum.banggood.com/forum-topic-40301.html för att kunna köra follow me funktionen. den sammankopplar fint med telefonen men sen vill den inte riktigt, jag har två olika program i telefonen:

Droidplanner, här går connect bra och jag kan ställa in höjdvärde för follow med, men den vill inte ARM och hur får jag upp den i luften?

Tower, här vill den inte ens connecta, fel version på prgogramvaran i Flygaren?

Ska posta lite bilder på hur min ser ut inom det närmsta, jag kör med kameran frontmonterad och utan landningställ för jag tyckte den var vindkänslig, FPV kommer inom det närmsta på den. Vilka kul och enkla modds kan man mer göra?

OHBNO
2015-06-30, 19:13
Hej!
Jag har nu läst denna tråden, och bestämt mig för en Cheerson CX-20
Det jag undrar är om någon köpt den av Reservdels RC här i sverige?
Och i så fall om det är Open Source dom säljer?? Priset är ju lika fint som Hobbyking (om man räknar med tull) plus att man får garantier här hemma. Jag kommer även dra iväg ett mail till dom och fråga ;)

OHBNO
2015-07-01, 12:22
Såg att den fanns hos teknikmagasinet, och fick svar från dom att det är open source dom säljer. :D

trimaran74
2015-07-05, 15:39
Då är frågan. Ska man köpa från teknikmagasinet eller beställa från banggood? Tillkommer det några avgifter om man beställer från banggood? Typ tull, moms eller något?

OHBNO
2015-07-08, 14:17
Då är frågan. Ska man köpa från teknikmagasinet eller beställa från banggood? Tillkommer det några avgifter om man beställer från banggood? Typ tull, moms eller något?

Jag köpte hos Teknikmagasinet, för det kan ju tillkomma tull+moms via banggood.
Det slutar på ca: 2500:- från banggood med moms, har du tur blir det ingen tull utan bara moms, då det är moms på vissa "leksaker" (troligtvis räknas inte radiostyrt som dessa), men man kan ju få dom att skriva annat på försändelsen.
Sen är det väntetiden :( och teknikmagasinet lämnar 2års garanti (dock inte om man moddar sin open source).

Edit: Fick svar från Reservdels RC att dom inte har några uppgifter på vilken version dom säljer.

Bosse_A
2015-07-15, 08:00
Nu har jag beställt en ny Quanum gimbal till Novan. Den nuvarande beter sig så att den kan ställa sig i lutande läge även om Novan är horisontell. Om jag manuellt justerar den rätt så behåller den detta läge så länge Novan inte lutas för mycket. Hobbyking skickar den från Europavaruhuset så det borde inte tillkomma någon moms o tull på priset 1000:-, men man vet aldrig. Fraktfritt skall det i alla fall vara.
//Bosse

Nico Kalashnikov
2015-07-16, 18:50
Jag beställde den från Banggood för 1900 sen ber man dem skriva varudeklaration på vad som helst.. i mitt fall runt 700 så då blev frakten endast 140 kr så totalt lite över 2000 hemma innom en vecka :)

chricke
2015-08-02, 21:02
Har nyss införskattat mig en Quanum Nova och är mycket nöjd med den! Är sugen att ta steget vidare till FPV.
Vill börja med en skärm på radion..

Någon som har lust att lista vad som behövs för att komma igång? Har kamera, och gimbal på ingående..
Tacksam för svar!


/Chricke

Gostrong
2015-08-03, 09:28
Jag kör med denna skärmen som har inbyggd mottare, osså en sändare i novan som fick plats inne i skalet.

http://www.ebay.com/itm/FPV-5-8G-Built-in-RC305-Receiver-7-inch-800x480-8CH-LCD-Monitor-/191218196569?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c857e2059

chricke
2015-08-04, 18:37
Tack för tips!
En till sak.. la in senaste programvaran via MissionPlanner, MEN quaden blev så otroligt ostabil på både GPS och ATT hold. Någon mer som upplevt detta? Var väldigt noga med just Compass Calibration steget...
När jag flyger och slår på ex. ATT hold så sjunker den ner emot marken, sen stiger den lite och ligger och rycker upp och ner där.. driver åt sidorna också. Dvs den gör allt den inte ska göra på ATT hold. :)

Berka
2015-08-08, 22:50
Exakt så gör även min. Loiter eller alt hold så faller den rakt ner och måste manuellt ge Max för att hålla den uppe. Dock inte uppgraderat min, vilket beror på att...

....köp den INTE av teknikmagasinet. Fick en Zero, och kan därför inte gå in och kolla värden på varför den faller ner. Ska däremot lämna tillbakas den, eller få den reparerad pga detta. Då den ej fungerar som den ska.

chricke
2015-08-09, 19:12
tråkigt! jag har en man kan labba med men har provat 3 olika programvaror nu... och den beter sig på 3 olika sätt. funderar på att dra på full gas och gå in och skita i den.. :P

trimaran74
2015-08-14, 21:34
Alltid tråkigt att ha problem. Jag var ute & flög lite idag. Tog väll ca: 5min, sen stod ett träd ivägen. Landade hårt på asfalten, bröt en arm. Så nu blir det till att limma, sen nya proppar & så upp igen.

Jag köpte min på teknikmagasinet, men jag fick en big shark.

Även min har problemet med stable mode(Loiter) & alt hold. Sjunker ett antal meter innan den lägger sig & hovrar

McRegor
2015-08-14, 22:37
Är det denna ni snackar om - http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__68864__Quanum_Nova_FPV_GPS_Waypoint_QuadCopter_M ode_2_Ready_to_Fly_EU_Warehouse_.html
I så fall ca: 2380 kr från HK Europa - "all included"...
F ö så är det moms på allt utanför EU - även frakten alltså. Samt en hanteringsavgift på runt 100-lappen - i alla fall om man får den vi Posten. Sen kan man ju givetvis ha tur och slippa momsen - men räkna med 25 % för den + ytterligare en hundralapp (om ni handlar utanför EU alltså).
Roger

Tobias Svensson
2015-08-26, 20:55
Fick hem min cheerson cx20 igår, har redan hunnit köra slut på 4 ack. Riktigt trevlig maskin direkt ur lådan.

Efter alldeles för många klipp på Youtube och många sökningar på ebay så funderar jag på att köpa grejer för att köra fpv med mobilen som skärm, och även få in info om höjd och hastighet,

Vad behöver jag då för saker? Jag är ny inom flyg och är inte helt med på alla förkortningar och sånt, så förklara gärna:)

Peter_L
2015-09-03, 12:47
Jag köpte en Nova för ett bra tag sen. Har bara tagit ut den ett par gånger men tröttnade direkt eftersom den inte fungerade som den skulle tyckte jag. I Loiter så drog den bara iväg och hade nog försvunnit om jag inte fått tilbaka kontrollen i Stabilize. Allt är kalibrerat efter alla konstens regler. Har tre andra APM-maskiner så jag är van vid dom... Tröttnade och nu har den stått och samlat damm några månader.
Idag fick jag ett ryck och började googla på problemet. Hittade massor om andra som har samma problem som jag. Det vettigaste tipset var en kille som upptäckt att kompassen går åt fel håll. Norr är norr och syd är syd, men öster och väster är omkastade trots att den är rätt konfigurerad. Kopplade in min i Mission Planner nyss, och mycket riktigt så går kompassen fel, trots att jag angett extern kompass och alltså 180 grader vridet. Ändrade det till 0 grader rotation och då visar kompassen rätt. Har inte provflygit än, men är det nån med som upptäckt samma grej? Det är ju precis som att kompassmodulen sitter upp och ner i den lilla domen ovanpå koptern, men den är ju limmad från fabrik....

Ändy
2015-09-22, 08:06
Hej!

Har en cx20 och vill köpa en gimbal. Har sedan tidigare en gopro 2. Finns det någon gimbal som passar denna kamera eller måste jag byta till en 3a eller senare?

mvh

OHBNO
2015-12-04, 18:06
....köp den INTE av teknikmagasinet. Fick en Zero, och kan därför inte gå in och kolla värden på varför den faller ner. Ska däremot lämna tillbakas den, eller få den reparerad pga detta. Då den ej fungerar som den ska.

Den jag köpte av Teknikmagasinet visade sig vara BigShark versionen, som tur var hade jag ett mail där dom lovade Open source, så jag lämnade tillbaks den och är nu ägare av en Quanum Nova Open Source.. :victorious:
Kostade $131 från HK med fri frakt!


Hej!

Har en cx20 och vill köpa en gimbal. Har sedan tidigare en gopro 2. Finns det någon gimbal som passar denna kamera eller måste jag byta till en 3a eller senare?

mvh

Jag köpte en 3-axis GLB gimbal från aliexpress.com och är nöjd med den..

https://www.youtube.com/watch?v=Zj7Yw1l16Kc

Nilar
2016-03-18, 05:25
Hur gör jag för att ta reda på vilken version på cx 20 jag har. Har inte något mission planer eller liknande installerat. För övriht kan sägas att jag är helt ny i ämnet och fler av de förkortningar som används är helt nya begrepp för mig.

The Flyer
2016-07-20, 15:04
Kollade på Bangood efter en Cheerson CX20. Hittade en och det står att det är Open Source versionen. Är det denna man ska satsa på om man vill köpa en Cheerson och funkar det att använda sin egen radio? Är det isåfall bökigt att konfigurera radion så att man får samma defaultinställningar som medföljande radio? (http://imgmgr.banggood.com/images/upload/2015/05/MissionPlanner-1.2.55.msi)