handdator

Visa fullständig version : Tyngdpunkt på flygande vingeThomas
2015-01-07, 20:56
Häpp!
Jag sitter och försöker räkna ut tyngdpunkten på min "Fauvel AV 60" http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php/42884-Vinterprojekt!
och har nog kommit ganska så rätt.
Använde detta program: http://fwcg.3dzone.dk/

Normalt ska ju en flygande vinge vara lite framtung, och detta ska kompenseras med 'upproder' på elevons'en.

Frågan är då: vad har vingprofilen för inverkan?

Min kärra har nu en redig reflexprofil, "Fauvel 14%". http://m-selig.ae.illinois.edu/ads/afplots/fauvel.gif

(Något för dom gamla rävarna att kommentera...)

pernstig
2015-01-08, 10:11
En konventionell vinge med "normal" vingprofil kommer att dyka om den inte förses med stabilisering, till exempel med hjälp av en vanlig stabbe som "håller upp" vingen. För en "flygande vinge" ordnar man stabiliseringen genom "upproder" eller ännu hellre, som i ditt fall, med en vingprofil som är självstabil genom sina inbyggda upproder.

Michael
2015-01-08, 18:50
Hej Thomas!
En gång i tiden då jag bodde i Skåne och hade lite hangflygambitioner byggde jag en Fauvel AV-361 från ritning och av anteckningarna i min flygdagbok ser jag att tyngdpunkten var förlagd på ett avstånd av drygt 18% av rotkordan bakom vingframkanten mätt vid vingroten. Jag har inga anteckningar längre framåt i tiden annat än att jag tog bort lite nosvikt. Små förändringar gör stor skillnad på en nästintill rakvingad flygande vinge så förflyttningen handlade antagligen om några enstaka procent. Även min modell hade den ganska märkliga Fauvelprofilen med rejäl "ankstjärt".
Vad jag minns så flög modellen förvånansvärt stabilt och att den föga förvånande var lite trög på sidrodret, som mestadels användes för att motverka skevroderbromsen.

49876

Edit: Lade till en treplanskiss.

Thomas
2015-01-08, 20:41
Ja, det verkar ju stämma ganska bra med kalkylatorprogrammet.
En skärmdump med tyngdpunkten på 20%:

49877